Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Tradiční soutěž záchranářů Slezská Harta 2023 prověřila síly i schopnosti 24 týmů

Celý MS kraj |

Družstva profesionálních i dobrovolných hasičů i záchranářů se utkala v záchranářské soutěži Harta 2023. Na březích i vodní hladině přehrady záchranáři absolvovali zdravotní i dovednostní disciplíny ve vodě i na člunech. Nejvzdálenější účastníci byli až z Chebu a polského Prudniku.

MS kraj přikládá celé soutěž každoročně velký význam.

Jan Krkoška (ANO), hejtman MS kraje: „HZS MS kraje dneska trénuje na Slezské Hartě. Je to velmi důležitý okamžik, protože, samozřejmě, blíží se turistická sezóna, bude mnoho návštěvníků na vodních hladinách a je třeba zdokonalovat cvičení v té vodní záchranné službě tak, abychom dokázali rychleji být aktivní. Slezská Harta je pro mě místem, kde rád relaxuji a jezdím na paddle boardu.“

Miloš Střelka, náměstek krajského ředitele HZS: „Jedná se o soutěž, už 23. ročník, které se v tuto chvíli zúčastnilo 24 družstev, dokonce tady máme i zahraniční účast, kolegy z Polska, těšíme se už pomalu na výsledky, uvidíme, co ten dnešní den přinese. Počasí nám slouží, takže uvidíme.“

Radek Pekař, ředitel závodu 1 Opava, Povodí Odry, s.p.: „Já vád tady vítám na již tradiční akci HZS, je mi ctí je tady přivítat na březích naší největší údolní nádrže na Severní Moravě, za Povodí Odry, s.p. Věřím, že dnes ta soutěž proběhne v pořádku. Počasí vypadá, že vychází dobře, tak věřím, že to bude fajn.“

Řada soutěžních disciplín prověřila fyzickou zdatnost, dovednost i znalosti týmů.

Jiří Patrovský, ředitel Územního odboru HZS Bruntál: „Tato soutěž, která už vlastně trvá 23 let, prověří nejen hasiče, ale i záchranáře obecně ve všem, na co se připravují celý rok, to znamená především záchrany osob z vody, manipulace s lodí, jak jsou šikovní, používat záchranné pomůcky na vodě a v neposlední řadě i plavání. Máme to společně, protože mezi hasiči nejsou rozdíly, takže je jedna kategorie profesionální i dobrovolná. My tu máme dobrovolné hasiče z MS kraje, kteří jsou předurčeni na vodu. Z největší dálky přijelo určitě družstvo profesionálních hasičů ze stanice Cheb. A zahraniční tým tu máme jediný, tonaši kolegové z Panstvove straze pozarne, profesionální hasiči z Prudniku.“

Jacek Slobodzian, záchranář z Prudniku: „Přijeli jsem z Polska, družstvo je z Prudniku, jsou to profesionálové a jsme tady již podvanácté. Každá rok přijíždíme, na pozvání a máme z toho radost. Občas jedno družstvo, jako dnes a občas dvě.“

Soutěžnímu klání přihlížela také správa přehrady, která se záchranáři často kooperuje.

Petr Poledna, hrázný na Slezské Hartě: „Vzhledem ke zviditelnění toho vodního díla je to určitě dobrá akce, hlavně je to akce, která umožňuje Povodí Odry vůbec udělat tady tuto akci pro HZS v rámci zdokonalování členů HZS si myslím, že to je úplně ideální místo Slezská Harta. Samozřejmě, že se dostávám do spolupráce, jakákoliv havárie nebo jakékoliv znečištění vody, co se týká tady Slezské Harty, vodní plochy, tak v součinnosti s HZS tady děláme zabezpečení celého problému, který vznikl.“

Nejobtížnější disciplíny byly pro každého jiné.

Anketa, účastníci soutěže: Družstvo Jeseníku: „Pro mě ta garáž, ten obrat o 180 stupňů."

„Plavání. V Jeseníku máme zavřený bazén, tak jsme nemohli trénovat.“

Družstvo Přerova: „Asi tohleto bylo fyzicky náročné, to chce opravdu hodně síly.“

Vítězství si ze Slezské Harty nakonec odvezli záchranáři z Prahy před Chebem a Přerovem.

Nahlásit chybu


K tématu

V lázeňské Karlově Studánce vyroste nový Dům přírody

14. ledna 2024 13:13 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Ministr životního prostředí Petr Hladík představil na tiskové konferenci v Karlově Studánce nový projekt Domu přírody v Jeseníkách a podepsal smlouvu o spolupráci při jeho výstavbě. Vznikne jako nové návštěvnické a vzdělávací centrum CHKO Jeseníky a Agentury ochrany přírody a krajiny ve spolupráci s MS krajem.

Den na kolech s MS krajem uzavřel bikeovou sezónu v Malé Morávce

30. října 2023 10:10 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Stovky bikerů malých i dospělých, i celé rodiny s dětmi přijeli na Kopřivnou do Malé Morávky, aby se rozloučili s letošní bikeovou sezónou. MS kraj zde uspořádal Den na kolech, pravidelnou akci, kterou zahajuje i končí letní sezónu. Zábava tady byla pro všechny.

