Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Nový Jičín si užil svou 25. slavnost

Nový Jičín |

Nový Jičín si užil svou 25. městskou slavnost. Jejím hlavním tématem byl vznik samostatného Československa. Na programu se podíleli profesionální umělci, ale také zdejší školy a spolky.

Pohádkový repertoár Jaroslava Uhlíře na náměstí a následně koncert Kühnova dětského pěveckého sboru ve farním kostele - to byl páteční večer, a tedy zahájení městské slavnosti. Ta se pak od sobotního rána prolnula do hravých 20. a 30. let minulého století.

“Vzpomínáme tady na 1. republiku, což jsou zlatá léta nejen Československa, ale vůbec. Myslím, že se krásně skloupilo, že při pětadvacáté slavnosti předává štafetu končící pan ředitel městského kulturního střediska nové paní ředitelce, protože on byl u zrodu slavností, takže je to všechno takové symbolické. A věřím, že se lidé baví,” uvedl Jaroslav Dvořák (ČSSD), starosta Nového Jičína.

Na programu slavnosti se podílelo několik stovek organizátorům, účinkujících, profesionálů i zdejších dobrovolníků.

“Slavnost města Nového Jičína máme letos po 25., takže máme krásné výročí. Do programu se zapojují novojičínské spolky, sbory a ve velké míře také základní a mateřské školy. Je to výjimečné a my jsme za to strašně vděčni. jejich program je vždy krásný a bohatý,” vyjádřila se Iva Pollaková, ředitelka MěKS Nový Jičín.

“My jsme se zaměřili na atrakce, které probíhaly na poutích. A potom jsme se rozhodli, že krása, ta je v každé době aktuální, takže máme tvořivé dílny, kde si mohou zájemci vyrobit čelenky, korále,” sdělila Iva Bártová, učitelka ZŠ Komenského 66.  

 Vzorem daných let byla ale také síla zosobněná zápasníkem Gustavem Fryštenským.

“Tam je činka, kde si každý může vyzkoušet váhu takových padesáti kilo, a také kladivem bouchnout kladivem do železa a vymrštit ho až do samotného vrchu,” ukázal Pavel Mušinský, školník ZŠ Komenského 66.

Na stanovišti další školy připínali lidem trikolory a připravili zde stylový fotokoutek.

“Dělali jsme Masaryka. vedle je Milan Rastislav Štefánik a pak tam máme edvarda Beneše jako tři důležité osobnosti,” popsala aktivity Iveta Žemličková, učitelka ZŠ Komenského 68.

“Obzvláště letos u výročí 100 let republiky se žáci pod vedením pedagogů přirpavovali už od jarních měsíců. Tímto bych jim chtěla poděkovat za přípravuprogramu i za jeho organizaci,” zdůraznila Svatava Hajdová, ředitelka ZŠ Komenského 68.

“Žáci i učitelé byli v dobových kostýmech v průvodu a připravili jsme stánek s dobovým občerstvením. Ty staré recepty jsme skutečně vyhledali, takové speciality typu dobové koláčky, perníčky,” přidal se Ladislav Gróf, ředitel ZŠ a MŠ Jubilejní.

“Náš stánek je tradičně věnován pro dobrou věc, výrobky, které nabízíme, jdou na charitu pro seniory. Nabízíme obrázky, které vyráběly děti v družině, pak máme takové retro přáníčka a fotografie Nového Jičína,” doplnila Ivana Micková, učitelka ZŠ Tyršova.

Z dalších domácích organizací připravili aktivity pro veřejnost také skauti, historické kluby a  Středisko volného času Fokus.

“Děti vozí třeba také historické kočárky, snaží se tužit tělo, skáčou panáka, prohlíží si výstavu starých her a hraček, skládáme vlaštovky,” vyjmenovala Dana Dokládalová, SVČ Fokus Nový Jičín.

Přestože byla sobota, mohli zájemci usednout na náměstí i do školních lavic.

“Když už máme ty krásné dobové oblečky i pro děti, tak jsme se zaměřili na děti a vytvořili jsme kulisu prvorepublikové školy. Děti se sem mohou vyzkoušet, jak se tehdy učilo, čím se psalo, jak se psalo a čím se také trestalo,” pousmála se Hana Šmídová, History klub, Nový Jičín.

Park Žerotínského zámku se zase proměnil v rakousko-uherskou četnickou stanici a ve vojenský tábor.

