Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Problémový administrátor veřejných zakázek skončil ve vazbě, problémy mají i stavební firmy

Celý MS kraj |

Krajská hospodářská kriminálka rozkryla korupci při zadávání veřejných zakázek. Hlavní aktér, kterým je 38letý administrátor výběrových řízení Milan K., je ve vazbě. Trestnímu stíhání čelí několik dalších lidí, kteří se měli na korupci aktivně podílet a mít z ní profit.

Policisté přivádějí hlavního aktéra k Okresnímu soudu ve Frýdku-Místku. Zdroj: Policie ČR

Muž v průběhu let pracoval jako administrátor stovek zakázek pro obce, státní instituce a různé společnosti. V této kauze se jedná zatím o pět zakázek v celkovém objemu 170 milionů korun. Protože se jednalo i o evropské dotace, dozoruje vyšetřování státní zástupce z Úřadu evropského veřejného žalobce.

Soňa Štětínská, mluvčí Policie ČR MSK: "Před rokem se začali kriminalisté odboru hospodářské kriminality krajského ředitelství zajímat o několik veřejných zakázek v oblasti stavebních prací. Postupným rozplétáním jednotlivých nitek klubíčka vše dostávalo zřejmé obrysy a potvrzovala se prvotní podezření. Práce to však nebyla nikterak jednoduchá, kriminalisté realizovali desítky procesních úkonů a detailně prověřovali množství informací a skutečností. Jednalo se o veřejné zakázky a kriminalisté tak zajišťovali a analyzovali kromě jiného digitální zařízení a obecně elektronická data, zabývali se materiály listinnými i elektronickými, například z veřejných zdrojů, vyžadovali informace od osob, rovněž tak bankovních institucí a podobně. Je neoddiskutovatelné, že uvedené klade i na zkušené kriminalisty vysoké nároky, primárně na jejich erudovanost a preciznost. Krajští kriminalisté profesionální prací zadokumentovali, že 38letý muž z Brněnska s vazbami na Moravskoslezský kraj měl z pozice administrátora nebo spřízněných společností, nabízejících služby v oblasti veřejných zakázek, účelově zužovat okruh firem, které se mohly do veřejné soutěže zapojit. Při jednání se zadavateli měl činit vše pro to, aby se nepřihlásily společnosti, nad nimiž by neměl vliv. Schůzky, na kterých měl domlouvat detaily výběrových řízení, měly jediný cíl - vítězství předem vybrané společnosti. Nic nebylo samozřejmě zadarmo, měl si vždy říci o procenta z hodnoty zakázky. Hovoříme zde o pěti veřejných zakázkách v celkové hodnotě kolem 170 milionů korun z posledních dvou let na různé stavební práce v našem kraji, například rekonstrukce základních či mateřských škol."

Jak se ukázalo, administrátor nemá v kraji příliš dobrou pověst. Několik radnic po osobních zkušenostech od něj dalo raději ruce pryč. "Ta spolupráce nebyla úplně dobrá. Snažil se nám něco podsouvat, ale na to my nejsme, chceme mít v zakázkách pořádek, tak jsme se od něj distancovali. Je to záležitost několik let stará," popsal TV Polar zástupce jedné z radnic. 

Soňa Štětínská, mluvčí Policie ČR MSK: "Muž si měl říkat o částky v jednotkách procent z „vyhrané“ zakázky, u zakázky finančně nejobjemnější se jednalo o neoprávněný prospěch téměř 2 milionů korun. Celkově měl neoprávněně získat přes 3 miliony korun, v pokusu pak hovoříme o téměř 6 milionech korun. Muže bychom mohli označit jako organizátora, přičemž do hry vstupovali po vzájemné domluvě další tři muži (ve věku 45, 47 a 48 let z Třince a dvou obcí na Karvinsku a Frýdecko-Místecku). Ti se měli účastnit výběrových řízení jako takzvané „křoví“, tedy účastníka, který dané řízení vyhrát neměl a nemohl. Druhou variantou bylo, že tímto způsobem předmětná řízení vyhrávaly právě jejich firmy. 2 Jedna ze zakázek byla určitou sumou spolufinancovaná Evropskou unií. Do případu tak vstoupil Úřad evropského veřejného žalobce zabývající se skutky nejzávažnější hospodářské kriminality týkající se unijních financí. Úřad funguje od roku 2017, přičemž činnost samotnou vykonávají evropští pověření žalobci (státní zástupci) v jednotlivých členských státech unie. A tuto konkrétní věc dozoruje právě evropský pověřený žalobce, se kterým kriminalisté samozřejmě standardně, velmi úzce, při realizaci spolupracují. 

