Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Děti zaměstnanců havířovské nemocnice mohou navštěvovat podnikovou školku

Havířov |

Zaměstnanci havířovské nemocnice už mohou využívat novou podnikovou školku, která se postará o děti už od půl roku věku. Na vybudování se podílela i radnice, a to dotací ve výši pěti milionů korun.

Na konci srpna loňského roku se havířovská nemocnice pustila do rekonstrukce nevyužívaných prostor v budově stravovacího provozu, ze kterých udělala podnikovou školku.

Norbert Schellong, ředitel Nemocnice Havířov: “Úplně běžné to ještě není v ČR. Já bych řekl, že je spíše méně nemocnic, které provozují dětskou skupinu, školku pro děti svých zaměstnanců. Můžeme mladým lékařkám, ale i tatínkům, sestřičkám, ostatním zaměstnancům nabídnout hlídání jejich ratolestí po dobu výkonu práce, čímž se nám otevírá obrovská možnost, že někteří se i po roce mohou z mateřské vrátit dříve na půl úvazku, na čtyři hodiny práce třeba v ambulanci a lékařky a sestry jsou pro nás obrovsky cenné. Tady to mají kousek a já jsem pyšný na celý tým, že to tak v krátkém čase dokázal zrealizovat.”

Vybudování školky stálo zhruba devět milionů korun. Z toho pět milionů nemocnici darovalo město.

Josef Bělica (ANO), primátor Havířova: “Výsledek je skvělý, mě se to moc líbí a proč se takto město rozhodlo? Protože spolupracujeme s nemocnicí dlouhodobě, je pro nás její rozvoj prioritou a investice, která je na území města, byť není nemocnice městská, ale krajská, tak je investice, která je pro naše občany.”

Kapacita školky je 24 dětí. Nyní ji navštěvuje 18 ratolestí.

Lenka Smrčková, ředitelka dětské skupiny Havířovské sluníčko: “Jelikož zaměstnanci nemocnice mají většinou 12 hodinové směny, tak jsme se dohodli s vedením, že školka je otevřena denně od 5.45 a pokud bude zájem od těch rodičů, je otevřeno pro ně až do čtvrt na sedm po skončení pracovní doby. V současné době, jelikož jsme otevřeli teprve 2. ledna, jsme v adaptačním programu, takže první týden chodily děti do oběda, druhý týden už zůstávaly spát, takže chodily domů kolem čtvrté hodiny a takto ještě pokračujeme ještě tento týden, aby si děti skutečně zvykly.”

Máte tady poměrně malé děti, jak to zvládají?

Lenka Smrčková, ředitelka dětské skupiny Havířovské sluníčko: “Musím říct, že ty malé děti to zvládají daleko lépe mnohdy než ty, které jsou třeba do tří let samy doma s rodiči, jelikož ta adaptace je pro ně velice přirozená. Bereme děti od jednoho roku, ale pokud by byl zájem ze strany rodičů, tak na půl den bereme děti i od půl roku. Všechny paní učitelky mají speciální certifikaci, oprávnění na hlídání dětí v jeslích a dětských skupinách. Takže máme možnost hlídat děti od půl roku. My samozřejmě pracujeme stejným programem jako veškeré školky a jesle, jsme sice pod MPSV, ale výchovné procesy se vztahují tak, jako na veškeré školky a jesličková zařízení předškolní.”

Nemocnice vyšla rodičům vstříc i co se týče stravování.

Pavla Vránová, vedoucí stravovacího provozu: “Vyřešili jsme individuální přístup i u těch malých dětí, snídaně se řeší formou rautových snídaní, obložených talířů, ovocných mís. Víme, že každá ratolest jí něco jiného, takže ten přístup je opravdu individuální. Na složení jídelních lístků se podíleli i rodiče, takže jsme udělali takové malé dotazníkové šetření, které jsou oblíbené pokrmy u dětí a ty jsme se snažili zařadit do jídelních lístků.”

Děti chodí na procházky v rámci areálu, nemocnice ale pro ně plánuje přizpůsobit i část zahrady.

