Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Oxid uhelnatý zabil v Opavě dva dospělé, nezletilou dívku a psa. Kotel v bytě signalizoval technickou závadu

Opava |

Obrovská tragédie se odehrála v sobotu 12. února 2022 v Opavě. Oxid uhelnatý usmrtil v jednom z činžovních domů na ulici Polní dva dospělé, nezletilou dívku a jejich psa. Hasiči na místě naměřili vysoké množství oxidu uhelnatého, navíc zjistili, že kotel-karma signalizuje technickou závadu.

Složky IZS se o případu dozvěděly patnáct minut před jedenáctou hodinou dopolední. Na tísňovou linku zavolali obyvatelé domu na ulici Polní v Opavě, jejich sousedé jim neotevírají a nereagují na klepání. Na místě byla oprávněná obava o jejich zdraví. 

René Černohorský, mluvčí PČR: "Na místo ihned přijela hlídka opavských strážníků Městské policie, která přivolala výjezdové vozidlo Hasičského záchranného sboru a po násilném otevření předmětného bytu byly v obývacím pokoji nalezeny bez známek života tři osoby a jedno zvíře - pes. Na místo se během chvíle dostavili i přivolaní policisté a kriminalisté, kteří prvotními úkony a lustracemi v dostupných evidencích v osobách bez známek života ustanovili muže ročníku narození 1965, ženu ročníku narození 1976 a nezletilou dívku ročníku narození 2012." 
Lukáš Humpl, mluvčí ZZS MSK: "První záchranáři byli u postižených během několika minut od převzetí výzvy k zásahu. V bytě se nalézaly tři osoby – šestapadesátiletý muž, šestačtyřicetiletá žena a devítileté dítě. Zasahující lékař u všech zjistil přítomnost jistých známek smrti, jejich záchrana již nebyla možná. Okolnosti na místě svědčily pro otravu oxidem uhelnatým."

Hasiči na místě naměřili vysoké množství oxidu uhelnatého, a to ve všech místnostech bytu. Poté, co vše odvětrali, zjistili, že na kotli svítí kontrolka signalizující technickou závadu. 

Jakub Kozák, mluvčí HZS MSK: "Hasiči za přítomnosti policistů násilně otevřeli byt, svými detekčními přístroji uvnitř naměřili 288 ppm oxidu uhelnatého. Hasiči celý byt přirozeně odvětrali a zároveň provedli měření i v ostatních prostorech bytového domu - tam již s negativním výsledkem. Podle průzkumu hasičů nebyl uvnitř bytu nainstalován detektor oxidu uhelnatého.
René Černohorský, mluvčí PČR: "V dané záležitosti opavští policisté, kriminalisté a příslušníci hasičského záchranného sboru v této chvíli nadále provádějí intenzivní prošetřování a prověřování, jak k celé tragické události došlo, bude se zjišťovat technický stav kotle - karmy, její pravidelné revize a další nutné okolnosti. U zemřelých osob byly nařízeny zdravotní pitvy."
Jakub Kozák, mluvčí HZS MSK: "Otravy oxidem uhelnatým (CO) z lokálních topidel a ohřívačů vody jsou i v našem kraji poměrně časté a nezřídka končí úmrtím. Hasiči neustále varují před tímto nebezpečím a nabádají k pravidelným kontrolám a opravám těchto zařízení a také k nákupům detektorů CO. Jejich cena na trhu se dnes pohybuje kolem jednoho tisíce korun. Hlásiče CO chrání všechny živé organizmy před smrtícím plynem. CO je neviditelný plyn bez zápachu, proto ho člověk nemůže smysly zaregistrovat. Detektor zajistí okamžité upozornění na tvorbu CO, který začne vznikat u špatně spalujících zařízení jako např. bojlery, kotle, krby a další zařízení spalující dřevo, uhlí, plyn, oleje nebo naftu. Vzhledem ke zrádnosti CO se doporučuje jeho umístění zejména k domácím kotlům a karmám."
Nahlásit chybu


K tématu

Mladý řidič Octavie přejel u Starého Jičína do protisměru a srazil se s domíchávačem

8. července 2024 14:50 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Hasiči, záchranáři a policisté zasahovali v pondělí dopoledne u vážné nehody ve Starém Jičíně. Domíchávač se tam srazil s osobním autem. Devatenáctiletého řidiče osobního auta museli vyprostit a v ohrožení života byl přepraven do nemocnice.

