Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Ve Frýdku-Místku bude popovodňová benefiční akce Beskydy pro Jeseníky

Frýdek-Místek podpoří Jesenicko, které se vzpamatovává ze zářijových povodní. V Národním domě byla naplánována unikátní benefice. Organizátoři připravili atmosféru jesenických trhů s tamními prodejci, zajímavé hudební kapely i folklorní scénu s cimbálovou muzikou a dobrým vínem.

Beskydy pro Jeseníky. To je název popovodňové benefice, kterou připravila Kultura F-M v Národním domě ve Frýdku-Místku na pátek 25. října.

Jan Ražnok, vedoucí produkce a dramaturgie: "Já pocházím z Jeseníku, mám tam rodinu, mám tam spoustu přátel. A spousta známých se mě ptala, jak by mohli pomoci. A protože děláme v kultuře, máme skvělé kolegy, tak jsme vymysleli, že uděláme akci, kde představíme různé formy pomoci. Ať už ať se lidé zapojí jako dobrovolníci, že by tady mohli přijet jeseničtí trhovci a udělat takový Jesenický jarmark. Lidé by je mohli podpořit tím, že si koupí nějaké dobroty, nějaké jejich výrobky. No a potom, protože spousta z nás jsme muzikanti, děláme v kultuře, tak se nám podařilo dát dohromady docela pěkný program. V čele se zpěvačkou Tanjou, kapela Fredy a Krasty, Poslední výstřel, Lenka Hrůzová a další a další."
Jakub Adamus, produkční Kultury F-M: "My jsme udělali ještě druhou scénu, která je folklorní. Tam budou hrát cimbálové muziky z Opavska, protože jako muzikant hodně hraji na Opavsku a vím, že to tam bylo velice zasaženo. Budou tam hrát muzikanti cimbálových muzik Grunt, Včil, přijede i Jožka Giňa, která bude hrát na cimbál a bude to formou takové staré lidové zábavy, kdy si každý může zahrát, zatančit, pobavit se, zazpívat si s námi. Zároveň v rámci folklorní scény máme i vinárnu, kdy jsem oslovil spousty vinařů z jižní Moravy, kteří to znají, když u nich bylo tornádo, takže neváhali a poslali zdarma své lahve vína."

Výtěžek z prodeje půjde na benefiční sbírku, stejně tak mohou lidé přispívat finančně přímo na místě a zároveň se dozví, jaké formy pomoci jsou vítány přímo na Jesenicku. Ať už dobrovolníci nebo materiál.

Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Je to benefiční akce, která má získat finanční prostředky na podporu měst pod Jeseníky, které byly postiženy povodní. My jsme i jako město stáli na začátku a byli jsme jedni z prvních, kteří poslali opravu fyzickou pomoc. Auta, která jela z Frýdku-Místku, tak v Krnově a Opavě byla jedna z prvních a přivezla čisticí prostředky, dezinfekční prostředky a tak dále. A já si myslím, že jsme tady v rámci kraje velmi podobná města. A nás potkal ten lepší osud. Vytáhli jsme si ty lepší karty. A myslím si, že bychom měli na naše kolegy myslet."

Začátek Benefice Beskydy pro Jeseníky byl naplánován na 15. hodinu a hudební scéna pak od 18:00 hodin. Vstupné je samozřejmě dobrovolné.

Nahlásit chybu


K tématu

Frýdek-Místek se připravuje na 20. ročník festivalu Sweetsen fest

Největší frýdecko-místecký hudební, charitativní a divadelní festival. To je Sweetsen fest, který letos slaví 20 let od svého založení. I letos opět nabídne více než 100 programových bodů na sedmi scénách.

Vytopená dětská školička ve Frýdku-Místku vysouší zdi fény na vlasy

Spodní voda vyplavila ve Frýdku-Místku i malou dětskou školičku. Ta je nyní mimo provoz, sčítá škody a řeší opravy. Kvůli nedostatku vysoušečů si ženy ve skupině poradily jinak. Zároveň vyhlásily netradiční sbírku na novou dlažbu.

Dobrovolným hasičům se při záchraně lidí převrátila cisterna

15. září 2024 17:47 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Jednotka dobrovolných hasičů z Krnova zachraňovala obyvatele z postižených oblastí. Na jednom z míst se pod jejich cisternou utrhla krajnice a stroj se převrátil. Evakuovat je musel vrtulník.


Ostravské hřbitovy prodlužují provozní dobu. Nezapomeňte si pohlídat své věci

Blíží se památka zesnulých, kdy většina z nás směřuje na hřbitovy, abychom vzpomenuli na své předky. Na toto období se připravují také strážníci, kteří v okolí hřbitovů zesilují hlídky, aby dohlédli na bezpečnost návštěvníků, ale i na dopravu. Lidem pak vzkazují, aby byli opatrní na sebe i své věci. Na území města se nachází celkem 22 veřejných hřbitovů.

