Zelinářská unie Čech a Moravy každým rokem vyhlašuje soutěž o nejlepší kysané zelí. Letos se uskutečnil už 15. ročník, ve kterém zabodovalo zelí z Otic. To se vyrábí podle tradiční receptury už od roku 1886.
Petr Ševčík, předseda představenstva, ZP Otice: “V letošním roce se nám dokonce podařil takzvaný double, že se oba naše výrobky jak otické tak kateřinské kysané zelí umístily na prvním a druhém místě. Jsme upřímně rádi a říká nám to, že asi naši práci děláme dobře."
Na prvním místě bylo kateřinské kysané zelí, na druhém otické.
Petr Ševčík, předseda představenstva, ZP Otice: “Receptura je stejná, výroba je stejná, jediný rozdíl je v lokaci, že kateřinské zelí děláme v Malých Hošticích a otické tady v Oticích. Vyhráli jsme zelák a krásné dva diplomy.”
Zelí se vyrábí tradičním šlapáním ve 33 kádích hlubokých dva a půl metru.
Martin Potíž, vedoucí provozu, ZP Otice: “Jeden až dva dny šlapeme. Máme tam 3 až 4 pracovníky. Dá se tam fólie, na tu fólii se nalije zátěžová voda, aby to zelí bylo zatížené a potom to zelí kvasí 6 až 8 týdnů.”
Petr Ševčík, předseda představenstva, ZP Otice: “Jedním z produktů je krouhanka, o kterou je čím dál větší zájem."
Krouhané zelí se balí do igelitových pytlů podle přání zákazníků. Nejmenší množství, co si mohou objednat je 10 kilo.
anketa: zákazníci ZP Otice: “Jedině otické zelí, jiné nejíme. Tady si jezdíme pořád.”
“Ta šťáva, ta je nejlepší. Vitaminky."
V Oticích ročně vyrobí až 4 tisíce tun kysaného zelí. Úroda je závislá na počasí.