Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Studenti soutěžili v čepování piva

Opava |

Načepovat správně pivo je umění: musí mít přesnou míru, dokonale hustou pěnu a ve sklenici by mělo krásně zářit. Studenti hotelových škol i odborných učilišť se to učí v rámci výuky a v čepování piva také soutěží.Své schopnosti museli předvést nejen porotě, ale také publiku, které pozorně sledovalo jejich snažení.

Čepování piva si studenti hotelových škol i učilišť procvičují ve škole. Ti nejlepší pak mohli poměřit své umění v soutěži. Za pípou se utkali budoucí výčepní z osmi škol z Moravskoslezkého a Zlínského kraje. Ještě předtím ale museli projít náročným testem.

„Jsou tam různá témata: slangové výrazy, témata o výrobě piva, skladování, čepování nebo historie." přiblížil nám organizátor soutěže Jiří Vizauer z pořádající Střední školy hotelnictví a služeb a VOŠ Opava.

Soutěžící museli vědět třeba z čeho a jak se pivo vyrábí, co je to hladinka nebo šnyt, jak se správně servíruje či který pivovar u nás je ten nejstarší. Pak přišlo na řadu čepování piva.

Poté pod drobnohledem poroty složené z odborníků, kteří pracují v gastroslužbách, museli během tří minut studenti zvládnout připravit dvě sklenice. Ten podařenější půllitr pak nabídli k hodnocení. Porota sledovala nejen přípravu piva, ale také servírování.

Někteří soutěžící připravili dvě piva během minuty. Jiní využili většinu času z tříminutového limitu, aby si byli jistí, že pracují bezchybně. Doslova si za pípou vyhráli.

„V té praxi to má jinou rychlost, člověk se tomu nemůže tolik věnovat.“ podotkla členka poroty Gabriela Lamichová.

Musí totiž zvládat ještě další úkoly – třeba narazit nový sud, když dojde pivo v tom starém. Jako se to stalo domácímu týmu.

 „Já jsem začal soutěžit a došel sud, tak jsem musel narazit. Ale vůbec to nevadilo. Tréma ze mne opadla a bylo to lepší.“ říká Dominik Šebela.

A také díky tomu se zřejmě domácí tým ocitnul na špičce budoucích výčepních. Druhé místo pak patřilo trojici z ostravské Střední školy prof. Zdeňka Matějčka. Další v pořadí pak bylo družstvo Hotelové školy z Frenštátu pod Radhoštěm.

Nahlásit chybu


Městský útulek pro psy v Opavě čeká rekonstrukce. Po povodních funguje v omezeném provozu

Městský útulek pro psy v Opavě funguje v omezeném provozu. Podepsaly se na něm zářijové povodně, které zcela zničily venkovní kotce i oplocení a poškodily i samotnou budovu.

Hrdina za volantem sanitky, řidič krnovské nemocnice zachránil ženu z havarovaného auta

Včera 15:31 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Řidič sanitky krnovské nemocnice Martin Ocásek se zachoval jako hrdina. Při povinné pauze na silnici u Brna byl svědkem vážné dopravní nehody. Bez zaváhání vyrazil na pomoc a dokázal zachránit ženu z havarované dodávky, která byla v ohrožení života.

Krajský úřad nechal odstranit nebezpečný odpad z Bohumína. Náklady budou vymáhány po Polsku

V Bohumíně začala likvidace nebezpečného odpadu, který k nám byl nelegálně přivezen z Polska. Postaral se o to krajský úřad, ale účty by měli nakonec zaplatit Poláci. Nebezpečné látky budou zlikvidovány v Ostravě.

Tříkrálový průvod podpořil charitní sbírku i křesťanské tradice

Tříkrálový průvod k betlému na náměstí je novodobou tradicí, která oživuje atmosféru města po vánočních svátcích. Účastníci v kostýmech podporují nejen probíhající charitní sbírku, ale také připomínají křesťanské tradice.

VIDEO: Policisté hledají dvojici, která v Ostravě vstoupila do kolejí tramvaje, zranila se cestující

Včera 15:11 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

Policisté z dopravního inspektorátu Ostrava se zabývají okolnostmi dopravní nehody, ke které došlo ve čtvrtek 21. listopadu 2024 kolem 17. hodiny na ulici 28. října v Ostravě-Mariánských Horách, v blízkosti tramvajového ostrůvku zastávky MHD Mariánské náměstí.

Do procesu výroby klobouků dostane návštěvníky novojičínské expozice virtuální realita

Klobouková expozice v novojičínském Návštěvnickém centru představila novinku. Jedná se o virtuální realitu, které dává možnost nahlédnout do provozu výroby klobouků ve společnosti Tonak. Investorem inovativního prvku je Moravskoslezský kraj.

Dobrovolní hasiči z Antošovic zachránili při povodních cyklistu. Vysíleného chlapce vytáhli do člunu

9. ledna 2025 9:48 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Magazín 112

Povodně, které v září zasáhly celý náš region, byly plné nejrůznějších tragédií a příběhů, které se mnohdy dozvídáme až nyní se zpožděním. Jednou takovou událostí byla i záchrana cyklisty, kterého zcela vysíleného a podchlazeného vytáhli z vody antošovičtí hasiči.

Tři králové navštívili i radnici Ostravy-Jihu

Tříkrálová sbírka patří mezi největší dobročinné akce u nás. V loňském roce se celorepublikově vybralo 175 milionů korun. I letos od začátku roku koledníci tradičně vyrazili mezi lid. V Ostravě vybírají v čele s ředitelem ostravské charity.