Více než stomilionovou investici proměnili v Krnově v nově rekonstruovanou Základní uměleckou školu

5. listopadu 2023 12:53 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Davy lidí, dospělí i děti se přišly podívat na právě otevřenou budovu Základní umělecké školy v Krnově. Více než stomilionová investice proměnila chátrající budovu v nádherný stánek umění. Nové učebny a sály přivítají začínající i pokročilé muzikanty, výtvarné i dramatické umělce.


Široká Niva akutně potřebuje most nebo alespoň lávku pro pěší přes řeku Opavu

Zcela nové zásadní problémy teď řeší obce na Bruntálsku. Záchrana lidí po povodni byla pouze prvním krokem. Bourají se domy a zachraňují ty, co mohou přežít zimu. K tomu je ale potřeba zajistit další život v obcích především obnovou cest, silnic a mostů přes povodní rozvodněné řeky.

Do Opavy po povodních stále nejezdí vlaky. Trať z Ostravy do Opavy by měla být obnovena v půlce října

4. října 2024 12:12 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Do Opavy stále nejezdí vlaky. Povodeň poničila železniční trať z Opavy ve směru na Ostravu i na Krnov a také z Opavy do Malých Hoštic a dále do Kravař. Místo vlaků tak cestující přepravují autobusy.

Město po záplavách obnoví písečnou pláž na Karvinském moři

Hladina Karvinského moře se v době záplav zvedla natolik, že zaplavila i část písečné pláže, mobiliář i nová mola.

Malotřídní základní škola v Nové Vsi oslavila 150 let

Malotřídka v Nové Vsi si v tomto roce připomíná 150 let od svého založení. Škola na sobotu připravila kulturní program a lidé si mohli prohlédnou učebny, kroniky i plány připravované modernizace.

Hnutí ANO bude v Moravskoslezském kraji vládnout s koalicí SPD, Trikolory a strany PRO

Dlouho očekávaný povolební okamžik je tady. Kdo bude vládnout MS regionu oznámilo vítězné ANO v pátek odpoledne.

Dobrá zpráva pro bikery. Síť stezek v karvinském Černém lese je konečně legální

Datum 28. září se zapíše do historie oddílu karvinských bikerů jako jeden z nejvýznamnějších dnů. Oficiálně se jim podařilo zprovoznit síť stezek plnou trailů , kterou právě v tento den slavnostně otevřeli.

Ostravský magistrát je opět nejpřívětivější v MS kraji. V anketě zvítězil už pošesté

4. října 2024 10:26 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostravský magistrát se stal opět vítězem ankety o nejpřívětivější úřad v Moravskoslezském kraji. Soutěž každoročně vyhlašuje Ministerstvo vnitra České republiky. Podle primátora města Jana Dohnala mají na ocenění velkou zásluhu zaměstnanci, kteří svou práci odvádějí nadstandardně.

Tragický únik oxidu uhelnatého v Krnově, podařilo se zachránit jednu osobu, druhá bohužel zemřela

Včera 10:44 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V pátek 4. října 2024 složky IZS u úniku oxidu uhelnatého v jednom z bytů. Na místě byly nalezeny dvě osoby v bezvědomí. Zatímco jednu osobu se podařilo zachránit, druhá bohužel zemřela. Oxid uhelnatý je smrtelně nebezpečný plyn, který vzniká při nedokonalém hoření a hasiči apelují na používání detektorů.

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji jde do opozice, s vítězným hnutím ANO se neshodla

4. října 2024 14:57 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji po jednáních s hnutím ANO míří do opozice. Podle lídra Radka Kani jsou podmínky, které si ANO stanovilo, v rozporu s hodnotami a programem koalice. SPOLU se stane kritickou, ale konstruktivní opozicí nové krajské vlády.

V Opavě pokračují s odklízením následků ničivé povodně, do zahrádkářských osad míří těžká technika

Včera 20:27 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Lidé v zatopených oblastech Opavy mají to nejhorší za sebou, práce na úklidu ale zdaleka nekončí.

Široká Niva akutně potřebuje most nebo alespoň lávku pro pěší přes řeku Opavu

Zcela nové zásadní problémy teď řeší obce na Bruntálsku. Záchrana lidí po povodni byla pouze prvním krokem. Bourají se domy a zachraňují ty, co mohou přežít zimu. K tomu je ale potřeba zajistit další život v obcích především obnovou cest, silnic a mostů přes povodní rozvodněné řeky.

