Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Trh vzdělávání a uplatnění pomáhal žákům ve Frýdku-Místku s výběrem dalšího studia

Frýdek-Místek |  | Frýdeckomístecký expres

Frýdek-Místek ve spolupráci s Úřadem práce uspořádal další ročník tradičního Trhu vzdělávání a uplatnění. Ten pomáhá především žákům základních škol s výběrem dalšího studia. Prezentaci zde mělo i několik zaměstnavatelů a nechyběla ani nabídka vzdělávání pro dospělé.

Halu Polárka ve Frýdku-Místku zaplnily opět desítky vystavovatelů z řad středních škol. Učitelé i studenti prezentovali na Trhu vzdělávání a uplatnění žákům základních škol, co u nich mohou studovat.

Anketa vystavovatelé: 1.) "Střední škola průmyslová v Hranicích. Máme tady požární ochranu, nábytkáře a dřevaře, mechaniky strojů, aplikovanou chemii a stavební a materiálové jako aplikované obory. Potom máme výuční obory jako obráběč kovů, instalatér a zámečník. A pak tady máme ještě nadstavbové studium, a to máme provozní techniku a nábytkářskou a dřevařskou výrobu." - Ty jsi konkrétně na jakém oboru? – "Požární ochrana." – A proč? – "Od malička jsem hasič, baví mě to a jsem sportovně nadaný."
Anketa vystavovatelé: 2.) "Naše škola je Střední nábytkářská a obchodní škola Bystřice pod Hostýnem. Hlavní obory, které nabízíme, tak jsou maturitní. Tam patří design interiéru, který je teď nový, relativně 5 let. Pak nabízíme obory nábytkářská a dřevařská výroba a umělecko-řemeslné zpracování dřeva jako maturitní. No a dále máme ještě obory s výučním listem. A to je truhlářství nebo truhlářské práce."
Anketa vystavovatelé: 2.) "Je to střední zdravotnická škola s maturitou. Praktická sestra nebo sociální činnost. A zaměřujeme se tam do nemocnice nebo do jeslí nebo do mateřské školky, či do domova důchodců. Učíme se tam všechny praktické věci, odborné věci." – Proč sis vybrala právě tuto školu? – "Já upřímně ani nevím. Nebylo to vůbec v plánu, ale jsem strašně ráda za to, že tu jsem na této škole."

Někteří přivezli videoprezentace, další ukazovali přímo techniku a různé dovednosti. Plno věcí si mohli zájemci také vyzkoušet.

Lukáš Slíva (KDU-ČSL/SPOLU), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Po květnovém trhu sportu dneska hala Polárka hostila také Trh vzdělávání a uplatnění. Já jsem měl možnost se zúčastnit dopoledne a myslím si, že se opravdu těší velké oblibě, byla spousta návštěvníků, především z řad školáků. Výhodou tohoto trhu bylo to, že měli velký výběr, široké portfolio stánků, prezentujících střední školy. Tuším, že jich tam bylo 74, takže si tam mohli žáci základních škol opravdu zjistit, co potřebují. Doptat se, vyzkoušet si pracovní činnosti a mohli se doptat na různé možnosti uplatnění. Zároveň tam byla také nabídka zaměstnavatelů a firem, kterou bychom chtěli v příštím roce trochu více rozšířit."

Prezentující byli převážně z Moravskoslezského kraje, ale přijeli také vystavující i ze vzdálených koutů republiky. Nechyběly ani zajímavé a unikátní obory jako letecký mechanik, ochrana osob a majetku a mladé talenty zde lovila i armáda.

Nahlásit chybu


K tématu

Trh vzdělávání a uplatnění ve Frýdku-Místku poradí s výběrem školy i oboru

Frýdek-Místek společně s Úřadem práce připravuje další ročník tradičního Trhu vzdělávání a uplatnění. Bude v hale Polárka, kde střední školy představí své studijní i učební obory. Prezentovat se ale budou také někteří zaměstnavatelé. Akce proběhne ve čtvrtek 17. října.

Kam po základce? Deváťákům poradí Veletrh středních škol v Ostravě

6. listopadu 2023 14:40 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Téměř pět desítek škol se představí na Veletrhu středních škol, který se bude konat v Ostravě ve středu 8. listopadu. V obchodním centru Futurum budou zástupci i žáci u svých stánků návštěvníkům k dispozici od 9 do 17 hodin. Akce bude volně přístupná pro žáky základních škol a jejich rodiče i ostatní zájemce.

Lumpíkov ve Frýdku-Místku pomáhá maminkám na mateřské s návratem do práce

2. listopadu 2023 15:14 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Práce, děti a já. To je název projektu, který pomáhá maminkám na dlouhodobé rodičovské dovolené s ulehčením návratu do zaměstnání. Pořádá ho rodinné a vzdělávací centrum Lumpíkov. Ženy načerpají nové znalosti z různých moderních oblastí a dostane se jim i kariérového poradenství.