“Děláme československé legionáře na Rusi. Máme na sobě uniformu zhruba z roku 1916. Jsou to uniformy carské, legionáři se tenkrát dávali dohromady a přísahali věrnost carovi, později až Masaryk a podobně,” řekl Pavel Slíva, KVH FENIX Nový Jičín.

Součásti kulturního programu slavností byla vystoupení pěveckých sborů, orchestrů, taneční a akrobatické show. Na Staré poště byla otevřena výstava o prvorepublikovém Novém Jičíně a ve vestibulu radnice byly k vidění výtvarné práce mateřských škol připomínající zdejší cechy. Na náměstí také proběhla soutěž o nejoriginálnější doma vyrobený dětský kostým. A hold dobové eleganci pak vzdala i módní přehlídka s názvem “100 let módy”.

”Dámy mají na sobě šaty ze 30. a 40, let. Upozornila bych na to, že všechny šaty byly vysoce elegantní, kopírovaly ženské křivky. na šatech bylo jasně poznat o jakou společenskou třídu jde,” vysvětilla Dagmar Málková, Pin Up & Vintage Studio.  

  Se soumrakem na sebe vzala pomyslný šat i věž kostela - oblékla se do barev trikolory. Večerní projekce připomněla čtvrtstoletí městských slavností, závěr pak patřil ohňostroji a kapelám Divokej Bill a Smola a Hrušky.

Nahlásit chybu


K tématu

Rekonstrukce bitvy z roku 1939 o Czajankova kasárna ve Frýdku-Místku měla velký ohlas

O víkendu zaplnily české a německé historické vojenské jednotky Faunapark ve Frýdku-Místku. Vedle v areálu ředitelství Slezanu pak proběhla rekonstrukce samotné bitvy o Czajankova kasárna.

Senioři ve Frýdku-Místku zvou na výstavu 105 let od vzniku Československa

16. listopadu 2023 16:48 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Senioři Frýdek-Místek zvou na výstavu ke 105. výročí založení Československa. K vidění jsou dobové fotografie, které zachycují proměny města, ale také různé předměty, které se používaly v domácnosti. Přečíst si můžete i noviny z roku 1918.


Policie obvinila 20letého mladíka z vraždy 59letého Ostravana

Dnes 8:54 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Vzájemný konflikt stál za vraždou, kterou v těchto chvílích vyšetřují kriminalisté z Ostravy. Mladší z mužů staršího opakovaně napadl tak surově, že mu život nezachránila ani rychlá první pomoc. Oběť navíc okradl.

Hlavní třída v Ostravě-Porubě projde revitalizací zeleně i mobiliáře. Získá tak modernější vzhled

Poruba mění koncepci zeleně na Hlavní třídě. Ta současná je totiž zastaralá a už neodpovídá moderním trendům. Navíc je finančně náročná na údržbu.

Povodňovým zachráncům se dostalo poděkování za obětavost a nasazení

Poděkování za obětavé nasazení se dostalo všem záchranářům, kteří pomáhali v průběhu letošních povodní. Ocenění se jim dostalo v areálu LIBROS v Ostravě-Přívoze, který byl povodňovou vodou také zcela zaplaven.

Staršího turistu zradilo v Jeseníkách srdce, záchranáři ho nesli přes řeku

Včera 21:45 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Na záchraně muže, kterého postihly náhlé srdeční potíže, spolupracovali nedaleko Karlovy Studánky v Jeseníkách se zdravotníky záchranné služby také horští záchranáři a dobrovolní hasiči.

Pohřešovanou ženu našli policisté v bezvědomí v křoví u řeky z paluby vrtulníku

Včera 11:25 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Život pohřešované ženy z Třince se podařilo zachránit policistům, kteří v úterý z paluby vrtulníku prohledávali místa, kde by se mohla nacházet. Z výšky zahlédli bezvládné tělo a vyslali k němu pozemní hlídku.

Nemocnice ve Frýdku-Místku rekonstruuje JIP neoperačních sálů

Jednotka intenzivní péče Nemocnice ve Frýdku-Místku prochází zásadní rekonstrukcí. Ta přinese rozšíření kapacity lůžek a modernizaci oddělení po více než dvaceti letech. Projekt, na kterém se podíleli i zaměstnanci, by měl být dokončen na přelomu roku.

Dopravě v Opavě uleví provizorní most. Vznikne nad vodou poničeným mostem v Ratibořské ulici

9. října 2024 19:45 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě začala stavba provizorního mostu v Ratibořské ulici. Ten současný poničila nedávná povodeň natolik, že půjde k zemi. Plně ho nahradí nový most, s jehož stavbou se počítá příští rok.

