Frýdek-Místek se připravuje už na čtrnáctou sezónu oblíbených Beskydských farmářských trhů. Ty budou vždy ve čtvrtek a letos se navíc startuje ještě o něco dříve než loni, 25. dubna.
Lukáš Slíva (KDU-ČSL/SPOLU), náměstek primátora Frýdku-Místku: "První jarní Beskydské farmářské trhy se uskuteční trochu dřív. Zhruba o 14 dnů. Uskuteční se od 8:00 hodiny ranní do 16:00 hodin. Návštěvníci se mohou těšit na tradiční gurmánské speciality v podobě sýrů, různých uzenářských specialit. Budou tam samozřejmě také stánky drobných podnikatelů, řemeslníků. V návaznosti na tyto první farmářské trhy budou následovat samozřejmě další, vždycky liché čtvrtky a budou zakončeny 23. listopadu tradiční zabijačkou."
Tradičně se akce účastní silná základna regionálních pěstitelů, farmářů a drobných řemeslníků. Některým z nich už v minulosti právě farářské trhy pomohly rozběhnout jejich podnikání. Město má nasmlouvány prodejce, kteří mají lokální výrobky a usiluje o to, aby tomu tak dál zůstalo. Na trhy nechce pustit překupníky, kteří by pouze přeprodávali zboží, které například nakoupí v zahraničí.
Lukáš Slíva (KDU-ČSL/SPOLU), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Preferujeme ty místní podnikatele, drobné farmáře, jejich lokální produkty. Ty farmářské trhy jsou opravdu velmi oblíbené, takže to si myslím, že je velice vydařené, že se těší zájmu."
Lenka Hluchá, Zabijačka z Větřkovic: "Jezdíme tady pravidelně na všechny farmářské trhy. Máme s manželem malou výrobničku, kde si všechno vyrábíme sami, čistě z masa. Párečky dáváme do přírodních střívek. Na co se tady díváte, všechno prošlo mýma rukama, takže si stojím za každým výrobkem a jsem strašně ráda, že všem zákazníkům tady chutná."
Akce se uskuteční za každého počasí a prodejci nemusejí být na místě vždy do konce trhů, ale často jen do vyprodání zásob. Podrobný přehled všech termínů Beskydských farmářských trhů najdete na webu města nebo přímo na webu akce beskydskefarmarsketrhy.cz.