Když se vyšetřovatelům podařilo sesbírat dostatek průkazných důkazů, pro aktéry si dojela kriminálka. Organizátor byl 2. června předveden k Okresnímu soudu ve Frýdku-Místku, kde bylo rozhodnuto o jeho izolaci ve vazbě, aby nemohl ovlivňovat další průběh vyšetřování. 

Soňa Štětínská, mluvčí Policie ČR MSK: "Vrchní komisař odboru hospodářské kriminality krajského ředitelství v těchto dnech obvinil 38letého muže ze spolupachatelství zločinů zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě a podplacení, dále z přečinů poškození finančních zájmů Evropské unie a přijetí úplatku. Muže ve věku 45 a 48 let obvinil ze spolupachatelství zločinů zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě a podplacení. Poslední, 47letý muž, je obviněn z pokusu zločinu zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě, ve formě spolupachatelství. Organizátor je stíhán vazebně, u ostatních je vedeno trestní řízení na svobodě. Všichni obvinění jsou ohroženi trestní sazbou v rozmezí od dvou do osmi let. Kriminalisté provedli šest domovních prohlídek a jedenáct prohlídek jiných prostor (kanceláří a motorových vozidel). Zajistili kromě jiného množství listinných materiálů, výpočetní techniku a necelé 3 miliony korun v hotovosti. Odborné zkoumání zajištěných věcí je nyní v rukou specialistů z odboru kriminalistické techniky a expertiz a odboru analytiky a kybernetické kriminality krajského ředitelství. Vyšetřování bude i nadále probíhat, kriminalisté budou v dalším období realizovat jednotlivé úkony trestního řízení. Není tak vyloučeno rozšíření trestního stíhání."
Nahlásit chybu


K tématu

Policisté hledají svědky loupežného přepadení v Ostravě

13. října 2023 11:34 | Ostrava-město | Jiří Cileček

26letý muž napadl na travnaté ploše v Ostravě poškozeného, kterému následně ukradl telefon. Policisté byli na místě do pár minut a pachatele zadrželi. Toho soud poslal už do vazby. Policie ale hledá svědky, kteří měli v době útoku místem procházet.

Novojičínský TOXI tým zadržel dalšího dealera pervitinu

4. ledna 2024 16:36 | Nový Jičín | Jiří Cileček

Kriminalisté z TOXI týmu v Novém Jičíně si připsali další úspěch. Po důkladném prověřování zadrželi a následně obvinili 35letého muže z drogové trestné činnosti. Ten přibližně dva roky distribuoval pervitin, a to nejen v Novém Jičíně, ale například i v Jeseníku nad Odrou.

Pro pěkné Vánoce přepadl květinářství a benzinku v Bohumíně, vykradl i dva obchody

3. ledna 2024 15:32 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Více než rok prý žil spořádaný život. Pak se ale dostal do finančních problémů. Rodině chtěl udělat pěkné Vánoce a tak vykradl dva obchody a přepadl květinářství i čerpací stanici v Bohumíně. 32letému muži nyní hrozí až deset let vězení a na soud si počká ve vazbě.


Široká Niva akutně potřebuje most nebo alespoň lávku pro pěší přes řeku Opavu

Zcela nové zásadní problémy teď řeší obce na Bruntálsku. Záchrana lidí po povodni byla pouze prvním krokem. Bourají se domy a zachraňují ty, co mohou přežít zimu. K tomu je ale potřeba zajistit další život v obcích především obnovou cest, silnic a mostů přes povodní rozvodněné řeky.

Do Opavy po povodních stále nejezdí vlaky. Trať z Ostravy do Opavy by měla být obnovena v půlce října

4. října 2024 12:12 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Do Opavy stále nejezdí vlaky. Povodeň poničila železniční trať z Opavy ve směru na Ostravu i na Krnov a také z Opavy do Malých Hoštic a dále do Kravař. Místo vlaků tak cestující přepravují autobusy.

Město po záplavách obnoví písečnou pláž na Karvinském moři

Hladina Karvinského moře se v době záplav zvedla natolik, že zaplavila i část písečné pláže, mobiliář i nová mola.

Malotřídní základní škola v Nové Vsi oslavila 150 let

Malotřídka v Nové Vsi si v tomto roce připomíná 150 let od svého založení. Škola na sobotu připravila kulturní program a lidé si mohli prohlédnou učebny, kroniky i plány připravované modernizace.

Hnutí ANO bude v Moravskoslezském kraji vládnout s koalicí SPD, Trikolory a strany PRO

Dlouho očekávaný povolební okamžik je tady. Kdo bude vládnout MS regionu oznámilo vítězné ANO v pátek odpoledne.

Dobrá zpráva pro bikery. Síť stezek v karvinském Černém lese je konečně legální

Datum 28. září se zapíše do historie oddílu karvinských bikerů jako jeden z nejvýznamnějších dnů. Oficiálně se jim podařilo zprovoznit síť stezek plnou trailů , kterou právě v tento den slavnostně otevřeli.

