Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Lidé postižení povodní ve Frýdku-Místku mohou žádat město o finanční pomoc od státu

Frýdek-Místek |  | Frýdeckomístecký expres

Lidé ve Frýdku-Místku, kterým poškodila voda v průběhu záplav majetek, budou moci získat peníze také od státu. Požádat o pomoc musí magistrát, který následně podle šetření rozhodne o vyplacení částky. Maximální výše dotace je 40 tisíc korun a peníze budou z balíku Ministerstva životního prostředí.

Zastupitelé ve Frýdku-Místku mají za sebou mimořádné jednání. Důvodem pro jeho svolání bylo schválení podmínek rozdělování peněz ze státní dotační výzvy Pomoc domácnostem po povodních 2024.

Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Toto zastupitelstvo muselo proběhnout z toho důvodu, že Státní fond životního prostředí vyhlásil dotační program, ve kterém uvolnil prostředky, které budou rozdělovat postižené obce. Nicméně zastupitelstvo musí schválit podmínky, za jakých tyto finance bude rozdělovat. My jsme schválili první rámec. Sám jsem zvědavý, kolik domácností se přihlásí. My samozřejmě jsme připraveni, jelikož můžeme jako rada, jsme zmocněni, žádat až čtyřikrát o navýšení té částky. Tak, abychom pokryli všechny požadavky domácností a využili nabídku státu na tuto podporu."

Žádost o peníze budou muset lidé předložit písemně na magistrátu. Detailní pravidla, způsob podání, požadované doklady a formulář stanoví Rada města 22. října. Žádosti se pak budou přijímat od 24. října.

Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Frýdek-Místek samozřejmě nepatří mezi ty nejvíce postižené obce. Máme tady Opavu, Krnov, Jeseník, Ostravu. Nicméně i tady lze tu dotaci použít. A právě proto dnešní zastupitelstvo proběhlo. A jsem rád, že všichni přítomní zastupitelé podpořili návrh, který jsem předložil. My samozřejmě, jelikož si mapujeme detailně situaci, tak náš odbor bezpečnostních rizik zná všechna ta místa. Na Spořilově, v Lískovci a tak dále, kde došlo k zatopení sklepů, částečně i domácností, takže předpokládáme v počtu desítek domácností, že ty žádosti se objeví."

Maximální výše je 40 tisíc korun na domácnost, a přesný obnos se bude určovat podle míry poškození majetku vodou. Peníze pošle Ministerstvo životního prostředí městu, které je poté předá potřebným formou daru.

Marcel Sikora (KDU-ČSL/SPOLU), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Jako vedení města jsme zareagovali velmi rychle, kdy jsme svolali mimořádnou radu. Ihned po povodni, kdy jsme schválili stotisícový dar spolku TJ Slezan. A další potom následná rada schválila finance například Lumpíkovu, Stounu, Divadlu Čtyřlístek, které byly také postiženy a zasaženy povodněmi a byl to jejich požadavek a my jsme na toto zareagovali, také myslím velmi rychle."
Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "A byla to samozřejmě ta prvotní pomoc městům Opava a Krnov, kdy jsme poslali materiální pomoc, kdy opravdu bylo třeba čisticí prostředky a tak dále. A auta, která vyjela z Frýdku-Místku byla jedny z prvních, která do těch postižených měst dojela."

Frýdek-Místek ochránila před velkou vodou řada v minulosti vybudovaných protipovodňových opatření a také perfektní práce vodohospodářů na vodních dílech. Ve městě ale přesto na některých místech škodila spodní voda a velký příval deště.

Nahlásit chybu


K tématu

Frýdek-Místek i další města pomáhají zasaženým povodněmi

Povodně strhly obrovskou vlnu solidarity. Pomoc nabízejí lidé, firmy i města. Frýdek-Místek například vyčlenil 200 tisíc korun, za které nakoupil nejnutnější potřeby pro Krnov a Opavu.

Vytopená dětská školička ve Frýdku-Místku vysouší zdi fény na vlasy

Spodní voda vyplavila ve Frýdku-Místku i malou dětskou školičku. Ta je nyní mimo provoz, sčítá škody a řeší opravy. Kvůli nedostatku vysoušečů si ženy ve skupině poradily jinak. Zároveň vyhlásily netradiční sbírku na novou dlažbu.

MSK poskytne finanční dar osmnácti postiženým obcím, peníze by měly mít na účtech do pátku

19. září 2024 13:35 | Celý MS kraj | Michal Slonina | Regionální zprávy POLAR

Moravskoslezský kraj daruje nejvíce povodněmi postiženým obcím jako bezprostřední pomoc devět milionů korun. Hejtman kraje Josef Bělica to oznámil na čtvrteční tiskové konferenci.


