Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

OPF Karviná povede od března 2023 nový děkan Roman Šperka

Karviná |

Na Obchodně podnikatelské fakultě v Karviné proběhla volba nového děkana. Daniela Stavárka střídá po osmi letech Roman Šperka.

Dosavadního děkana Daniela Stavárka střídá ve funkci Roman Šperka. Na Obchodně podnikatelské fakultě působí od roku 2000. Věnuje se dvěma oblastem, Podnikové informatice a Ekonomice a managementu. V nové funkci bude čtyři roky, do dalších voleb.

Roman Šperka, nastupující děkan OPF Karviná: “Je to pro mě radost i výzva. To rozhodnutí se ve mě formovalo delší dobu. Byl jsem součástí předcházejícího vedení fakulty na pozici proděkana pro zahraniční styky, měl jsem představu přibližně o tom, co to všechno obnáší a věděl jsem, že je to náročná práce. Ale rozhodl jsem se kandidovat a byl jsem zvolený.”

Jeho představa o dalším směru fakulty je jasná, i když jak říká, stojí před ním hodně výzev, kterým je třeba čelit.

Roman Šperka, nastupující děkan OPF Karviná: “Máme velkou výhodu, že jsme byli součástí toho předcházejícího vedení, tak se nám bude pokračovat lehčeji. Mnoho věcí je rozběhnutých, mnoho věcí vychází ze strategického záměru naší fakulty, který byl stanovený na větší počet roků, takže nebude pro nás tak komplikované na tu práci navázat."

Důraz bude nový děkan klást na kvalitu vzdělávání, udržení stávajících 12 studijních programů, z nichž osm je profesních.

Roman Šperka, nastupující děkan OPF Karviná: “Také tady máme velkou skupinu zahraničních studentů, o které se chceme starat a ještě víc chceme zvětšovat to číslo zahraničních studentů a chceme nastartovat bakalářský studijní program Economic and management. No a v neposlední řadě nás čeká výzva v operačním programu J.A.Komenský, kde se nám nabízí mnoho investic do infrastruktury a zvelebení našeho prostoru tady i do těch inovativních forem výuky, do kterých se chceme pustit:”

Daniel Stavárek ve funkci končí po osmi letech, fakultu vedl dvě volební období. V dalších letech bude působit jako prorektor SU pro vědu a zahraniční styky a povede katedru financí a účetnictví.

Pod jeho vedením se mu podařilo posunout úroveň fakulty ve všech třech pilířích , vzdělávacím, vědecko-výzkumném a ve vztahu k veřejnosti, městu a regionu.

Daniel Stavárek, končící děkan OPF Karviná: "Kdybych měl zhodnotit vzdělávací činnost, jsem rád, že se nám povedlo v nových zpřísněných podmínkách provést kompletní reakreditaci všech studijních programů, zahájili jsme nové studijní programy, vydali jsme se na cestu s důrazem na profesně zaměřené studijní programy, kdy studentům už během studia nabízíme celou řadu možností, jak se propojit s firmami, jak se propojit s podnikatelským světem tak, aby už potom do praxe odcházeli vybaveni i těmito dovednostmi. Máme unikátní studijní programy, které nemá žádná jiná anebo velmi málo vysokých škol v ČR a to jsou jak ty akademické, jako Bankovnictví, peněžnictví, pojišťovnictví nebo ty profesně zaměřené, jako je Inovativní podnikání, kde studenti mají své vlastní firmy, učí se podnikat tak, že sami podnikají nebo třeba Digitální business. Když se podívám na vědecko- výzkumnou činnost, tam jsem rád, že se nám povedlo zapojit se do mezinárodních projektů. Byli jsme součástí celé řady výzkumných projektů s jinými partnerskými vysokými školami v zahraničí a povedlo se nám získávat i externí výzkumné projekty. A co je taková třešnička na dortu, povedlo se nám ke konci tohoto funkčního období získat také akreditaci na profesorské řízení, takže poprvé v historii OPF máme právo na naší fakultě jmenovat profesory v oboru Ekonomika a management."

Povedlo se také zavést několik prospěšných akcí, jako je Vyběhněte s děkanem, Daruj krev s OPF, aktivity spojené s ochranou přírody. Fakulta navázala spolupráci s krajem a městy, kterým připravuje různé strategické materiály.

Daniel Stavárek, končící děkan OPF Karviná: "To je obrovský kus práce, za který jsme vděčný a rád bych poděkoval všem spolupracovníkům tady na fakultě."

