Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Na Reprezentačním plese Stonavy se bavily stovky lidí. Těšil se na něj i herec Milan Peroutka

Stonava |

Dům PZKO Stonava se oblékl do slavnostního. Uskutečnil se tady tradiční reprezentační ples obce, který patří k nejoblíbenějším společenským akcím roku.

Reprezentační ples Stonavy je vždy velkou společenskou událostí a těší se velké oblibě. Jde o tradici založenou v době revoluce.

Tomáš Wawrzyk (ANO), starosta Stonavy: “Je to asi 33. ročník, tuším, že jeden rok díky covidu jsme vynechali a jinak je to takový ples, kdy se obec snaží prezentovat, jak je úspěšná, jak funguje spoj, jak funguje kulturní komise. Je to asi nejvíc navštěvovaný ples ve Stonavě, tuším, že letos je prodaných necelých 200 vstupenek.”

Na přivítanou dostala každá žena hned u vstupu do sálu kytičku, stoly byly krásně nazdobené a nechybělo na nich ani pohoštění a po slavnostním přípitku ples zahájila polonéza, do které se mohli zapojit všichni milovníci tance. Následoval bohatý program, kterým návštěvníky provedl herec Milan Peroutka.

Lukas Topiarz, předseda kulturní komise: “Máme vystoupení folklorního souboru Suszanie, následuje volná zábava, k hudbě a tanci hrají Smolaři. Od 10 do 11 hodin má vystoupení pan Peroutka, který bude provázet programem, bude zpívat a pak následuje tombola, která je, myslím, velmi bohatá. Tombola obsahuje 71 cen a je tam velký sortiment. Televize, aku nářadí, hlavní cenou je víkendový pobyt na hotelu Horal.”
Milan Peroutka, herec: “Mám rád plesy, tohle je první ples této sezóny, takže teď nám to začíná. Nechal jsem si ušít smoking na míru, tak doufám, že dobře padne, že vypadá dobře a těším se na plesové publikum, líbí se mi, když se návštěvníci hodí do gala a baví se tak jako to bylo dřív, nejenom s těmi telefony, ale i s tou hudbou, s tím tancem. Moraváci jsou dobří, já jsem teď vlastně částečně taky Moravák, dá se říct, protože půlka mé nové rodiny je z Moravy, takže já myslím, že to jsou lidé, kteří opravdu si umí užít zábavu.”
Karolina Drozdzik, folklorní soubor Suszanie: “My dneska vystupujeme s maškarádou, což je náš takový, už vlastně z minulého roku plesový program a se Slovenskem. To je takový folklor. Já se těším, jako je to náročné, protože v podstatě každý víkend ples, takže ty večery nemáme v podstatě, ale já si to užívám. Vždycky koukám na ty šaty a na tu celou atmosféru a jako já si to užívám, já to mám ráda.”
anketa: návštěvníci plesu: “Těšila jsem se hodně, chodím tady každý rok, jsem tady asi po osmé a je to tady super. Na tombolu se taky těším, doufám, že něco vyhraju.”
“Chodíme pravidelně, je to úžasný ples, jsme asi potřetí. Z programu se těšíme na kapelu, na tombolu a na zábavu.”
“Na ples chodíme každý rok a vždycky se moc těšíme s manželem a s rodinou. Je to príma zábava. I ráda tančím, s manželem nejraději.”

Na závěr pár slov k historii. Plesová sezóna probíhá už více než 400 let. Nejstarší záznamy o plesech totiž pocházejí z šestnáctého století. Plesová sezóna oficiálně začíná po Třech králích a trvá až do Popeleční středy.

Nahlásit chybu


K tématu

Lidé si opět užili Slezské dožínky v Havířově-Bludovicích

7. září 2023 11:50 | Havířov | Bára Kelnerová

Oslava sklizně úrody. Udržování tradic. To jsou dožínky, které se v zahradě domu PZKO v Havířově-Bludovicích konaly již po třiapadesáté.

PZKO Karviná-Ráj se brzy pustí do přestavby svého zázemí, dotace získali i z Polska

11. května 2024 17:12 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

PZKO Karviná-Ráj se brzy pustí do přestavby svého zázemí. Budova, ve které mají své zázemí a pořádají tady akce pro veřejnost, již nevyhovuje důstojným podmínkám. Na rekonstrukci sehnali členové PZKO i finance z Polska.

PZKO Karviná-Ráj přestaví své zázemí, dotace získalo vedení spolku i z Polska

9. května 2024 17:12 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

PZKO Karviná-Ráj se brzy pustí do přestavby svého zázemí. Budova, ve které mají své zázemí a pořádají tady akce pro veřejnost, již nevyhovuje důstojným podmínkám. Na rekonstrukci sehnali členové PZKO i finance z Polska.