Zdravotnice z havířovské nemocnice prošly kurzem sebeobrany, nakládačku od nich dostal i ředitel

Hned dva kurzy sebeobrany zaplnily zdravotnice z havířovské nemocnice. Strážníci je učili, jak reagovat na nejrůznější krizové situace. A že to ženy pochopily správně, pocítil na vlastní kůži i ředitel nemocnice.

DPO modernizuje zastávky v Ostravě. Nejvíc jich je v obvodu Ostrava-jih

V těchto dnech se dokončuje první fáze modernizace devíti tramvajových zastávek v obvodu. Cílem je jednotný vzhled podle nového městského standardu. DPO navíc aktuálně vypisuje výběrové řízení na zhotovitele modernizace dalších zastávek.

Obnova infrastruktury na Vrbensku po povodni pokračuje, některé cesty a mosty neexistují

Ve Vrbně pod Pradědem a okolí pokračují práce na postupném obnovování infrastruktury, kterou poškodila nedávná povodeň. Některá místa jsou však stále neprůjezdná, protože voda strhla mosty i celé úseky silnic.

Slezskoostravské ZŠ se zapojily do projektu proti menstruační chudobě, Škrobálkova je v první řadě

Základní škola Škrobálkova ve Slezské Ostravě je jednou ze čtyř pilotních škol v rámci projektu zaměřeného na menstruační chudobu. Jako jedna z prvních ostravských škol vstoupila do jeho druhé části, která žákyním zprostředkuje volný odběr menstruačních pomůcek.

Prostor před poliklinikou v Ostravě-Hrabůvce je po rekonstrukci

Veřejný prostor před poliklinikou v Ostravě-Hrabůvce má novou tvář. První rekonstrukce od 70. let minulého století, která byla zahájena loni v srpnu, skončila. Souběžně byla dokončena oprava přilehlých parkovišť.

Městský obvod Ostrava-Vítkovice letos investuje 13 milionů Kč do opravy hřbitova

Na hřbitově v Ostravě-Vítkovicích probíhá oprava chodníků a kanalizace. Některým lidem se tak zkomplikuje cesta ke hrobům za což se radnice omlouvá a prosí občany o shovívavost.

Děti společně s rodiči a hasiči pouštěly draky

Včera 13:39 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Děti z mateřské školy na Hořanech zažily nezapomenutelné podzimní odpoledne. Společně se svými staršími sourozenci, rodiči a stonavskými dobrovolnými hasiči se sešly u hasičárny na Novém Světě, aby si užily odpoledne plné zábavy.

Kraj motivuje úspěšné středoškoláky každoročním oceněním

Ti nejlepší studenti z celého MS kraje byli pozváni na Frýdecký zámek ve Frýdku-Místku, kde získali ocenění za své studijní i soutěžní výsledky. Kraj se tak snaží motivovat talentované žáky středních škol.

Projekt třídění odpadu u domu se osvědčil. Ostrava ho proto rozšiřuje

Jak už z našeho zpravodajství víte, Ostrava je v naší zemi lídrem v nakládání s odpadem a poté, co dokončila separační linku na odpad, nyní rozšiřuje úspěšný projekt třídění přímo u rodinných domů. Princip je jednoduchý - jedna nádoba je určena pro společný sběr papíru, plastu i kovových obalů.

Důl Trojice si letos připomíná tři výročí, mezi nimi i krvavě potlačenou hornickou stávku

Slezskoostravský Důl svaté Trojice si v letošním roce připomíná hned tři důležité události své historie. Významná výročí souvisejí s jeho založením, uzavřením i s krvavě potlačenou hornickou stávkou, která si vyžádala celkem dvanáct životů.

Vrátní

Frýdek-Místek Nástup: od 1. listopadu 2024 od 116 Kč/hod.

Projekt Connect with creativity na SPŠ, OA a JŠ ve Frýdku-Místku byl úspěšně dokončen

Největší frýdecko-místecká střední škola je velmi aktivní v projektech - národních i mezinárodních. Poslední úspěšný projekt na SPŠ, OA a JŠ ve Frýdku-Místku nesl název Connect with creativity.

Vyřazené parkovací automaty poslouží ve Frýdku-Místku jako knihobudky

Technické služby Frýdek-Místek přišly s ekologickým nápadem. Vyřazený parkovací automat neskončil ve starém železe, ale stala se z něj knihobudka. První kus prototypu už slouží pacientům i návštěvníkům v areálu nemocnice. Navíc v prostorách terapeutické zahrádky.

