Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Většina věřitelů schválila restrukturalizační plán Liberty Ostrava

Celý MS kraj |

Věřitelé společnosti Liberty Ostrava schválili restrukturalizační plán. Hlasovalo pro něj více než 90 procent věřitelů, překonali tak hranici 75 procent, která je potřebná pro schválení restrukturalizace.

Výsledek má být vítanou zprávou pro mnoho podniků a pro desítky tisíc lidí, kteří na ostravské huti závisí, ať už přímo, nebo prostřednictvím dodavatelského řetězce.

Kateřina Zajíčková, mluvčí Liberty Ostrava: "Schválení plánu je pro náš podnik, který již znovu zprovoznil velkou část svých válcovacích tratí, dalším pozitivním impulsem. V práci je více než 1 700 zaměstnanců a roste počet zakázek. Liberty Ostrava pokračuje v plánech na opětovné spuštění vysoké pece a zvyšuje výrobu ve svých závodech."

Skupina Liberty Steel, která je mateřskou společností Liberty Ostrava, tento plán podporuje spolu s dalšími společnostmi skupiny. Od prosince 2023 ostravské huti skupina poskytla přibližně 35 milionů eur. Skupina se zároveň zavazuje v průběhu restrukturalizačního plánu poskytovat ostravské huti další finanční podporu.

Kateřina Zajíčková, mluvčí Liberty Ostrava: "Společnost vždy postupovala v souladu s českými zákony a věří, že budou všechny dotčené strany postupovat stejně."
Theuns Victor, generální ředitel společnosti Liberty Steel pro prvovýrobu v Evropě: "Jsme nesmírně vděční za podporu našich věřitelů, kteří valnou většinou hlasů podpořili náš restrukturalizační plán. Cílem našeho plánu je, aby byl podnik opět profitabilní, došlo k uhrazení pohledávek našich nesporných věřitelů a aby se ostravská huť dostala z finančního tlaku společnosti TAMEH Czech. Restrukturalizační plán se může opřít o plnou podporu skupiny LIBERTY Steel a jejího akcionáře a společnosti skupiny budou ostravské huti i nadále poskytovat významnou finanční pomoc."
Ajay Aggarwal, prezident skupiny Liberty Steel pro Evropu: "Čeká nás spousta práce, abychom tento plán dokázali realizovat v náročných tržních podmínkách, které ovlivňují celý evropský ocelářský průmysl. Ocelářství je strategickým odvětvím, které zaměstnává desítky tisíc lidí přímo i prostřednictvím dodavatelského řetězce. Proto je nezbytné, abychom na realizaci tohoto plánu spolupracovali se všemi stranami. Jsme i nadále otevřeni konstruktivnímu dialogu o tom, jak může vláda podpořit náš plán a ochránit tuto životně důležitou součást průmyslové základny České republiky."

Server Seznam Zprávy dnes napsal, že Liberty Ostrava musí ministerstvu životního prostředí doložit, že obnoví výrobu. Jinak nedostane bezplatné emisní povolenky. Huť přitom s povolenkami počítá ve svém restrukturalizačním plánu.

Liberty Ostrava je integrovaný hutní podnik s roční výrobní kapacitou 3,6 mil. tun oceli, která se uplatňuje zejména ve stavebnictví, strojírenství a ropném a petrochemickém průmyslu. Je tuzemským lídrem ve výrobě silničních svodidel a trubek. Kromě českého trhu dodává své výrobky do více než 40 zemí světa. Spolu s dceřinými společnostmi má 5 100 zaměstnanců. Díky nadstandardní ekologizaci vyrábí své výrobky s minimálním možným dopadem na životní prostředí. Huť patří do skupiny LIBERTY Steel Group.

Skupina LIBERTY Steel je součástí globálního uskupení GFG Alliance, patřícího rodině Sanjeeva Gupty. GFG Alliance má tři nezávislé průmyslové divize: ocelářskou LIBERTY Steel, hliníkářskou ALVANCE Aluminum a energetickou SIMEC Energy, které sdílejí stejné hodnoty a usilují o dlouhodobě udržitelnou budoucnost pro průmysl i společnost. GFG Alliance působí ve 30 zemích světa, kde má celkem 35 000 zaměstnanců a obrat přes 20 miliard USD.