K rozvoji Karvinska pomohou i dva velké projekty, jako je CEPIS nebo Eden.

Daniel Stavárek, končící děkan OPF Karviná: "Pro mě je srdečnější záležitostí CEPIS, protože jsem byl od samotného začátku u toho, jak jsme plánovali budovu, využití té budovy. To je věc, kterou bych rád dotáhl a byl u toho, jak bude pokračovat, jsem rád, že ty přípravné práce probíhaly velmi dobře, velmi efektivně."

Za éry děkana Stavárka se Obchodně podnikatelský fakulta změnila i po své vizuální stránce. Nabízí moderní prostředí a je vybavena moderní technikou díky čerpaným dotačním titulům.

Daniel Stavárek, končící děkan OPF Karviná: "Odcházím po osmi letech z funkce děkana s tím, že se těším z těch úspěchů, které jsme dosáhli a zároveň mi na stole nezůstává nic, co by zatěžovalo funkční období nového vedení a nového děkana."
Nahlásit chybu


K tématu

OPF Karviná přilákala zájemce o tajemno na Noc vědců

10. října 2023 18:04 | Karviná | Monika Danková

Už podruhé se Obchodně podnikatelská fakulta připojila k celorepublikové akci nazvané Noc vědců. Druhý ročník se nesl v duchu tajemna.

Pedagogové se na půdě OPF Karviná setkali se zástupci ČNB

27. ledna 2024 12:44 | Karviná | Monika Danková

Na Obchodně podnikatelské fakultě v Karviné se konalo setkání zástupců České národní banky s učiteli základních a středních škol. Prezentace pro pedagogy se týkaly aktuálních finančních a ekonomických témat, v programu byla také diskuse o výuce finanční gramotnosti na školách.

Pedagogové z MSK se setkali se zástupci ČNB na OPF Karviná

25. ledna 2024 15:44 | Celý MS kraj | Monika Danková

Na Obchodně podnikatelské fakultě v Karviné se konalo setkání zástupců České národní banky s učiteli základních a středních škol. Prezentace pro pedagogy se týkaly aktuálních finančních a ekonomických témat, v programu byla také diskuse o výuce finanční gramotnosti na školách.


V sobotu se sousedé z Dubiny sejdou u jednoho 100 metrů dlouhého stolu

Dnes 18:35 | Ostrava-Jih | Libor Běčák

Neobvyklý sociální experiment podstoupí lidé, kteří se přijdou v sobotu odpoledne posadit k prostřenému 100 metrů dlouhému stolu na ostravském sídlišti Dubina. Otázkou je, zda a jak rychle se místa u stolu zaplní a zda si sousedé z okolních paneláků přinesou k povídání dostatek jídla a pití. Očekává se dobrá nálada a vyloučen není ani společný zpěv.

V kauze zakázek jsou mezi obviněnými exnáměstek hejtmana a jedna krajská firma

Dnes 14:23 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) zadrželi v pondělí v Moravskoslezském kraji osm osob v souvislosti s manipulacemi veřejných zakázek malého rozsahu zadávaných Moravskoslezským energetickým centrem. Pět fyzických a jedna právnická osoba byly následně obviněny z korupčních trestných činů, přičemž bývalému náměstkovi hejtmana hrozí až 10 let odnětí svobody.

Karviná má svého mistra České republiky ve skoku o tyči. Je žákem ZŠ Borovského

Teď vás seznámíme s talentovaným sportovcem Lukášem Uchytilem. Žije v Karviné a je čerstvým mistrem České republiky ve skoku o tyči. A nejen to. Před pár dny zvítězil i na závodech v Chorvatsku.

Mládež si užila v knihovně knižní festival Book!Con

K-Klub havířovské pobočky knihovny v Šrámkově ulici se zaměřuje na mládež. Velmi oblíbenou se stala dvoudenní akce Book!Con. A program byl opět hodně pestrý.

Manželé zprvu hledali houby, pak se hledali navzájem, než je v lese našel policejní pes

Dnes 10:37 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Starší muž volal v pátek po poledni na linku 158 o pomoc při pátrání po své manželce, která se mu ztratila při sběru hub v lese nedaleko Jakubčovic u Hradce nad Moravicí.

Alzheimer centrum, Domovinka, LDN i bydlení. Ve Frýdku-Místku se připravuje nová zástavba

Frýdek-Místek pokračuje v přípravách na vznik nové zástavby v lokalitě Berlín 2. K plánovanému Alzheimer centru a Domovince zde přibyl ještě další investor, který chce postavit i léčebnu dlouhodobě nemocných. V budoucnu mají být v lokalitě také nové byty.