Petr Baránek, provozně-technický náměstek Nemocnice Havířov: “Projekt s tím počítal, zatím to ještě není vybudované, ale až se trochu oteplí, zrealizujeme zahradu. Máme v tuto chvíli dvě varianty. Jedna by měla být tady pod okny a druhá deset metru vzdálená na druhé straně školky. Takže tu správnou ještě vybereme.”

Pokud bude ze strany zaměstnanců zájem, nemocnice může kapacitu školky ještě rozšířit. Radnice pomůže nemocnici i v letošním roce.

Josef Bělica (ANO), primátor Havířova: “Momentálně řešíme projekt stavby parkoviště, které bude navazovat na stávající parkoviště u objektu urgentního příjmu. To parkoviště by mělo mít zhruba 200 parkovacích míst a mělo by vyjít na zhruba 25 milionů korun.”
Nahlásit chybu


K tématu

Havířovská nemocnice nabídla mužům vyšetření prostaty, onemocnění bude zahrnuto do screeningového programu

3. listopadu 2023 17:17 | Havířov | Bára Kelnerová

Havířovská nemocnice se i v letošním roce zapojila do osvětové akce na podporu prevence onemocnění rakoviny varlat a prostaty. Zdravotníci vítají, že od ledna bude toto onemocnění zahrnuto do screeningového programu.

Havířovská nemocnice uspořádala den prevence rakoviny prostaty, od ledna začne screeningový program

1. listopadu 2023 13:35 | Havířov | Bára Kelnerová

Havířovská nemocnice se i v letošním roce zapojila do osvětové akce na podporu prevence onemocnění rakoviny varlat a prostaty. Zdravotníci vítají, že od ledna bude toto onemocnění zahrnuto do screeningového programu.

Havířovská nemocnice otevřela novou dětskou JIP, s dětmi budou moci být po celou dobu i rodiče

9. listopadu 2023 11:02 | Havířov | Bára Kelnerová

Havířovská nemocnice otevírá novou dětskou JIP. Boxy jsou přizpůsobeny tak, aby po celou dobu hospitalizace mohli být u s svých dětí rodiče. Výhodou také je, že JIP se nachází v bezprostřední blízkosti dětského oddělení.


Senior v nazouvácích se ztratil na procházce, policie ho našla několik kilometrů od domova

Dnes 10:01 | Studénka | Lukáš Zavadil

Úterní pátrání po téměř 80letém seniorovi na Novojičínsku mělo šťastný konec. Muž, který se vydal na procházku bez mobilního telefonu a v nazouvácích, byl nalezen několik kilometrů od domova díky rychlému zásahu policie a spolupráci s veřejností. Senior byl převezen do nemocnice, kde se potvrdilo, že je v dobrém zdravotním stavu.

V Ostravě-Třebovicích vznikl nový park. Vysadili ho studenti v rámci soutěže Lipová ratolest

Studenti desítky zahradnických škol z celého Česka vysadili v Třebovicích nový park v rámci soutěže Lipová ratolest. Své zastoupení měla i Ostrava v podobě družstva ze zdejší Střední zahradnické školy.

Do Hlučína přijeli mladí malíři - natěrači z celé republiky

Včera 12:05 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Už podvanácté se sešli mladí malíři a natěrači z celé České republiky na Mírovém náměstí na akci Hlučín, město s řemeslnou tradicí. Cílem je propagace řemeslných oborů na místním Odborném učilišti a Praktické škole.

Novojičínská vila byla domovem lékaře, 30 let je v ní mateřinka

Mateřská škola Beruška v Novém Jičíně otevřela historickou vilu, ve které sídlí 30 let, veřejnosti. Představila její příběh rodinného domu, který kdysi patřil významnému lékaři.

Elektrárna Třebovice obnovila svůj provoz v rekordním čase

Zaměstnancům společnosti Veolia Energie se po 11 dnech po povodni podařilo zprovoznit Elektrárnu Třebovice v Ostravě, která byla odstavena od 15. září. A už také obnovuje dodávky i pro průmysl.

Krnov bojuje s následky povodně, odpady i chodem života ve školách a firmách

1. října 2024 18:09 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

V Krnově už funguje pitná voda a elektřina. Město se aktuálně potýká s množstvím odpadu a snaží se normalizovat život ve školách a školkách. Všude probíhají úklidy a některé boční ulice by mohly dělat kulisu v poválečných filmech. Situace se ale mění k lepšímu přímo před očima.

