Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Májovák a Permoník reprezentovali Karvinou ve Francii

Karviná |

Na čtyřdenní mezinárodní festival plný koncertů a vystoupení v daleké Francii dostal pozvání od pořádajících organizátorů z La Croix Valmer i karvinský dechový orchestr Májovák a a pěvecký sbor Permoník. Na cestu se oba soubory vydaly ve středu podvečer.

Petr Ženč, dechový orchestr Májovák: "Je to jeden z největších festivalů svého druhu, ve Francii na Francouzské riviéře, kde se vlastně snoubí symfonické, dechové orchestry, jezzové orchestry a podobně. Je to naše první zkušenost s tímto festivalem. Májovák se ve Francii účastnil několika zájezdů, ale v podstatě naposledy to bylo to bylo někdy před dvaceti lety."

Festival na jihu Francie, na který byly české soubory pozvány, se tady konal již po patnácté.

Frederic Beretta, prezident festivalu: "Pro nás není vůbec důležité, jestli zde bude někdo soutěžit, jestli je dobrý nebo špatný. Pro nás je důležité, že muzikanti hrají s radostí, užívají si ten čas tady a navzájem se inspirují k tomu, aby zvyšovali svůj výkon."

Organizátoři sem každý rok pozývají amatérské i profesionální orchestry z různých kontinentů. Věří tomu, že hudba je jazykem všech národů. Postupně si zde zahrály orchestry z Ameriky, Kanady nebo Asie, letošní rok patřil Evropě. Šanci předvést své umění dostaly orchestry z Německa, Rakouska a Česka.

Frederic Beretta, prezident festivalu: "I my jezdíme pravidleně navštěvovat festivaly v Evropě a na jednom jsme uslyšeli i Májovák a řekli jsme si, že úroveň, kterou muzikanti Májováku předvedli, bychom rádi přivezli také na naše azurové pobřeží."

Festival Des A nches D´Azur má pro městečko La Corix Valmer velký význam.

Francois Gimmig, starosta La croix Valmer: "Naši spoluobčané jsou spokojeni s tímto festivalem už jen proto, že mají příležitost se setkávat s muzikanty z jiných zemí a prostřednictvím této hudby se navazují další mezinárodní kontakty, kdy se třeba následně setkávají i celé rodiny, takže jsou s tím velmi spokojeni."

Celý festival odstartoval svým koncertem německý orchestr ze Štrasburku v nově zrekonstruovaném fóru Constantin. Všechny pozvané orchestry se sešly v zákulisí fóra Constantin. Seřadily se za sebou do společného slavnostního průvodu. Pro místní obyvatele i turisty to byla nádherná podívaná. Pochodové skladby zněly ulicemi prozářenými tropickým poledním sluncem. A i když bylo muzikantům v uniformách neskutečně horko, drželi se statečně.

Anketa, Josef Šťastný, člen Májováku: "Já věřím, že už jsme tak vycvičeni, že i v těchto momentech stále ta naše hudba zní dobře."

Milan Kupka, člen Májováku: "Marné, jsme na jihu Evropy, tak tady s tím musíme trošičku počítat, takže jak my vždycky říkáme my muzikanti „paráda trpí"."

Hned poté se Májovák přesunul na místní pláž, kde odehrál promenádní koncert a zpříjemnil tak pobyt na pláži přítomným návštěvníkům. V blízkosti moře, pod palmami, zazněla česká hudba vůbec poprvé v historii.

Speciálně pro návštěvníky pláže zahrál i saxofonový kvartet ZUŠ B. Smetany a z reakcí lidí bylo vidět, že jim i toto vystoupení udělalo radost.

Anketa, návštěvníci pláže: "Líbí se mi to hodně, užíváme si krásný den s přáteli a hezkou hudbou, je to dobré, velmi dobré." "Myslím, že je to báječné sedět na pláži a vidět tady ty muzikanty, tahle hudba se sem výborně hodí."

