Už po osmašedesáté patřil jablunkovský areál o víkendu folklóru. Horalské slavnosti, jejichž hlavním organizátorem je Polský svaz kulturně osvětový se před několika lety se stal součástí Týdne beskydské kultury, který probíhá v polské Wisle.
Jan Ryłko, předseda HV PZKO: „Tento svátek je vlastně vyvrcholení celého Týdne beskydské kultury.“
Díky této spolupráci, mohou návštěvníci jablunkovských třídenních slavností shlédnout také zajímavá vystoupení souborů z celého světa. Horalská slavnost je ale i o gastronomii. Například v této boudě se připravovali bramboráky se škvarkami z osmi set kila brambor.
Alojzy Martynek, PZKO Mosty u Jablunkova: „Z jednoho kila se udělá asi šest nebo sedm placků. Když to spočítáme, za celé tři dny jich uděláme pět až šest tisíc.“
Součástí slavností je také ukázka řemesel a lidové tvořivosti, typických pro oblast Beskyd.
Petra Kutílková, Rožnov pod Radhoštěm: „Já se snažím zpracovávat vlnu z našich oveček. Manžel je ostříhá a já vlnu vyperu a vyrábím například plstěné medvídky.“
Otmar Kantor, bača: „Tady vidíte obyčejný přístřešek, ve kterém kdysi bydleli bačové od jara do podzimu.“
A právě tady mohli lidé názorně vidět, jak se připravuje sýr, nebo další produkty z ovcí, které se i v dnešní době pasou na beskydských loukách.