Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

SVČ Asterix uspořádalo první velkou soutěžní výstavu plastikových modelů

Havířov |

Sestavit plastikový model třeba letadla či vozu, zabere opravdu mnoho týdnů práce. Modeláři se nyní mohli pochlubit a sdělit si své zkušenosti na výstavě, kterou uspořádalo Středisko volného času Asterix v Havířově.

Kroužek modelářů ve Středisku volného času Asterix sice nemá prozatím moc členů, o to více je těší, jak velký zájem byl o první soutěžní výstavu, na kterou přijeli modeláři z různých koutů České republiky, ale také ze sousedního Polka či Slovenska. Celkem bylo k vidění na 300 plastikových modelů.

Leoš Penčák, vedoucí modelářského kroužku, spoluorganizátor: “Soutěží se s různými modely buď letecké techniky, nebo civilní techniky, bojové techniky, jsou tady i figurky k vidění. Jsou tady k vidění i civilní automobily, civilní letadla v různých měřítcích od 1:144 a myslím, že největší model je tady 1:10."

Výstava je soutěžní, řekněte nám, co se hodnotí?

Leoš Penčák, vedoucí modelářského kroužku, spoluorganizátor: “Hodnotí se dvěma způsoby. Buď se hodnotí líbí, nelíbí. To děláme u seniorů, kdy rozhodčí vyberou jestli ten model je pěkný, nebo není. Ale u dětí, aby jim to něco dalo, se boduje podle pravidel Svazu modelářů ČR, kdy se hodnotí, jestli ten model tvarově odpovídá, jestli je podle návodu, jestli není například politý lepidlem, co to má být. Protože ty děti je třeba někam posunovat a součástí toho hodnocení je, že rozhodčí jim k tomu dají slovní hodnocení, co je třeba do příště opravit, popřípadě, co je na tom modelu špatně.”

Pan Jaroslav Král přijel až z Prahy. Na výstavu dovezl modely dopravních letadel. Sestavení jednoho exempláře trvá i více než půl roku.

Jaroslav Král, modelář: “Mojí takovou specializací je, že ta letadla jsou vystrojená efekty. To znamená, že svítí, eventuálně se točí vrtule a je to takové dynamičtější. Prostě se zabývám dynamickou stavbou. A na výstavě tady ode mne můžete vidět A380, můžete vidět Boeing 737 ve speciálním zbarvení aerolinky WestJet, to budou mít hlavně rády děti, protože tam je Elsa a Anna. A zajímavé éro z druhé světové války japonský Schinden a ten je zajímavý tím, že má vrtuli na druhém konci trupu, takže tlačnou. Jde o úplně jiný typ letadla.”


Mladý Filip navštěvuje kroužek právě v Havířově. I pro něj byla výstava inspirací.

Filip Schwachula, modelář: “Já se tomu oboru věnuji už 2,5 roku. Tato výstava je pěkná. Je to první výstava, na kterou jsem přišel. Já už jsem byl na výstavách, ale nikdy jsem tam neměl model. Já se hlavně věnuji pásovým vozidlům a hlavně německým. Mám tu dvě T-55, potom Jagdpanthera, chtěl jsem tu dát ještě Mig-15, ale toho jsem nestihl dodělat.”
anketa: “Je to konečně něco pro nás. Pomalu je těchto výstav jako šafránu a já jsem velmi šťastný, že takové akce jsou. Já se věnuji všemu. Letadla, lodě, technika, všechno, co se mi líbí. Přijel jsem ze Slovenska a cesta byla strašná. Napadal sníh, ale stihl jsem to.”

Součástí výstavy byly i workshopy, kde se nadšeni dozvěděli mnoho užitečných věcí.

Nahlásit chybu


K tématu

Modeláři z celé ČR se prezentovali na výstavě v Havířově

22. ledna 2024 13:19 | Havířov | Bára Kelnerová

Stovky modelů letadel, vojenské či hasičské techniky byly k vidění na výstavě v Havířově, na kterou přijeli modeláři z celé republiky. Součástí výstavy byl i krajský přebor žáků.

Děti se o jarních prázdninách ve Frýdku-Místku v SVČ Klíč nenudí

Středisko volného času Klíč ve Frýdku-Místku tradičně připravilo program i na jarní prázdniny. Děti si tak mohly vybrat z pestré nabídky technických, výtvarných i pohybových každodenních aktivit. Největší zájem byl tradičně o příměstský tábor. Letošní má název Kokosy na sněhu a věnuje se hlavně pohybu.

Nejmenší děti navštěvují ve Frýdku-Místku kroužek Hopsalínek

23. října 2023 12:18 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Rozvíjení řeči a pohybových dovedností. Nebo také postupné navazování prvních vztahů s vrstevníky. To mohou ve Frýdku-Místku kolektivně v rámci kroužku absolvovat i ty nejmenší děti. V doprovodu rodičů totiž navštěvují kroužek Hopsalínek ve středisku volného času.


