Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Policisté s členy plavební správy kontrolovali rekreanty u přehrady a vůdce plavidel

Celý MS kraj |

Na vodních plochách, které slouží k letní rekreaci se mohou lidé setkat s policisty a členy Státní plavební správy, kteří provádějí kontroly plavidel, jejich vůdců, ale také rybářů nebo plavců.

Ve čtvrtek se jedna taková akce doplněná o preventivní část konala na Žermanické přehradě, když se pod názvem Bezpečně u vody koná i Slezské Hartě či Těrlické přehradě. 

Lucie Galiová, komisařka oddělení prevence Policie ČR MSK: “Co se týče preventivní činnosti, tak Policie České republiky působí hned ve dvou rovinách. Tou první je prevence na vodní ploše, kdy spolupracujeme Státní plavební správou, speciální pořádkovou jednotkou a policisty z obvodního oddělení. Zde komunikujeme a působíme na vůdce plavidel, kdy kontrolujeme, zda nejsou pod vlivem alkoholu, zda respektují dopravní značení a zda mají patřičné doklady. V druhé rovině působíme na širokou veřejnost na souši v kempech, vodních areálech či střediscích. Oslovujeme od těch nejmenších, se kterými si povídáme o tom, proč je důležité neskákat do neznámých vod a jak postupovat v případě, že se ztratí, či proč je důležité neopouštět své rodiče, obzvlášť pak u těch dětí, které nejsou zdatnými plavci. U dospělých apelujeme na bezpečnostní zásady. Převážně, aby dávali pozor na své osobní věci. Aby v případě, že zaparkují vozidlo na parkovišti, ve vozidlech nic cenného nenechávali, využívali možností různých uložišť, která střediska nabízí a samozřejmě pokud se rozhodnou nějaké osobní cenné věci přinést k vodní ploše, tak aby požádali nějakou osobu, která tyto věcí v době jejich nepřítomnosti pohlídá. U seniorů nabádáme, aby respektovali a dbali na svůj aktuální zdravotní stav.”

Cílem každoroční preventivní akce je snaha snížit počet vážných úrazů a utonutí, ke kterým dochází zejména porušení základních bezpečnostních pravidel.

Nahlásit chybu


K tématu

Na nebezpečné situace upozorňuje školáky projekt Majáček

14. září 2023 17:40 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Základy bezpečného chování připomíná dětem nový preventivní projekt Policie České republiky s názvem “Majáček - policejní rádce nejmenších.” Postupně se s ním seznamují i žáci z novojičínských základních škol.

Policie vyrazila na Olešnou v rámci preventivní akce Na kole jen s přilbou

7. srpna 2023 16:22 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Přilba může nejen cyklistům zachránit život. Na to pravidelně upozorňují policisté, záchranáři i BESIP tým. Další z řad preventivních akcí zorganizovala policie na Olešné. Přímo na cyklostezce tam policisty radily cyklistům, jak mají mít správně vybavené kolo a že by měli myslet právě na přilby.

Policisté jezdili o prázdninách na Opavsku za dětmi na tábory

3. září 2023 16:44 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Opavští policisté každoročně o letních prázdninách navštěvují děti na táborech s preventivními aktivitami. V letošním roce zavítali například na tábory ve Slavkově, Klokočově, Mladecku, Chlebičově či v Hradci nad Moravicí.


Hasiče stálé trápí skrytá ohniska požáru na školách v Českém Těšíně

Dnes 13:43 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Od středečního večera stále probíhá zásah u požáru dvou školních budov v Českém Těšíně. Po uhašení přímého ohně začali hasiči s rozebíráním zničených střešních konstrukcí. Pod troskami se ale stále objevují skrytá ohniska požáru. V noci na sobotu i přes den tak museli opět doutnající místa prolévat vodou.

Před promítáním v letním kině v Návsí hrají kapely, Sladký život uvedl Blaf

Vystoupení skupiny Blaf a promítání komedie Sladký život. Takový byl program letního kina v Kulturním areálu u kostela v Návsí.