Hraniční přechod Závada- Golkowice bude na několik dní kvůli opravě silnice uzavřen

V Petrovicích u Karviné se momentálně opravuje silnice, ze které se řidiči dostanou na spojnici s hraničím přechodem do Polska Závada-Golkowice. Kvůli plánovanému asfaltování po celé šířce komunikace bude muset být na několik dní tento hraniční přechod uzavřen.

Letiště Leoše Janáčka Ostrava letos zaznamenalo historicky nejúspěšnější sezónu

Dnes 13:05 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

450 tisíc odbavených cestujících za prvních 9 měsíců roku 2024. Pro ostravské letiště jde o rekord. V porovnání se stejným obdobím loňského roku se jedná o 45% nárůst. V letošní sezóně nabídlo letiště 31 destinací, z nichž 13 bylo nových, a už od začátku sezóny o ně byl velký zájem. Mezi nejpopulárnější novinky patřila Malaga ve Španělsku, egyptská Marsa Matrouh, tuniská Enfidha, Chania na řeckém ostrově Kréta, Dalamán v Tureku a albánská Tirana.

Začala stavba cyklostezky mezi Frýdkem-Místkem a Palkovicemi

Po dlouhých letech příprav začala stavba cyklostezky mezi Frýdkem-Místkem a Palkovicemi. Ta povede od Olešné a hotová má být do léta příštího roku. Náklady ve výši pod 16 milionů korun budou poměrově hradit obě obce. Velkou část pokryje také dotace.

Zdravotnice z havířovské nemocnice prošly kurzem sebeobrany, nakládačku od nich dostal i ředitel

Hned dva kurzy sebeobrany zaplnily zdravotnice z havířovské nemocnice. Strážníci je učili, jak reagovat na nejrůznější krizové situace. A že to ženy pochopily správně, pocítil na vlastní kůži i ředitel nemocnice.

Slezskoostravské ZŠ se zapojily do projektu proti menstruační chudobě, Škrobálkova je v první řadě

Základní škola Škrobálkova ve Slezské Ostravě je jednou ze čtyř pilotních škol v rámci projektu zaměřeného na menstruační chudobu. Jako jedna z prvních ostravských škol vstoupila do jeho druhé části, která žákyním zprostředkuje volný odběr menstruačních pomůcek.

Nemocnice v Havířově uspořádala již 11. ročník Dne zdraví

Havířovská nemocnice se dlouhodobě věnuje prevenci. Během roku pořádá mnoho různě zaměřených akcí. Tou největší a nejkomplexnější je Den zdraví.

DPO modernizuje zastávky v Ostravě. Nejvíc jich je v obvodu Ostrava-jih

V těchto dnech se dokončuje první fáze modernizace devíti tramvajových zastávek v obvodu. Cílem je jednotný vzhled podle nového městského standardu. DPO navíc aktuálně vypisuje výběrové řízení na zhotovitele modernizace dalších zastávek.

Frýdek-Místek získal ocenění za projekt Stravenka F-M i zapojení do akce Ukliďme Česko

Frýdek-Místek slaví úspěch v celostátní ekologické soutěži díky dvěma osvětovým akcím. Kolektivní systém Nevajgluj, který se snaží omezit odhazování nedopalků a odpadků ve veřejném prostoru, ocenil projekt Stravenka F-M a zapojení veřejnosti do akce Ukliďme Česko.

Vrátní

Frýdek-Místek Nástup: od 1. listopadu 2024 od 116 Kč/hod.

Projekt Connect with creativity na SPŠ, OA a JŠ ve Frýdku-Místku byl úspěšně dokončen

Největší frýdecko-místecká střední škola je velmi aktivní v projektech - národních i mezinárodních. Poslední úspěšný projekt na SPŠ, OA a JŠ ve Frýdku-Místku nesl název Connect with creativity.

Vyřazené parkovací automaty poslouží ve Frýdku-Místku jako knihobudky

Technické služby Frýdek-Místek přišly s ekologickým nápadem. Vyřazený parkovací automat neskončil ve starém železe, ale stala se z něj knihobudka. První kus prototypu už slouží pacientům i návštěvníkům v areálu nemocnice. Navíc v prostorách terapeutické zahrádky.

Trh vzdělávání a uplatnění pomáhal žákům ve Frýdku-Místku s výběrem dalšího studia

Frýdek-Místek ve spolupráci s Úřadem práce uspořádal další ročník tradičního Trhu vzdělávání a uplatnění. Ten pomáhá především žákům základních škol s výběrem dalšího studia. Prezentaci zde mělo i několik zaměstnavatelů a nechyběla ani nabídka vzdělávání pro dospělé.