Největší akcí roku v Rýmařově byly Dřevařské, lesnické a myslivecké dny

Včera 17:45 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Vždy každé dva roky se v Rýmařově koná největší akce ve městě, jakou jsou Dřevařské, lesnické a myslivecké dny. Park ve Flemmichově zahradě vždy zaplní tisíce návštěvníků, aby si užili umění dřevařů, lesnickou techniku, myslivecké expozice i kulturní programy. Nejinak tomu bylo i letos.

ŘSD plně obnovuje provoz na dálnici mezi Ostravou a Polskem

1. října 2024 14:14 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Dálnice D1 mezi Ostravou a Polskem bude dnes odpoledne opět průjezdná standardně dvěma pruhy pro každý směr. Ředitelství silnic a dálnic dokončilo v úterý 1. října úklid a opravy po povodních.

Další oběť podvodu na sítích, žena z Bruntálska poslala falešnému vojenskému lékaři téměř milion korun

Včera 9:56 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Kriminalisté z Bruntálska vyšetřují další případ podvodu přes sociální sítě, kdy byla poškozená žena středního věku připravena o téměř 900 tisíc korun. Podvodník se vydával za vojenského lékaře působícího v Iránu a pod záminkou zaslání balíčku vylákal z oběti několik plateb.


Relax centrum Orlová představilo své novinky

Relax centrum v Orlové nabízí jak krytý bazén, tak wellness. Nedávno zde bylo také nově zmodernizováno prostředí finské sauny v prvním patře.

Zvlněná silnice ve Stonavě prochází opravou, dva dny bude uzavřena

Kvůli poddolování došlo ve Stonavě k výraznému zvlnění silnice v délce jednoho kilometru. Lokálně se tato cesta opravovala už několikrát. Nyní po ukončení těžby na Darkově Moravskoslezský kraj ve spolupráci se státním podnikem Diamo zafinancoval souvislou opravu povrchu v celé její délce.

Výročí posvěcení kostela spojila stonavská farnost s dožínkami

Včera 13:37 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Stonavská farnost si připomněla 114. výročí posvěcení kostela svaté Máří Magdalény. Během slavnostní bohoslužby věřící děkovali také za letošní úrodu. Krmáš byl totiž spojen s farními dožínkami.

Týden knihoven ve Stonavě nabídne i zajímavou besedu

Včera 13:36 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

V rámci celorepublikového Týdne knihoven, připravila Místní knihovna Stonava pro své návštěvníky několik zajímavých akcí.

Stonava poprvé v sezóně nebodovala, podlehla lídrovi tabulky

Včera 13:35 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Stonavští fotbalisté mají za sebou velmi těžký zápas. Na domácí půdě hostili lídra tabulky. I přesto, že zápas byl velmi vyrovnaný, body si domů odvezly Kravaře.

Spotkanie ku pamięci Klemensa Słowioczka

Z okazji pierwszej rocznicy śmierci Klemensa Słowioczka członkowie zespołu śpiewaczego TA Grupa przygotowali wieczór wspomień. Słowioczek po powrocie na Zaolzie stał się członkiem, solistą i nauczycielem tego zespołu.

Děti zaměstnanců havířovské nemocnice mohou navštěvovat podnikovou školku
Vydáno 20. ledna 2023 17:29, Havířov, Bára Kelnerová
Zaměstnanci havířovské nemocnice už mohou využívat novou podnikovou školku, která se postará o děti už od půl roku věku. Na vybudování se podílela i radnice, a to dotací ve výši pěti milionů korun.

Na konci srpna loňského roku se havířovská nemocnice pustila do rekonstrukce nevyužívaných prostor v budově stravovacího provozu, ze kterých udělala podnikovou školku.

