Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

FM City Fest přepsal kulturní historii Frýdku-Místku

Frýdek-Místek |  | Frýdeckomístecký expres

Šestý ročník FM City Festu byl v mnoha ohledech prémiový. Akce proběhla v novém a větším areálu. Poprvé dorazilo přes 20 tisíc lidí a vystoupily světové hudební hvězdy. Organizátoři zvládli akci s velkým náporem návštěvníků na výbornou.

Frýdek-Místek má za sebou historicky největší FM City Fest. Festival letos proběhl v areálu Lembergerovy textilní továrny v Hálkově ulici.

Mirai Navrátil, organizátor FM City Festu: "My jsme s našim týmem v euforii. Chtěl bych poděkovat všem, že tam nechali srdíčko. Myslím, si, že jsme společně, a velký dík patří lidem, přepisovali minimálně kulturní historii našeho města, co máme rádi. A já doufám, že do příštího roku vychytáme pár nuancí a budeme zase opět lepší. Dneska už víme, že budeme ve stejném areálu, jako jsme byli letos. A pravděpodobně naposled."

Organizátorům po akci osobně poděkoval i primátor města. Vše se totiž zvládlo bez komplikací.

Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Letošní ročník FM City Festu byl jednou z největších kulturně-společenských událostí v novodobé historii města. A s tím počtem návštěvníků, který byl kolem dvaceti tisíc se dalo předpokládat mnoho problémů. Proto jsme se s pořadatelem na tuto akci připravovali dlouhodobě dopředu."
Mirai Navrátil, organizátor FM City Festu: "Areál nějakým způsobem, svého genius loci, byl podobný, protože měl také svou dominantu v té staré slezanské budově. Ale byl samozřejmě výrazně větší. Byl trošku, řekněme náročnější z hlediska povrchu, strávilo se tam asi 1 500 hodin práce všemožných lidí, aby ten povrch byl vyhovující."
Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Já bych chtěl poděkovat pořadatelům, protože i přesto, že do města přijely tisíce automobilů, desetitisíce návštěvníků, tak se tu situaci podařilo zvládnout. Samozřejmě, takový počet návštěvníků přináší jisté problémy, byl problém s parkováním, nicméně nezkolabovala doprava, nestalo se nic nečekaného. Tu situaci se podařilo zvládnout, právě díky spolupráci integrovaného záchranného systému, města, pořadatelů, velmi obstojně."
Mirai Navrátil, organizátor FM City Festu: "Děkujeme lidem za jejich pochopení. Když se dějí velké věci, tak se tam děje i nějaký hluk. Tak snad se to dalo přežít. Pan primátor mi říkal, že těch stížností nebylo příliš, tak za to moc děkujeme a budeme se snažit být zase lepší."

Festival opět tradičně myslel na i na benefici.

Mirai Navrátil, organizátor FM City Festu: "Vybralo se 50 tisíc, jestli se nemýlím a my jsme tu částku zdvojili na 100 tisíc pro Podané ruce a pro dvojici postižených lidí."

Sedmý ročník FM City Festu proběhne 27. a 28. června 2025 a spuštěn byl už i předprodej prvních vln vstupenek.

Nahlásit chybu


K tématu

FM City Fest 2024 bude ve větším areálu. Mirai chce přivézt i světové hvězdy

23. října 2023 16:36 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Jeden z nejoblíbenějších hudebních festivalů v kraji, frýdecko-místecký FM City Fest, oznámil velkou novinku. Na šestý ročník ho čeká přesun do většího areálu. Díky tomu ho zřejmě čeká zápis ho historie města. Organizátoři totiž chtějí přivézt do města světovou hudbu.

Frýdek-Místek se připravuje na 20. ročník festivalu Sweetsen fest

Největší frýdecko-místecký hudební, charitativní a divadelní festival. To je Sweetsen fest, který letos slaví 20 let od svého založení. I letos opět nabídne více než 100 programových bodů na sedmi scénách.

Festival dětských pěveckých sborů ve Frýdku-Místku naladil na vánoční atmosféru

11. prosince 2023 14:16 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Festival dětských pěveckých sborů opět rozezněl Lidový dům ve Frýdku-Místku. Letos na něm mezi sebou poměřilo hlasivky 8 sborů. Většina ladila hlavně vánoční písně, ale nebyla to podmínka. Organizátoři se díky této akci snaží dál udržet v dětech zájem o zpívání ve sboru.


