Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

TIC Frýdek-Místek začíná s oblíbenými výšlapy na Lysou horu s průvodcem

Frýdek-Místek |

Pohodlně, netradičně i se zážitkem. Takový může být výstup na Lysou horu, pokud zvolíte výšlap společně s průvodcem Turistického informačního centra Frýdek-Místek. Až do října je připraveno 8 termínů, které si nově letos můžete rezervovat i online.

Turistické informační centrum Frýdek-Místek připravilo i letos oblíbené komentované výstupy na Lysou horu. První netradiční výšlap na nejvyšší vrchol Moravskoslezských Beskyd startuje v neděli 4. července.

Markéta Tabachová, Turistické informační centrum Frýdek-Místek: "Výstupy jsou díky rozložení do několika zastávek vhodné pro méně zdatné turisty i rodiny s dětmi. Letos si návštěvníci mohou vybrat ze dvou startovacích míst, kdy se bude ve vybraných termínech začínat buď u hotelu Rajská bouda v Malenovicích, nebo u lanového bludiště Opičárna v Ostravici. Každá trasa bude vyprávět svůj příběh."
Markéta Kovářová, průvodkyně: "Ta první zastávka je U Korýtka, což je vlastně místo, které je kousíček nad vodopády na Satině, tím pádem v případě hezkého počasí, tak vlastně sestupujeme k vodopádům na Satině. Pak vystupujeme nahoru kolem hospody U Veličků. U Veličků si vyprávíme o té hospodě, jak je stará, jak dlouho funguje, k čemu byla původně určená a tak dál."

Výstup je zhruba 8 kilometrů dlouhý a pohodovým krokem zabere přibližně 3 hodiny. Během něj se seznámíte také se Zbojníkem Ondrášem.

Markéta Kovářová, průvodkyně: "O tom, jak Ondráš olupoval pocestné a tak dál. Vystupujeme dál po žluté značce až vlastně na rozcestí s modrou, přičemž vlastně míjíme jeskyně a u těch jeskyní je další zastávka. Vlastně u největší z těch jeskyní u Ondrášovy, je další zastávka s nějakým malinkým výkladem a o doslova pár metrů, pár desítek metrů výš je další zastávka u Altánu, kde si vyprávíme o velkých šelmách, jaké můžeme v Beskydech vidět, o medvědovi, rysovi, vlkovi, o vlčích hlídkách a ochraně přírody."

Trasu z Ostravice zase ozvláštní vyprávění o pověstech, historii Lysé hory a turistických chatách, které na svých místech už nejsou.

Markéta Tabachová, Turistické informační centrum Frýdek-Místek: "Připraveno máme celkem 8 výstupů plus 2 speciální, kdy jednou doprovodí turisty sám Lašský král a jednou se mohou vydat za západem slunce."

Veškeré termíny je možné si nově rezervovat online z pohodlí domova na webu rezervace.ticfm.cz nebo osobně na pobočkách Turistického informačního centra Frýdek-Místek za cenu 80 korun. Navíc držitelé návštěvnické karty Beskydy Valašsko Card získají výhodu 20 procent.

Markéta Kovářová, průvodkyně: "To každého turistu vždycky zaujme nejvíce, to jsou ty výhledy, o tom, co je z Lysé hory vidět, na kterou stranu, jaké jsou teda ty chaty a jejich historie."
Markéta Tabachová, Turistické informační centrum Frýdek-Místek: "Tyto výstupy jsou skvělý tip pro ty, co plánují dovolenou v Beskydech, ale i pro místní, kteří chtějí zažít nevšední výstup na Lysou horu."

Kdo se rozhodne vypravit na Lysou horu bez průvodce a hodí se mu mapa, může si ji vyzvednout na pobočkách turistického informačního centra. Je v ní 19 možných tras.

Nahlásit chybu


K tématu

Akce Frýdek-Místek na cestách nabídne na Olešné inspiraci na výlety po Česku

Milovníci cestování, dobrodružství a objevování nových míst se mohou těšit na nezapomenutelný den plný inspirace a zábavy na jedinečném místě u přehrady Olešná. Cestovatelský festival Frýdek≈Místek na cestách je skvělou příležitostí pro všechny, kteří touží po objevování krás naší země.

Veřejnost pomohla osvětlit historii svatého obrázku v Hájku na okraji Frýdku-Místku

12. října 2023 16:43 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Svatý obrázek Panny Marie na stromě u kapličky v Hájku na okraji Frýdku-Místku má potvrzeného autora. Pravděpodobně ho namaloval malíř Josef Lang. Obraz navíc není původní, ale kvůli pokácení stromu byl vyměněn. Tyto zajímavosti pomohla odhalit veřejnost na základě nedávné výzvy.

Vodní plochy po celém kraji obohatí plovoucí mola. Je o ně velký zájem

15. prosince 2023 12:26 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Moravskoslezský kraj chce co nejvíce podporovat turistiku i rekreaci. V příštím roce na dalších čtyřech přehradách vzniknou nová plovoucí mola, která si letos získala velkou oblibu. Další finance půjdou také pro města a obce na rozvoj cykloturistiky.


