Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

V sále OPF proběhlo 4. zasedání zastupitelstva města Karviné

Karviná |

4. zasedání zastupitelstva města se konalo v sále Obchodně podnikatelské fakulty.

Zastupitelé se sešli v sále Obchodně podnikatelské fakulty na svém 4. zasedání. Projednali několik důležitých bodů programu, jedním z nich byl i návrh finančního vypořádání města.

Jan Wolf, primátor Karviné: "Hospodaření města za rok 2022 je kladné, máme přebytek. Jsou to rezervy, které používáme na spolufinancování jednotlivých dotačních titulů. Snažíme se to využít tak, abychom vždy předfinancovali nějaký projekt a ty peníze, které se nám pak v rámci dotace vrátí, dáváme do té rezerv, abychom byli připraveni dál, nemuseli čerpat úvěrové zdroje a zbytečně platit úroky. Ten letošní rok je trochu složitější, protože my máme rezervy na energie, nevíme přesně, jaké dojde vyúčtování elektřiny a plynu, tam je nějakých přes sto milionů korun připraveno na to, abychom byli schopni zafinancovat energie ve školách, kulturních zařízeních, sportovních zařízeních a halách. Pak máme klasický přebytek, který je přes dvě stě milionů korun a to jsou prostředky, které chceme využít na to spolufinancování větších projektů, které jsou. Jinak ten rozpočet je standardní, máme pokryté veškeré položky z hlediska údržby, služeb v rámci jednotlivých odborů, takže věřím tomu, že ten rok 23 zase dobře zvládneme."

Schváleny byly také dotace pro spolky a sportovní kluby ve výši 4,3 miliony korun.

Andrzej Bizoń, náměstek primátora: “Záměrem využití dotace je příspěvek hlavně pro kluby, které se snaží vychovávat mládež a vést mládež ke sportovním výkonům a to by mělo být i nadále prioritou našeho města."

Zastupitelé také schválili záměr realizovat výstavbu lávky přes řeku Olši v Karviné-Loukách.

Jan Wolf, primátor Karviné: "Myslím si, že to bude takové zpestření té cyklotrasy, která vede po březích řeky Olše a budeme moci se dostat na polskou stranu do Hažlachu. Nás trochu tlačí čas, musíme podat žádost o dotaci do česko-polského projektu, takže se na tom pracuje, dávají se dohromady veškeré podklady a v krátkém čase chceme tu žádost podat."

V plánu má město také realizovat projekt Cyklotour, který zajistí napojení Karvinského moře na Železnou cyklotrasu.

Andrzej Bizoń, náměstek primátora: “My bychom právě, protože vede část územím města Karviné, chtěli propojit tu stezku díky návěstím nebo šipkám k našemu Karvinskému moři a protože je to turistická oblast, tak v tom projektu bychom byli rádi, kdyby nám vyšel záměr vybudovat zázemí například pro půjčování lodiček nebo malého občerstvení a to by měl být mobilní kontejner."

Schvaloval se také projekt, který by měl zvýšit čistící schopnosti stromů odstraněním parazitického jmelí.

Jan Wolf, primátor Karviné: "To je dotační titul, kde chceme využít finanční prostředky na to, abychom ošetřili hlavně stromy v parku Boženy Němcové, kde se nám rozrostlo parazitické jmelí, není jednoduché se zbavit toho, je to rozsáhlé. Nejsem odborník, ale ta finanční částka na to, abychom to byli schopni na nějakou dobu zasanovat a výrazně zlepšit, je docela vysoká a tato dotace nám k tomu pomůže, takže toho chceme využít, abychom to nemuseli platit z rozpočtu města, ale abychom si pomohli finančními prostředky EU."

Projednával se také investiční záměr týkající se rozšíření služeb denního stacionáře, tomuto tématu se budeme věnovat v některém z příštích Karvinských expresů.

Nahlásit chybu


K tématu

Frýdek-Místek finančně podpoří domácí hokejový klub i v další sezóně

Město Frýdek-Místek opět podepsalo memorandum se zástupci domácího hokejového klubu. Tím byla opět zajištěna finanční podpora města pro klub pro následující sezónu. Formálně se prodloužila původní dohoda, která platila do konce aktuálního ročníku hokejové soutěže.

Zastupitelé v Karviné schvalovali finanční vypořádání města za rok 2023

19. března 2024 16:13 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Program 11. zasedání Zastupitelstva města Karviné, které se konalo v pondělí 18. března ve velkém sále Obchodně podnikatelské fakulty, obsahoval celkem 18 bodů.

Moravskoslezský kraj letos podpoří více než stovku sportovních akcí

9. března 2024 18:27 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj dlouhodobě podporuje sportovní aktivity i konání významných sportovních akcí. V letošním roce půjde z krajského rozpočtu bezmála 8 milionů korun na celkem 103 sportovních akcí, mistrovství, šampionátů a soutěží. Kromě tradičních sportů kraj podpoří také discgolf, paragliding nebo například ringo.