Dominanta hřbitova v Kunčičkách se dočkala renovace, kamenný kříž dostal i nového Krista

Dominanta hřbitova v Kunčičkách se po letech dočkala restaurování. Kamenný kříž byl po záchranných pracích v minulém týdnu opět ustaven na původní podstavec ve středu hřbitova a doplnil ho taky nový litinový Kristus.

Opava ocenila významné osobnosti města. Díky 800. výročí města udělila mnohem více cen než obvykle

9. října 2024 19:48 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opavské Slezské divadlo se stalo místem oceňování významných osobností města. Slavnostní galavečer byl vyvrcholením oslav 800 let od první písemné zmínky o Opavě.

Výtěžek z koncertu podpoří přístavbu domova v Heřmanicích, přibude osm bezbariérových pokojů

Na tři sta návštěvníků podpořilo svou účastí na benefičním koncertu přístavbu a rekonstrukci charitního domu v Heřmanicích. Domov se rozšíří o osm bezbariérových pokojů a doplní jej chybějící evakuační výtah. Stavět by se mělo začít ještě v tomto měsíci.

Do slavící školy, nejmladší ve Studénce, se vrátili i první absolventi

Základní škola Sjednocení slaví 60. výročí svého otevření. Svůj první školní rok připomněla i Dnem otevřených dveří, na který pozvala první absolventy.

V Týdnu knihoven zahájili ve Studénce i další semestr Univerzity III. věku

Knihovna ve Studénce zahájila druhý semestr Virtuální Univerzity třetího věku. Stalo se tak, shodou okolností, v Týdnu knihoven, který je celostátním svátkem podporujícím čtenářství.

Sametovou revoluci připomene v Novém Jičíně Festival svobody, pořadatelé prosí veřejnost o pomoc

Nový Jičín si připomene 35. výročí sametové revoluce Festivalem svobody. V této souvislosti pořadatelé oslovují občany s prosbou o zapůjčení fotografií a dokumentů zaznamenávajících zdejší události 17. listopadu. Tyto materiály budou součástí výstavy.

Sextet plus zvítězil na soutěži v Norsku

9. října 2024 16:08 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Sextet plus zvítězil v mezinárodní pěvecké soutěži v norském Bergenu, a to v kategorii vokální ansámbly. Tento úspěch sbor považuje za nejvýznamnější v jeho takřka dvacetileté existenci.

Nový Jičín přidá do ulic sídliště parkovací místa. Některá jsou nová, jiná stavbou legalizuje

V Novém Jičíně letos přibudou nová parkovací místa. První už jsou dokončena na Vančurově ulici, kde vzniká ještě jedno menší parkoviště. Další budou na ulici Dlouhá a v Žilině.

Výročí slavila studénecká škola i se svými prvními absolventy

Základní škola Sjednocení ve Studénce slaví 60. výročí svého otevření. Svůj první školní rok připomněla i Dnem otevřených dveří, na který pozvala první absolventy.

Nový Jičín si užil svou 25. slavnost
Vydáno 10. září 2018 13:00, Nový Jičín, Petra Dorazilová
Nový Jičín si užil svou 25. městskou slavnost. Jejím hlavním tématem byl vznik samostatného Československa. Na programu se podíleli profesionální umělci, ale také zdejší školy a spolky.

Pohádkový repertoár Jaroslava Uhlíře na náměstí a následně koncert Kühnova dětského pěveckého sboru ve farním kostele - to byl páteční večer, a tedy zahájení městské slavnosti. Ta se pak od sobotního rána prolnula do hravých 20. a 30. let minulého století.

“Vzpomínáme tady na 1. republiku, což jsou zlatá léta nejen Československa, ale vůbec. Myslím, že se krásně skloupilo, že při pětadvacáté slavnosti předává štafetu končící pan ředitel městského kulturního střediska nové paní ředitelce, protože on byl u zrodu slavností, takže je to všechno takové symbolické. A věřím, že se lidé baví,” uvedl Jaroslav Dvořák (ČSSD), starosta Nového Jičína.

Na programu slavnosti se podílelo několik stovek organizátorům, účinkujících, profesionálů i zdejších dobrovolníků.

“Slavnost města Nového Jičína máme letos po 25., takže máme krásné výročí. Do programu se zapojují novojičínské spolky, sbory a ve velké míře také základní a mateřské školy. Je to výjimečné a my jsme za to strašně vděčni. jejich program je vždy krásný a bohatý,” vyjádřila se Iva Pollaková, ředitelka MěKS Nový Jičín.