Tragický únik oxidu uhelnatého v Krnově, podařilo se zachránit jednu osobu, druhá bohužel zemřela

Dnes 10:44 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V pátek 4. října 2024 složky IZS u úniku oxidu uhelnatého v jednom z bytů. Na místě byly nalezeny dvě osoby v bezvědomí. Zatímco jednu osobu se podařilo zachránit, druhá bohužel zemřela. Oxid uhelnatý je smrtelně nebezpečný plyn, který vzniká při nedokonalém hoření a hasiči apelují na používání detektorů.

Hnutí ANO bude v Moravskoslezském kraji vládnout s koalicí SPD, Trikolory a strany PRO

Dlouho očekávaný povolební okamžik je tady. Kdo bude vládnout MS regionu oznámilo vítězné ANO v pátek odpoledne.

Dobrá zpráva pro bikery. Síť stezek v karvinském Černém lese je konečně legální

Datum 28. září se zapíše do historie oddílu karvinských bikerů jako jeden z nejvýznamnějších dnů. Oficiálně se jim podařilo zprovoznit síť stezek plnou trailů , kterou právě v tento den slavnostně otevřeli.

Ostravský magistrát je opět nejpřívětivější v MS kraji. V anketě zvítězil už pošesté

Ostravský magistrát se stal opět vítězem ankety o nejpřívětivější úřad v Moravskoslezském kraji. Soutěž každoročně vyhlašuje Ministerstvo vnitra České republiky. Podle primátora města Jana Dohnala mají na ocenění velkou zásluhu zaměstnanci, kteří svou práci odvádějí nadstandardně.

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji jde do opozice, s vítězným hnutím ANO se neshodla

Včera 14:57 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji po jednáních s hnutím ANO míří do opozice. Podle lídra Radka Kani jsou podmínky, které si ANO stanovilo, v rozporu s hodnotami a programem koalice. SPOLU se stane kritickou, ale konstruktivní opozicí nové krajské vlády.

Do Opavy po povodních stále nejezdí vlaky. Trať z Ostravy do Opavy by měla být obnovena v půlce října

Do Opavy stále nejezdí vlaky. Povodeň poničila železniční trať z Opavy ve směru na Ostravu i na Krnov a také z Opavy do Malých Hoštic a dále do Kravař. Místo vlaků tak cestující přepravují autobusy.

Poruba pracuje na novém strategickém plánu. Podílet se na něm budou odborníci i široká veřejnost

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Škody na majetku Ostravy-Přívozu za 130 milionů. Jedna škola je stále bez tepla

Nefunkční topení na základní škole i omezení v domě s pečovatelskou službou. Centrální ostravský obvod řeší postupně škody, které napáchala povodeň v části Přívoz. Bojuje se hlavně s časem, aby bylo všechno uklizeno, vysušeno a opraveno, než začne zima.

Slezská bude mít velkokapacitní kulturní dům, stavět by se mohlo začít na jaře

Slezská Ostrava bude mít vlastní velkokapacitní kulturní dům a ani větší akce už se tak nebudou muset konat mimo obvod. Stavba Multifunkčního domu v Muglinově sice momentálně stojí kvůli neshodám se zhotovitelem, už na jaře by se ale mělo znovu pokračovat v práci.

Studénka pokračuje v opravách starého zámku, střechu znovu pokrývá břidlice

Starý zámek ve Studénce město obnovuje postupnými kroky už několik let. Prioritou je oprava střechy. Na rekonstrukci památkově chráněného objektu se daří získávat dotace z Ministerstva kultury.


Začala podzimní výzva 10 000 kroků, zapojit se může úplně každý

Od října začala další pravidelná výzva 10 tisíc kroků. Kdo se do ní zapojí, zlepší si kondici a přispěje k lepšímu zdraví a životnímu stylu. Ti nejlepší budou navíc odměněni. Zapojit se mohou jednotlivci i týmy všech věkových kategorií. A soutěží se také v rámci jednotlivých měst.

5. ročník Havajského plesu opět bavil handicapované ve Frýdku-Místku

Převážně lidé s mentálním handicapem opět zaplnili Katolický lidový dům ve Frýdku-Místku. Organizátoři tady pro ně tradičně uspořádali Havajský ples. Zhruba 150 klientů z různých organizací napříč krajem si tak opět sešlo a ukázalo, že se umí skvěle bavit.

Palkovice vybojovaly v soutěži Vesnice roku 2. místo

2. října 2024 12:00 | Palkovice | Libor Běčák | Palkovický miniexpres

V letošním národním finále soutěže Vesnice roku měl Moravskoslezský kraj jako svého finalistu obec Palkovice. Ta nakonec v silné konkurenci obsadila 2. místo.

