Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Ke stávce se připojila většina novojičínských škol a školek, na gymnáziu se učilo

Nový Jičín |

K výstražné stávce se připojila také většina škol v Novém Jičíně. Třeba gymnázium, kde do protestu vstoupila zhruba polovina zaměstnanců školy, výuku zachovalo. Nicméně studenti tu zorganizovali i svou stávku na podporu učitelů.

Uzavřena zůstala v pondělí 27. listopadu většina novojičínských škol. Připojily se k výstražné stávce, kterou vyhlásil Českomoravský odborový svaz pracovníků školství z důvodu snížení platů nepedagogických pracovníků a dalších změn plánovaných ve školství.

Z městských základních škol se ke stávce připojily všechny a v pondělí zavřely, pouze na Komenského 66 zachovali hodiny v prvních až třetích třídách. Z mateřských škol zůstala otevřena pracoviště Mateřské školy Trojlístek. Zavřeno mělo v pondělí také Středisko volného času Fokus.

Lucie Haitlová, ředitelka Mendelovy střední školy: “V rámci Mendelovy střední školy se do stávky zapojili v podstatě všichni pedagogičtí pracovníci, z nepedagogických pracovníků se zapojilo 30 procent, zbylých 70 procent jsou v práci. Pro žáky bylo vyhlášeno ředitelské volno.”

Jediná škola, které v Novém Jičíně výuku zachovala, je zdejší gymnázium, nicméně studenti vstoupili v 10 hodin do své vlastní stávky na podporu učitelů.

    Zdeněk Man, zástupce ředitele Gymnázia Nový Jičín: “V podstatě jsme požádali všechny zaměstnance, aby se vyjádřili do minulé středy, a poté, co jsem zjistili, že méně než polovina školy se ke stávce přihlásila, z učitelů to vycházelo přesně na polovinu, tak jsme po zvážení s panem ředitelem rozhodli, že jsme schopni zajistit výuku, výraznějším způsobem jsme předělali rozvrh a všechny třídy jsou ve škole probíhá standardní výuka.”
    Štěpán Polách, student Gymnázia Nový Jičín: “My si myslíme, že to, co se vláda projednává, že to nemá jen zásadní dopad na učitele, ale hlavně na kvalitu vzdělání a na nás na studenty. A my chceme, aby to školství neupadlo, abychom mohli pořád studovat v takové kvalitě v jaké studujeme, a aby se na školství nešetřilo.”
    Petr Horák, stávkující učitel Gymnázia Nový Jičín: “Za mě je to úplně perfektní, jak tu stávku uchopit, protože novojičínské gymnázium nemůže být ze strany rodičů nebo vládních představitelů osočováno z toho, že si bere studenty jako rukojmí. Na našem gymnáziu zůstala výuka zachována, obědy jsou také k dispozici a studenti dali najevo to, že nesouhlasí s návrhy ministra školství tím, že spontánně tuto akci uspořádali. Myslím si, že je to výjimečné a svědčí to o jejich občanské vyspělosti.”
    Štěpán Polách, student Gymnázia Nový Jičín: “Co by nás nejvíce zasáhlo je třeba to, že skupiny, jak jsme rozdělení na angličtinu, němčinu, na cizí jazyky, že nás je místo třiceti v hodině patnáct. A oni chcou, aby se tyto hodiny daly do jedné, čímž by se ušetřilo, ale ten dopad by to mělo hrozný, protože bychom přišli o tu individualitu a ao to, abychom se v angličtině mohli vyjádřit, mluvit, abychom mohli trénovat ten jazyk.”
    Zdeněk Man, zástupce ředitele Gymnázia Nový Jičín: “Zhruba před 14 dny jsme dostali od ministerstva návrh zákona, se kterým nesouhlasíme, připomínky jsme poslali oficiální cestou a teď čekáme, jestli ten nesouhlas s tím návrhem, bude zhodnocen. Takže z naší strany si myslíme, že jsme udělali to důležité, co jsme chtěli udělat, určitě s tím nesouhlasíme, ale věříme, že to není uzavřená kapitola, a bude možné to ještě nějakým způsobem zrevidovat.”

    Asi po třiceti minutách se gymnazisté vrátili zpět do lavic a pokračovali ve výuce.



    Nahlásit chybu


    K tématu

    Novým Jičínem rezonoval 17. listopad 1989 i 1939, do konce měsíce připomíná tyto události výstava

    20. listopadu 2023 12:06 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

    Výročí Sametové revoluce si připomněl Nový Jičín setkáním na Nádvoří Václava Havla. Lidé také vzpomínali i na události 17. listopadu 1939, a to výstavou ve vestibulu radnice.

    Novojičínští studenti a sboristé zářili v muzikálu s hity ABBY

    27. prosince 2023 11:29 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

    Studenti novojičínského gymnázia spolu s dalšími hosty připravili muzikál inspirovaný skupinou ABBA a slavným hitem Mamma Mia. Před Vánoci odehráli osm představení ve třech dnech.

