Tvarohová pomazánka ze Staré Vody získala v letošním roce Cenu hejtmana kraje.
Stanislav Zámečník, farmář: „Tak dneska jsme udělali takovou ochutnávku tvarohové pomazánky s naklíčenými bio ředkvičkami, na kterou jsme dostali na letošní soutěži Regionální potravina MS kraje Cenu hejtmana. Takže jsme udělali pro lidi takovou akci, že můžou prostě přijít, ochutnat, podívat se tady hlavně jako vypadá a strávit tady příjemné odpoledne.“
Jan Krkoška (ANO), hejtman MS kraje: „Regionální potravina je důležitá v našem regionu pro to, abychom zachovali jakýsi ráz podnikání, který tady byl a je, ale také je to jakési ohodnocení kvality potravin, ale lidí, kteří za tím stojí, protože mnohdy je to náročná ruční práce a já jsem velmi rád, že zrovna v tomto roce vyhrála tvarohová pomazánka od pana Zámečníka, který má svou vlastní farmu.“
A jak se taková vítězná pomazánka vyrábí?
Valerie Zámečníková, farmářka: „Základem té pomazánky je tvaroh, který je od nás z farmy, je to vlastně vysokotučný tvaroh, potom paprika, kmín, cibulka a v zimě jsem vymyslel na to tu naklíčenou bio ředkvičku.“
Anketa, návštěvníci farmy: „Koupili jsme si nějaké sýry, kravské, dobrou pomazánku, kterou jsme tady dneska ochutnali a koření dobrou náladu, ať odcházíme s dobrou náladou.“
„Samozřejmě, když nevíte coby, koupíte si kozy.“
„Pomazánka byla výborná, jako všechno tady. My tady jsme téměř každý týden, protože tady bydlíme.“
Na farmě chovají svoje krávy i kozy a vyrábějí celý sortiment mléčných výrobků, od sýrů až po jogurty.
Maruška Metelková, obsluha na farmě: „„Takže máme tady kozí čerstvý sýr, kravský čerstvý sýr a tady máme kravské tvrdé sýry. Máme tady Jesenický horský, Morgenland, Jesenický bochník a tady máme Jesenickou pastvinu. Ten Jesenický horský je spíš takový nasládlý, chuťově spíše do ementálu, ten Jesenický bochník je takový výraznější, spíše do Pecorina, ta Jesenická pastvina, to je jesenický bochník, ale s přidaným kořením, takže má takovou výraznou, nasládlou chuť a spíš bych to doporučila jako sýr k vínu a ten Mogrenland je chuťově něco mezi parmazánem a má tak výraznější chuť. Strašně hodně lidí chodí na ten kozí sýr, protože to nejde všude koupit a i ten bochník je výborný.“
Gastrofestival Pojez bude tedy jako každoročně vonět, ale i chutnat.