Ještě v ten samý den odpoledne se pak v zákulisí fóra Constantin konalo oficiální slavnostní zahájení festivalu za účasti všech účinkujících a představitelů pozvaných měst a organizací. Za Karvinou byl přítomen i primátor města a ředitelka ZUŠ.

Tomáš Hanzel, primátor města: "Přijeli jsme spolu s Májovákem a s Permoníkem na tento festival proto, že jsme chtěli vědět a vidět na vlastní oči, jakým způsobem naše soubory reprezentují naše město v zahraničí a jakým způsobem se jim dostává přijetí na různých festivalech."

Ještě než se ale Májovák dostal na scénu, patřilo pódium dalšímu orchestru. Tentokrát se předvedl orchestr z Rakouska. Muzikanti z Karviné se koncertu zúčastnili jako diváci a měli tak možnost na vlastní oči a uši porovnat úroveň orchestrů z jiných států.

Poslední den festivalu byl pro Májovák a Permoník nejnáročnější. Zatímco dopoledne Májovák opět vyhrával při pochodu v centru městečka, Permoník předvedl fantastický výkon v místním kostele. Že se jejich vystoupení a zazpívaný repertoár místním obyvatelům líbí, bylo poznat z jejich reakce. Ovace nebraly konce.

Kateřina Palová, sbormistr: "Na koncert v kostele jsme si připravili mši Leo de lipse a takový krátký program pro naše francouzské přátelé, jednu francouzskou, ruskou, japonskou a další:"

Anna Schwarzová, ředitelka ZUŠ: "Já jsem seděla mezi lidmi a francouzi si klepali nohou do rytmu a bylo vidět nadšení z jejich tváři a po každé písničce vlastně stáli a ovace ve stoje, byl to velký úspěch pro Permoník."

Pak už se všichni hodili do gala, oblékli reprezentativní stejnokroje a těšili se na svou premiéru před francouzským publikem.

Marek Prášil, dirigent: "Hráli jsme skladby se sborem, s Permoníkem, filmovou a muzikálovou muziku, hráli jsme Rapsodii v modrém s proděkanem fakulty umění s Lukášem Michalem klavíristou a začli jsme celý koncert českou muzikou, protože není pro nás nic krásnějšího, než přivézt českou muziku do zahraničí."

Uznání od francouzského publika se dočkali i sólisté orchestru-Magda Bártková a Peter Svetlík. I oni předvedli mimořádný výkon.

Magda Bártková, sólistka: "Ty pocity jsou strašně fajn, vzhledem právě k těm reakcím, protože atmosféra byla úplně úžasná a pokud je taková atmosféra jaká byla dneska večer tak se zpívá o sto procent lépe."

Francouzské publikum bylo nadšeno. Svůj obdiv orchestru dávalo najevo ovacemi ve stoje a bouřlivým potleskem.

Anketa, diváci: "Účastním se každý rok tohoto festivalu, viděl jsem americké orchestry a spoustu dalších z různých států, ale toto, co jsem viděl teď, bylo něco úplně jiného, nechal jsem se tím unést, třeba ta spolupráce orchestru a klavíru byla naprosto famózní." "Celý koncert je něco úžasného, už dlouho jsem nic takového neslyšela, všichni jsou výjimeční."

Publikum nechtělo Májovák pustit ze scény, vytleskalo si několik přídavků navíc.

Marek Prášil, dirigent: "Já myslím, že si lidé ten koncert užili, což je nejdůležitější, na muzikantech jsem taky viděl, že si koncert užívali, takže z mé strany jen ty nejlepší pocity."

Anketa, členové Májováku: "Dneska právě byl ten případ, kdy se nám podařilo se napojit do slova a do písmene na obecenstvo a jejich kladné pocity se přenesly i na nás." "Vyjímečná atmosféra, skvělá akustika, skvělé obecenstvo, prostě paráda."

Anketa členky Permoníku: "Zpívání s Májovákem máme velice v oblibě." "Celkově se to hodně vydařilo, protože lidem se to líbilo a to je hlavní."