Lidé postižení povodní ve Frýdku-Místku mohou žádat město o finanční pomoc od státu

Lidé ve Frýdku-Místku, kterým poškodila voda v průběhu záplav majetek, budou moci získat peníze také od státu. Požádat o pomoc musí magistrát, který následně podle šetření rozhodne o vyplacení částky. Maximální výše dotace je 40 tisíc korun a peníze budou z balíku Ministerstva životního prostředí.

Frýdlantské gymnázium oslavilo 70 let činnosti

Gymnázium ve Frýdlantě nad Ostravicí si letos připomíná 70 let své činnosti. Slavnostní část programu se konala v kulturním centru.

Obec modernizuje hřbitov na Myslíku, dláždí chodníčky a bude i parkoviště

18. října 2024 14:53 | Palkovice | Libor Běčák | Palkovický miniexpres

Příjemnější prostředí nabídne hřbitov na Myslíku. v těchto dnech se tam upravují chodníčky a do budoucna přibude kolumbárium i větší parkoviště.

Trh vzdělávání a uplatnění pomáhal žákům ve Frýdku-Místku s výběrem dalšího studia
Vydáno 21. října 2024 13:55, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Frýdek-Místek ve spolupráci s Úřadem práce uspořádal další ročník tradičního Trhu vzdělávání a uplatnění. Ten pomáhá především žákům základních škol s výběrem dalšího studia. Prezentaci zde mělo i několik zaměstnavatelů a nechyběla ani nabídka vzdělávání pro dospělé.

Halu Polárka ve Frýdku-Místku zaplnily opět desítky vystavovatelů z řad středních škol. Učitelé i studenti prezentovali na Trhu vzdělávání a uplatnění žákům základních škol, co u nich mohou studovat.

Anketa vystavovatelé: 1.) "Střední škola průmyslová v Hranicích. Máme tady požární ochranu, nábytkáře a dřevaře, mechaniky strojů, aplikovanou chemii a stavební a materiálové jako aplikované obory. Potom máme výuční obory jako obráběč kovů, instalatér a zámečník. A pak tady máme ještě nadstavbové studium, a to máme provozní techniku a nábytkářskou a dřevařskou výrobu." - Ty jsi konkrétně na jakém oboru? – "Požární ochrana." – A proč? – "Od malička jsem hasič, baví mě to a jsem sportovně nadaný."
Anketa vystavovatelé: 2.) "Naše škola je Střední nábytkářská a obchodní škola Bystřice pod Hostýnem. Hlavní obory, které nabízíme, tak jsou maturitní. Tam patří design interiéru, který je teď nový, relativně 5 let. Pak nabízíme obory nábytkářská a dřevařská výroba a umělecko-řemeslné zpracování dřeva jako maturitní. No a dále máme ještě obory s výučním listem. A to je truhlářství nebo truhlářské práce."
Anketa vystavovatelé: 2.) "Je to střední zdravotnická škola s maturitou. Praktická sestra nebo sociální činnost. A zaměřujeme se tam do nemocnice nebo do jeslí nebo do mateřské školky, či do domova důchodců. Učíme se tam všechny praktické věci, odborné věci." – Proč sis vybrala právě tuto školu? – "Já upřímně ani nevím. Nebylo to vůbec v plánu, ale jsem strašně ráda za to, že tu jsem na této škole."

Někteří přivezli videoprezentace, další ukazovali přímo techniku a různé dovednosti. Plno věcí si mohli zájemci také vyzkoušet.

Lukáš Slíva (KDU-ČSL/SPOLU), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Po květnovém trhu sportu dneska hala Polárka hostila také Trh vzdělávání a uplatnění. Já jsem měl možnost se zúčastnit dopoledne a myslím si, že se opravdu těší velké oblibě, byla spousta návštěvníků, především z řad školáků. Výhodou tohoto trhu bylo to, že měli velký výběr, široké portfolio stánků, prezentujících střední školy. Tuším, že jich tam bylo 74, takže si tam mohli žáci základních škol opravdu zjistit, co potřebují. Doptat se, vyzkoušet si pracovní činnosti a mohli se doptat na různé možnosti uplatnění. Zároveň tam byla také nabídka zaměstnavatelů a firem, kterou bychom chtěli v příštím roce trochu více rozšířit."

Prezentující byli převážně z Moravskoslezského kraje, ale přijeli také vystavující i ze vzdálených koutů republiky. Nechyběly ani zajímavé a unikátní obory jako letecký mechanik, ochrana osob a majetku a mladé talenty zde lovila i armáda.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000045570/trh-vzdelavani-a-uplatneni-pomahal-zakum-ve-frydkumistku-s-vyberem-dalsiho-studia