Senior v nazouvácích se ztratil na procházce, policie ho našla několik kilometrů od domova

Dnes 10:01 | Studénka | Lukáš Zavadil

Úterní pátrání po téměř 80letém seniorovi na Novojičínsku mělo šťastný konec. Muž, který se vydal na procházku bez mobilního telefonu a v nazouvácích, byl nalezen několik kilometrů od domova díky rychlému zásahu policie a spolupráci s veřejností. Senior byl převezen do nemocnice, kde se potvrdilo, že je v dobrém zdravotním stavu.

V Ostravě-Třebovicích vznikl nový park. Vysadili ho studenti v rámci soutěže Lipová ratolest

Studenti desítky zahradnických škol z celého Česka vysadili v Třebovicích nový park v rámci soutěže Lipová ratolest. Své zastoupení měla i Ostrava v podobě družstva ze zdejší Střední zahradnické školy.

Do Hlučína přijeli mladí malíři - natěrači z celé republiky

Včera 12:05 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Už podvanácté se sešli mladí malíři a natěrači z celé České republiky na Mírovém náměstí na akci Hlučín, město s řemeslnou tradicí. Cílem je propagace řemeslných oborů na místním Odborném učilišti a Praktické škole.

Novojičínská vila byla domovem lékaře, 30 let je v ní mateřinka

Mateřská škola Beruška v Novém Jičíně otevřela historickou vilu, ve které sídlí 30 let, veřejnosti. Představila její příběh rodinného domu, který kdysi patřil významnému lékaři.

Elektrárna Třebovice obnovila svůj provoz v rekordním čase

Zaměstnancům společnosti Veolia Energie se po 11 dnech po povodni podařilo zprovoznit Elektrárnu Třebovice v Ostravě, která byla odstavena od 15. září. A už také obnovuje dodávky i pro průmysl.

Krnov bojuje s následky povodně, odpady i chodem života ve školách a firmách

1. října 2024 18:09 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

V Krnově už funguje pitná voda a elektřina. Město se aktuálně potýká s množstvím odpadu a snaží se normalizovat život ve školách a školkách. Všude probíhají úklidy a některé boční ulice by mohly dělat kulisu v poválečných filmech. Situace se ale mění k lepšímu přímo před očima.

Největší akcí roku v Rýmařově byly Dřevařské, lesnické a myslivecké dny

Včera 17:45 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Vždy každé dva roky se v Rýmařově koná největší akce ve městě, jakou jsou Dřevařské, lesnické a myslivecké dny. Park ve Flemmichově zahradě vždy zaplní tisíce návštěvníků, aby si užili umění dřevařů, lesnickou techniku, myslivecké expozice i kulturní programy. Nejinak tomu bylo i letos.

ŘSD plně obnovuje provoz na dálnici mezi Ostravou a Polskem

1. října 2024 14:14 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Dálnice D1 mezi Ostravou a Polskem bude dnes odpoledne opět průjezdná standardně dvěma pruhy pro každý směr. Ředitelství silnic a dálnic dokončilo v úterý 1. října úklid a opravy po povodních.

Další oběť podvodu na sítích, žena z Bruntálska poslala falešnému vojenskému lékaři téměř milion korun

Včera 9:56 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Kriminalisté z Bruntálska vyšetřují další případ podvodu přes sociální sítě, kdy byla poškozená žena středního věku připravena o téměř 900 tisíc korun. Podvodník se vydával za vojenského lékaře působícího v Iránu a pod záminkou zaslání balíčku vylákal z oběti několik plateb.


Relax centrum Orlová představilo své novinky

Relax centrum v Orlové nabízí jak krytý bazén, tak wellness. Nedávno zde bylo také nově zmodernizováno prostředí finské sauny v prvním patře.

Zvlněná silnice ve Stonavě prochází opravou, dva dny bude uzavřena

Kvůli poddolování došlo ve Stonavě k výraznému zvlnění silnice v délce jednoho kilometru. Lokálně se tato cesta opravovala už několikrát. Nyní po ukončení těžby na Darkově Moravskoslezský kraj ve spolupráci se státním podnikem Diamo zafinancoval souvislou opravu povrchu v celé její délce.

Výročí posvěcení kostela spojila stonavská farnost s dožínkami

Včera 13:37 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Stonavská farnost si připomněla 114. výročí posvěcení kostela svaté Máří Magdalény. Během slavnostní bohoslužby věřící děkovali také za letošní úrodu. Krmáš byl totiž spojen s farními dožínkami.