Muž z Novojičínska se přiotrávil oxidem uhelnatým. Vrtulník ho transportoval do Liberce

1. listopadu 2023 22:21 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Zřejmě manipulace s motorovou pilou v malém uzavřeném prostoru málem připravila o život 23letého muže ve Frenštátu pod Radhoštěm. Přiotrávil se totiž oxidem uhelnatým. Kvůli odstávce hyperbarické komory v Ostravě ho musel vrtulník transportovat až na specializované pracoviště do Liberce.

Běžci na Skalkách podpořili nemocného Šimonka, rodiče doufají v genovou terapii

Na Skalkách se uskutečnil 3. ročník benefiční akce Krok za Šimonka. Běžeckého závodu se zúčastnili i hasiči, policisté a zdravotničtí záchranáři - konal se na podporou chlapce, který trpí vzácnou metabolickou nemocí.


V Karviné opravují chodníky a staví parkoviště, práce probíhají na několika místech

V těchto dnech probíhají na několika místech v Karviné nejrůznější opravy a realizují se další investiční akce. Například řidiči se brzy dočkají nového parkoviště na ulici Na Kopci a pro cyklisty a inline bruslaře se zase vylepšuje cyklostezka poblíž sportoviště v Hranicích.

Hřiště s umělým povrchem v různých částech Havířova prokoukla díky vyčištění

Než stále investovat do stavění nových hřišť, zkusíme je opravit a vyčistit. Touto cestou jde Správa sportovních a rekreačních zařízení v Havířově.

Hlavní třída v Ostravě-Porubě projde revitalizací zeleně i mobiliáře. Získá tak modernější vzhled

10. října 2024 17:45 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Poruba mění koncepci zeleně na Hlavní třídě. Ta současná je totiž zastaralá a už neodpovídá moderním trendům. Navíc je finančně náročná na údržbu.

20letý mladík v Ostravě umlátil na ulici muže. Za vraždu mu hrozí výjimečný trest

Kriminalisté řeší velmi brutální vraždu v Ostravě. 20letý mladík přímo na ulici před vchodem do domu doslova umlátil muže a ukradl mu osobní věci. Díky svědkům ho ale policisté za pár minut zadrželi. Hrozí mu výjimečný trest.

Povodňovým zachráncům se dostalo poděkování za obětavost a nasazení

Poděkování za obětavé nasazení se dostalo všem záchranářům, kteří pomáhali v průběhu letošních povodní. Ocenění se jim dostalo v areálu LIBROS v Ostravě-Přívoze, který byl povodňovou vodou také zcela zaplaven.

Staršího turistu zradilo v Jeseníkách srdce, záchranáři ho nesli přes řeku

10. října 2024 21:45 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Na záchraně muže, kterého postihly náhlé srdeční potíže, spolupracovali nedaleko Karlovy Studánky v Jeseníkách se zdravotníky záchranné služby také horští záchranáři a dobrovolní hasiči.

Pohřešovanou ženu našli policisté v bezvědomí v křoví u řeky z paluby vrtulníku

10. října 2024 11:25 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Život pohřešované ženy z Třince se podařilo zachránit policistům, kteří v úterý z paluby vrtulníku prohledávali místa, kde by se mohla nacházet. Z výšky zahlédli bezvládné tělo a vyslali k němu pozemní hlídku.