Nové kotelny, okna a zateplení. Mariánskohorská radnice zvyšuje lidem komfort bydlení

Městský obvod Mariánské Hory a Hulváky dává postupně do pořádku svůj bytový fond. V domech ruší gamata a průtokové ohřívače vody a zřizují nové kotelny. Zvyšuje tak lidem komfort bydlení.

Obnova studéneckého zámku pokračuje obřadní síní a vstupním koridorem

Ještě v létě začnou restaurátorské práce v další části studéneckého zámku. Do původní historické podoby se vrátí místnosti, které dnes slouží jako obřadní síň.

Zastávky MHD ozdobily zelené střechy. Radvanice a Bartovice hospodaří s vodou

31. července 2024 13:18 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostravský městský obvod Radvanice a Bartovice se snaží o co nejkvalitnější veřejný prostor, což je samozřejmě zejména spousta zeleně. Vedení radnice také začalo hospodařit s vodou v krajině a nejnovější projekt zahrnuje zelené střechy na zastávkách hromadné dopravy.

Frýdek-Místek neplánuje zvyšování daně z nemovitosti

Frýdek-Místek nechce zvyšovat daňovou zátěž občanů. Proto se vedení rozhodlo, že nezvýší daň z nemovitosti. Připravilo podklady, které musí schválit ještě zastupitelstvo. Jediné zvýšení zatím provedl celoplošně pouze stát. Město navíc přijde o desítky milionů korun ze sdílených daní.

Policie upozorňuje: u vody nedejte šanci zlodějům a neriskujte zdraví a život

Čas strávený u vody je v létě příjemným osvěžením, ale také možností pro zloděje. Policisté proto v rámci prevence vyrazili i na novojičínský bazén, kde jednak upozorňovali, aby lidé byli na své věci opatrní, a také apelovali na bezpečné koupání.

Ve Vítkovicích se plánuje výstavba nového divadla Mír

Ostrava bude mít nové divadlo. Unikátní projekt herce Alberta Čuby navazuje na jeho úspěšné Divadlo Mír a bude to v podstatě další scéna v těsné blízkosti současného divadla ve Vítkovicích. Město už schválilo prodej pozemku, kde je dnes parkoviště.

Spící nájemníky v Havířově vylekal výbuch a požár popelnic, svědci mluví o žháři

31. července 2024 12:27 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Nejdříve silný výbuch, po kterém hned vyšlehly plameny. Tak popisují požár kontejnerového stání lidé, kteří bydlí v Družstevnické ulici v Havířově. Škodu město vyčíslilo na stovky tisíc korun. Případ řeší policie.

Novojičínská radnice je v péči restaurátorů, obnovují její kamenné prvky

Novojičínská radnice prochází částečnou renovací. Na budově z 16. století restaurátoři opraví kamenné prvky. Téměř půl milionem korun podpoří tyto práce dotace z Ministerstva kultury.

Hasiče stálé trápí skrytá ohniska požáru na školách v Českém Těšíně

Dnes 13:43 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Od středečního večera stále probíhá zásah u požáru dvou školních budov v Českém Těšíně. Přímý oheň hasiči likvidovali dva dny a pak začali s rozebíráním zničených střešních konstrukcí. Pod troskami se ale stále objevují skrytá ohniska požáru. V noci na sobotu i přes den tak museli opět doutnající místa prolévat vodou.

Klasické letní tábory pod stany jsou stále oblíbené. V Dlouhé Stráni u Bruntálu se koná pravidelně již mnoho let

Dnes 11:56 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Zájem o dětské letní tábory stále více přesahuje jejich nabídku. Přestože jejich struktura se mění a rostou nové tzv. příměstské a chatové tábory, neklesá ani zájem o klasické táboření pod stanem. Turistický oddíl Tulák pořádá podsadový tábor v Dlouhé stráni již mnoho let a na nezájem dětí si rozhodně nemůže stěžovat.