Lidé postižení povodní ve Frýdku-Místku mohou žádat město o finanční pomoc od státu

Lidé ve Frýdku-Místku, kterým poškodila voda v průběhu záplav majetek, budou moci získat peníze také od státu. Požádat o pomoc musí magistrát, který následně podle šetření rozhodne o vyplacení částky. Maximální výše dotace je 40 tisíc korun a peníze budou z balíku Ministerstva životního prostředí.

Frýdlantské gymnázium oslavilo 70 let činnosti

Gymnázium ve Frýdlantě nad Ostravicí si letos připomíná 70 let své činnosti. Slavnostní část programu se konala v kulturním centru.

Obec modernizuje hřbitov na Myslíku, dláždí chodníčky a bude i parkoviště

18. října 2024 14:53 | Palkovice | Libor Běčák | Palkovický miniexpres

Příjemnější prostředí nabídne hřbitov na Myslíku. v těchto dnech se tam upravují chodníčky a do budoucna přibude kolumbárium i větší parkoviště.

Ve Frýdku-Místku bude popovodňová benefiční akce Beskydy pro Jeseníky
Vydáno 24. října 2024 14:46, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Frýdek-Místek podpoří Jesenicko, které se vzpamatovává ze zářijových povodní. V Národním domě byla naplánována unikátní benefice. Organizátoři připravili atmosféru jesenických trhů s tamními prodejci, zajímavé hudební kapely i folklorní scénu s cimbálovou muzikou a dobrým vínem.

Beskydy pro Jeseníky. To je název popovodňové benefice, kterou připravila Kultura F-M v Národním domě ve Frýdku-Místku na pátek 25. října.

Jan Ražnok, vedoucí produkce a dramaturgie: "Já pocházím z Jeseníku, mám tam rodinu, mám tam spoustu přátel. A spousta známých se mě ptala, jak by mohli pomoci. A protože děláme v kultuře, máme skvělé kolegy, tak jsme vymysleli, že uděláme akci, kde představíme různé formy pomoci. Ať už ať se lidé zapojí jako dobrovolníci, že by tady mohli přijet jeseničtí trhovci a udělat takový Jesenický jarmark. Lidé by je mohli podpořit tím, že si koupí nějaké dobroty, nějaké jejich výrobky. No a potom, protože spousta z nás jsme muzikanti, děláme v kultuře, tak se nám podařilo dát dohromady docela pěkný program. V čele se zpěvačkou Tanjou, kapela Fredy a Krasty, Poslední výstřel, Lenka Hrůzová a další a další."
Jakub Adamus, produkční Kultury F-M: "My jsme udělali ještě druhou scénu, která je folklorní. Tam budou hrát cimbálové muziky z Opavska, protože jako muzikant hodně hraji na Opavsku a vím, že to tam bylo velice zasaženo. Budou tam hrát muzikanti cimbálových muzik Grunt, Včil, přijede i Jožka Giňa, která bude hrát na cimbál a bude to formou takové staré lidové zábavy, kdy si každý může zahrát, zatančit, pobavit se, zazpívat si s námi. Zároveň v rámci folklorní scény máme i vinárnu, kdy jsem oslovil spousty vinařů z jižní Moravy, kteří to znají, když u nich bylo tornádo, takže neváhali a poslali zdarma své lahve vína."

Výtěžek z prodeje půjde na benefiční sbírku, stejně tak mohou lidé přispívat finančně přímo na místě a zároveň se dozví, jaké formy pomoci jsou vítány přímo na Jesenicku. Ať už dobrovolníci nebo materiál.

Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Je to benefiční akce, která má získat finanční prostředky na podporu měst pod Jeseníky, které byly postiženy povodní. My jsme i jako město stáli na začátku a byli jsme jedni z prvních, kteří poslali opravu fyzickou pomoc. Auta, která jela z Frýdku-Místku, tak v Krnově a Opavě byla jedna z prvních a přivezla čisticí prostředky, dezinfekční prostředky a tak dále. A já si myslím, že jsme tady v rámci kraje velmi podobná města. A nás potkal ten lepší osud. Vytáhli jsme si ty lepší karty. A myslím si, že bychom měli na naše kolegy myslet."

Začátek Benefice Beskydy pro Jeseníky byl naplánován na 15. hodinu a hudební scéna pak od 18:00 hodin. Vstupné je samozřejmě dobrovolné.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000045625/ve-frydkumistku-bude-popovodnova-beneficni-akce-beskydy-pro-jeseniky