Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Muzeum Novojičínska popsalo cestu našich předků ke chlebu

Nový Jičín |  | Novojičínský expres

Žerotínský zámek voněl celý týden čerstvým chlebem a plackami. Pracovníci Muzea Novojičínska tu připravili edukační program, ve kterém popsali cestu ke chlebu, od sklizně obilí po jeho pečení.

Des už chleba považujeme za něco běžného, co se koupí v obchodě, ovšem pro naše předky byla cesta k této nejzákladnější potravině daleko jiná. Krok za krokem si ji mohly projít děti, které v Muzeu Novojičínska navštívily vzdělávací program s názvem “Jak se peče chleba”.

Lenka Juráčková, Muzeum Novojičínska: “Povídáme si o tom, jaké byly práce spojené s přípravou chleba, to znamená koloběh prací nejprve na poli, potom sklizeň, a pak následná příprava té mouky, poté těsta s kváskem a potom si děti sami vyválí tu svojí chlebovou placku. Děti si také zkoušejí, jak bylo obtížné pomlít obilky na žernovu.” 

Děti si v muzeu mohly prohlédnout i osahat suroviny potřebné pro pečení chleba a také různé zemědělské nářadí a další náčiní.

Upéct venku tyto placky trvalo pár minut, než se tak stalo, ochutnaly děti i předem připravený chleba, který se přece jen peče déle.

návštěvníci programu:
“Víc mi chutnala ta placka.”
“Taky mi to chutnalo.”
“Zapamatoval jsem se, jak se mouka dělala na tom kameni.”
“Mně se líbilo, jak jsme dělali placky.”
Lenka Juráčková, Muzeum Novojičínska: “Občas děti zareagují i tím, že třeba maminka peče doma chleba, tak jsou třeba i malinko zkušenější, nebo se postaví třeba i k tomu válení trošku zkušeněji, ale obvykle jsou překvapené tím, že ty zemědělské práce nezvládají stroje, tak je je tomu teď, ale že to bylo spojené třeba s dobytkem a že vesměs ten hospodář a jeho pomocnici vše museli zvládat ručně a trefit se třeba do pěkného počasí, aby jim úrodu nepokazilo.”

Vůně čerstvého chleba a chlebových placek se Žerotínským zámkem, i jeho nádvořím, linula celý týden. Edukační program navštívily desítky předškolních a školních dětí z Nového Jičína a okolí.

Nahlásit chybu


K tématu

Muzeum připomnělo dřívější život za zimních večerů, návštěvníkům ukázalo přástky

13. listopadu 2023 11:20 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Přástky - to je tématický program Muzea Novojičínska typický pro podzimní čas. Snaží se tu návštěvníkům předávat odkaz o tom, co naši předkové dělali v tomto období. Obvyklou činností bylo právě zpracování lnu.

Muzeum připomíná skutečný příběh Vánoc, prožít ho může kdokoliv i na výstavě

18. prosince 2023 14:17 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Připomenout biblickou podstatu Vánoc se Muzeum Novojičínska snaží svým adventním programem. V průběhu prosince tu povídání o původu těchto svátků a tradicích vyslechlo několik stovek dětí.

Jarní prázdniny přivedly děti i do Žerotínského zámku, zahrály si muzejní hledačku

Jarní prázdniny v únorovém termínu přivedly děti i do Žerotínského zámku. Muzeum pro ně připravilo tvůrčí dílny, vyzkoušely si tisk obrázků, psaní husím brkem a v jedné z expozic oblíbenou hledačku.


V Ostravě-Porubě pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Bývalý slavný fotbalista Tomáš Ujfaluši pomohl klubu 1. FC Poruba s náborem dětí

Fotbalový klub 1. FC Poruba hledá nové kluky a holky. Uspořádal proto nábory nových fotbalových hvězdiček. Přijít mohl každý, kdo má chuť sportovat.

Havířov bojuje s potkany, ti si ve velkém pochutnávali i v hypermarketu

Potkani představují pro města noční můru. Neustále s nimi bojují i v Havířově, kde musí opět přistoupit k plošné deratizaci. Hlodavci velké škody napáchali i v jednom hypermarketu.

Senior v nazouvácích se ztratil na procházce, policie ho našla několik kilometrů od domova

Včera 10:01 | Studénka | Lukáš Zavadil

Úterní pátrání po téměř 80letém seniorovi na Novojičínsku mělo šťastný konec. Muž, který se vydal na procházku bez mobilního telefonu a v nazouvácích, byl nalezen několik kilometrů od domova díky rychlému zásahu policie a spolupráci s veřejností. Senior byl převezen do nemocnice, kde se potvrdilo, že je v dobrém zdravotním stavu.

Začala podzimní výzva 10 000 kroků, zapojit se může úplně každý

Od října začala další pravidelná výzva 10 tisíc kroků. Kdo se do ní zapojí, zlepší si kondici a přispěje k lepšímu zdraví a životnímu stylu. Ti nejlepší budou navíc odměněni. Zapojit se mohou jednotlivci i týmy všech věkových kategorií. A soutěží se také v rámci jednotlivých měst.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Technické služby fungují pod odborem údržby majetku, na zimu jsou připraveny

Studénka připravuje založení vlastních technických služeb. Zatím fungují jako oddělení v rámci odboru údržby majetku. Rozhodli o tom zastupitelé na poslední schůzi. Město pokračuje i v nákupu nové techniky.