“My jsme se zaměřili na atrakce, které probíhaly na poutích. A potom jsme se rozhodli, že krása, ta je v každé době aktuální, takže máme tvořivé dílny, kde si mohou zájemci vyrobit čelenky, korále,” sdělila Iva Bártová, učitelka ZŠ Komenského 66.  

 Vzorem daných let byla ale také síla zosobněná zápasníkem Gustavem Fryštenským.

“Tam je činka, kde si každý může vyzkoušet váhu takových padesáti kilo, a také kladivem bouchnout kladivem do železa a vymrštit ho až do samotného vrchu,” ukázal Pavel Mušinský, školník ZŠ Komenského 66.

Na stanovišti další školy připínali lidem trikolory a připravili zde stylový fotokoutek.

“Dělali jsme Masaryka. vedle je Milan Rastislav Štefánik a pak tam máme edvarda Beneše jako tři důležité osobnosti,” popsala aktivity Iveta Žemličková, učitelka ZŠ Komenského 68.

“Obzvláště letos u výročí 100 let republiky se žáci pod vedením pedagogů přirpavovali už od jarních měsíců. Tímto bych jim chtěla poděkovat za přípravuprogramu i za jeho organizaci,” zdůraznila Svatava Hajdová, ředitelka ZŠ Komenského 68.

“Žáci i učitelé byli v dobových kostýmech v průvodu a připravili jsme stánek s dobovým občerstvením. Ty staré recepty jsme skutečně vyhledali, takové speciality typu dobové koláčky, perníčky,” přidal se Ladislav Gróf, ředitel ZŠ a MŠ Jubilejní.

“Náš stánek je tradičně věnován pro dobrou věc, výrobky, které nabízíme, jdou na charitu pro seniory. Nabízíme obrázky, které vyráběly děti v družině, pak máme takové retro přáníčka a fotografie Nového Jičína,” doplnila Ivana Micková, učitelka ZŠ Tyršova.

Z dalších domácích organizací připravili aktivity pro veřejnost také skauti, historické kluby a  Středisko volného času Fokus.

“Děti vozí třeba také historické kočárky, snaží se tužit tělo, skáčou panáka, prohlíží si výstavu starých her a hraček, skládáme vlaštovky,” vyjmenovala Dana Dokládalová, SVČ Fokus Nový Jičín.

Přestože byla sobota, mohli zájemci usednout na náměstí i do školních lavic.

“Když už máme ty krásné dobové oblečky i pro děti, tak jsme se zaměřili na děti a vytvořili jsme kulisu prvorepublikové školy. Děti se sem mohou vyzkoušet, jak se tehdy učilo, čím se psalo, jak se psalo a čím se také trestalo,” pousmála se Hana Šmídová, History klub, Nový Jičín.

Park Žerotínského zámku se zase proměnil v rakousko-uherskou četnickou stanici a ve vojenský tábor.

“Děláme československé legionáře na Rusi. Máme na sobě uniformu zhruba z roku 1916. Jsou to uniformy carské, legionáři se tenkrát dávali dohromady a přísahali věrnost carovi, později až Masaryk a podobně,” řekl Pavel Slíva, KVH FENIX Nový Jičín.

Součásti kulturního programu slavností byla vystoupení pěveckých sborů, orchestrů, taneční a akrobatické show. Na Staré poště byla otevřena výstava o prvorepublikovém Novém Jičíně a ve vestibulu radnice byly k vidění výtvarné práce mateřských škol připomínající zdejší cechy. Na náměstí také proběhla soutěž o nejoriginálnější doma vyrobený dětský kostým. A hold dobové eleganci pak vzdala i módní přehlídka s názvem “100 let módy”.

”Dámy mají na sobě šaty ze 30. a 40, let. Upozornila bych na to, že všechny šaty byly vysoce elegantní, kopírovaly ženské křivky. na šatech bylo jasně poznat o jakou společenskou třídu jde,” vysvětilla Dagmar Málková, Pin Up & Vintage Studio.  

  Se soumrakem na sebe vzala pomyslný šat i věž kostela - oblékla se do barev trikolory. Večerní projekce připomněla čtvrtstoletí městských slavností, závěr pak patřil ohňostroji a kapelám Divokej Bill a Smola a Hrušky.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/novojicinsko/novy-jicin/11000014052/novy-jicin-si-uzil-svou-25-slavnost