Ostravský magistrát je opět nejpřívětivější v MS kraji. V anketě zvítězil už pošesté

4. října 2024 10:26 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostravský magistrát se stal opět vítězem ankety o nejpřívětivější úřad v Moravskoslezském kraji. Soutěž každoročně vyhlašuje Ministerstvo vnitra České republiky. Podle primátora města Jana Dohnala mají na ocenění velkou zásluhu zaměstnanci, kteří svou práci odvádějí nadstandardně.

Tragický únik oxidu uhelnatého v Krnově, podařilo se zachránit jednu osobu, druhá bohužel zemřela

Včera 10:44 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V pátek 4. října 2024 složky IZS u úniku oxidu uhelnatého v jednom z bytů. Na místě byly nalezeny dvě osoby v bezvědomí. Zatímco jednu osobu se podařilo zachránit, druhá bohužel zemřela. Oxid uhelnatý je smrtelně nebezpečný plyn, který vzniká při nedokonalém hoření a hasiči apelují na používání detektorů.

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji jde do opozice, s vítězným hnutím ANO se neshodla

4. října 2024 14:57 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji po jednáních s hnutím ANO míří do opozice. Podle lídra Radka Kani jsou podmínky, které si ANO stanovilo, v rozporu s hodnotami a programem koalice. SPOLU se stane kritickou, ale konstruktivní opozicí nové krajské vlády.

V Opavě pokračují s odklízením následků ničivé povodně, do zahrádkářských osad míří těžká technika

Včera 20:27 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Lidé v zatopených oblastech Opavy mají to nejhorší za sebou, práce na úklidu ale zdaleka nekončí.

Široká Niva akutně potřebuje most nebo alespoň lávku pro pěší přes řeku Opavu

Zcela nové zásadní problémy teď řeší obce na Bruntálsku. Záchrana lidí po povodni byla pouze prvním krokem. Bourají se domy a zachraňují ty, co mohou přežít zimu. K tomu je ale potřeba zajistit další život v obcích především obnovou cest, silnic a mostů přes povodní rozvodněné řeky.

Moravskoslezský kraj bude mít nové vedení: ANO bude vládnout v koalici s SPD + Trikilora + PRO

4. října 2024 16:41 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Po jednáních o nové koalici v Moravskoslezském kraji představil budoucí hejtman Josef Bělica (ANO) finální složení krajské rady. SPD získalo dvě pozice radních, zatímco SPOLU míří do opozice. Počet radních zůstane stejný. Ustavující zastupitelstvo proběhne pravděpodobně 21. října 2024.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Největší akcí roku v Rýmařově byly Dřevařské, lesnické a myslivecké dny

2. října 2024 17:45 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Vždy každé dva roky se v Rýmařově koná největší akce ve městě, jakou jsou Dřevařské, lesnické a myslivecké dny. Park ve Flemmichově zahradě vždy zaplní tisíce návštěvníků, aby si užili umění dřevařů, lesnickou techniku, myslivecké expozice i kulturní programy. Nejinak tomu bylo i letos.

Problémový administrátor veřejných zakázek skončil ve vazbě, problémy mají i stavební firmy
Vydáno 10. června 2022 10:27, Celý MS kraj, Libor Běčák
Krajská hospodářská kriminálka rozkryla korupci při zadávání veřejných zakázek. Hlavní aktér, kterým je 38letý administrátor výběrových řízení Milan K., je ve vazbě. Trestnímu stíhání čelí několik dalších lidí, kteří se měli na korupci aktivně podílet a mít z ní profit.

Policisté přivádějí hlavního aktéra k Okresnímu soudu ve Frýdku-Místku. Zdroj: Policie ČR

Muž v průběhu let pracoval jako administrátor stovek zakázek pro obce, státní instituce a různé společnosti. V této kauze se jedná zatím o pět zakázek v celkovém objemu 170 milionů korun. Protože se jednalo i o evropské dotace, dozoruje vyšetřování státní zástupce z Úřadu evropského veřejného žalobce.