Tomáš Hanzel, primátor města: "Musím říct, že Májovák opravdu reprezentuje špičkově naše město, protože jak mám možnost dnes vidět celý jejich koncert ve Francii tak je to něco úžasného, publikum reaguje neuvěřitelným způsobem a myslím si, že máme být na co hrdi."

Díky Májováku a Permoníku už francouzská riviéra ví, kde v srdci Evropy leží šedesátitisícová Karviná, která má být na co pyšná. Primátor města organizátorům i účinkujícím veřejně poděkoval a už teď je jasné, že hlubší spolupráce s francouzským městečkem La coroix Valmer bude dále pokračovat.

Tomáš Hanzel, primátor města: "My jsme jim nabídli a chceme je pozvat na dny Karviné v červnu roku 2013."

Karviná se má tedy na co těšit. Na přesrok se budou moci na oplátku Karviňáci zaposlouchat do tónu skladeb francouzského orchestru z La Corix Valmer. Za možnost navázat mezinárodní spolupráci a šanci reprezentovat Karvinou za hranicemi vděčí soubory společnosti OKD a fondu primátora Karviné.  

Nahlásit chybu


V sobotu se sousedé z Dubiny sejdou u jednoho 100 metrů dlouhého stolu

Dnes 18:35 | Ostrava-Jih | Libor Běčák

Neobvyklý sociální experiment podstoupí lidé, kteří se přijdou v sobotu odpoledne posadit k prostřenému 100 metrů dlouhému stolu na ostravském sídlišti Dubina. Otázkou je, zda a jak rychle se místa u stolu zaplní a zda si sousedé z okolních paneláků přinesou k povídání dostatek jídla a pití. Očekává se dobrá nálada a vyloučen není ani společný zpěv.

V kauze zakázek jsou mezi obviněnými exnáměstek hejtmana a jedna krajská firma

Dnes 14:23 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) zadrželi v pondělí v Moravskoslezském kraji osm osob v souvislosti s manipulacemi veřejných zakázek malého rozsahu zadávaných Moravskoslezským energetickým centrem. Pět fyzických a jedna právnická osoba byly následně obviněny z korupčních trestných činů, přičemž bývalému náměstkovi hejtmana hrozí až 10 let odnětí svobody.

Karviná má svého mistra České republiky ve skoku o tyči. Je žákem ZŠ Borovského

Teď vás seznámíme s talentovaným sportovcem Lukášem Uchytilem. Žije v Karviné a je čerstvým mistrem České republiky ve skoku o tyči. A nejen to. Před pár dny zvítězil i na závodech v Chorvatsku.

Mládež si užila v knihovně knižní festival Book!Con

K-Klub havířovské pobočky knihovny v Šrámkově ulici se zaměřuje na mládež. Velmi oblíbenou se stala dvoudenní akce Book!Con. A program byl opět hodně pestrý.

Manželé zprvu hledali houby, pak se hledali navzájem, než je v lese našel policejní pes

Dnes 10:37 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Starší muž volal v pátek po poledni na linku 158 o pomoc při pátrání po své manželce, která se mu ztratila při sběru hub v lese nedaleko Jakubčovic u Hradce nad Moravicí.

Alzheimer centrum, Domovinka, LDN i bydlení. Ve Frýdku-Místku se připravuje nová zástavba

Frýdek-Místek pokračuje v přípravách na vznik nové zástavby v lokalitě Berlín 2. K plánovanému Alzheimer centru a Domovince zde přibyl ještě další investor, který chce postavit i léčebnu dlouhodobě nemocných. V budoucnu mají být v lokalitě také nové byty.

Při střetu s autem utrpěl starší muž smrtelná zranění

Dnes 9:47 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Tragické následky měla nehoda, která se stala v úterý dopoledne na silnici u Paskova na Frýdecko-Místecku. Přes poskytnutou první pomoc starší muž způsobeným zraněním podlehl.

Zdravotničtí záchranáři trénovali zásahy v horách s pomocí vrtulníku

Dnes 7:51 | Celý MS kraj | Libor Běčák

V Beskydech a Olomouci se konal výcvik ostravských leteckých záchranářů, který byl zaměřený na trénink speciálních činností, tedy například na použití palubního jeřábu a vysazení posádky v šikmém terénu, kde vrtulník nemůže přistát.