    Rozhodnout se o další životní cestě pomáhá deváťákům novojičínská Gemma

    23. října 2023 10:30 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

    Konal se další ročník přehlídky Gemma. Jedná se o prezentaci středních škol a odborných učilišť z Novojičínska, a z přilehlých regionů. S výběrem budoucí profese pomáhá deváťákům téměř třicet let.


    Havířov bojuje s potkany, ti si ve velkém pochutnávali i v hypermarketu

    Potkani představují pro města noční můru. Neustále s nimi bojují i v Havířově, kde musí opět přistoupit k plošné deratizaci. Hlodavci velké škody napáchali i v jednom hypermarketu.

    Začala podzimní výzva 10 000 kroků, zapojit se může úplně každý

    Od října začala další pravidelná výzva 10 tisíc kroků. Kdo se do ní zapojí, zlepší si kondici a přispěje k lepšímu zdraví a životnímu stylu. Ti nejlepší budou navíc odměněni. Zapojit se mohou jednotlivci i týmy všech věkových kategorií. A soutěží se také v rámci jednotlivých měst.

    Senior v nazouvácích se ztratil na procházce, policie ho našla několik kilometrů od domova

    Dnes 10:01 | Studénka | Lukáš Zavadil

    Úterní pátrání po téměř 80letém seniorovi na Novojičínsku mělo šťastný konec. Muž, který se vydal na procházku bez mobilního telefonu a v nazouvácích, byl nalezen několik kilometrů od domova díky rychlému zásahu policie a spolupráci s veřejností. Senior byl převezen do nemocnice, kde se potvrdilo, že je v dobrém zdravotním stavu.

    TrikFilm představil animovaná díla mladých autorů, mezinárodní festival se konal už popáté

    Poslední zářiový týden přivítala Ostrava už pátý ročník Mezinárodního festivalu dětské a studentské mediální tvorby TrikFilm. Ten letos představil více než dvě stě animovaných děl z více než třiceti zemí světa. Návštěvníkům zároveň festival nabídnul i množství doprovodných aktivit.

    Je to tu! Síť stezek pro bikery v karvinském Černém lese je konečně legální

    Datum 28. září se zapíše do historie oddílu karvinských bikerů jako jeden z nejvýznamnějších dnů. Oficiálně se jim podařilo zprovoznit síť stezek plnou trailů , kterou právě v tento den slavnostně otevřeli.

    V Ostravě-Třebovicích vznikl nový park. Vysadili ho studenti v rámci soutěže Lipová ratolest

    Studenti desítky zahradnických škol z celého Česka vysadili v Třebovicích nový park v rámci soutěže Lipová ratolest. Své zastoupení měla i Ostrava v podobě družstva ze zdejší Střední zahradnické školy.

    Tradiční cyklistické závody pro děti se v Horní Suché těší velké oblibě, spolupracují na nich obě základní školy

    V Horní Suché se uskutečnily tradiční cyklistické závody pro děti od mateřských škol až po mladé cyklisty pátých ročníků základních škol. Předstartovní nadšení účastníků bylo velké.

    Technické služby fungují pod odborem údržby majetku, na zimu jsou připraveny

    Studénka připravuje založení vlastních technických služeb. Zatím fungují jako oddělení v rámci odboru údržby majetku. Rozhodli o tom zastupitelé na poslední schůzi. Město pokračuje i v nákupu nové techniky.

    Povodně zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny

    Povodně zcela zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny. Magistrát musí nyní najít řešení, jaký zvolit povrch při následné rekonstrukci. Opravy začnou zřejmě až v příštím roce.

    Do Hlučína přijeli mladí malíři - natěrači z celé republiky

    Včera 12:05 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

    Už podvanácté se sešli mladí malíři a natěrači z celé České republiky na Mírovém náměstí na akci Hlučín, město s řemeslnou tradicí. Cílem je propagace řemeslných oborů na místním Odborném učilišti a Praktické škole.

    Týden hokeje ve Studénce motivoval i zlatým úspěchem

    Děti už od čtyř let mohly přijít na zimní stadion ve Studénce a v rámci Týdne hokeje si vyzkoušet tento populární sport. Na led vyrazily pod dohledem zkušených trenérů.

    Svatováclavská jízda kroužila silnicemi Novojičínska, cíl byl na Masarykově náměstí

    Historické automobily a motocykly projely v den státního svátku Novým Jičínem a okolím. Tradiční Svatováclavská jízda veteránů odstartovala v Odrách, zastavila u zámků ve Studénce a v Kuníně. Cílovou stanicí bylo novojičínské Masarykovo náměstí.

    Studénka zahájila cestu k založení technických služeb, nakupuje další stroje

    Studénka připravuje založení vlastních technických služeb. Od září fungují jako oddělení v rámci odboru údržby majetku. Rozhodli o tom zastupitelé na poslední schůzi. Město také pokračuje v nákupu techniky.

    Charita věnovala podzimní slavnost sousedům a svému patronovi

    30. září 2024 15:58 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

    Charita otevřela bránu své zahrady i svého domu svaté Terezy a pozvala veřejnost na společné setkání. Konalo se u příležitosti svátku patrona Charity - svatého Vincence.