Nová družina v Čeladné je plná školáků, přidají se i senioři

1. října 2024 9:10 | Čeladná | Petra Dorazilová | Čeladenský miniexpres

Školáci v Čeladné už naplno užívají nové oddělení družiny, které bylo vybudováno během prázdnin a v září bylo otevřeno pod názvem Tygříci. Za nový prostor pro aktivity dětí zaplatila obec přes dva miliony korun, z toho 1,6 milionu pokryla dotace.

Frýdlantský tenisový klub oslavil 100 let od založení

Tenisový klub ve Frýdlantě nad Ostravicí si připomněl 100 let své existence. Oslava se konala v areálu klubu, kdy nechyběla exhibiční utkání ani ocenění a poděkování.

Frýdek-Místek prodal budovy po městské policii v licitaci za 22,5 milionu

Frýdek-Místek prodal soubor budov, kde v minulosti sídlila městská policie. Prodej proběhl formou licitace, která má být nejtransparentnější formou prodeje městského majetku. Nový majitel za nemovitosti zaplatil 22,5 milionu korun.

TIC Frýdek-Místek začíná s oblíbenými výšlapy na Lysou horu s průvodcem
Vydáno 1. července 2021 16:23, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Pohodlně, netradičně i se zážitkem. Takový může být výstup na Lysou horu, pokud zvolíte výšlap společně s průvodcem Turistického informačního centra Frýdek-Místek. Až do října je připraveno 8 termínů, které si nově letos můžete rezervovat i online.

Turistické informační centrum Frýdek-Místek připravilo i letos oblíbené komentované výstupy na Lysou horu. První netradiční výšlap na nejvyšší vrchol Moravskoslezských Beskyd startuje v neděli 4. července.

Markéta Tabachová, Turistické informační centrum Frýdek-Místek: "Výstupy jsou díky rozložení do několika zastávek vhodné pro méně zdatné turisty i rodiny s dětmi. Letos si návštěvníci mohou vybrat ze dvou startovacích míst, kdy se bude ve vybraných termínech začínat buď u hotelu Rajská bouda v Malenovicích, nebo u lanového bludiště Opičárna v Ostravici. Každá trasa bude vyprávět svůj příběh."
Markéta Kovářová, průvodkyně: "Ta první zastávka je U Korýtka, což je vlastně místo, které je kousíček nad vodopády na Satině, tím pádem v případě hezkého počasí, tak vlastně sestupujeme k vodopádům na Satině. Pak vystupujeme nahoru kolem hospody U Veličků. U Veličků si vyprávíme o té hospodě, jak je stará, jak dlouho funguje, k čemu byla původně určená a tak dál."

Výstup je zhruba 8 kilometrů dlouhý a pohodovým krokem zabere přibližně 3 hodiny. Během něj se seznámíte také se Zbojníkem Ondrášem.

Markéta Kovářová, průvodkyně: "O tom, jak Ondráš olupoval pocestné a tak dál. Vystupujeme dál po žluté značce až vlastně na rozcestí s modrou, přičemž vlastně míjíme jeskyně a u těch jeskyní je další zastávka. Vlastně u největší z těch jeskyní u Ondrášovy, je další zastávka s nějakým malinkým výkladem a o doslova pár metrů, pár desítek metrů výš je další zastávka u Altánu, kde si vyprávíme o velkých šelmách, jaké můžeme v Beskydech vidět, o medvědovi, rysovi, vlkovi, o vlčích hlídkách a ochraně přírody."

Trasu z Ostravice zase ozvláštní vyprávění o pověstech, historii Lysé hory a turistických chatách, které na svých místech už nejsou.

Markéta Tabachová, Turistické informační centrum Frýdek-Místek: "Připraveno máme celkem 8 výstupů plus 2 speciální, kdy jednou doprovodí turisty sám Lašský král a jednou se mohou vydat za západem slunce."

Veškeré termíny je možné si nově rezervovat online z pohodlí domova na webu rezervace.ticfm.cz nebo osobně na pobočkách Turistického informačního centra Frýdek-Místek za cenu 80 korun. Navíc držitelé návštěvnické karty Beskydy Valašsko Card získají výhodu 20 procent.

Markéta Kovářová, průvodkyně: "To každého turistu vždycky zaujme nejvíce, to jsou ty výhledy, o tom, co je z Lysé hory vidět, na kterou stranu, jaké jsou teda ty chaty a jejich historie."
Markéta Tabachová, Turistické informační centrum Frýdek-Místek: "Tyto výstupy jsou skvělý tip pro ty, co plánují dovolenou v Beskydech, ale i pro místní, kteří chtějí zažít nevšední výstup na Lysou horu."

Kdo se rozhodne vypravit na Lysou horu bez průvodce a hodí se mu mapa, může si ji vyzvednout na pobočkách turistického informačního centra. Je v ní 19 možných tras.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000026369/tic-frydekmistek-zacina-s-oblibenymi-vyslapy-na-lysou-horu-s-pruvodcem