Týden knihoven ve Stonavě nabídne i zajímavou besedu

Včera 13:36 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

V rámci celorepublikového Týdne knihoven, připravila Místní knihovna Stonava pro své návštěvníky několik zajímavých akcí.

Stonava poprvé v sezóně nebodovala, podlehla lídrovi tabulky

Včera 13:35 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Stonavští fotbalisté mají za sebou velmi těžký zápas. Na domácí půdě hostili lídra tabulky. I přesto, že zápas byl velmi vyrovnaný, body si domů odvezly Kravaře.

Spotkanie ku pamięci Klemensa Słowioczka

Z okazji pierwszej rocznicy śmierci Klemensa Słowioczka członkowie zespołu śpiewaczego TA Grupa przygotowali wieczór wspomień. Słowioczek po powrocie na Zaolzie stał się członkiem, solistą i nauczycielem tego zespołu.

SVČ Asterix uspořádalo první velkou soutěžní výstavu plastikových modelů
Vydáno 24. ledna 2023 16:39, Havířov, Bára Kelnerová
Sestavit plastikový model třeba letadla či vozu, zabere opravdu mnoho týdnů práce. Modeláři se nyní mohli pochlubit a sdělit si své zkušenosti na výstavě, kterou uspořádalo Středisko volného času Asterix v Havířově.

Kroužek modelářů ve Středisku volného času Asterix sice nemá prozatím moc členů, o to více je těší, jak velký zájem byl o první soutěžní výstavu, na kterou přijeli modeláři z různých koutů České republiky, ale také ze sousedního Polka či Slovenska. Celkem bylo k vidění na 300 plastikových modelů.

Leoš Penčák, vedoucí modelářského kroužku, spoluorganizátor: “Soutěží se s různými modely buď letecké techniky, nebo civilní techniky, bojové techniky, jsou tady i figurky k vidění. Jsou tady k vidění i civilní automobily, civilní letadla v různých měřítcích od 1:144 a myslím, že největší model je tady 1:10."

Výstava je soutěžní, řekněte nám, co se hodnotí?

Leoš Penčák, vedoucí modelářského kroužku, spoluorganizátor: “Hodnotí se dvěma způsoby. Buď se hodnotí líbí, nelíbí. To děláme u seniorů, kdy rozhodčí vyberou jestli ten model je pěkný, nebo není. Ale u dětí, aby jim to něco dalo, se boduje podle pravidel Svazu modelářů ČR, kdy se hodnotí, jestli ten model tvarově odpovídá, jestli je podle návodu, jestli není například politý lepidlem, co to má být. Protože ty děti je třeba někam posunovat a součástí toho hodnocení je, že rozhodčí jim k tomu dají slovní hodnocení, co je třeba do příště opravit, popřípadě, co je na tom modelu špatně.”

Pan Jaroslav Král přijel až z Prahy. Na výstavu dovezl modely dopravních letadel. Sestavení jednoho exempláře trvá i více než půl roku.

Jaroslav Král, modelář: “Mojí takovou specializací je, že ta letadla jsou vystrojená efekty. To znamená, že svítí, eventuálně se točí vrtule a je to takové dynamičtější. Prostě se zabývám dynamickou stavbou. A na výstavě tady ode mne můžete vidět A380, můžete vidět Boeing 737 ve speciálním zbarvení aerolinky WestJet, to budou mít hlavně rády děti, protože tam je Elsa a Anna. A zajímavé éro z druhé světové války japonský Schinden a ten je zajímavý tím, že má vrtuli na druhém konci trupu, takže tlačnou. Jde o úplně jiný typ letadla.”


Mladý Filip navštěvuje kroužek právě v Havířově. I pro něj byla výstava inspirací.

Filip Schwachula, modelář: “Já se tomu oboru věnuji už 2,5 roku. Tato výstava je pěkná. Je to první výstava, na kterou jsem přišel. Já už jsem byl na výstavách, ale nikdy jsem tam neměl model. Já se hlavně věnuji pásovým vozidlům a hlavně německým. Mám tu dvě T-55, potom Jagdpanthera, chtěl jsem tu dát ještě Mig-15, ale toho jsem nestihl dodělat.”
anketa: “Je to konečně něco pro nás. Pomalu je těchto výstav jako šafránu a já jsem velmi šťastný, že takové akce jsou. Já se věnuji všemu. Letadla, lodě, technika, všechno, co se mi líbí. Přijel jsem ze Slovenska a cesta byla strašná. Napadal sníh, ale stihl jsem to.”

Součástí výstavy byly i workshopy, kde se nadšeni dozvěděli mnoho užitečných věcí.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/karvinsko/havirov/11000035383/svc-asterix-usporadalo-prvni-velkou-soutezni-vystavu-plastikovych-modelu