Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zdravotnická zařízení AGEL podporují prevenci rakoviny prsu

Nový Jičín |  | Magazín TV medicína

Zdravotnická skupina AGEL se dlouhodobě soustředí na poskytování špičkové onkologické péče a aktivně se zaměřuje také na prevenci. Připojila se proto k iniciativě Růžový říjen, která upozorňuje na prevenci a léčbu rakoviny prsu. Jedním z předních pracovišť, které se specializuje na diagnostiku a léčbu nádorů prsu, je Komplexní onkologické centrum Nemocnice AGEL Nový Jičín.

Rakovinou prsu onemocní každoročně v České republice přes 7 000 žen. Jedním ze špičkových pracovišť, která poskytují pacientkám vysoce specializovanou onkologickou péči, je Komplexní onkologické centrum Nemocnice AGEL Nový Jičín - patří pouze ke dvěma takovým v Moravskoslezském kraji.

Michaela Hrouzková, lékařka, Komplexní onkologické centrum, Nemocnice AGEL Nový Jičín: ,,To hlavní důležité, co v těch centrech je, je právě ten multidisciplinární tým. To znamená, že vlastně o vašem osudu v případě, že prostě máte onkologické onemocnění, si nerozhoduje někde jeden člověk, ale sejde se tým odborníků pro karcinom prsu. Je to třeba mamodiagnostik, chirurg, já jako klinický onkolog, radiační onkolog, patolog a vlastně ti všichni se dívají na ten konkrétní případ a ti všichni potom stanovují konkrétní postup šitý pacientce na míru. Ročně naši diagnostici vyšetří zhruba 500 a více klientek, takže to je opravdu krásné číslo.”

Zdravotnická zařízení AGEL kladou důraz na prevenci a proto nabízejí širokou škálu služeb.

Michaela Hrouzková, lékařka, Komplexní onkologické centrum, Nemocnice AGEL Nový Jičín: ,,Naše zařízení se samozřejmě připojilo k síti center v Růžovém říjnu k tomu abychom zvýšili povědomí právě o rakovině prsu a o možnostech prevence, jednak o samovyšetřování a i o možnostech využít screeningová vyšetření. Co se týká screeningu karcinomu prsu tak si myslím, že v České republice je nastavený super, ta účast žen se na screeningu standardně pohybuje okolo 70 % i výše. Standardně je nastaven pro ženy nad pětačtyřicet let věku, kdy vlastně co dva roky se opakuje mamografické vyšetření. Nicméně samozřejmě i mladší ženy, anebo naopak třeba v intervalu mezi tím jednotlivým mamografickým vyšetřením, mohou ženy využít ultrazvuku prsu jako samoplátkyně.”
Jiřina Žáčková, sestra, Komplexní onkologické centrum, Nemocnice AGEL Nový Jičín: ,,Osvěta je už dobrá na dobré úrovni. Hlásí se nám teď zejména ročníky 70., 80., 90.”

Právě preventivní vyšetření umožňují včasnou diagnostiku rakoviny prsu a podstatně tak zvyšují úspěšnost celé léčby.

Michaela Hrouzková, lékařka, Komplexní onkologické centrum, Nemocnice AGEL Nový Jičín: ,,Můžeme říct, že včasná diagnostika je naprosto klíčová, protože od časných stádií se potom úplně jinak vyvíjí ten postup a i ty terapeutické možnosti. A můžeme říci, že většinu pacientek v časných stádiích s karcinomem prsu opravdu vyléčíme.”

Součástí komplexní péče je i sledování pacientky po léčbě a pokud je potřeba, k dispozici je také psychologická podpora.

Michaela Hrouzková, lékařka, Komplexní onkologické centrum, Nemocnice AGEL Nový Jičín: ,,Součástí týmu máme jak nutriční specialisty, tak skvělé klinické psychology. A vždycky se snažíme, aby to byl komplex, aby si žena opravdu prošla tady tím kolečkem, abychom měli jistotu, že se necílíme pouze na samotné onemocnění, ale na pacientku jako celek.”

Léčba rakoviny prsu vyžaduje zapojení celé řady specialistů, včetně chirurgů.