Šesti řidičům při kontrole koloval v těle alkohol, dalším dvěma drogy

Dnes 7:21 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Policisté Moravskoslezského kraje mají za sebou několik hodin trvající kontrolní akci, při které se zaměřili primárně na kontrolu dodržování zákazu požívání alkoholických nápojů a jiných návykových látek řidiči.

Ministr v Ostravě představil výzvu pro povodní poničené vodovody a kanalizaci

Do Ostravy přijel ministr životního prostředí Petr Hladík, aby představil novou výzvu Státního fondu životního prostředí na obnovu vodovodů a kanalizací po povodních. Největší problém má přímo krajské město, kde je velmi poškozena ústřední čistička odpadních vod. Ministerstvo prozatím vyčlenilo 2 miliardy korun.

ZŠ Borovského oslavila čtyřicátiny. Do tříd znovu nahlédli bývalé učitelé i absolventi

Nejmladší škola v Karviné - Základní a Mateřská škola Borovského - oslavila 40. narozeniny. Na prohlídku školy i připravenou akademii žáků pozvala kromě rodičů a přátel školy i bývalé pedagogy a absolventy.

ZŠ Borovského z Karviné oslavila čtyřicátiny. Do tříd znovu nahlédli bývalé učitelé

Nejmladší škola v Karviné - Základní a Mateřská škola Borovského - oslavila 40. narozeniny. Na prohlídku školy i připravenou akademii žáků pozvala kromě rodičů a přátel školy i bývalé pedagogy a absolventy.

V havířovské nemocnici se konal první charitativní swap

Nemocnice v Havířově získala v září cenu hejtmana kraje za společenskou odpovědnost. A to i za projekty, které mají charitativní podtext. Nyní se v nemocnici uskutečnil první výměnný obchod oblečení na podporu kavárny na hematoonkologickém oddělení.

Mladí zpěváci z Havířova uspěli na Karvinském talentu

Na prestižní soutěž Karvinský talent se přihlásily desítky nadaných mladých zpěváků z různých měst republiky. Ta nejcennější ocenění putovala do Havířova.

V Rychvaldě se konaly tradiční Rybí slavnosti

Ani vytrvalý déšť neodradil Rychvalďany a také lidi z okolí od návštěvy Rybích slavností. Celodenní program byl připraven pro děti i dospělé.

Ještě o něm uslyšíte. Lukáš Uchytil z Karviné se našel ve skoku o tyči

Teď vás seznámíme s talentovaným sportovcem Lukášem Uchytilem. Žije v Karviné a je čerstvým mistrem České republiky ve skoku o tyči. A nejen to. Před pár dny zvítězil i na závodech v Chorvatsku.

Májovák a Permoník reprezentovali Karvinou ve Francii
Vydáno 7. července 2011 0:00, Karviná, Monika Danková
Na čtyřdenní mezinárodní festival plný koncertů a vystoupení v daleké Francii dostal pozvání od pořádajících organizátorů z La Croix Valmer i karvinský dechový orchestr Májovák a a pěvecký sbor Permoník. Na cestu se oba soubory vydaly ve středu podvečer.

Petr Ženč, dechový orchestr Májovák: "Je to jeden z největších festivalů svého druhu, ve Francii na Francouzské riviéře, kde se vlastně snoubí symfonické, dechové orchestry, jezzové orchestry a podobně. Je to naše první zkušenost s tímto festivalem. Májovák se ve Francii účastnil několika zájezdů, ale v podstatě naposledy to bylo to bylo někdy před dvaceti lety."

Festival na jihu Francie, na který byly české soubory pozvány, se tady konal již po patnácté.

Frederic Beretta, prezident festivalu: "Pro nás není vůbec důležité, jestli zde bude někdo soutěžit, jestli je dobrý nebo špatný. Pro nás je důležité, že muzikanti hrají s radostí, užívají si ten čas tady a navzájem se inspirují k tomu, aby zvyšovali svůj výkon."