Moravskoslezský kraj bude mít nové vedení: ANO bude vládnout v koalici s SPD + Trikilora + PRO

4. října 2024 16:41 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Po jednáních o nové koalici v Moravskoslezském kraji představil budoucí hejtman Josef Bělica (ANO) finální složení krajské rady. SPD získalo dvě pozice radních, zatímco SPOLU míří do opozice. Počet radních zůstane stejný. Ustavující zastupitelstvo proběhne pravděpodobně 21. října 2024.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Největší akcí roku v Rýmařově byly Dřevařské, lesnické a myslivecké dny

2. října 2024 17:45 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Vždy každé dva roky se v Rýmařově koná největší akce ve městě, jakou jsou Dřevařské, lesnické a myslivecké dny. Park ve Flemmichově zahradě vždy zaplní tisíce návštěvníků, aby si užili umění dřevařů, lesnickou techniku, myslivecké expozice i kulturní programy. Nejinak tomu bylo i letos.

Tradiční soutěž záchranářů Slezská Harta 2023 prověřila síly i schopnosti 24 týmů
Vydáno 26. června 2023 11:26, Celý MS kraj, Karel Soukop
Družstva profesionálních i dobrovolných hasičů i záchranářů se utkala v záchranářské soutěži Harta 2023. Na březích i vodní hladině přehrady záchranáři absolvovali zdravotní i dovednostní disciplíny ve vodě i na člunech. Nejvzdálenější účastníci byli až z Chebu a polského Prudniku.

MS kraj přikládá celé soutěž každoročně velký význam.

Jan Krkoška (ANO), hejtman MS kraje: „HZS MS kraje dneska trénuje na Slezské Hartě. Je to velmi důležitý okamžik, protože, samozřejmě, blíží se turistická sezóna, bude mnoho návštěvníků na vodních hladinách a je třeba zdokonalovat cvičení v té vodní záchranné službě tak, abychom dokázali rychleji být aktivní. Slezská Harta je pro mě místem, kde rád relaxuji a jezdím na paddle boardu.“

Miloš Střelka, náměstek krajského ředitele HZS: „Jedná se o soutěž, už 23. ročník, které se v tuto chvíli zúčastnilo 24 družstev, dokonce tady máme i zahraniční účast, kolegy z Polska, těšíme se už pomalu na výsledky, uvidíme, co ten dnešní den přinese. Počasí nám slouží, takže uvidíme.“

Radek Pekař, ředitel závodu 1 Opava, Povodí Odry, s.p.: „Já vád tady vítám na již tradiční akci HZS, je mi ctí je tady přivítat na březích naší největší údolní nádrže na Severní Moravě, za Povodí Odry, s.p. Věřím, že dnes ta soutěž proběhne v pořádku. Počasí vypadá, že vychází dobře, tak věřím, že to bude fajn.“

Řada soutěžních disciplín prověřila fyzickou zdatnost, dovednost i znalosti týmů.

Jiří Patrovský, ředitel Územního odboru HZS Bruntál: „Tato soutěž, která už vlastně trvá 23 let, prověří nejen hasiče, ale i záchranáře obecně ve všem, na co se připravují celý rok, to znamená především záchrany osob z vody, manipulace s lodí, jak jsou šikovní, používat záchranné pomůcky na vodě a v neposlední řadě i plavání. Máme to společně, protože mezi hasiči nejsou rozdíly, takže je jedna kategorie profesionální i dobrovolná. My tu máme dobrovolné hasiče z MS kraje, kteří jsou předurčeni na vodu. Z největší dálky přijelo určitě družstvo profesionálních hasičů ze stanice Cheb. A zahraniční tým tu máme jediný, tonaši kolegové z Panstvove straze pozarne, profesionální hasiči z Prudniku.“

Jacek Slobodzian, záchranář z Prudniku: „Přijeli jsem z Polska, družstvo je z Prudniku, jsou to profesionálové a jsme tady již podvanácté. Každá rok přijíždíme, na pozvání a máme z toho radost. Občas jedno družstvo, jako dnes a občas dvě.“

Soutěžnímu klání přihlížela také správa přehrady, která se záchranáři často kooperuje.

Petr Poledna, hrázný na Slezské Hartě: „Vzhledem ke zviditelnění toho vodního díla je to určitě dobrá akce, hlavně je to akce, která umožňuje Povodí Odry vůbec udělat tady tuto akci pro HZS v rámci zdokonalování členů HZS si myslím, že to je úplně ideální místo Slezská Harta. Samozřejmě, že se dostávám do spolupráce, jakákoliv havárie nebo jakékoliv znečištění vody, co se týká tady Slezské Harty, vodní plochy, tak v součinnosti s HZS tady děláme zabezpečení celého problému, který vznikl.“

Nejobtížnější disciplíny byly pro každého jiné.

Anketa, účastníci soutěže: Družstvo Jeseníku: „Pro mě ta garáž, ten obrat o 180 stupňů."

„Plavání. V Jeseníku máme zavřený bazén, tak jsme nemohli trénovat.“

Družstvo Přerova: „Asi tohleto bylo fyzicky náročné, to chce opravdu hodně síly.“

Vítězství si ze Slezské Harty nakonec odvezli záchranáři z Prahy před Chebem a Přerovem.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000037909/tradicni-soutez-zachranaru-slezska-harta-2023-proverila-sily-i-schopnosti-24-tymu