Nahlásit chybu


K tématu

Vysoká pec se má rozjet v lednu. Liberty Ostrava zveřejnila optimalizační plán

12. prosince 2023 13:29 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Společnost Liberty Ostrava oznámila nové informace k návrhu optimalizačního plánu. Ten má podle ní vést k dlouhodobě udržitelné budoucnosti společnosti. Součástí tohoto plánu je nový provozní model, který má huti umožnit přijímat dynamická rozhodnutí ve výrobě, efektivněji plánovat a zvýšit kapacitu výroby i ziskovost válcoven. V rámci tohoto plánu má být také během ledna zahájen proces znovu zprovoznění vysoké pece č. 3 a tím by mělo dojít ke zvýšení výroby.

Moravskoslezská tripartita žádá vládu, aby řešila krizi v Liberty i v celém ocelářství

22. února 2024 12:12 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezská tripartita podporuje odboráře v protestu za zachování výroby v Liberty Ostrava. Zároveň vyzvala vládu, aby začala intenzivně řešit krizi v Liberty i v celém ocelářském průmyslu. Kraj také připravuje dotčené firmy na možný scénář úpadku celé huti.

Dodavatel energií pro Liberty Ostrava hrozí zastavením provozu

14. prosince 2023 15:04 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Společnost Tameh, která vyrábí elektřinu, teplo a další energie pro huť Liberty Ostrava hlásí, že nemá peníze na nákup uhlí. Ve čtvrtek proto spustila odstávku prvních kotlů a neví, jak dlouho ještě vydrží. Pokud by definitivně zastavila provoz, mělo by to pro Liberty katastrofální následky. Tameh svým prohlášením vyděsil i obyvatele Vratimova, kteří od společnosti také odebírají teplo. K situaci už se vyjádřilo i vedení kraje. Odboráři ještě vyčkávají, protože současný provoz v huti zatím funguje.


Elektrárna Třebovice obnovila svůj provoz v rekordním čase

Zaměstnancům společnosti Veolia Energie se po 11 dnech po povodni podařilo zprovoznit Elektrárnu Třebovice v Ostravě, která byla odstavena od 15. září. A už také obnovuje dodávky i pro průmysl.

Další oběť podvodu na sítích, žena z Bruntálska poslala falešnému vojenskému lékaři téměř milion korun

Včera 9:56 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Kriminalisté z Bruntálska vyšetřují další případ podvodu přes sociální sítě, kdy byla poškozená žena středního věku připravena o téměř 900 tisíc korun. Podvodník se vydával za vojenského lékaře působícího v Iránu a pod záminkou zaslání balíčku vylákal z oběti několik plateb.

Do Hlučína přijeli mladí malíři - natěrači z celé republiky

Včera 12:05 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Už podvanácté se sešli mladí malíři a natěrači z celé České republiky na Mírovém náměstí na akci Hlučín, město s řemeslnou tradicí. Cílem je propagace řemeslných oborů na místním Odborném učilišti a Praktické škole.

Krnov bojuje s následky povodně, odpady i chodem života ve školách a firmách

1. října 2024 18:09 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

V Krnově už funguje pitná voda a elektřina. Město se aktuálně potýká s množstvím odpadu a snaží se normalizovat život ve školách a školkách. Všude probíhají úklidy a některé boční ulice by mohly dělat kulisu v poválečných filmech. Situace se ale mění k lepšímu přímo před očima.

ŘSD plně obnovuje provoz na dálnici mezi Ostravou a Polskem

1. října 2024 14:14 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Dálnice D1 mezi Ostravou a Polskem bude dnes odpoledne opět průjezdná standardně dvěma pruhy pro každý směr. Ředitelství silnic a dálnic dokončilo v úterý 1. října úklid a opravy po povodních.

