Střední škola hotelnictví a služeb navázala opět na tradici barmanských soutěží. Tohoto školního kola se zúčastnilo 17 odvážlivců, kteří se snažili namíchat porotě co nejlepší koktejl.
„Naše školní barmanská soutěž dává žákům možnost vyzkoušet si to, co se naučili na barmanských kurzech. Samozřejmě dáváme šani i těm, co nemají barmanský kurz." řekla nám Pavlína Šmachová, organizátorka soutěže.
Soutěžící měli k dispozici i omezené množství surovin, z nichž si mohli vybírat. Na přípravu drinku měli 7 minut. Za tu dobu museli zvládnout 4 porce. A protože účástníkům soutěže ještě nebylo 18 let, musely být nápoje nealkoholické.
Protože pro mnohé ze soutěžících nich to bylo první veřejné vystoupení, sehrála zde svou roli také tréma. Nepříjemné také bylo, že jim mohli porotci nahlížet doslova pod prsty.
Při přípravě těch míchaných nápojů je důležité, aby dodržoval pár pravidel: dbát na čistotu, dodržoval správné množství surovin – a to právě bývají ty nejčastější chyby." vysvětluje porotce Jakub Orel.
Po fázi přípravy nastává další důležitá fáze ochutnávání. Porota se soustředí třeba i použité sklenice, barevnost nápoje, vzled ozdob a také aroma.
„Tam se hodnotí, jestli to má prázdnou nebo plnou chuť. Jestli to je svěží, osvěžující, jestli to jde do kysela, do sladka. Je tam několik aspektů, které je třeba posoudit." popisuje další porotce Jiří Vizauer.
Nejlepší koktejl namíchal a porotu nejvíce zaujal Petrik Křesťan ze třetího ročníku. … a na závěr se mohli všichni soutěžící nechat inspirovat barmanskou show, které předvedli techničtí porotci Adam Navrátil a Jakub Orel.