Ministři jednali se zástupci povodní zasažených obcí v Moravskoslezském kraji

Financování obnovy území, pomoc státu, výstavba protipovodňových opatření i zpětná vazba ze strany povodněmi zasažených obcí. O tom všem jednali ministři práce a sociálních věcí, financí, místního rozvoje, životního prostředí, zemědělství a dopravy se starosty a zástupci měst a obcí Moravskoslezského kraje.

V Pustkovci začne rekonstrukce sportovní haly. Po opravě se do ní vrátí děti přilehlé ZŠ

V Ostravě-Pustkovci začne po letech příprav rekonstrukce sportovní haly. Objekt je v tak špatném stavu, že už do něj několik let nemohou chodit děti z přilehlé základní školy a energetická náročnost je extrémně vysoká. O náklady na opravu se dělí město a Národní sportovní agentura.

Imobilní muž zemřel po požáru rodinného domu na Opavsku

Včera 11:48 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Všechny záchranné složky zasahovaly v pondělí večer u požáru rodinného domu v Pusté Polomi na Opavsku. Dům opustilo pět lidí, uvnitř ale zůstal imobilní muž. Toho vynesli až hasiči a museli ho oživovat. Záchranáři ho v kritickém stavu přepravili do nemocnice, kde bohužel zemřel. Zraněna byla i mladá žena. Oheň způsobil škodu 1,5 milionu korun. Příčina požáru je v šetření.

Miniveletrh sociálních služeb nabídl lidem poradenství i výrobky klientů

Centrální tržnice v Karviné patřila poskytovatelům sociálních a návazných služeb a to v rámci miniveletrhu, kde se všichni společně prezentovali. Návštěvníci tak mohli získat na jednom místě potřebné informace a měli možnost zakoupit si výrobky uživatelů.

Ve Studénce žije jeden z nejlepších vytrvalců světa

Neuvěřitelný výkon má za sebou extrémní sportovec Jurij Tarča ze Studénky. Úspěšně absolvoval další ultratriatlon a stal se dokonce už třicetinásobným Ironmanem. Zařadil se tak mezi nejlepší vytrvalce světa.

Fajne školní bistro je velmi oblíbené. Jídelny se učí i inspirují

V Ostravě je velmi oblíbený projekt Fajne školní bistro, jehož cílem je učit i motivovat školní jídelny k vaření nejen zdravých, ale i chutných jídel. Letos pokračuje už pátou sezónu.

V Ostravě se konalo ustavující zastupitelstvo MS kraje. Hejtmanem byl zvolen Josef Bělica

Hejtmanem MS kraje se stal podle očekávání Josef Bělica z Hnutí ANO. Dosavadní hejtman získal na ustavujícím krajském zastupitelstvu 47 hlasů od 65 přítomných zastupitelů. Hnutí ANO tak povede náš kraj už třetí volební období.

Stavba železničního podjezdu a objízdné trasy začne na jaře, téměř deset let po srážce kamionu a Pendolina

21. října 2024 13:40 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Na jaře příštího roku začne stavba podjezdu pod železniční tratí v Nádražní ulici ve Studénce. Stane se tak zhruba 10 let po té, co zde došlo k tragické srážce kamionu a Pendolina.

Trh vzdělávání a uplatnění pomáhal žákům ve Frýdku-Místku s výběrem dalšího studia

Frýdek-Místek ve spolupráci s Úřadem práce uspořádal další ročník tradičního Trhu vzdělávání a uplatnění. Ten pomáhá především žákům základních škol s výběrem dalšího studia. Prezentaci zde mělo i několik zaměstnavatelů a nechyběla ani nabídka vzdělávání pro dospělé.

Někteří houbaři ignorují zákaz vstupu do beskydských lesů poškozených povodněmi

Letošní houbařská sezona v Beskydech je velmi dobrá a lidé nosí plné koše hřibů. Někteří však riskují své zdraví a životy, když vstupují do míst, kde je to po povodních zakázáno.

Vrátní

Frýdek-Místek Nástup: od 1. listopadu 2024 od 116 Kč/hod.

Vyřazené parkovací automaty poslouží ve Frýdku-Místku jako knihobudky

Technické služby Frýdek-Místek přišly s ekologickým nápadem. Vyřazený parkovací automat neskončil ve starém železe, ale stala se z něj knihobudka. První kus prototypu už slouží pacientům i návštěvníkům v areálu nemocnice. Navíc v prostorách terapeutické zahrádky.

Frýdlantské gymnázium oslavilo 70 let činnosti

Gymnázium ve Frýdlantě nad Ostravicí si letos připomíná 70 let své činnosti. Slavnostní část programu se konala v kulturním centru.

