Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

OHK Opava ocenila nejlepší podnikatele v regionu

Opava |

Okresní hospodářská komora v Opavě udělovala cenu Merkurova křídla. Získávají ji co dva roky nejlepší podnikatelé a živnostníci v regionu. Za loňský, covidový rok, si mohli vítězové přebrat ocenění až nyní.

Bienále Merkurových křídel vyhlašuje Okresní hospodářská komora Opava od roku 2011. Ve třech kategoriích, živnostník, podnikatel a osobnost regionu, se hledají ti nejlepší. Návrhy podávají odborníci, představitelé hospodářské komory i veřejnost. Jejich posouzení se ujímá šesti členná kapitula, tedy porota. Slavnostní ceremoniál se měl konat už vloni, kvůli proti koronavirovým opatřením byl ale odložený.

Miluše Psotová, ředitelka, OHK Opava: „Pandemická situace by nedovolila tu slavnostní atmosféru. Bylo by tady málo osob, počet byl omezený na dvacet účastníků. Tím pádem se předání cen posunulo na jistou dobu.“

U nominovaných porota posuzovala různá kritéria. Např. stabilitu na trhu, míru inovace, ekologické chování nebo délku působení v regionu. Nedílnou součástí byly také reference od zákazníků. Na ty se může spoléhat Petr Jochim, který provádí stavební dozor a zvítězil jako nejlepší živnostník.

Petr Jochim, živnostník regionu, stavební dozor: „Snažím se k zákazníkům přistupovat otevřeně, dělat zodpovědně svou práci.“

V kategorii Podnikatel regionu nejvíce zaujala firma Labortech, která se zabývá vývojem a výrobou zkušebních strojů, a to pro evropský i světový trh. V Opavě působí dlouhodobě.

Vladan Dušek, podnikatel regionu, majitel firmy Labortech: „V naší firmě si zakládáme na vztazích. Někteří lidé zde pracují 25 let. Snažíme se jít napřed technologicky, ekologicky.“

Pro ocenění si přišel také Vladimír Peringer. Ten v roce 2016 zrekonstruoval bývalou vodárenskou věž u východního vlakového nádraží a udělal z ní kulturní centrum. Pořádá tady výstavy, besedy se zajímavými lidmi, promítá filmy. Kulturu se snaží pěstovat také v časech, které jí příliš nepřejí.

Vladimír Peringer, osobnost regionu, podnikatel: „Ta filantropie se trochu vyčerpala. Všichni přispívali v rámci covidu, teď v rámci války. Mám obavu, že se kultura dostane někde na chvost zájmu.“

Cenu Merkurova křídla navrhla studentka opavské střední školy průmyslové a umělecké Zuzana Černocká. A je vyrobena z tmavého dřeva a kovu.

Na závěr slavnostního ceremoniálu předložili členové Spolku na záchranu obchodního domu Breda před živnostníky a podnikatele výzvu. Městu se nedávno podařilo tuto chátrající kulturní památku od insolvenčního správce koupit a spolu se spolkem nyní hledá její smysluplné využití.

Lukáš Pavelek, předseda představenstva, OHK Opava: „Představitelé města si dobře uvědomují, že koupí Bredy veškerá práce teprve začíná. A teď bude nejtěžší úkol Bredě vdechnout život. A na tom bychom se jako podnikatelé chtěli podílet. Protože je zde příležitost jak pro služby, živnostníky, tak zde chceme vytvořit prostor pro business či coworkingové centrum.“

Možná, že na příštím předávání cen Merkurova křídla, už bude jasněji.


Nahlásit chybu


K tématu

Ostrava zvýší poplatky za komunální odpad. Zdražení se netýká dětí a seniorů

7. prosince 2023 10:31 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Neuvěřitelných 19 roků se dařilo Ostravě udržet poplatky za odpad na stejné částce. V poslední letech město doplácelo za své obyvatele stále víc peněz, až k dnešním 150 milionům ročně. Poplatek se zvyšuje o 222 korun. Zvýšení se netýká seniorů a dětí.

Prestižní cena za příkladnou správu kulturní památky putovala na zámek Kunín

4. prosince 2023 9:30 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Kastelán zámku Kunín na Novojičínsku Jaroslav Zezulčík obdržel cenu Národního památkového ústavu. Prestižní ocenění získal za příkladnou správu a prezentaci kulturní památky, jejíž ruinu pomohl proměnit v barokní perlu.

Bezplatný seminář Úřadu práce Frýdek-Místek pomůže zájemcům začít s podnikáním

Úřad práce ve Frýdku-Místku chystá bezplatný seminář pro začínající podnikatele. Zástupci z několika institucí na akci poradí zájemcům se vším, co je potřeba k založení všech typů podnikání nebo případně začínajících firem.