Zuzana Vávrová, vedoucí lékařka pro mamologii, Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice: ,,Jednak se k nám dostávají pacientky, které mají záchyt v rámci screeningu, takže jsou k nám odesílány po preventivním mamografu s nálezem nebo po ultrazvuku. A druhou skupinou pacientek jsou ženy, které k nám přichází přímo do ambulance pro nějaké potíže. V převážné většině se jedná o prs záchovné výkony. To znamená, že odstraňujeme nádor s dostatečným lemem zdravé tkáně.”
Ivana Dostálová, sestra, Chirurgie C, Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice: ,,Mamologické pacientky nastupují den před operací a další den jsou operované. A pokud všechno probíhá jak má, tak za další dva dny jdou domů.”
Lenka Mičanová, pacientka, Chirurgie C, Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice: ,,Já jsem vlastně podstoupila částečné odstranění prsu. Zdravotnický personál a paní doktorka opakovaně přicházeli a edukovali, vysvětlovali, ptali se. Takže opravdu můžu říct, že pro pacienty je to skvělé.”

Lékaři Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice provedou ročně přes 350 mamologických operací a řadí se tak mezi přední pracoviště v celé České republice.

Nahlásit chybu


K tématu

Díky robotické operaci v novojičínské nemocnici už nechrápe a zdají se mu sny

26. ledna 2024 8:40 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

V novojičínské nemocnici uskutečnili operaci spánkové apnoe a chrápání pomocí robotického systému DaVinci. Byl to první zákrok tohoto charakteru na Moravě. Pacient se po mnoha letech těší z kvalitního spánku.

Novojičínští chirurgové pomocí robota umožnili klidný spánek

25. ledna 2024 9:53 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

V novojičínské nemocnici uskutečnili operaci spánkové apnoe a chrápání pomocí robotického systému DaVinci. Byl to první zákrok tohoto charakteru na Moravě. Pacient se po mnoha letech těší z kvalitního spánku.


Zdravotnice z havířovské nemocnice prošly kurzem sebeobrany, nakládačku od nich dostal i ředitel

Hned dva kurzy sebeobrany zaplnily zdravotnice z havířovské nemocnice. Strážníci je učili, jak reagovat na nejrůznější krizové situace. A že to ženy pochopily správně, pocítil na vlastní kůži i ředitel nemocnice.

Slezskoostravské ZŠ se zapojily do projektu proti menstruační chudobě, Škrobálkova je v první řadě

Základní škola Škrobálkova ve Slezské Ostravě je jednou ze čtyř pilotních škol v rámci projektu zaměřeného na menstruační chudobu. Jako jedna z prvních ostravských škol vstoupila do jeho druhé části, která žákyním zprostředkuje volný odběr menstruačních pomůcek.

Nemocnice v Havířově uspořádala již 11. ročník Dne zdraví

Havířovská nemocnice se dlouhodobě věnuje prevenci. Během roku pořádá mnoho různě zaměřených akcí. Tou největší a nejkomplexnější je Den zdraví.

DPO modernizuje zastávky v Ostravě. Nejvíc jich je v obvodu Ostrava-jih

V těchto dnech se dokončuje první fáze modernizace devíti tramvajových zastávek v obvodu. Cílem je jednotný vzhled podle nového městského standardu. DPO navíc aktuálně vypisuje výběrové řízení na zhotovitele modernizace dalších zastávek.

Frýdek-Místek získal ocenění za projekt Stravenka F-M i zapojení do akce Ukliďme Česko

Frýdek-Místek slaví úspěch v celostátní ekologické soutěži díky dvěma osvětovým akcím. Kolektivní systém Nevajgluj, který se snaží omezit odhazování nedopalků a odpadků ve veřejném prostoru, ocenil projekt Stravenka F-M a zapojení veřejnosti do akce Ukliďme Česko.

Letiště Leoše Janáčka Ostrava letos zaznamenalo historicky nejúspěšnější sezónu

Dnes 13:05 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

450 tisíc odbavených cestujících za prvních 9 měsíců roku 2024. Pro ostravské letiště jde o rekord. V porovnání se stejným obdobím loňského roku se jedná o 45% nárůst. V letošní sezóně nabídlo letiště 31 destinací, z nichž 13 bylo nových, a už od začátku sezóny o ně byl velký zájem. Mezi nejpopulárnější novinky patřila Malaga ve Španělsku, egyptská Marsa Matrouh, tuniská Enfidha, Chania na řeckém ostrově Kréta, Dalamán v Tureku a albánská Tirana.

