Jelení, srnčí, segedínský, z divočáka a mnoho variant hovězího. To vše se vařilo i chutnalo
Jan Krkoška (ANO), hejtman MS kraje: „Vzhledem k tomu, že já jsem milovník vaření, tak takové venkovské akce já vítám, protože nejde jenom o to vaření samotné toho guláše, ale jde o tu atmosféru, která zrovna tady v těchto disciplínách je. Takže všem doporučuji, kdo ještě nebyl na guláš festu v Dívčím Hradě, aby tady zavítal, popřípadě, aby se přihlásil vařil tady ten svůj nejlepší guláš."
Jan Bezděk (nez.), starosta Dívčího Hradu: „Soutěžní týmy, kterých je tady letos 11, což je rekordní účast, vaří guláše od osmé ráno, ve 12 hodin zasedne odborná porota v čele s panem hejtmanem, aby ochutnali nejlepší guláš. Samozřejmě občané si potom budou moci guláš koupit a ochutnat a popřípadě i říct, který guláš jim chutnal.“
Během kouzlení nad kotlíky připravili pořadatelé pro soutěžící také doprovodné soutěže. I ty byly stylově orientovány ke gulášům.
Jan Bezděk (nez.), starosta Dívčího Hradu: „Aby se týmy během vaření nenudily, takže už jsme krájeli cibuli na čas a na nejjemněji, měli jsme také oloupání jablka na nejdelší slupku, teď jsme váleli sud a za chvilku budeme pít pivo na čas.“
V poledne začala porota ochutnávat a anonymně hodnotit a návštěvníci nakupovat své favorizované guláše.
Renáta Dobřanská, členka týmu „Dobřanští“: „Jsme z Pitárné, to je vesnice kousek tady přes kopec a děláme jehněčí guláš. Vloni jsme dělali taky jehněčí guláš a vyhráli jsme. Takže doufáme, že to obhájíme toto místo.“
Martina Mišurcová Hurníková, členka týmu „Nad hradem“: „Jsem z Ostravy, ale máme chalupu v Dívčím Hradě, děláme hovězí guláš na suchém červeném víně, takže je mírně nasládlý, ale s gulášovou chutí. Vaříme už několik let, tradičně vaříme guláš s hlívou ústřičnou, letos poprvé a naposled, protože jsem se rozhodla, že vařím naposled letos, tak vařím jiný guláš, tak snad budou všichni spokojeni a bude chutnat.“
Libor, člen týmu „Greece“: „Nejsme ani z Čech ani z Řecka, jsme Řekové, kteří zůstali v Čechách, děláme řecké Stifado a aby to bylo originální, tak je připíálené.“
Miluše Sitková, členka týmu: „Papamilu je zkratka Pavel-Pavel-Miluška-Lucka. Jsme ze Slezských Pavlovic. Děláme srnčí guláš, a buď bude s chlebem, nebo bude s bramborovými placičkami jako příloha.“
Slavomíra Hážiková: „Slezské Rudoltice a hovězí z našeho býka.“
Miroslav Papaj, člen týmu: „Guláš máme klasický hovězí a jsme z Města Albrechtic.“
Miroslav Řezníček, člen týmu, starosta Liptaně: „Jsme z Liptaně, máme jelení guláš.“
Lenka Doričáková, členka týmu: „Jsme holky z Dívčího Hradu a vaříme klasický segedínský guláš.“
Pavel Hajduk, člen týmu: „My jsme ze Slezských Rudoltic, mladí hasiči a vaříme guláš z divočáka.“
Z výroby vítězného guláše se nakonec radoval domácí tým z Dívčího Hradu s názvem Ukecané papričky.