Hasiči po dvou dnech zdolali požár těšínských škol, stále ale nacházejí ohniska

Dnes 10:59 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Oprava budov střední a základní školy v centru Českého Těšína, které poškodil velký požár, bude trvat několik měsíců. Je možné, že výuka v provizorních prostorech bude trvat po celý nadcházející školní rok.

Nové kotelny, okna a zateplení. Mariánskohorská radnice zvyšuje lidem komfort bydlení

Městský obvod Mariánské Hory a Hulváky dává postupně do pořádku svůj bytový fond. V domech ruší gamata a průtokové ohřívače vody a zřizují nové kotelny. Zvyšuje tak lidem komfort bydlení.

Mohutný požár značně poškodil dvě historické školní budovy v Českém Těšíně

Včera 12:59 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Ve středu večer začala hořet střecha Obchodní akademie v Českém Těšíně. I přes veškeré úsilí hasičů se požár rozšířil i na střechu sousední základní školy. Na místo byl proto povolán statik.

Obnova studéneckého zámku pokračuje obřadní síní a vstupním koridorem

Ještě v létě začnou restaurátorské práce v další části studéneckého zámku. Do původní historické podoby se vrátí místnosti, které dnes slouží jako obřadní síň.

Zastávky MHD ozdobily zelené střechy. Radvanice a Bartovice hospodaří s vodou

31. července 2024 13:18 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostravský městský obvod Radvanice a Bartovice se snaží o co nejkvalitnější veřejný prostor, což je samozřejmě zejména spousta zeleně. Vedení radnice také začalo hospodařit s vodou v krajině a nejnovější projekt zahrnuje zelené střechy na zastávkách hromadné dopravy.

Frýdek-Místek neplánuje zvyšování daně z nemovitosti

Frýdek-Místek nechce zvyšovat daňovou zátěž občanů. Proto se vedení rozhodlo, že nezvýší daň z nemovitosti. Připravilo podklady, které musí schválit ještě zastupitelstvo. Jediné zvýšení zatím provedl celoplošně pouze stát. Město navíc přijde o desítky milionů korun ze sdílených daní.

Policie upozorňuje: u vody nedejte šanci zlodějům a neriskujte zdraví a život

Čas strávený u vody je v létě příjemným osvěžením, ale také možností pro zloděje. Policisté proto v rámci prevence vyrazili i na novojičínský bazén, kde jednak upozorňovali, aby lidé byli na své věci opatrní, a také apelovali na bezpečné koupání.

Ve Vítkovicích se plánuje výstavba nového divadla Mír

Ostrava bude mít nové divadlo. Unikátní projekt herce Alberta Čuby navazuje na jeho úspěšné Divadlo Mír a bude to v podstatě další scéna v těsné blízkosti současného divadla ve Vítkovicích. Město už schválilo prodej pozemku, kde je dnes parkoviště.

Spící nájemníky v Havířově vylekal výbuch a požár popelnic, svědci mluví o žháři

31. července 2024 12:27 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Nejdříve silný výbuch, po kterém hned vyšlehly plameny. Tak popisují požár kontejnerového stání lidé, kteří bydlí v Družstevnické ulici v Havířově. Škodu město vyčíslilo na stovky tisíc korun. Případ řeší policie.

Novojičínská radnice je v péči restaurátorů, obnovují její kamenné prvky

Novojičínská radnice prochází částečnou renovací. Na budově z 16. století restaurátoři opraví kamenné prvky. Téměř půl milionem korun podpoří tyto práce dotace z Ministerstva kultury.

Bezmocný senior byl okraden na ulici ve Frýdku-Místku, zloděje dopadli policisté

Dnes 17:49 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Oslovil seniora na zastávce ve Frýdku-Místku, přesvědčil ho ke koupi levných cigaret, zavedl ho mimo frekventované místo a tam ho okradl. Policisté následně zloděje zadrželi, protože se jednalo o známého recidivistu. K jeho odhalení výrazně přispěl i městský kamerový systém.

Teplárna Frýdek-Místek odešla jako první v kraji od spalování uhlí

Frýdecko-Místecká teplárna definitivně odešla od spalování uhlí. Nově vyrábí teplo pro domácnosti a další odběratele už jen z biomasy a zemního plynu. Tímto krokem se završil proces ekologizace teplárny, zahájený v roce 2021.

TIC Frýdek-Místek funguje dočasně kvůli rekonstrukci jen na Zámeckém náměstí

Frýdek-Místek rekonstruuje pobočky turistického informačního centra. Aktuálně se pracuje na náměstí Svobody. Pobočka na Zámeckém náměstí už má po rekonstrukci a plně slouží návštěvníkům. V létě mohou lidé najít mobilní stánek v některé dny také na Olešné.