Obnova infrastruktury na Vrbensku po povodni pokračuje, některé cesty a mosty neexistují

Ve Vrbně pod Pradědem a okolí pokračují práce na postupném obnovování infrastruktury, kterou poškodila nedávná povodeň. Některá místa jsou však stále neprůjezdná, protože voda strhla mosty i celé úseky silnic.

Prostor před poliklinikou v Ostravě-Hrabůvce je po rekonstrukci

Veřejný prostor před poliklinikou v Ostravě-Hrabůvce má novou tvář. První rekonstrukce od 70. let minulého století, která byla zahájena loni v srpnu, skončila. Souběžně byla dokončena oprava přilehlých parkovišť.

Městský obvod Ostrava-Vítkovice letos investuje 13 milionů Kč do opravy hřbitova

Na hřbitově v Ostravě-Vítkovicích probíhá oprava chodníků a kanalizace. Některým lidem se tak zkomplikuje cesta ke hrobům za což se radnice omlouvá a prosí občany o shovívavost.

Děti společně s rodiči a hasiči pouštěly draky

Včera 13:39 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Děti z mateřské školy na Hořanech zažily nezapomenutelné podzimní odpoledne. Společně se svými staršími sourozenci, rodiči a stonavskými dobrovolnými hasiči se sešly u hasičárny na Novém Světě, aby si užily odpoledne plné zábavy.

Obrazová galerie v zahradě se na tři dny otevřela ve Studénce

Výstava s názvem “Setkání nad obrazy” nezavedla návštěvníky do galerie, ale do zahrady. Obrazy, většinou s přírodními motivy, vystavoval pod širým nebem studénecký malíř Martin Fabián Rusek.

Nový Jičín hostil Český pohár, plavali tu i evropští medailisté

V novojičínském bazénu se představili nejlepší plavci z České republiky, včetně olympioniků a evropských medailistů. Zdejší plavecký klub pořádal svou tradiční Malou cenu, která byla současně závodem Českého poháru.

Ve Studénce žije jeden z nejlepších vytrvalců světa

22. října 2024 14:20 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Neuvěřitelný výkon má za sebou extrémní sportovec Jurij Tarča ze Studénky. Úspěšně absolvoval další ultratriatlon a stal se dokonce už třicetinásobným Ironmanem. Zařadil se tak mezi nejlepší vytrvalce světa.

Novojičínská Gemma nabídla deváťákům třicet středních škol a učilišť

Už třicet let pomáhá deváťáků s výběrem střední školy nebo učiliště přehlídka Gemma konaná v Novém Jičíně. Do letošního ročníku vstoupil i Moravskoslezský kraj s prezentací kampaně Řemeslo má respekt.

Ve Straníku odhalili pomník Josefu Vavříkovi, stíhacímu letci Britského královského letectva

21. října 2024 13:50 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Ve Straníku byl odhalen pomník válečnému veteránu Josefu Vavříkovi, který se zde v roce 1919 narodil. Za druhé světové války byl stíhacím pilotem Britského královského letectva.

Stavba železničního podjezdu a objízdné trasy začne na jaře, téměř deset let po srážce kamionu a Pendolina

21. října 2024 13:40 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Na jaře příštího roku začne stavba podjezdu pod železniční tratí v Nádražní ulici ve Studénce. Stane se tak zhruba 10 let po té, co zde došlo k tragické srážce kamionu a Pendolina.

Zdravotnická zařízení AGEL podporují prevenci rakoviny prsu
Vydáno 16. října 2024 17:30, Nový Jičín, Jana Lipowská
Zdravotnická skupina AGEL se dlouhodobě soustředí na poskytování špičkové onkologické péče a aktivně se zaměřuje také na prevenci. Připojila se proto k iniciativě Růžový říjen, která upozorňuje na prevenci a léčbu rakoviny prsu. Jedním z předních pracovišť, které se specializuje na diagnostiku a léčbu nádorů prsu, je Komplexní onkologické centrum Nemocnice AGEL Nový Jičín.

Rakovinou prsu onemocní každoročně v České republice přes 7 000 žen. Jedním ze špičkových pracovišť, která poskytují pacientkám vysoce specializovanou onkologickou péči, je Komplexní onkologické centrum Nemocnice AGEL Nový Jičín - patří pouze ke dvěma takovým v Moravskoslezském kraji.