Přijďte fandit dětským sportovcům na olympiádu

Olympiáda dětí a mládeže letos zavítá i do Frýdku-Místku. Své síly taky poměří hokejisté a také šachisté. Hala Polárka se také promění v olympijský dům a proběhnou tady medailové ceremoniály, slavnostní zakončení i after party.

Zpravodaj, web i facebookový profil Frýdku-Místku získaly ocenění

Nejlepší zpravodaj a web a druhý nejlepší facebookový profil v Moravskoslezském kraji. Takový úspěch si připsal Frýdek-Místek v celostátní soutěži radničních komunikačních kanálů.


Městský útulek pro psy v Opavě čeká rekonstrukce. Po povodních funguje v omezeném provozu

Městský útulek pro psy v Opavě funguje v omezeném provozu. Podepsaly se na něm zářijové povodně, které zcela zničily venkovní kotce i oplocení a poškodily i samotnou budovu.

Nejčastějším novoročním předsevzetím Opavanů je více sportovat

8. ledna 2025 16:51 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

S příchodem nového roku si mnoho z nás dává novoroční předsevzetí. Zatímco někdo je plní lehce, jinému se to nedaří a po pár týdnech to vzdá. Může za to nedostatek motivace a vytrvalosti a také příliš ambiciózní cíle. Nejčastějším předsevzetím Opavanů je více sportovat.

Tříkrálová sbírka pomáhá už 25 let. V Opavě se do ní každoročně zapojují i skauti

8. ledna 2025 15:08 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Tříkrálová sbírka pomáhá už 25 let. Malé i velké tříkrálové koledníky budeme v ulicích potkávat do poloviny ledna. Do domácností přinášejí radostné požehnání a koledují pro dobrou věc.

V Opavě žije bezmála 90 lidí bez domova. V těchto dnech plní denní centrum i noclehárny

6. ledna 2025 8:50 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

V Opavě žije bezmála 90 lidí bez domova, z toho 20 žen, jejichž počet se za poslední 3 roky zvýšil na více než trojnásobek. V těchto mrazivých dnech lidé bez přístřeší plní nízkoprahové denní centrum i noclehárny ve městě.

Živý betlém ve Stěbořicích si nenechaly ujít stovky lidí, každý rok nabízí něco nového

4. ledna 2025 16:26 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Ve Stěbořicích na Opavsku už 25 let udržují krásnou tradici. Jde o Živý betlém, který se těší velké oblibě. Příběh o narození Ježíška se každý rok snaží pojmout jiným způsobem.

Lidé bez domova v mrazivých dnech plní denní centrum i noclehárnu v Opavě

4. ledna 2025 16:06 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě žije bezmála 90 lidí bez domova, z toho 20 žen. Jejich počet se za poslední 3 roky zvýšil na více než trojnásobek. V těchto mrazivých dnech plní nízkoprahové denní centrum i noclehárny ve městě.

Studenti soutěžili v čepování piva
Vydáno 14. února 2018 12:03, Opava, Katka Geryková
Načepovat správně pivo je umění: musí mít přesnou míru, dokonale hustou pěnu a ve sklenici by mělo krásně zářit. Studenti hotelových škol i odborných učilišť se to učí v rámci výuky a v čepování piva také soutěží.Své schopnosti museli předvést nejen porotě, ale také publiku, které pozorně sledovalo jejich snažení.

Čepování piva si studenti hotelových škol i učilišť procvičují ve škole. Ti nejlepší pak mohli poměřit své umění v soutěži. Za pípou se utkali budoucí výčepní z osmi škol z Moravskoslezkého a Zlínského kraje. Ještě předtím ale museli projít náročným testem.

„Jsou tam různá témata: slangové výrazy, témata o výrobě piva, skladování, čepování nebo historie." přiblížil nám organizátor soutěže Jiří Vizauer z pořádající Střední školy hotelnictví a služeb a VOŠ Opava.

Soutěžící museli vědět třeba z čeho a jak se pivo vyrábí, co je to hladinka nebo šnyt, jak se správně servíruje či který pivovar u nás je ten nejstarší. Pak přišlo na řadu čepování piva.

Poté pod drobnohledem poroty složené z odborníků, kteří pracují v gastroslužbách, museli během tří minut studenti zvládnout připravit dvě sklenice. Ten podařenější půllitr pak nabídli k hodnocení. Porota sledovala nejen přípravu piva, ale také servírování.

Někteří soutěžící připravili dvě piva během minuty. Jiní využili většinu času z tříminutového limitu, aby si byli jistí, že pracují bezchybně. Doslova si za pípou vyhráli.

„V té praxi to má jinou rychlost, člověk se tomu nemůže tolik věnovat.“ podotkla členka poroty Gabriela Lamichová.

Musí totiž zvládat ještě další úkoly – třeba narazit nový sud, když dojde pivo v tom starém. Jako se to stalo domácímu týmu.

 „Já jsem začal soutěžit a došel sud, tak jsem musel narazit. Ale vůbec to nevadilo. Tréma ze mne opadla a bylo to lepší.“ říká Dominik Šebela.

A také díky tomu se zřejmě domácí tým ocitnul na špičce budoucích výčepních. Druhé místo pak patřilo trojici z ostravské Střední školy prof. Zdeňka Matějčka. Další v pořadí pak bylo družstvo Hotelové školy z Frenštátu pod Radhoštěm.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/opavsko/opava/11000011674/studenti-soutezili-v%C2%A0cepovani-piva