Aquapark i resort Olešná je v létě tradičně plný návštěvníků

Sezona na Olešné je v plném proudu. Návštěvníci hojně vyhledávají letní aquapark a v případě nepřízně počasí i krytý bazén. Stejně tak je velký zájem o městský kemp v resortu Olešná, kde se doporučuje kvůli vysoké obsazenosti dopředu požádat o rezervaci.

Čeladná má oficiálně dvacítku nových čtenářů, pasovala je dětská spisovatelka

Celostátního projektu “Knížka pro prvňáčka - už jsem čtenář” se i čeladenská knihovna účastní řadu let. Cílem je probudit v dětech zájem o čtení a přilákat je do knihovny.

Podané ruce zvou na zábavné odpoledne ve Faunaparku ve Frýdku-Místku

29. července 2024 16:25 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček | Frýdeckomístecký expres

Organizace Podané ruce, která se věnuje canisterapii a osobní asistenci, chystá zábavné odpoledne ve Faunaparku. Akce pro celou rodinu cílí hlavně na děti, které čekají různé atrakce, soutěže i drobné dárky. A chybět nebudou ani pejskové, kteří se věnují canisterapii.

FM City Fest přepsal kulturní historii Frýdku-Místku
Vydáno 8. července 2024 13:43, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Šestý ročník FM City Festu byl v mnoha ohledech prémiový. Akce proběhla v novém a větším areálu. Poprvé dorazilo přes 20 tisíc lidí a vystoupily světové hudební hvězdy. Organizátoři zvládli akci s velkým náporem návštěvníků na výbornou.

Frýdek-Místek má za sebou historicky největší FM City Fest. Festival letos proběhl v areálu Lembergerovy textilní továrny v Hálkově ulici.

Mirai Navrátil, organizátor FM City Festu: "My jsme s našim týmem v euforii. Chtěl bych poděkovat všem, že tam nechali srdíčko. Myslím, si, že jsme společně, a velký dík patří lidem, přepisovali minimálně kulturní historii našeho města, co máme rádi. A já doufám, že do příštího roku vychytáme pár nuancí a budeme zase opět lepší. Dneska už víme, že budeme ve stejném areálu, jako jsme byli letos. A pravděpodobně naposled."

Organizátorům po akci osobně poděkoval i primátor města. Vše se totiž zvládlo bez komplikací.

Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Letošní ročník FM City Festu byl jednou z největších kulturně-společenských událostí v novodobé historii města. A s tím počtem návštěvníků, který byl kolem dvaceti tisíc se dalo předpokládat mnoho problémů. Proto jsme se s pořadatelem na tuto akci připravovali dlouhodobě dopředu."
Mirai Navrátil, organizátor FM City Festu: "Areál nějakým způsobem, svého genius loci, byl podobný, protože měl také svou dominantu v té staré slezanské budově. Ale byl samozřejmě výrazně větší. Byl trošku, řekněme náročnější z hlediska povrchu, strávilo se tam asi 1 500 hodin práce všemožných lidí, aby ten povrch byl vyhovující."
Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Já bych chtěl poděkovat pořadatelům, protože i přesto, že do města přijely tisíce automobilů, desetitisíce návštěvníků, tak se tu situaci podařilo zvládnout. Samozřejmě, takový počet návštěvníků přináší jisté problémy, byl problém s parkováním, nicméně nezkolabovala doprava, nestalo se nic nečekaného. Tu situaci se podařilo zvládnout, právě díky spolupráci integrovaného záchranného systému, města, pořadatelů, velmi obstojně."
Mirai Navrátil, organizátor FM City Festu: "Děkujeme lidem za jejich pochopení. Když se dějí velké věci, tak se tam děje i nějaký hluk. Tak snad se to dalo přežít. Pan primátor mi říkal, že těch stížností nebylo příliš, tak za to moc děkujeme a budeme se snažit být zase lepší."

Festival opět tradičně myslel na i na benefici.

Mirai Navrátil, organizátor FM City Festu: "Vybralo se 50 tisíc, jestli se nemýlím a my jsme tu částku zdvojili na 100 tisíc pro Podané ruce a pro dvojici postižených lidí."

Sedmý ročník FM City Festu proběhne 27. a 28. června 2025 a spuštěn byl už i předprodej prvních vln vstupenek.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000043916/fm-city-fest-prepsal-kulturni-historii-frydkumistku