Michaela Hrouzková, lékařka, Komplexní onkologické centrum, Nemocnice AGEL Nový Jičín: ,,To hlavní důležité, co v těch centrech je, je právě ten multidisciplinární tým. To znamená, že vlastně o vašem osudu v případě, že prostě máte onkologické onemocnění, si nerozhoduje někde jeden člověk, ale sejde se tým odborníků pro karcinom prsu. Je to třeba mamodiagnostik, chirurg, já jako klinický onkolog, radiační onkolog, patolog a vlastně ti všichni se dívají na ten konkrétní případ a ti všichni potom stanovují konkrétní postup šitý pacientce na míru. Ročně naši diagnostici vyšetří zhruba 500 a více klientek, takže to je opravdu krásné číslo.”

Zdravotnická zařízení AGEL kladou důraz na prevenci a proto nabízejí širokou škálu služeb.

Michaela Hrouzková, lékařka, Komplexní onkologické centrum, Nemocnice AGEL Nový Jičín: ,,Naše zařízení se samozřejmě připojilo k síti center v Růžovém říjnu k tomu abychom zvýšili povědomí právě o rakovině prsu a o možnostech prevence, jednak o samovyšetřování a i o možnostech využít screeningová vyšetření. Co se týká screeningu karcinomu prsu tak si myslím, že v České republice je nastavený super, ta účast žen se na screeningu standardně pohybuje okolo 70 % i výše. Standardně je nastaven pro ženy nad pětačtyřicet let věku, kdy vlastně co dva roky se opakuje mamografické vyšetření. Nicméně samozřejmě i mladší ženy, anebo naopak třeba v intervalu mezi tím jednotlivým mamografickým vyšetřením, mohou ženy využít ultrazvuku prsu jako samoplátkyně.”
Jiřina Žáčková, sestra, Komplexní onkologické centrum, Nemocnice AGEL Nový Jičín: ,,Osvěta je už dobrá na dobré úrovni. Hlásí se nám teď zejména ročníky 70., 80., 90.”

Právě preventivní vyšetření umožňují včasnou diagnostiku rakoviny prsu a podstatně tak zvyšují úspěšnost celé léčby.

Michaela Hrouzková, lékařka, Komplexní onkologické centrum, Nemocnice AGEL Nový Jičín: ,,Můžeme říct, že včasná diagnostika je naprosto klíčová, protože od časných stádií se potom úplně jinak vyvíjí ten postup a i ty terapeutické možnosti. A můžeme říci, že většinu pacientek v časných stádiích s karcinomem prsu opravdu vyléčíme.”

Součástí komplexní péče je i sledování pacientky po léčbě a pokud je potřeba, k dispozici je také psychologická podpora.

Michaela Hrouzková, lékařka, Komplexní onkologické centrum, Nemocnice AGEL Nový Jičín: ,,Součástí týmu máme jak nutriční specialisty, tak skvělé klinické psychology. A vždycky se snažíme, aby to byl komplex, aby si žena opravdu prošla tady tím kolečkem, abychom měli jistotu, že se necílíme pouze na samotné onemocnění, ale na pacientku jako celek.”

Léčba rakoviny prsu vyžaduje zapojení celé řady specialistů, včetně chirurgů.

Zuzana Vávrová, vedoucí lékařka pro mamologii, Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice: ,,Jednak se k nám dostávají pacientky, které mají záchyt v rámci screeningu, takže jsou k nám odesílány po preventivním mamografu s nálezem nebo po ultrazvuku. A druhou skupinou pacientek jsou ženy, které k nám přichází přímo do ambulance pro nějaké potíže. V převážné většině se jedná o prs záchovné výkony. To znamená, že odstraňujeme nádor s dostatečným lemem zdravé tkáně.”
Ivana Dostálová, sestra, Chirurgie C, Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice: ,,Mamologické pacientky nastupují den před operací a další den jsou operované. A pokud všechno probíhá jak má, tak za další dva dny jdou domů.”
Lenka Mičanová, pacientka, Chirurgie C, Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice: ,,Já jsem vlastně podstoupila částečné odstranění prsu. Zdravotnický personál a paní doktorka opakovaně přicházeli a edukovali, vysvětlovali, ptali se. Takže opravdu můžu říct, že pro pacienty je to skvělé.”

Lékaři Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice provedou ročně přes 350 mamologických operací a řadí se tak mezi přední pracoviště v celé České republice.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/novojicinsko/novy-jicin/11000045483/zdravotnicka-zarizeni-agel-podporuji-prevenci-rakoviny-prsu