Ranní nehoda dvou nákladních aut v Ostravě zastavila dopravu, řidiče museli vyprostit hasiči

Včera 10:25 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

Ve středu ráno se v Ostravě na ulici Plzeňská srazila dvě nákladní vozidla. Nehoda zcela zastavila provoz. Hasiči museli vyprošťovat jednoho z řidičů pomocí hydraulického zařízení. Po vyproštění byl zraněný řidič předán do péče záchranářů.

Park u Zámku v Zábřeh láká k relaxaci i sportu. Revitalizace mu velmi prospěla

Ostrava patří k nejzelenějším městům v zemi a rozhodně nespí na vavřínech. Novou podobu nyní získal Park u Zámku Zábřeh. Nabízí spoustu místa pro relaxaci, ale i sport nebo pořádání menších akcí. Park ozdobil také nový mobiliář a umělecké plastiky.

Studenti vysazovali nový park v Ostravě-Třebovicích v rámci soutěže Lipová ratolest

1. října 2024 16:19 | Ostrava-město | Andrea Holeszová | Eko magazín

Studenti desítky zahradnických škol z celého Česka vysadili v Třebovicích nový park v rámci soutěže Lipová ratolest. Své zastoupení měla i Ostrava v podobě družstva ze zdejší Střední zahradnické školy.

Palkovice vybojovaly v soutěži Vesnice roku 2. místo

V letošním národním finále soutěže Vesnice roku měl Moravskoslezský kraj jako svého finalistu obec Palkovice. Ta nakonec v silné konkurenci obsadila 2. místo.

Ostrava se snaží vyřešit čištění odpadních vod. Ústřední čističku voda značně poničila

1. října 2024 10:50 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Jedním z největších problémů Ostravy po povodních je vodohospodářská infrastruktura a hlavně zničená čistírna odpadních vod, která byla zcela pod vodou. Byla proto svolána mimořádná rada města, kde byly schváleny první finance na opravy.

Největší akcí roku v Rýmařově byly Dřevařské, lesnické a myslivecké dny

Včera 17:45 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Vždy každé dva roky se v Rýmařově koná největší akce ve městě, jakou jsou Dřevařské, lesnické a myslivecké dny. Park ve Flemmichově zahradě vždy zaplní tisíce návštěvníků, aby si užili umění dřevařů, lesnickou techniku, myslivecké expozice i kulturní programy. Nejinak tomu bylo i letos.

Senioři po povodních neuspěli s žádostí o mimořádnou pomoc

Úřad práce v souvislosti s povodněmi, které mnoha lidem zničily domovy a majetek, nabídl mimořádnou okamžitou pomoc. Bohužel, podle našich zjištění, odcházejí někteří lidé s nepořízenou. Zklamání z jednání jedné z referentek úřadu práce zažili i senioři z Českého Těšína.

Elektrotechnická výstava řešila úspory energií

Třetí ročník elektrotechnické výstavy Volty.cz na Černé louce v Ostravě představil zájemcům novinky a chytrá řešení v elektrotechnice a úsporách energií.

Lodní modeláři soutěžili na přehradě v závodě Těrlická plachta

Modeláři z Česka, Polska a Slovenska se sešli na břehu Těrlické přehrady, aby tam po dva dny závodili se svými modely plachetnic. Společně tak ukončili letošní závodní sezonu.

Mladí zahradníci soutěžili v projektu Lipová ratolest

Včera 12:13 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Po třídenním klání skončil v městském obvodě Ostrava-Třebovice patnáctý ročník soutěže mladých zahradníků Lipová ratolest pro studenty a učně středních odborných škol. Do Ostravy se soutěž vrátila po deseti letech a jako každoročně se jí zúčastnilo čtyřicet soutěžících z deseti škol z celé ČR.

Většina věřitelů schválila restrukturalizační plán Liberty Ostrava
Vydáno 16. dubna 2024 14:06, Celý MS kraj, Jiří Cileček
Věřitelé společnosti Liberty Ostrava schválili restrukturalizační plán. Hlasovalo pro něj více než 90 procent věřitelů, překonali tak hranici 75 procent, která je potřebná pro schválení restrukturalizace.

zdroj foto: LIBERTY Ostrava

Výsledek má být vítanou zprávou pro mnoho podniků a pro desítky tisíc lidí, kteří na ostravské huti závisí, ať už přímo, nebo prostřednictvím dodavatelského řetězce.