Při střetu s autem utrpěl starší muž smrtelná zranění

Dnes 9:47 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Tragické následky měla nehoda, která se stala v úterý dopoledne na silnici u Paskova na Frýdecko-Místecku. Přes poskytnutou první pomoc starší muž způsobeným zraněním podlehl.

Zdravotničtí záchranáři trénovali zásahy v horách s pomocí vrtulníku

Dnes 7:51 | Celý MS kraj | Libor Běčák

V Beskydech a Olomouci se konal výcvik ostravských leteckých záchranářů, který byl zaměřený na trénink speciálních činností, tedy například na použití palubního jeřábu a vysazení posádky v šikmém terénu, kde vrtulník nemůže přistát.

Šesti řidičům při kontrole koloval v těle alkohol, dalším dvěma drogy

Dnes 7:21 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Policisté Moravskoslezského kraje mají za sebou několik hodin trvající kontrolní akci, při které se zaměřili primárně na kontrolu dodržování zákazu požívání alkoholických nápojů a jiných návykových látek řidiči.

Ministr v Ostravě představil výzvu pro povodní poničené vodovody a kanalizaci

Do Ostravy přijel ministr životního prostředí Petr Hladík, aby představil novou výzvu Státního fondu životního prostředí na obnovu vodovodů a kanalizací po povodních. Největší problém má přímo krajské město, kde je velmi poškozena ústřední čistička odpadních vod. Ministerstvo prozatím vyčlenilo 2 miliardy korun.

ZŠ Borovského oslavila čtyřicátiny. Do tříd znovu nahlédli bývalé učitelé i absolventi

Nejmladší škola v Karviné - Základní a Mateřská škola Borovského - oslavila 40. narozeniny. Na prohlídku školy i připravenou akademii žáků pozvala kromě rodičů a přátel školy i bývalé pedagogy a absolventy.

ZŠ Borovského z Karviné oslavila čtyřicátiny. Do tříd znovu nahlédli bývalé učitelé

Nejmladší škola v Karviné - Základní a Mateřská škola Borovského - oslavila 40. narozeniny. Na prohlídku školy i připravenou akademii žáků pozvala kromě rodičů a přátel školy i bývalé pedagogy a absolventy.

V havířovské nemocnici se konal první charitativní swap

Nemocnice v Havířově získala v září cenu hejtmana kraje za společenskou odpovědnost. A to i za projekty, které mají charitativní podtext. Nyní se v nemocnici uskutečnil první výměnný obchod oblečení na podporu kavárny na hematoonkologickém oddělení.

Mladí zpěváci z Havířova uspěli na Karvinském talentu

Na prestižní soutěž Karvinský talent se přihlásily desítky nadaných mladých zpěváků z různých měst republiky. Ta nejcennější ocenění putovala do Havířova.

V Rychvaldě se konaly tradiční Rybí slavnosti

Ani vytrvalý déšť neodradil Rychvalďany a také lidi z okolí od návštěvy Rybích slavností. Celodenní program byl připraven pro děti i dospělé.

Ještě o něm uslyšíte. Lukáš Uchytil z Karviné se našel ve skoku o tyči

Teď vás seznámíme s talentovaným sportovcem Lukášem Uchytilem. Žije v Karviné a je čerstvým mistrem České republiky ve skoku o tyči. A nejen to. Před pár dny zvítězil i na závodech v Chorvatsku.

OPF Karviná povede od března 2023 nový děkan Roman Šperka
Vydáno 28. února 2023 16:43, Karviná, Monika Danková
Na Obchodně podnikatelské fakultě v Karviné proběhla volba nového děkana. Daniela Stavárka střídá po osmi letech Roman Šperka.

Dosavadního děkana Daniela Stavárka střídá ve funkci Roman Šperka. Na Obchodně podnikatelské fakultě působí od roku 2000. Věnuje se dvěma oblastem, Podnikové informatice a Ekonomice a managementu. V nové funkci bude čtyři roky, do dalších voleb.

Roman Šperka, nastupující děkan OPF Karviná: “Je to pro mě radost i výzva. To rozhodnutí se ve mě formovalo delší dobu. Byl jsem součástí předcházejícího vedení fakulty na pozici proděkana pro zahraniční styky, měl jsem představu přibližně o tom, co to všechno obnáší a věděl jsem, že je to náročná práce. Ale rozhodl jsem se kandidovat a byl jsem zvolený.”

Jeho představa o dalším směru fakulty je jasná, i když jak říká, stojí před ním hodně výzev, kterým je třeba čelit.

