Obor cukrář je pro všechny regiony, MS kraj nevyjímaje, velmi důležitý.
Jan Veřmiřovský (ANO), náměstek hejtmana MS kraje: „Přece jenom cukrářských firem a různých podniků souvisejících s gastronomií je velké množství, čili gastronomie je pro nás důležitá. Tímto způsobem právě oceníme naše žáky, kteří byli úspěšní na různých soutěžích, mimo jiné právě na Marlenka Cupu. Ten zájem o obor je, ale samozřejmě očekávali bychom, že bude větší, proto tento obor patří mezi ty, který je MS krajem podporovaný i v rámci učebních oborů a v rámci stipendií.“
A právě i takové slavnostní ocenění může být pro žáky motivací, aby si obor cukrář ke studiu vybrali.
Gevorg Avetysian, majitel Marlenky: „My už 13 nebo 14 let už podporujeme v našem kraji skoro 10 škol pravidelně. A cíl byl v tom, aby se v našem kraji víc podporoval cukrářský směr, aby ten obor měl větší podporu a možná i my časem nějaké úspěšné žáky rádi přijmeme.“
Podpora oboru cukrář už přináší své ovoce, ředitelé škol zaznamenali rostoucí zájem.
Pavel Cieslar, ředitel Albrechtovy SŠ Český Těšín: „Letos to překročilo všechny hranice, prostě ten zájem je obrovský. Přišlo asi 93 hlášek na obor cukrář, my můžeme přijímat 24 a po prvním kole je opravdu všech 24 míst obsazeno. Jak to vypadá s uplatnitelností po absolvování školy? Tak dokonce i tady v Marlence máme své absolventy, což nás velice těší. A absolventi se potom můžou v malých cukrářských firmách realizovat nebo si můžou otevřít vlastní cukrárnu.“
Martin Ruský, ředitel SŠ HS a VOŠ Opava: „Kromě zmiňovaného dnešního vyhlášení nejlepších žáků oboru cukrář se koná také soutěž Marlenka Cup, která každoročně přichází s novými tématy a se zadáním. Letos to byla dubajská čokoláda. A pak je to ještě podpora odborného vzdělávání. Marlenka prostřednictví MS kraje do rozpočtu škol přispívá na nákup pomůcek pro budoucí cukráře.“
Pro mladé cukráře může být úspěch v soutěži i následné ocenění odrazovým můstkem v další kariéře.