Soňa Štětínská, mluvčí Policie ČR MSK: "Před rokem se začali kriminalisté odboru hospodářské kriminality krajského ředitelství zajímat o několik veřejných zakázek v oblasti stavebních prací. Postupným rozplétáním jednotlivých nitek klubíčka vše dostávalo zřejmé obrysy a potvrzovala se prvotní podezření. Práce to však nebyla nikterak jednoduchá, kriminalisté realizovali desítky procesních úkonů a detailně prověřovali množství informací a skutečností. Jednalo se o veřejné zakázky a kriminalisté tak zajišťovali a analyzovali kromě jiného digitální zařízení a obecně elektronická data, zabývali se materiály listinnými i elektronickými, například z veřejných zdrojů, vyžadovali informace od osob, rovněž tak bankovních institucí a podobně. Je neoddiskutovatelné, že uvedené klade i na zkušené kriminalisty vysoké nároky, primárně na jejich erudovanost a preciznost. Krajští kriminalisté profesionální prací zadokumentovali, že 38letý muž z Brněnska s vazbami na Moravskoslezský kraj měl z pozice administrátora nebo spřízněných společností, nabízejících služby v oblasti veřejných zakázek, účelově zužovat okruh firem, které se mohly do veřejné soutěže zapojit. Při jednání se zadavateli měl činit vše pro to, aby se nepřihlásily společnosti, nad nimiž by neměl vliv. Schůzky, na kterých měl domlouvat detaily výběrových řízení, měly jediný cíl - vítězství předem vybrané společnosti. Nic nebylo samozřejmě zadarmo, měl si vždy říci o procenta z hodnoty zakázky. Hovoříme zde o pěti veřejných zakázkách v celkové hodnotě kolem 170 milionů korun z posledních dvou let na různé stavební práce v našem kraji, například rekonstrukce základních či mateřských škol."

Jak se ukázalo, administrátor nemá v kraji příliš dobrou pověst. Několik radnic po osobních zkušenostech od něj dalo raději ruce pryč. "Ta spolupráce nebyla úplně dobrá. Snažil se nám něco podsouvat, ale na to my nejsme, chceme mít v zakázkách pořádek, tak jsme se od něj distancovali. Je to záležitost několik let stará," popsal TV Polar zástupce jedné z radnic. 

Soňa Štětínská, mluvčí Policie ČR MSK: "Muž si měl říkat o částky v jednotkách procent z „vyhrané“ zakázky, u zakázky finančně nejobjemnější se jednalo o neoprávněný prospěch téměř 2 milionů korun. Celkově měl neoprávněně získat přes 3 miliony korun, v pokusu pak hovoříme o téměř 6 milionech korun. Muže bychom mohli označit jako organizátora, přičemž do hry vstupovali po vzájemné domluvě další tři muži (ve věku 45, 47 a 48 let z Třince a dvou obcí na Karvinsku a Frýdecko-Místecku). Ti se měli účastnit výběrových řízení jako takzvané „křoví“, tedy účastníka, který dané řízení vyhrát neměl a nemohl. Druhou variantou bylo, že tímto způsobem předmětná řízení vyhrávaly právě jejich firmy. 2 Jedna ze zakázek byla určitou sumou spolufinancovaná Evropskou unií. Do případu tak vstoupil Úřad evropského veřejného žalobce zabývající se skutky nejzávažnější hospodářské kriminality týkající se unijních financí. Úřad funguje od roku 2017, přičemž činnost samotnou vykonávají evropští pověření žalobci (státní zástupci) v jednotlivých členských státech unie. A tuto konkrétní věc dozoruje právě evropský pověřený žalobce, se kterým kriminalisté samozřejmě standardně, velmi úzce, při realizaci spolupracují. 

Když se vyšetřovatelům podařilo sesbírat dostatek průkazných důkazů, pro aktéry si dojela kriminálka. Organizátor byl 2. června předveden k Okresnímu soudu ve Frýdku-Místku, kde bylo rozhodnuto o jeho izolaci ve vazbě, aby nemohl ovlivňovat další průběh vyšetřování. 

Soňa Štětínská, mluvčí Policie ČR MSK: "Vrchní komisař odboru hospodářské kriminality krajského ředitelství v těchto dnech obvinil 38letého muže ze spolupachatelství zločinů zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě a podplacení, dále z přečinů poškození finančních zájmů Evropské unie a přijetí úplatku. Muže ve věku 45 a 48 let obvinil ze spolupachatelství zločinů zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě a podplacení. Poslední, 47letý muž, je obviněn z pokusu zločinu zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě, ve formě spolupachatelství. Organizátor je stíhán vazebně, u ostatních je vedeno trestní řízení na svobodě. Všichni obvinění jsou ohroženi trestní sazbou v rozmezí od dvou do osmi let. Kriminalisté provedli šest domovních prohlídek a jedenáct prohlídek jiných prostor (kanceláří a motorových vozidel). Zajistili kromě jiného množství listinných materiálů, výpočetní techniku a necelé 3 miliony korun v hotovosti. Odborné zkoumání zajištěných věcí je nyní v rukou specialistů z odboru kriminalistické techniky a expertiz a odboru analytiky a kybernetické kriminality krajského ředitelství. Vyšetřování bude i nadále probíhat, kriminalisté budou v dalším období realizovat jednotlivé úkony trestního řízení. Není tak vyloučeno rozšíření trestního stíhání."
Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000031864/problemovy-administrator-verejnych-zakazek-skoncil-ve-vazbe-problemy-maji-i-stavebni-firmy