    Do budovy úřadu na Divadelní vstoupí lidé jen z Tyršovy

    30. září 2024 13:40 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

    Pět měsíců budou lidé vstupovat do budovy městského úřadu na Divadelní ulici náhradním vchodem. Odemčeny budou dveře z ulice Tyršova. Důvodem je rekonstrukce oficiální vstupní části.

    Do zámecké podoby se začne měnit i druhé patro Nové Horky

    30. září 2024 11:00 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

    Moravskoslezský kraj pokračuje v opravách areálu barokního zámku Nová Horka. Za pár dní začne rekonstrukce druhého podlaží. Ze zámku by mělo vzniknout centrum živé kultury propojující historická a současná témata.

    Ke stávce se připojila většina novojičínských škol a školek, na gymnáziu se učilo
    Vydáno 27. listopadu 2023 13:30, Nový Jičín, Petra Dorazilová
    K výstražné stávce se připojila také většina škol v Novém Jičíně. Třeba gymnázium, kde do protestu vstoupila zhruba polovina zaměstnanců školy, výuku zachovalo. Nicméně studenti tu zorganizovali i svou stávku na podporu učitelů.

    Uzavřena zůstala v pondělí 27. listopadu většina novojičínských škol. Připojily se k výstražné stávce, kterou vyhlásil Českomoravský odborový svaz pracovníků školství z důvodu snížení platů nepedagogických pracovníků a dalších změn plánovaných ve školství.

    Z městských základních škol se ke stávce připojily všechny a v pondělí zavřely, pouze na Komenského 66 zachovali hodiny v prvních až třetích třídách. Z mateřských škol zůstala otevřena pracoviště Mateřské školy Trojlístek. Zavřeno mělo v pondělí také Středisko volného času Fokus.

    Lucie Haitlová, ředitelka Mendelovy střední školy: “V rámci Mendelovy střední školy se do stávky zapojili v podstatě všichni pedagogičtí pracovníci, z nepedagogických pracovníků se zapojilo 30 procent, zbylých 70 procent jsou v práci. Pro žáky bylo vyhlášeno ředitelské volno.”

    Jediná škola, které v Novém Jičíně výuku zachovala, je zdejší gymnázium, nicméně studenti vstoupili v 10 hodin do své vlastní stávky na podporu učitelů.

      Zdeněk Man, zástupce ředitele Gymnázia Nový Jičín: “V podstatě jsme požádali všechny zaměstnance, aby se vyjádřili do minulé středy, a poté, co jsem zjistili, že méně než polovina školy se ke stávce přihlásila, z učitelů to vycházelo přesně na polovinu, tak jsme po zvážení s panem ředitelem rozhodli, že jsme schopni zajistit výuku, výraznějším způsobem jsme předělali rozvrh a všechny třídy jsou ve škole probíhá standardní výuka.”
      Štěpán Polách, student Gymnázia Nový Jičín: “My si myslíme, že to, co se vláda projednává, že to nemá jen zásadní dopad na učitele, ale hlavně na kvalitu vzdělání a na nás na studenty. A my chceme, aby to školství neupadlo, abychom mohli pořád studovat v takové kvalitě v jaké studujeme, a aby se na školství nešetřilo.”
      Petr Horák, stávkující učitel Gymnázia Nový Jičín: “Za mě je to úplně perfektní, jak tu stávku uchopit, protože novojičínské gymnázium nemůže být ze strany rodičů nebo vládních představitelů osočováno z toho, že si bere studenty jako rukojmí. Na našem gymnáziu zůstala výuka zachována, obědy jsou také k dispozici a studenti dali najevo to, že nesouhlasí s návrhy ministra školství tím, že spontánně tuto akci uspořádali. Myslím si, že je to výjimečné a svědčí to o jejich občanské vyspělosti.”
      Štěpán Polách, student Gymnázia Nový Jičín: “Co by nás nejvíce zasáhlo je třeba to, že skupiny, jak jsme rozdělení na angličtinu, němčinu, na cizí jazyky, že nás je místo třiceti v hodině patnáct. A oni chcou, aby se tyto hodiny daly do jedné, čímž by se ušetřilo, ale ten dopad by to mělo hrozný, protože bychom přišli o tu individualitu a ao to, abychom se v angličtině mohli vyjádřit, mluvit, abychom mohli trénovat ten jazyk.”
      Zdeněk Man, zástupce ředitele Gymnázia Nový Jičín: “Zhruba před 14 dny jsme dostali od ministerstva návrh zákona, se kterým nesouhlasíme, připomínky jsme poslali oficiální cestou a teď čekáme, jestli ten nesouhlas s tím návrhem, bude zhodnocen. Takže z naší strany si myslíme, že jsme udělali to důležité, co jsme chtěli udělat, určitě s tím nesouhlasíme, ale věříme, že to není uzavřená kapitola, a bude možné to ještě nějakým způsobem zrevidovat.”

      Asi po třiceti minutách se gymnazisté vrátili zpět do lavic a pokračovali ve výuce.



      Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/novojicinsko/novy-jicin/11000040318/ke-stavce-se-pripojila-vetsina-novojicinskych-skol-a-skolek-na-gymnaziu-se-ucilo