Zdravotnice z havířovské nemocnice prošly kurzem sebeobrany, nakládačku od nich dostal i ředitel

Hned dva kurzy sebeobrany zaplnily zdravotnice z havířovské nemocnice. Strážníci je učili, jak reagovat na nejrůznější krizové situace. A že to ženy pochopily správně, pocítil na vlastní kůži i ředitel nemocnice.

Slezskoostravské ZŠ se zapojily do projektu proti menstruační chudobě, Škrobálkova je v první řadě

Základní škola Škrobálkova ve Slezské Ostravě je jednou ze čtyř pilotních škol v rámci projektu zaměřeného na menstruační chudobu. Jako jedna z prvních ostravských škol vstoupila do jeho druhé části, která žákyním zprostředkuje volný odběr menstruačních pomůcek.

Nemocnice v Havířově uspořádala již 11. ročník Dne zdraví

Havířovská nemocnice se dlouhodobě věnuje prevenci. Během roku pořádá mnoho různě zaměřených akcí. Tou největší a nejkomplexnější je Den zdraví.

DPO modernizuje zastávky v Ostravě. Nejvíc jich je v obvodu Ostrava-jih

V těchto dnech se dokončuje první fáze modernizace devíti tramvajových zastávek v obvodu. Cílem je jednotný vzhled podle nového městského standardu. DPO navíc aktuálně vypisuje výběrové řízení na zhotovitele modernizace dalších zastávek.

Frýdek-Místek získal ocenění za projekt Stravenka F-M i zapojení do akce Ukliďme Česko

Frýdek-Místek slaví úspěch v celostátní ekologické soutěži díky dvěma osvětovým akcím. Kolektivní systém Nevajgluj, který se snaží omezit odhazování nedopalků a odpadků ve veřejném prostoru, ocenil projekt Stravenka F-M a zapojení veřejnosti do akce Ukliďme Česko.

Letiště Leoše Janáčka Ostrava letos zaznamenalo historicky nejúspěšnější sezónu

Dnes 13:05 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

450 tisíc odbavených cestujících za prvních 9 měsíců roku 2024. Pro ostravské letiště jde o rekord. V porovnání se stejným obdobím loňského roku se jedná o 45% nárůst. V letošní sezóně nabídlo letiště 31 destinací, z nichž 13 bylo nových, a už od začátku sezóny o ně byl velký zájem. Mezi nejpopulárnější novinky patřila Malaga ve Španělsku, egyptská Marsa Matrouh, tuniská Enfidha, Chania na řeckém ostrově Kréta, Dalamán v Tureku a albánská Tirana.

Obnova infrastruktury na Vrbensku po povodni pokračuje, některé cesty a mosty neexistují

Ve Vrbně pod Pradědem a okolí pokračují práce na postupném obnovování infrastruktury, kterou poškodila nedávná povodeň. Některá místa jsou však stále neprůjezdná, protože voda strhla mosty i celé úseky silnic.

Prostor před poliklinikou v Ostravě-Hrabůvce je po rekonstrukci

Veřejný prostor před poliklinikou v Ostravě-Hrabůvce má novou tvář. První rekonstrukce od 70. let minulého století, která byla zahájena loni v srpnu, skončila. Souběžně byla dokončena oprava přilehlých parkovišť.

Městský obvod Ostrava-Vítkovice letos investuje 13 milionů Kč do opravy hřbitova

Na hřbitově v Ostravě-Vítkovicích probíhá oprava chodníků a kanalizace. Některým lidem se tak zkomplikuje cesta ke hrobům za což se radnice omlouvá a prosí občany o shovívavost.

Děti společně s rodiči a hasiči pouštěly draky

Včera 13:39 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Děti z mateřské školy na Hořanech zažily nezapomenutelné podzimní odpoledne. Společně se svými staršími sourozenci, rodiči a stonavskými dobrovolnými hasiči se sešly u hasičárny na Novém Světě, aby si užily odpoledne plné zábavy.

Domov Bílá Opava vyčíslil škody po povodních. Voda zničila kotelnu, kuchyni i prádelnu

21. října 2024 11:58 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Domov Bílá Opava už vyčíslil škody, které napáchala zářijová povodeň. Částka se vyšplhala na více než 330 milionů korun. Voda zničila kotelnu, kuchyň, prádelnu a také nádvoří u hlavní budovy.

Na most v Ratibořské ulici v Opavě se v listopadou vrátí auta. Mostní provizorium už stojí

20. října 2024 20:01 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Náhradní most přes řeku Opavu už je téměř hotový. Ten stávající, který spojuje centrum Opavy s městskou částí Kateřinky poškodila zářijová povodeň natolik, že ho čeká demolice.

V Opavě je po letech opět vystaven unikátní model města z roku 1983

18. října 2024 11:55 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

V Opavě je po letech opět vystaven unikátní model města. Ten vznikl na počátku 80. let v souvislosti s novým územním plánem a vystavuje se jen při výjimečných příležitostech.