Organizátoři sem každý rok pozývají amatérské i profesionální orchestry z různých kontinentů. Věří tomu, že hudba je jazykem všech národů. Postupně si zde zahrály orchestry z Ameriky, Kanady nebo Asie, letošní rok patřil Evropě. Šanci předvést své umění dostaly orchestry z Německa, Rakouska a Česka.

Frederic Beretta, prezident festivalu: "I my jezdíme pravidleně navštěvovat festivaly v Evropě a na jednom jsme uslyšeli i Májovák a řekli jsme si, že úroveň, kterou muzikanti Májováku předvedli, bychom rádi přivezli také na naše azurové pobřeží."

Festival Des A nches D´Azur má pro městečko La Corix Valmer velký význam.

Francois Gimmig, starosta La croix Valmer: "Naši spoluobčané jsou spokojeni s tímto festivalem už jen proto, že mají příležitost se setkávat s muzikanty z jiných zemí a prostřednictvím této hudby se navazují další mezinárodní kontakty, kdy se třeba následně setkávají i celé rodiny, takže jsou s tím velmi spokojeni."

Celý festival odstartoval svým koncertem německý orchestr ze Štrasburku v nově zrekonstruovaném fóru Constantin. Všechny pozvané orchestry se sešly v zákulisí fóra Constantin. Seřadily se za sebou do společného slavnostního průvodu. Pro místní obyvatele i turisty to byla nádherná podívaná. Pochodové skladby zněly ulicemi prozářenými tropickým poledním sluncem. A i když bylo muzikantům v uniformách neskutečně horko, drželi se statečně.

Anketa, Josef Šťastný, člen Májováku: "Já věřím, že už jsme tak vycvičeni, že i v těchto momentech stále ta naše hudba zní dobře."

Milan Kupka, člen Májováku: "Marné, jsme na jihu Evropy, tak tady s tím musíme trošičku počítat, takže jak my vždycky říkáme my muzikanti „paráda trpí"."

Hned poté se Májovák přesunul na místní pláž, kde odehrál promenádní koncert a zpříjemnil tak pobyt na pláži přítomným návštěvníkům. V blízkosti moře, pod palmami, zazněla česká hudba vůbec poprvé v historii.

Speciálně pro návštěvníky pláže zahrál i saxofonový kvartet ZUŠ B. Smetany a z reakcí lidí bylo vidět, že jim i toto vystoupení udělalo radost.

Anketa, návštěvníci pláže: "Líbí se mi to hodně, užíváme si krásný den s přáteli a hezkou hudbou, je to dobré, velmi dobré." "Myslím, že je to báječné sedět na pláži a vidět tady ty muzikanty, tahle hudba se sem výborně hodí."

Ještě v ten samý den odpoledne se pak v zákulisí fóra Constantin konalo oficiální slavnostní zahájení festivalu za účasti všech účinkujících a představitelů pozvaných měst a organizací. Za Karvinou byl přítomen i primátor města a ředitelka ZUŠ.

Tomáš Hanzel, primátor města: "Přijeli jsme spolu s Májovákem a s Permoníkem na tento festival proto, že jsme chtěli vědět a vidět na vlastní oči, jakým způsobem naše soubory reprezentují naše město v zahraničí a jakým způsobem se jim dostává přijetí na různých festivalech."

Ještě než se ale Májovák dostal na scénu, patřilo pódium dalšímu orchestru. Tentokrát se předvedl orchestr z Rakouska. Muzikanti z Karviné se koncertu zúčastnili jako diváci a měli tak možnost na vlastní oči a uši porovnat úroveň orchestrů z jiných států.

Poslední den festivalu byl pro Májovák a Permoník nejnáročnější. Zatímco dopoledne Májovák opět vyhrával při pochodu v centru městečka, Permoník předvedl fantastický výkon v místním kostele. Že se jejich vystoupení a zazpívaný repertoár místním obyvatelům líbí, bylo poznat z jejich reakce. Ovace nebraly konce.