V sobotu se sousedé z Dubiny sejdou u jednoho 100 metrů dlouhého stolu

Dnes 18:35 | Ostrava-Jih | Libor Běčák

Neobvyklý sociální experiment podstoupí lidé, kteří se přijdou v sobotu odpoledne posadit k prostřenému 100 metrů dlouhému stolu na ostravském sídlišti Dubina. Otázkou je, zda a jak rychle se místa u stolu zaplní a zda si sousedé z okolních paneláků přinesou k povídání dostatek jídla a pití. Očekává se dobrá nálada a vyloučen není ani společný zpěv.

V kauze zakázek jsou mezi obviněnými exnáměstek hejtmana a jedna krajská firma

Dnes 14:23 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) zadrželi v pondělí v Moravskoslezském kraji osm osob v souvislosti s manipulacemi veřejných zakázek malého rozsahu zadávaných Moravskoslezským energetickým centrem. Pět fyzických a jedna právnická osoba byly následně obviněny z korupčních trestných činů, přičemž bývalému náměstkovi hejtmana hrozí až 10 let odnětí svobody.

Karviná má svého mistra České republiky ve skoku o tyči. Je žákem ZŠ Borovského

Teď vás seznámíme s talentovaným sportovcem Lukášem Uchytilem. Žije v Karviné a je čerstvým mistrem České republiky ve skoku o tyči. A nejen to. Před pár dny zvítězil i na závodech v Chorvatsku.

Mládež si užila v knihovně knižní festival Book!Con

K-Klub havířovské pobočky knihovny v Šrámkově ulici se zaměřuje na mládež. Velmi oblíbenou se stala dvoudenní akce Book!Con. A program byl opět hodně pestrý.

Manželé zprvu hledali houby, pak se hledali navzájem, než je v lese našel policejní pes

Dnes 10:37 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Starší muž volal v pátek po poledni na linku 158 o pomoc při pátrání po své manželce, která se mu ztratila při sběru hub v lese nedaleko Jakubčovic u Hradce nad Moravicí.

Alzheimer centrum, Domovinka, LDN i bydlení. Ve Frýdku-Místku se připravuje nová zástavba

Frýdek-Místek pokračuje v přípravách na vznik nové zástavby v lokalitě Berlín 2. K plánovanému Alzheimer centru a Domovince zde přibyl ještě další investor, který chce postavit i léčebnu dlouhodobě nemocných. V budoucnu mají být v lokalitě také nové byty.

Při střetu s autem utrpěl starší muž smrtelná zranění

Dnes 9:47 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Tragické následky měla nehoda, která se stala v úterý dopoledne na silnici u Paskova na Frýdecko-Místecku. Přes poskytnutou první pomoc starší muž způsobeným zraněním podlehl.

Zdravotničtí záchranáři trénovali zásahy v horách s pomocí vrtulníku

Dnes 7:51 | Celý MS kraj | Libor Běčák

V Beskydech a Olomouci se konal výcvik ostravských leteckých záchranářů, který byl zaměřený na trénink speciálních činností, tedy například na použití palubního jeřábu a vysazení posádky v šikmém terénu, kde vrtulník nemůže přistát.

Šesti řidičům při kontrole koloval v těle alkohol, dalším dvěma drogy

Dnes 7:21 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Policisté Moravskoslezského kraje mají za sebou několik hodin trvající kontrolní akci, při které se zaměřili primárně na kontrolu dodržování zákazu požívání alkoholických nápojů a jiných návykových látek řidiči.

Ministr v Ostravě představil výzvu pro povodní poničené vodovody a kanalizaci

Do Ostravy přijel ministr životního prostředí Petr Hladík, aby představil novou výzvu Státního fondu životního prostředí na obnovu vodovodů a kanalizací po povodních. Největší problém má přímo krajské město, kde je velmi poškozena ústřední čistička odpadních vod. Ministerstvo prozatím vyčlenilo 2 miliardy korun.

ZŠ Borovského oslavila čtyřicátiny. Do tříd znovu nahlédli bývalé učitelé i absolventi

Nejmladší škola v Karviné - Základní a Mateřská škola Borovského - oslavila 40. narozeniny. Na prohlídku školy i připravenou akademii žáků pozvala kromě rodičů a přátel školy i bývalé pedagogy a absolventy.

ZŠ Borovského z Karviné oslavila čtyřicátiny. Do tříd znovu nahlédli bývalé učitelé

Nejmladší škola v Karviné - Základní a Mateřská škola Borovského - oslavila 40. narozeniny. Na prohlídku školy i připravenou akademii žáků pozvala kromě rodičů a přátel školy i bývalé pedagogy a absolventy.

V havířovské nemocnici se konal první charitativní swap

Nemocnice v Havířově získala v září cenu hejtmana kraje za společenskou odpovědnost. A to i za projekty, které mají charitativní podtext. Nyní se v nemocnici uskutečnil první výměnný obchod oblečení na podporu kavárny na hematoonkologickém oddělení.