Necelý srpen mohou ještě lidé v Moravskoslezském kraji žádat o peníze na výměnu kotle

Včera 18:52 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Už 30. srpna končí možnost požádat o kotlíkovou dotaci na výměnu neekologických kotlů. Moravskoslezský kraj má v aktuálním 5. kole kotlíkových dotací k dispozici 220 milionů korun. To by mohlo pokrýt zhruba 1 300 výměn.

Karlovická historická rychta je zachráněna díky aktivitám hnutí Duha Jeseníky

Devastovaná budova historické rychty v Karlovicích je zachráněna. Dům z poloviny 17. století zakoupilo v roce 2018 hnutí Duha Jeseníky a spustilo sérii záchranných akcí k obnovení života vzácné památky. Akce Probouzení rychty byla poděkováním všem, kteří pomohli.

Bruntálský jazzový festival se stal již tradiční a oblíbenou akcí v městském parku

V bruntálském městském parku proběhl tradiční jazzový festival za účasti velmi kvalitních interpretů a velkého zájmu diváků. Festival se konal opět na dvou proti sobě postavených pódiích, aby se kapely mohly lépe střídat. Oproti loňskému roku mu navíc přálo i nádherné počasí.

Work camp společnosti INEX opět přilákal do janovického pivovaru dobrovolníky z celého světa

Dobrovolníci z celého světa pomáhají se záchranou Harrachovského pivovaru v Janovicích u Rýmařova. Další kroky k záchraně historické stavby organizuje dobrovolnická organizace Inex která uspořádala work camp u janovického zámku.

Policisté s členy plavební správy kontrolovali rekreanty u přehrady a vůdce plavidel
Vydáno 12. července 2024 8:50, Celý MS kraj, Libor Běčák
Na vodních plochách, které slouží k letní rekreaci se mohou lidé setkat s policisty a členy Státní plavební správy, kteří provádějí kontroly plavidel, jejich vůdců, ale také rybářů nebo plavců.

Kontrola vůdce plavidla. Zdroj: Policie ČR

Ve čtvrtek se jedna taková akce doplněná o preventivní část konala na Žermanické přehradě, když se pod názvem Bezpečně u vody koná i Slezské Hartě či Těrlické přehradě. 

Lucie Galiová, komisařka oddělení prevence Policie ČR MSK: “Co se týče preventivní činnosti, tak Policie České republiky působí hned ve dvou rovinách. Tou první je prevence na vodní ploše, kdy spolupracujeme Státní plavební správou, speciální pořádkovou jednotkou a policisty z obvodního oddělení. Zde komunikujeme a působíme na vůdce plavidel, kdy kontrolujeme, zda nejsou pod vlivem alkoholu, zda respektují dopravní značení a zda mají patřičné doklady. V druhé rovině působíme na širokou veřejnost na souši v kempech, vodních areálech či střediscích. Oslovujeme od těch nejmenších, se kterými si povídáme o tom, proč je důležité neskákat do neznámých vod a jak postupovat v případě, že se ztratí, či proč je důležité neopouštět své rodiče, obzvlášť pak u těch dětí, které nejsou zdatnými plavci. U dospělých apelujeme na bezpečnostní zásady. Převážně, aby dávali pozor na své osobní věci. Aby v případě, že zaparkují vozidlo na parkovišti, ve vozidlech nic cenného nenechávali, využívali možností různých uložišť, která střediska nabízí a samozřejmě pokud se rozhodnou nějaké osobní cenné věci přinést k vodní ploše, tak aby požádali nějakou osobu, která tyto věcí v době jejich nepřítomnosti pohlídá. U seniorů nabádáme, aby respektovali a dbali na svůj aktuální zdravotní stav.”

Cílem každoroční preventivní akce je snaha snížit počet vážných úrazů a utonutí, ke kterým dochází zejména porušení základních bezpečnostních pravidel.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000043975/policiste-s-cleny-plavebni-spravy-kontrolovali-rekreanty-u-prehrady-a-vudce-plavidel