Obec modernizuje hřbitov na Myslíku, dláždí chodníčky a bude i parkoviště

18. října 2024 14:53 | Palkovice | Libor Běčák | Palkovický miniexpres

Příjemnější prostředí nabídne hřbitov na Myslíku. v těchto dnech se tam upravují chodníčky a do budoucna přibude kolumbárium i větší parkoviště.

Nemocnice ve Frýdku-Místku zvětšuje Centrální urgentní příjem

Nemocnice ve Frýdku-Místku buduje přístavbu Centrálního urgentního příjmu. Prostory se zvětší a umožní propojení více odborných zdravotnických týmů. Budova navíc dostane nové CT zařízení. Celkově investice vyjde i s vybavením vyjde na zhruba 73 milionů korun a hotovo bude příští rok na jaře.

Dům s byty pro seniory v Těšínské ulici ve Frýdku-Místku prošel opravou

Historická budova v Těšínské ulici ve Frýdku-Místku prošla opravou. Jde o dům s byty pro seniory, který získal novou fasádu, část oken se renovovala a další vyměnila. Do budoucna se chystají i další úpravy zahrady i opěrné zdi za budovou. Aktuální práce vyšly na zhruba 7 milionů korun.

Lidé postižení povodní ve Frýdku-Místku mohou žádat město o finanční pomoc od státu
Vydáno 21. října 2024 12:27, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Lidé ve Frýdku-Místku, kterým poškodila voda v průběhu záplav majetek, budou moci získat peníze také od státu. Požádat o pomoc musí magistrát, který následně podle šetření rozhodne o vyplacení částky. Maximální výše dotace je 40 tisíc korun a peníze budou z balíku Ministerstva životního prostředí.

Zastupitelé ve Frýdku-Místku mají za sebou mimořádné jednání. Důvodem pro jeho svolání bylo schválení podmínek rozdělování peněz ze státní dotační výzvy Pomoc domácnostem po povodních 2024.

Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Toto zastupitelstvo muselo proběhnout z toho důvodu, že Státní fond životního prostředí vyhlásil dotační program, ve kterém uvolnil prostředky, které budou rozdělovat postižené obce. Nicméně zastupitelstvo musí schválit podmínky, za jakých tyto finance bude rozdělovat. My jsme schválili první rámec. Sám jsem zvědavý, kolik domácností se přihlásí. My samozřejmě jsme připraveni, jelikož můžeme jako rada, jsme zmocněni, žádat až čtyřikrát o navýšení té částky. Tak, abychom pokryli všechny požadavky domácností a využili nabídku státu na tuto podporu."

Žádost o peníze budou muset lidé předložit písemně na magistrátu. Detailní pravidla, způsob podání, požadované doklady a formulář stanoví Rada města 22. října. Žádosti se pak budou přijímat od 24. října.

Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Frýdek-Místek samozřejmě nepatří mezi ty nejvíce postižené obce. Máme tady Opavu, Krnov, Jeseník, Ostravu. Nicméně i tady lze tu dotaci použít. A právě proto dnešní zastupitelstvo proběhlo. A jsem rád, že všichni přítomní zastupitelé podpořili návrh, který jsem předložil. My samozřejmě, jelikož si mapujeme detailně situaci, tak náš odbor bezpečnostních rizik zná všechna ta místa. Na Spořilově, v Lískovci a tak dále, kde došlo k zatopení sklepů, částečně i domácností, takže předpokládáme v počtu desítek domácností, že ty žádosti se objeví."

Maximální výše je 40 tisíc korun na domácnost, a přesný obnos se bude určovat podle míry poškození majetku vodou. Peníze pošle Ministerstvo životního prostředí městu, které je poté předá potřebným formou daru.

Marcel Sikora (KDU-ČSL/SPOLU), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Jako vedení města jsme zareagovali velmi rychle, kdy jsme svolali mimořádnou radu. Ihned po povodni, kdy jsme schválili stotisícový dar spolku TJ Slezan. A další potom následná rada schválila finance například Lumpíkovu, Stounu, Divadlu Čtyřlístek, které byly také postiženy a zasaženy povodněmi a byl to jejich požadavek a my jsme na toto zareagovali, také myslím velmi rychle."
Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "A byla to samozřejmě ta prvotní pomoc městům Opava a Krnov, kdy jsme poslali materiální pomoc, kdy opravdu bylo třeba čisticí prostředky a tak dále. A auta, která vyjela z Frýdku-Místku byla jedny z prvních, která do těch postižených měst dojela."

Frýdek-Místek ochránila před velkou vodou řada v minulosti vybudovaných protipovodňových opatření a také perfektní práce vodohospodářů na vodních dílech. Ve městě ale přesto na některých místech škodila spodní voda a velký příval deště.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000045566/lide-postizeni-povodni-ve-frydkumistku-mohou-zadat-mesto-o-financni-pomoc-od-statu