Kateřina Zajíčková, mluvčí Liberty Ostrava: "Schválení plánu je pro náš podnik, který již znovu zprovoznil velkou část svých válcovacích tratí, dalším pozitivním impulsem. V práci je více než 1 700 zaměstnanců a roste počet zakázek. Liberty Ostrava pokračuje v plánech na opětovné spuštění vysoké pece a zvyšuje výrobu ve svých závodech."

Skupina Liberty Steel, která je mateřskou společností Liberty Ostrava, tento plán podporuje spolu s dalšími společnostmi skupiny. Od prosince 2023 ostravské huti skupina poskytla přibližně 35 milionů eur. Skupina se zároveň zavazuje v průběhu restrukturalizačního plánu poskytovat ostravské huti další finanční podporu.

Kateřina Zajíčková, mluvčí Liberty Ostrava: "Společnost vždy postupovala v souladu s českými zákony a věří, že budou všechny dotčené strany postupovat stejně."
Theuns Victor, generální ředitel společnosti Liberty Steel pro prvovýrobu v Evropě: "Jsme nesmírně vděční za podporu našich věřitelů, kteří valnou většinou hlasů podpořili náš restrukturalizační plán. Cílem našeho plánu je, aby byl podnik opět profitabilní, došlo k uhrazení pohledávek našich nesporných věřitelů a aby se ostravská huť dostala z finančního tlaku společnosti TAMEH Czech. Restrukturalizační plán se může opřít o plnou podporu skupiny LIBERTY Steel a jejího akcionáře a společnosti skupiny budou ostravské huti i nadále poskytovat významnou finanční pomoc."
Ajay Aggarwal, prezident skupiny Liberty Steel pro Evropu: "Čeká nás spousta práce, abychom tento plán dokázali realizovat v náročných tržních podmínkách, které ovlivňují celý evropský ocelářský průmysl. Ocelářství je strategickým odvětvím, které zaměstnává desítky tisíc lidí přímo i prostřednictvím dodavatelského řetězce. Proto je nezbytné, abychom na realizaci tohoto plánu spolupracovali se všemi stranami. Jsme i nadále otevřeni konstruktivnímu dialogu o tom, jak může vláda podpořit náš plán a ochránit tuto životně důležitou součást průmyslové základny České republiky."

Server Seznam Zprávy dnes napsal, že Liberty Ostrava musí ministerstvu životního prostředí doložit, že obnoví výrobu. Jinak nedostane bezplatné emisní povolenky. Huť přitom s povolenkami počítá ve svém restrukturalizačním plánu.

Liberty Ostrava je integrovaný hutní podnik s roční výrobní kapacitou 3,6 mil. tun oceli, která se uplatňuje zejména ve stavebnictví, strojírenství a ropném a petrochemickém průmyslu. Je tuzemským lídrem ve výrobě silničních svodidel a trubek. Kromě českého trhu dodává své výrobky do více než 40 zemí světa. Spolu s dceřinými společnostmi má 5 100 zaměstnanců. Díky nadstandardní ekologizaci vyrábí své výrobky s minimálním možným dopadem na životní prostředí. Huť patří do skupiny LIBERTY Steel Group.

Skupina LIBERTY Steel je součástí globálního uskupení GFG Alliance, patřícího rodině Sanjeeva Gupty. GFG Alliance má tři nezávislé průmyslové divize: ocelářskou LIBERTY Steel, hliníkářskou ALVANCE Aluminum a energetickou SIMEC Energy, které sdílejí stejné hodnoty a usilují o dlouhodobě udržitelnou budoucnost pro průmysl i společnost. GFG Alliance působí ve 30 zemích světa, kde má celkem 35 000 zaměstnanců a obrat přes 20 miliard USD.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000042600/vetsina-veritelu-schvalila-restrukturalizacni-plan-liberty-ostrava