Nová radnice v Ostravě byla zapsána mezi národní kulturní památky

Dominanta Ostravy Nová radnice byla zapsána mezi národní kulturní památky. Město díky tomu oficiálně získává další velmi významný turistický cíl, kterému zápis dodává na prestiži. Dodnes jde o největší a nejvyšší radnici v celé zemi.

Bývalý důl Barbora už podruhé ožívá společenskými akcemi pro veřejnost

Letní sezóna je v plném proudu a na různých místech v našem kraji se odehrává spoustu volnočasových akcí. Pestrým programem přes léto ožívá i bývalý Důl Barbora na Karvinsku.

MŠ v Malých Hošticích už uspokojí všechny děti. Díky přístavbě se její kapacita zvýšila o 28 míst

Včera 16:23 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Mateřská škola v Malých Hošticích má nově o jednu třídu více. Vznikla přístavbou za 17 milion korun, která se stavěla necelý rok. Do nového oddělení v září nastoupí 28 dětí, což je plná kapacita.

Hejtman se v Novém Jičíně setkal se starosty z okolí a diskutoval i s občany

Hejtman Moravskoslezského kraje, Josef Bělica, navštívil Nový Jičín. Dopoledne se na radnici setkal také s občany, kterým více než hodinu odpovídal na jejich dotazy.

Stonavští premianti oceněni vedením obce

Včera 13:48 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Ke konci školního roku se stalo tradicí, že vedení obce Stonava organizuje setkání s nejlepšími žáky. Na této slavnostní akci jsou pravidelně oceňováni premianti jak z tříd s českým, tak i polským jazykem vyučovacím.

Bubenický workshop ve Studénce vedla studentka z Berklee

Základní umělecká škola Jana Amose Komenského pořádala bubenický workshop. Jeho lektorkou byla mladá talentovaná muzikantka z Ostravska, které se na bicí učí na nejslavnější hudební škole na světě - americké Berklee college.

Baník je zase o krok blíž k návratu domů na Bazaly, stavba nového stadionu je tady možná

Diskuze o stavbě nového ostravského fotbalového stadionu a možný návrat Baníku na Slezskou hýbal celým městem. Studie nyní potvrdila, že se na Bazalech skutečně stavět dá a slavný fotbalový klub je tak o krok blíže k tomu, aby se vrátil domů.

Jediná ferrata na Ostravsku vznikla ve Slezské Ostravě, druhá nejbližší je odtud 100 kilometrů

Ve Slezské Ostravě byla otevřena nová ferrata a jedná se o první takový projekt v rámci celé Ostravy a širokého okolí. Kramle, stupy, úchyty a žebříky si může na cvičné lezecké stěně nově vyzkoušet opravdu každý od dětí až po seniory, a to zcela zdarma.

Dobrovolní hasiči v Oticích mají novou hasičskou zbrojnici. Z původní budovy zůstaly jen obvodové zdi

Včera 13:54 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Dobrovolní hasiči v Oticích se dočkali nové hasičské zbrojnice. Po dlouhých letech tak mají moderní budovu s veškerým zázemím včetně sociálního, které v původní budově chybělo.

Ve Stonavě se zřítil větroň, kluzák při pádu narazil do drátů vysokého napětí

2. července 2024 18:10 | Stonava | Lukáš Zavadil

Ve Stonavě se v úterý v podvečerních hodinách zřítil větroň. Podle informací policie měl na své trase narazit do drátů vysokého napětí a poté spadnout do pole.

Konec školního roku na prvním stupni ZŠ Stonava

Včera 13:49 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Dětem začaly dlouho očekávané dvouměsíční prázdniny. Školáci byli za svou píli odměněni vysvědčením. Pro prvňáčky, kteří své vysvědčení dostali poprvé, to byl velký, významný den.

Deváťaci se slavnostně rozloučili se školou

Včera 13:46 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Školní rok 2023/2024 byl zlomovým pro žáky deváté třídy. Ti se po prázdninách do stonavské školy už nevrátí, čeká je další životní etapa. Se školou se slavnostně rozloučili v tělocvičně základní školy na Dolanech.

Świadectwa zostały rozdane

Niewielka liczba uczniów w polskiej szkole w Stonawie-Hołkowicach pozwola nauczycielkom na indywidualne podejście do ich talentu, zdolności, umiejętności i końcowych wyników.

Krojovaní horníci Dolu ČSA si připomněli 100 let fungování

2. července 2024 17:05 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Krojovaní horníci patří neodmyslitelně k našemu regionu a jsou zárukou udržování hornických tradic. Letos si spolek krojovaných horníků Dolu ČSA připomněli 100. výročí založení.