Norbert Schellong, ředitel Nemocnice Havířov: “Úplně běžné to ještě není v ČR. Já bych řekl, že je spíše méně nemocnic, které provozují dětskou skupinu, školku pro děti svých zaměstnanců. Můžeme mladým lékařkám, ale i tatínkům, sestřičkám, ostatním zaměstnancům nabídnout hlídání jejich ratolestí po dobu výkonu práce, čímž se nám otevírá obrovská možnost, že někteří se i po roce mohou z mateřské vrátit dříve na půl úvazku, na čtyři hodiny práce třeba v ambulanci a lékařky a sestry jsou pro nás obrovsky cenné. Tady to mají kousek a já jsem pyšný na celý tým, že to tak v krátkém čase dokázal zrealizovat.”

Vybudování školky stálo zhruba devět milionů korun. Z toho pět milionů nemocnici darovalo město.

Josef Bělica (ANO), primátor Havířova: “Výsledek je skvělý, mě se to moc líbí a proč se takto město rozhodlo? Protože spolupracujeme s nemocnicí dlouhodobě, je pro nás její rozvoj prioritou a investice, která je na území města, byť není nemocnice městská, ale krajská, tak je investice, která je pro naše občany.”

Kapacita školky je 24 dětí. Nyní ji navštěvuje 18 ratolestí.

Lenka Smrčková, ředitelka dětské skupiny Havířovské sluníčko: “Jelikož zaměstnanci nemocnice mají většinou 12 hodinové směny, tak jsme se dohodli s vedením, že školka je otevřena denně od 5.45 a pokud bude zájem od těch rodičů, je otevřeno pro ně až do čtvrt na sedm po skončení pracovní doby. V současné době, jelikož jsme otevřeli teprve 2. ledna, jsme v adaptačním programu, takže první týden chodily děti do oběda, druhý týden už zůstávaly spát, takže chodily domů kolem čtvrté hodiny a takto ještě pokračujeme ještě tento týden, aby si děti skutečně zvykly.”

Máte tady poměrně malé děti, jak to zvládají?

Lenka Smrčková, ředitelka dětské skupiny Havířovské sluníčko: “Musím říct, že ty malé děti to zvládají daleko lépe mnohdy než ty, které jsou třeba do tří let samy doma s rodiči, jelikož ta adaptace je pro ně velice přirozená. Bereme děti od jednoho roku, ale pokud by byl zájem ze strany rodičů, tak na půl den bereme děti i od půl roku. Všechny paní učitelky mají speciální certifikaci, oprávnění na hlídání dětí v jeslích a dětských skupinách. Takže máme možnost hlídat děti od půl roku. My samozřejmě pracujeme stejným programem jako veškeré školky a jesle, jsme sice pod MPSV, ale výchovné procesy se vztahují tak, jako na veškeré školky a jesličková zařízení předškolní.”

Nemocnice vyšla rodičům vstříc i co se týče stravování.

Pavla Vránová, vedoucí stravovacího provozu: “Vyřešili jsme individuální přístup i u těch malých dětí, snídaně se řeší formou rautových snídaní, obložených talířů, ovocných mís. Víme, že každá ratolest jí něco jiného, takže ten přístup je opravdu individuální. Na složení jídelních lístků se podíleli i rodiče, takže jsme udělali takové malé dotazníkové šetření, které jsou oblíbené pokrmy u dětí a ty jsme se snažili zařadit do jídelních lístků.”

Děti chodí na procházky v rámci areálu, nemocnice ale pro ně plánuje přizpůsobit i část zahrady.

Petr Baránek, provozně-technický náměstek Nemocnice Havířov: “Projekt s tím počítal, zatím to ještě není vybudované, ale až se trochu oteplí, zrealizujeme zahradu. Máme v tuto chvíli dvě varianty. Jedna by měla být tady pod okny a druhá deset metru vzdálená na druhé straně školky. Takže tu správnou ještě vybereme.”

Pokud bude ze strany zaměstnanců zájem, nemocnice může kapacitu školky ještě rozšířit. Radnice pomůže nemocnici i v letošním roce.

Josef Bělica (ANO), primátor Havířova: “Momentálně řešíme projekt stavby parkoviště, které bude navazovat na stávající parkoviště u objektu urgentního příjmu. To parkoviště by mělo mít zhruba 200 parkovacích míst a mělo by vyjít na zhruba 25 milionů korun.”
Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/karvinsko/havirov/11000035344/deti-zamestnancu-havirovske-nemocnice-mohou-navstevovat-podnikovou-skolku