Povodně zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny

Povodně zcela zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny. Magistrát musí nyní najít řešení, jaký zvolit povrch při následné rekonstrukci. Opravy začnou zřejmě až v příštím roce.

Starostka Ostravy-Poruby poděkovala všem lidem, kteří pomáhali s následky povodně

Zářijová ničivá povodeň opět ukázala, že lidé mají velká srdce. Vytopeným Porubanům pomáhaly stovky lidí, hasiči, řada firem i zaměstnanci radnice. Patří jim za to velký dík.

Je to tu! Síť stezek pro bikery v karvinském Černém lese je konečně legální

Datum 28. září se zapíše do historie oddílu karvinských bikerů jako jeden z nejvýznamnějších dnů. Oficiálně se jim podařilo zprovoznit síť stezek plnou trailů , kterou právě v tento den slavnostně otevřeli.

Novojičínská vila byla domovem lékaře, 30 let je v ní mateřinka

Mateřská škola Beruška v Novém Jičíně otevřela historickou vilu, ve které sídlí 30 let, veřejnosti. Představila její příběh rodinného domu, který kdysi patřil významnému lékaři.

Týden hokeje ve Studénce motivoval i zlatým úspěchem

2. října 2024 10:30 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Děti už od čtyř let mohly přijít na zimní stadion ve Studénce a v rámci Týdne hokeje si vyzkoušet tento populární sport. Na led vyrazily pod dohledem zkušených trenérů.

Svatováclavská jízda kroužila silnicemi Novojičínska, cíl byl na Masarykově náměstí

Historické automobily a motocykly projely v den státního svátku Novým Jičínem a okolím. Tradiční Svatováclavská jízda veteránů odstartovala v Odrách, zastavila u zámků ve Studénce a v Kuníně. Cílovou stanicí bylo novojičínské Masarykovo náměstí.

Studénka zahájila cestu k založení technických služeb, nakupuje další stroje

Studénka připravuje založení vlastních technických služeb. Od září fungují jako oddělení v rámci odboru údržby majetku. Rozhodli o tom zastupitelé na poslední schůzi. Město také pokračuje v nákupu techniky.

Charita věnovala podzimní slavnost sousedům a svému patronovi

30. září 2024 15:58 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Charita otevřela bránu své zahrady i svého domu svaté Terezy a pozvala veřejnost na společné setkání. Konalo se u příležitosti svátku patrona Charity - svatého Vincence.

Do budovy úřadu na Divadelní vstoupí lidé jen z Tyršovy

30. září 2024 13:40 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Pět měsíců budou lidé vstupovat do budovy městského úřadu na Divadelní ulici náhradním vchodem. Odemčeny budou dveře z ulice Tyršova. Důvodem je rekonstrukce oficiální vstupní části.

Muzeum Novojičínska popsalo cestu našich předků ke chlebu
Vydáno 6. června 2024 19:12, Nový Jičín, Petra Dorazilová
Žerotínský zámek voněl celý týden čerstvým chlebem a plackami. Pracovníci Muzea Novojičínska tu připravili edukační program, ve kterém popsali cestu ke chlebu, od sklizně obilí po jeho pečení.

Des už chleba považujeme za něco běžného, co se koupí v obchodě, ovšem pro naše předky byla cesta k této nejzákladnější potravině daleko jiná. Krok za krokem si ji mohly projít děti, které v Muzeu Novojičínska navštívily vzdělávací program s názvem “Jak se peče chleba”.

Lenka Juráčková, Muzeum Novojičínska: “Povídáme si o tom, jaké byly práce spojené s přípravou chleba, to znamená koloběh prací nejprve na poli, potom sklizeň, a pak následná příprava té mouky, poté těsta s kváskem a potom si děti sami vyválí tu svojí chlebovou placku. Děti si také zkoušejí, jak bylo obtížné pomlít obilky na žernovu.” 

Děti si v muzeu mohly prohlédnout i osahat suroviny potřebné pro pečení chleba a také různé zemědělské nářadí a další náčiní.

Upéct venku tyto placky trvalo pár minut, než se tak stalo, ochutnaly děti i předem připravený chleba, který se přece jen peče déle.

návštěvníci programu:
“Víc mi chutnala ta placka.”
“Taky mi to chutnalo.”
“Zapamatoval jsem se, jak se mouka dělala na tom kameni.”
“Mně se líbilo, jak jsme dělali placky.”
Lenka Juráčková, Muzeum Novojičínska: “Občas děti zareagují i tím, že třeba maminka peče doma chleba, tak jsou třeba i malinko zkušenější, nebo se postaví třeba i k tomu válení trošku zkušeněji, ale obvykle jsou překvapené tím, že ty zemědělské práce nezvládají stroje, tak je je tomu teď, ale že to bylo spojené třeba s dobytkem a že vesměs ten hospodář a jeho pomocnici vše museli zvládat ručně a trefit se třeba do pěkného počasí, aby jim úrodu nepokazilo.”

Vůně čerstvého chleba a chlebových placek se Žerotínským zámkem, i jeho nádvořím, linula celý týden. Edukační program navštívily desítky předškolních a školních dětí z Nového Jičína a okolí.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/novojicinsko/novy-jicin/11000043436/muzeum-novojicinska-popsalo-cestu-nasich-predku-ke-chlebu