Nemocnice ve Frýdku-Místku rekonstruuje JIP neoperačních sálů

Jednotka intenzivní péče Nemocnice ve Frýdku-Místku prochází zásadní rekonstrukcí. Ta přinese rozšíření kapacity lůžek a modernizaci oddělení po více než dvaceti letech. Projekt, na kterém se podíleli i zaměstnanci, by měl být dokončen na přelomu roku.

Dopravě v Opavě uleví provizorní most. Vznikne nad vodou poničeným mostem v Ratibořské ulici

9. října 2024 19:45 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě začala stavba provizorního mostu v Ratibořské ulici. Ten současný poničila nedávná povodeň natolik, že půjde k zemi. Plně ho nahradí nový most, s jehož stavbou se počítá příští rok.

Dominanta hřbitova v Kunčičkách se dočkala renovace, kamenný kříž dostal i nového Krista

Dominanta hřbitova v Kunčičkách se po letech dočkala restaurování. Kamenný kříž byl po záchranných pracích v minulém týdnu opět ustaven na původní podstavec ve středu hřbitova a doplnil ho taky nový litinový Kristus.

Od návrhu po realizaci. Studenti SŠPU v Opavě oživili vstupní prostor soc. rehabilitace Animy Vivy

9. října 2024 20:03 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Centrum sociální rehabilitace Anima Opava v Kylešovicích zkvalitňuje své služby. Lidem s mentálním postižením poskytuje mimo jiné rehabilitace metodou snoezelen, kterou před pár lety zavedla jako první v Opavě díky spolupráci se Slezskou univerzitou.

V Opavě začala stavba provizorního mostu v Ratibořské ulici. Ten současný nenávratně poškodila extrémní povodeň

9. října 2024 9:50 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

V Opavě začala stavba provizorního mostu v Ratibořské ulici. Ten současný poničila nedávná povodeň natolik, že půjde k zemi. Plně ho nahradí nový most, s jehož stavbou se počítá příští rok.

Studenti grafického designu SŠPU v Opavě oživili vstupní prostor soc. rehabilitace Animy Vivy

7. října 2024 10:18 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Centrum sociální rehabilitace Anima Opava v Kylešovicích zkvalitňuje své služby. Lidem s mentálním postižením poskytuje mimo jiné rehabilitace metodou snoezelen, kterou před pár lety zavedla jako první v Opavě díky spolupráci se Slezskou univerzitou.

Požár v panelovém domě v Opavě, záchranáři bojovali o život popáleného muže

6. října 2024 18:14 | Opava | Lukáš Zavadil

V neděli 6. října dopoledne zasahovaly složky integrovaného záchranného systému u požáru v panelovém bytě v Opavě. Třicetiletý muž se nadýchal horkých zplodin a utrpěl popáleniny, byl převezen do popáleninového centra FN Ostrava. Další osoby utrpěly lehčí zranění.

V Opavě pokračují s odklízením následků ničivé povodně, do zahrádkářských osad míří těžká technika

5. října 2024 20:27 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Lidé v zatopených oblastech Opavy mají to nejhorší za sebou, práce na úklidu ale zdaleka nekončí.

Velká voda poničila i hřiště FK Slavia Opava. Kdo může, ručně odklízí nánosy bahna

5. října 2024 20:03 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Velké škody voda napáchala i na sportovištích. Následky povodně aktuálně řeší i fotbalový klub Slavia Opava, kde ničivá povodeň zaplavila obě hřiště i zázemí klubu.