Nový domov v Karviné oslavil se svými klienty 65 let své existence

2. července 2024 16:51 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Nový domov v Karviné-Novém Městě nabízí své služby a péči seniorům nepřetržitě 65 let. Změnil se k nepoznání, zázemí Nového domova se neustále se vylepšuje a služby se zkvalitňují. K tomuto výročí uspořádal Nový domov i velkou oslavu.

Senioři se bavili na zahradní slavnosti u příležitosti 65 let Nového domova

2. července 2024 11:51 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Nový domov v Karviné-Novém Městě nabízí své služby a péči seniorům nepřetržitě 65 let. Změnil se k nepoznání, jeho zázemí se neustále se vylepšuje a služby se zkvalitňují. K tomuto výročí uspořádal Nový domov i velkou oslavu.

Na Reprezentačním plese Stonavy se bavily stovky lidí. Těšil se na něj i herec Milan Peroutka
Vydáno 25. ledna 2024 20:14, Stonava, Yvona Fajtová
Dům PZKO Stonava se oblékl do slavnostního. Uskutečnil se tady tradiční reprezentační ples obce, který patří k nejoblíbenějším společenským akcím roku.

Reprezentační ples Stonavy je vždy velkou společenskou událostí a těší se velké oblibě. Jde o tradici založenou v době revoluce.

Tomáš Wawrzyk (ANO), starosta Stonavy: “Je to asi 33. ročník, tuším, že jeden rok díky covidu jsme vynechali a jinak je to takový ples, kdy se obec snaží prezentovat, jak je úspěšná, jak funguje spoj, jak funguje kulturní komise. Je to asi nejvíc navštěvovaný ples ve Stonavě, tuším, že letos je prodaných necelých 200 vstupenek.”

Na přivítanou dostala každá žena hned u vstupu do sálu kytičku, stoly byly krásně nazdobené a nechybělo na nich ani pohoštění a po slavnostním přípitku ples zahájila polonéza, do které se mohli zapojit všichni milovníci tance. Následoval bohatý program, kterým návštěvníky provedl herec Milan Peroutka.

Lukas Topiarz, předseda kulturní komise: “Máme vystoupení folklorního souboru Suszanie, následuje volná zábava, k hudbě a tanci hrají Smolaři. Od 10 do 11 hodin má vystoupení pan Peroutka, který bude provázet programem, bude zpívat a pak následuje tombola, která je, myslím, velmi bohatá. Tombola obsahuje 71 cen a je tam velký sortiment. Televize, aku nářadí, hlavní cenou je víkendový pobyt na hotelu Horal.”
Milan Peroutka, herec: “Mám rád plesy, tohle je první ples této sezóny, takže teď nám to začíná. Nechal jsem si ušít smoking na míru, tak doufám, že dobře padne, že vypadá dobře a těším se na plesové publikum, líbí se mi, když se návštěvníci hodí do gala a baví se tak jako to bylo dřív, nejenom s těmi telefony, ale i s tou hudbou, s tím tancem. Moraváci jsou dobří, já jsem teď vlastně částečně taky Moravák, dá se říct, protože půlka mé nové rodiny je z Moravy, takže já myslím, že to jsou lidé, kteří opravdu si umí užít zábavu.”
Karolina Drozdzik, folklorní soubor Suszanie: “My dneska vystupujeme s maškarádou, což je náš takový, už vlastně z minulého roku plesový program a se Slovenskem. To je takový folklor. Já se těším, jako je to náročné, protože v podstatě každý víkend ples, takže ty večery nemáme v podstatě, ale já si to užívám. Vždycky koukám na ty šaty a na tu celou atmosféru a jako já si to užívám, já to mám ráda.”
anketa: návštěvníci plesu: “Těšila jsem se hodně, chodím tady každý rok, jsem tady asi po osmé a je to tady super. Na tombolu se taky těším, doufám, že něco vyhraju.”
“Chodíme pravidelně, je to úžasný ples, jsme asi potřetí. Z programu se těšíme na kapelu, na tombolu a na zábavu.”
“Na ples chodíme každý rok a vždycky se moc těšíme s manželem a s rodinou. Je to príma zábava. I ráda tančím, s manželem nejraději.”

Na závěr pár slov k historii. Plesová sezóna probíhá už více než 400 let. Nejstarší záznamy o plesech totiž pocházejí z šestnáctého století. Plesová sezóna oficiálně začíná po Třech králích a trvá až do Popeleční středy.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/karvinsko/stonava/11000041207/na-reprezentacnim-plese-stonavy-se-bavily-stovky-lidi-tesil-se-na-nej-i-herec-milan-peroutka