Kateřina Palová, sbormistr: "Na koncert v kostele jsme si připravili mši Leo de lipse a takový krátký program pro naše francouzské přátelé, jednu francouzskou, ruskou, japonskou a další:"

Anna Schwarzová, ředitelka ZUŠ: "Já jsem seděla mezi lidmi a francouzi si klepali nohou do rytmu a bylo vidět nadšení z jejich tváři a po každé písničce vlastně stáli a ovace ve stoje, byl to velký úspěch pro Permoník."

Pak už se všichni hodili do gala, oblékli reprezentativní stejnokroje a těšili se na svou premiéru před francouzským publikem.

Marek Prášil, dirigent: "Hráli jsme skladby se sborem, s Permoníkem, filmovou a muzikálovou muziku, hráli jsme Rapsodii v modrém s proděkanem fakulty umění s Lukášem Michalem klavíristou a začli jsme celý koncert českou muzikou, protože není pro nás nic krásnějšího, než přivézt českou muziku do zahraničí."

Uznání od francouzského publika se dočkali i sólisté orchestru-Magda Bártková a Peter Svetlík. I oni předvedli mimořádný výkon.

Magda Bártková, sólistka: "Ty pocity jsou strašně fajn, vzhledem právě k těm reakcím, protože atmosféra byla úplně úžasná a pokud je taková atmosféra jaká byla dneska večer tak se zpívá o sto procent lépe."

Francouzské publikum bylo nadšeno. Svůj obdiv orchestru dávalo najevo ovacemi ve stoje a bouřlivým potleskem.

Anketa, diváci: "Účastním se každý rok tohoto festivalu, viděl jsem americké orchestry a spoustu dalších z různých států, ale toto, co jsem viděl teď, bylo něco úplně jiného, nechal jsem se tím unést, třeba ta spolupráce orchestru a klavíru byla naprosto famózní." "Celý koncert je něco úžasného, už dlouho jsem nic takového neslyšela, všichni jsou výjimeční."

Publikum nechtělo Májovák pustit ze scény, vytleskalo si několik přídavků navíc.

Marek Prášil, dirigent: "Já myslím, že si lidé ten koncert užili, což je nejdůležitější, na muzikantech jsem taky viděl, že si koncert užívali, takže z mé strany jen ty nejlepší pocity."

Anketa, členové Májováku: "Dneska právě byl ten případ, kdy se nám podařilo se napojit do slova a do písmene na obecenstvo a jejich kladné pocity se přenesly i na nás." "Vyjímečná atmosféra, skvělá akustika, skvělé obecenstvo, prostě paráda."

Anketa členky Permoníku: "Zpívání s Májovákem máme velice v oblibě." "Celkově se to hodně vydařilo, protože lidem se to líbilo a to je hlavní."

Tomáš Hanzel, primátor města: "Musím říct, že Májovák opravdu reprezentuje špičkově naše město, protože jak mám možnost dnes vidět celý jejich koncert ve Francii tak je to něco úžasného, publikum reaguje neuvěřitelným způsobem a myslím si, že máme být na co hrdi."

Díky Májováku a Permoníku už francouzská riviéra ví, kde v srdci Evropy leží šedesátitisícová Karviná, která má být na co pyšná. Primátor města organizátorům i účinkujícím veřejně poděkoval a už teď je jasné, že hlubší spolupráce s francouzským městečkem La coroix Valmer bude dále pokračovat.

Tomáš Hanzel, primátor města: "My jsme jim nabídli a chceme je pozvat na dny Karviné v červnu roku 2013."

Karviná se má tedy na co těšit. Na přesrok se budou moci na oplátku Karviňáci zaposlouchat do tónu skladeb francouzského orchestru z La Corix Valmer. Za možnost navázat mezinárodní spolupráci a šanci reprezentovat Karvinou za hranicemi vděčí soubory společnosti OKD a fondu primátora Karviné.  

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/karvinsko/karvina/7444/majovak-a-permonik-reprezentovali-karvinou-ve-francii