Oxid uhelnatý zabil v Opavě dva dospělé, nezletilou dívku a psa. Kotel v bytě signalizoval technickou závadu
Vydáno 12. února 2022 14:41, Opava, Lukáš Zavadil
Obrovská tragédie se odehrála v sobotu 12. února 2022 v Opavě. Oxid uhelnatý usmrtil v jednom z činžovních domů na ulici Polní dva dospělé, nezletilou dívku a jejich psa. Hasiči na místě naměřili vysoké množství oxidu uhelnatého, navíc zjistili, že kotel-karma signalizuje technickou závadu.

foto: R. Trovač / TV Polar

Složky IZS se o případu dozvěděly patnáct minut před jedenáctou hodinou dopolední. Na tísňovou linku zavolali obyvatelé domu na ulici Polní v Opavě, jejich sousedé jim neotevírají a nereagují na klepání. Na místě byla oprávněná obava o jejich zdraví. 

René Černohorský, mluvčí PČR: "Na místo ihned přijela hlídka opavských strážníků Městské policie, která přivolala výjezdové vozidlo Hasičského záchranného sboru a po násilném otevření předmětného bytu byly v obývacím pokoji nalezeny bez známek života tři osoby a jedno zvíře - pes. Na místo se během chvíle dostavili i přivolaní policisté a kriminalisté, kteří prvotními úkony a lustracemi v dostupných evidencích v osobách bez známek života ustanovili muže ročníku narození 1965, ženu ročníku narození 1976 a nezletilou dívku ročníku narození 2012." 
Lukáš Humpl, mluvčí ZZS MSK: "První záchranáři byli u postižených během několika minut od převzetí výzvy k zásahu. V bytě se nalézaly tři osoby – šestapadesátiletý muž, šestačtyřicetiletá žena a devítileté dítě. Zasahující lékař u všech zjistil přítomnost jistých známek smrti, jejich záchrana již nebyla možná. Okolnosti na místě svědčily pro otravu oxidem uhelnatým."

Hasiči na místě naměřili vysoké množství oxidu uhelnatého, a to ve všech místnostech bytu. Poté, co vše odvětrali, zjistili, že na kotli svítí kontrolka signalizující technickou závadu. 

Jakub Kozák, mluvčí HZS MSK: "Hasiči za přítomnosti policistů násilně otevřeli byt, svými detekčními přístroji uvnitř naměřili 288 ppm oxidu uhelnatého. Hasiči celý byt přirozeně odvětrali a zároveň provedli měření i v ostatních prostorech bytového domu - tam již s negativním výsledkem. Podle průzkumu hasičů nebyl uvnitř bytu nainstalován detektor oxidu uhelnatého.
René Černohorský, mluvčí PČR: "V dané záležitosti opavští policisté, kriminalisté a příslušníci hasičského záchranného sboru v této chvíli nadále provádějí intenzivní prošetřování a prověřování, jak k celé tragické události došlo, bude se zjišťovat technický stav kotle - karmy, její pravidelné revize a další nutné okolnosti. U zemřelých osob byly nařízeny zdravotní pitvy."
Jakub Kozák, mluvčí HZS MSK: "Otravy oxidem uhelnatým (CO) z lokálních topidel a ohřívačů vody jsou i v našem kraji poměrně časté a nezřídka končí úmrtím. Hasiči neustále varují před tímto nebezpečím a nabádají k pravidelným kontrolám a opravám těchto zařízení a také k nákupům detektorů CO. Jejich cena na trhu se dnes pohybuje kolem jednoho tisíce korun. Hlásiče CO chrání všechny živé organizmy před smrtícím plynem. CO je neviditelný plyn bez zápachu, proto ho člověk nemůže smysly zaregistrovat. Detektor zajistí okamžité upozornění na tvorbu CO, který začne vznikat u špatně spalujících zařízení jako např. bojlery, kotle, krby a další zařízení spalující dřevo, uhlí, plyn, oleje nebo naftu. Vzhledem ke zrádnosti CO se doporučuje jeho umístění zejména k domácím kotlům a karmám."
Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/opavsko/opava/11000029834/oxid-uhelnaty-zabil-v-opave-dva-dospele-nezletilou-divku-a-psa-kotel-v-byte-signalizoval-technickou-zavadu