Mladí zpěváci z Havířova uspěli na Karvinském talentu

Na prestižní soutěž Karvinský talent se přihlásily desítky nadaných mladých zpěváků z různých měst republiky. Ta nejcennější ocenění putovala do Havířova.

V Rychvaldě se konaly tradiční Rybí slavnosti

Ani vytrvalý déšť neodradil Rychvalďany a také lidi z okolí od návštěvy Rybích slavností. Celodenní program byl připraven pro děti i dospělé.

Ještě o něm uslyšíte. Lukáš Uchytil z Karviné se našel ve skoku o tyči

Teď vás seznámíme s talentovaným sportovcem Lukášem Uchytilem. Žije v Karviné a je čerstvým mistrem České republiky ve skoku o tyči. A nejen to. Před pár dny zvítězil i na závodech v Chorvatsku.

V sále OPF proběhlo 4. zasedání zastupitelstva města Karviné
Vydáno 25. března 2023 14:36, Karviná, Monika Danková
4. zasedání zastupitelstva města se konalo v sále Obchodně podnikatelské fakulty.

Zastupitelé se sešli v sále Obchodně podnikatelské fakulty na svém 4. zasedání. Projednali několik důležitých bodů programu, jedním z nich byl i návrh finančního vypořádání města.

Jan Wolf, primátor Karviné: "Hospodaření města za rok 2022 je kladné, máme přebytek. Jsou to rezervy, které používáme na spolufinancování jednotlivých dotačních titulů. Snažíme se to využít tak, abychom vždy předfinancovali nějaký projekt a ty peníze, které se nám pak v rámci dotace vrátí, dáváme do té rezerv, abychom byli připraveni dál, nemuseli čerpat úvěrové zdroje a zbytečně platit úroky. Ten letošní rok je trochu složitější, protože my máme rezervy na energie, nevíme přesně, jaké dojde vyúčtování elektřiny a plynu, tam je nějakých přes sto milionů korun připraveno na to, abychom byli schopni zafinancovat energie ve školách, kulturních zařízeních, sportovních zařízeních a halách. Pak máme klasický přebytek, který je přes dvě stě milionů korun a to jsou prostředky, které chceme využít na to spolufinancování větších projektů, které jsou. Jinak ten rozpočet je standardní, máme pokryté veškeré položky z hlediska údržby, služeb v rámci jednotlivých odborů, takže věřím tomu, že ten rok 23 zase dobře zvládneme."

Schváleny byly také dotace pro spolky a sportovní kluby ve výši 4,3 miliony korun.

Andrzej Bizoń, náměstek primátora: “Záměrem využití dotace je příspěvek hlavně pro kluby, které se snaží vychovávat mládež a vést mládež ke sportovním výkonům a to by mělo být i nadále prioritou našeho města."

Zastupitelé také schválili záměr realizovat výstavbu lávky přes řeku Olši v Karviné-Loukách.

Jan Wolf, primátor Karviné: "Myslím si, že to bude takové zpestření té cyklotrasy, která vede po březích řeky Olše a budeme moci se dostat na polskou stranu do Hažlachu. Nás trochu tlačí čas, musíme podat žádost o dotaci do česko-polského projektu, takže se na tom pracuje, dávají se dohromady veškeré podklady a v krátkém čase chceme tu žádost podat."

V plánu má město také realizovat projekt Cyklotour, který zajistí napojení Karvinského moře na Železnou cyklotrasu.

Andrzej Bizoń, náměstek primátora: “My bychom právě, protože vede část územím města Karviné, chtěli propojit tu stezku díky návěstím nebo šipkám k našemu Karvinskému moři a protože je to turistická oblast, tak v tom projektu bychom byli rádi, kdyby nám vyšel záměr vybudovat zázemí například pro půjčování lodiček nebo malého občerstvení a to by měl být mobilní kontejner."

Schvaloval se také projekt, který by měl zvýšit čistící schopnosti stromů odstraněním parazitického jmelí.

Jan Wolf, primátor Karviné: "To je dotační titul, kde chceme využít finanční prostředky na to, abychom ošetřili hlavně stromy v parku Boženy Němcové, kde se nám rozrostlo parazitické jmelí, není jednoduché se zbavit toho, je to rozsáhlé. Nejsem odborník, ale ta finanční částka na to, abychom to byli schopni na nějakou dobu zasanovat a výrazně zlepšit, je docela vysoká a tato dotace nám k tomu pomůže, takže toho chceme využít, abychom to nemuseli platit z rozpočtu města, ale abychom si pomohli finančními prostředky EU."

Projednával se také investiční záměr týkající se rozšíření služeb denního stacionáře, tomuto tématu se budeme věnovat v některém z příštích Karvinských expresů.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/karvinsko/karvina/11000036304/v-sale-opf-probehlo-4-zasedani-zastupitelstva-mesta-karvine