Roman Šperka, nastupující děkan OPF Karviná: “Máme velkou výhodu, že jsme byli součástí toho předcházejícího vedení, tak se nám bude pokračovat lehčeji. Mnoho věcí je rozběhnutých, mnoho věcí vychází ze strategického záměru naší fakulty, který byl stanovený na větší počet roků, takže nebude pro nás tak komplikované na tu práci navázat."

Důraz bude nový děkan klást na kvalitu vzdělávání, udržení stávajících 12 studijních programů, z nichž osm je profesních.

Roman Šperka, nastupující děkan OPF Karviná: “Také tady máme velkou skupinu zahraničních studentů, o které se chceme starat a ještě víc chceme zvětšovat to číslo zahraničních studentů a chceme nastartovat bakalářský studijní program Economic and management. No a v neposlední řadě nás čeká výzva v operačním programu J.A.Komenský, kde se nám nabízí mnoho investic do infrastruktury a zvelebení našeho prostoru tady i do těch inovativních forem výuky, do kterých se chceme pustit:”

Daniel Stavárek ve funkci končí po osmi letech, fakultu vedl dvě volební období. V dalších letech bude působit jako prorektor SU pro vědu a zahraniční styky a povede katedru financí a účetnictví.

Pod jeho vedením se mu podařilo posunout úroveň fakulty ve všech třech pilířích , vzdělávacím, vědecko-výzkumném a ve vztahu k veřejnosti, městu a regionu.

Daniel Stavárek, končící děkan OPF Karviná: "Kdybych měl zhodnotit vzdělávací činnost, jsem rád, že se nám povedlo v nových zpřísněných podmínkách provést kompletní reakreditaci všech studijních programů, zahájili jsme nové studijní programy, vydali jsme se na cestu s důrazem na profesně zaměřené studijní programy, kdy studentům už během studia nabízíme celou řadu možností, jak se propojit s firmami, jak se propojit s podnikatelským světem tak, aby už potom do praxe odcházeli vybaveni i těmito dovednostmi. Máme unikátní studijní programy, které nemá žádná jiná anebo velmi málo vysokých škol v ČR a to jsou jak ty akademické, jako Bankovnictví, peněžnictví, pojišťovnictví nebo ty profesně zaměřené, jako je Inovativní podnikání, kde studenti mají své vlastní firmy, učí se podnikat tak, že sami podnikají nebo třeba Digitální business. Když se podívám na vědecko- výzkumnou činnost, tam jsem rád, že se nám povedlo zapojit se do mezinárodních projektů. Byli jsme součástí celé řady výzkumných projektů s jinými partnerskými vysokými školami v zahraničí a povedlo se nám získávat i externí výzkumné projekty. A co je taková třešnička na dortu, povedlo se nám ke konci tohoto funkčního období získat také akreditaci na profesorské řízení, takže poprvé v historii OPF máme právo na naší fakultě jmenovat profesory v oboru Ekonomika a management."

Povedlo se také zavést několik prospěšných akcí, jako je Vyběhněte s děkanem, Daruj krev s OPF, aktivity spojené s ochranou přírody. Fakulta navázala spolupráci s krajem a městy, kterým připravuje různé strategické materiály.

Daniel Stavárek, končící děkan OPF Karviná: "To je obrovský kus práce, za který jsme vděčný a rád bych poděkoval všem spolupracovníkům tady na fakultě."

K rozvoji Karvinska pomohou i dva velké projekty, jako je CEPIS nebo Eden.

Daniel Stavárek, končící děkan OPF Karviná: "Pro mě je srdečnější záležitostí CEPIS, protože jsem byl od samotného začátku u toho, jak jsme plánovali budovu, využití té budovy. To je věc, kterou bych rád dotáhl a byl u toho, jak bude pokračovat, jsem rád, že ty přípravné práce probíhaly velmi dobře, velmi efektivně."

Za éry děkana Stavárka se Obchodně podnikatelský fakulta změnila i po své vizuální stránce. Nabízí moderní prostředí a je vybavena moderní technikou díky čerpaným dotačním titulům.

Daniel Stavárek, končící děkan OPF Karviná: "Odcházím po osmi letech z funkce děkana s tím, že se těším z těch úspěchů, které jsme dosáhli a zároveň mi na stole nezůstává nic, co by zatěžovalo funkční období nového vedení a nového děkana."
Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/karvinsko/karvina/11000035965/opf-karvina-povede-od-brezna-2023-novy-dekan-roman-sperka