V Opavě už stojí mostní provizorium přes řeku Opavu. Zprovozněno bude začátkem listopadu

17. října 2024 11:36 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Náhradní most přes řeku Opavu už je téměř hotový. Ten stávající, který spojuje centrum Opavy s městskou částí Kateřinky poškodila zářijová povodeň natolik, že ho čeká demolice.

Velká voda způsobila milionové škody na rozestavěném zimním stadionu v Opavě

16. října 2024 17:38 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Zářijová ničivá povodeň se dotkla nejen náhradní ledové plochy v Městských sadech, ale také zimního stadionu na Zámeckém okruhu, který prochází kompletní rekonstrukcí. Škody po záplavách byly vyčísleny na 6 a půl milionů korun.

Videomapping na novou fasádu Bredy připomněl historii Opavy, která letos slaví 800 let

16. října 2024 17:30 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Veškeré akce spojené s Bredou mají u Opavanů velký ohlas. Ukázaly to nejen komentované prohlídky, ale i promítání na fasádu bývalého obchodního domu. Poslední videomapping proběhl v rámci oslav 800 let od první písemné zmínky o městě.

OHK Opava ocenila nejlepší podnikatele v regionu
Vydáno 27. května 2022 20:49, Opava, Katka Geryková
Okresní hospodářská komora v Opavě udělovala cenu Merkurova křídla. Získávají ji co dva roky nejlepší podnikatelé a živnostníci v regionu. Za loňský, covidový rok, si mohli vítězové přebrat ocenění až nyní.

Bienále Merkurových křídel vyhlašuje Okresní hospodářská komora Opava od roku 2011. Ve třech kategoriích, živnostník, podnikatel a osobnost regionu, se hledají ti nejlepší. Návrhy podávají odborníci, představitelé hospodářské komory i veřejnost. Jejich posouzení se ujímá šesti členná kapitula, tedy porota. Slavnostní ceremoniál se měl konat už vloni, kvůli proti koronavirovým opatřením byl ale odložený.

Miluše Psotová, ředitelka, OHK Opava: „Pandemická situace by nedovolila tu slavnostní atmosféru. Bylo by tady málo osob, počet byl omezený na dvacet účastníků. Tím pádem se předání cen posunulo na jistou dobu.“

U nominovaných porota posuzovala různá kritéria. Např. stabilitu na trhu, míru inovace, ekologické chování nebo délku působení v regionu. Nedílnou součástí byly také reference od zákazníků. Na ty se může spoléhat Petr Jochim, který provádí stavební dozor a zvítězil jako nejlepší živnostník.

Petr Jochim, živnostník regionu, stavební dozor: „Snažím se k zákazníkům přistupovat otevřeně, dělat zodpovědně svou práci.“

V kategorii Podnikatel regionu nejvíce zaujala firma Labortech, která se zabývá vývojem a výrobou zkušebních strojů, a to pro evropský i světový trh. V Opavě působí dlouhodobě.

Vladan Dušek, podnikatel regionu, majitel firmy Labortech: „V naší firmě si zakládáme na vztazích. Někteří lidé zde pracují 25 let. Snažíme se jít napřed technologicky, ekologicky.“

Pro ocenění si přišel také Vladimír Peringer. Ten v roce 2016 zrekonstruoval bývalou vodárenskou věž u východního vlakového nádraží a udělal z ní kulturní centrum. Pořádá tady výstavy, besedy se zajímavými lidmi, promítá filmy. Kulturu se snaží pěstovat také v časech, které jí příliš nepřejí.

Vladimír Peringer, osobnost regionu, podnikatel: „Ta filantropie se trochu vyčerpala. Všichni přispívali v rámci covidu, teď v rámci války. Mám obavu, že se kultura dostane někde na chvost zájmu.“

Cenu Merkurova křídla navrhla studentka opavské střední školy průmyslové a umělecké Zuzana Černocká. A je vyrobena z tmavého dřeva a kovu.

Na závěr slavnostního ceremoniálu předložili členové Spolku na záchranu obchodního domu Breda před živnostníky a podnikatele výzvu. Městu se nedávno podařilo tuto chátrající kulturní památku od insolvenčního správce koupit a spolu se spolkem nyní hledá její smysluplné využití.

Lukáš Pavelek, předseda představenstva, OHK Opava: „Představitelé města si dobře uvědomují, že koupí Bredy veškerá práce teprve začíná. A teď bude nejtěžší úkol Bredě vdechnout život. A na tom bychom se jako podnikatelé chtěli podílet. Protože je zde příležitost jak pro služby, živnostníky, tak zde chceme vytvořit prostor pro business či coworkingové centrum.“

Možná, že na příštím předávání cen Merkurova křídla, už bude jasněji.


Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/opavsko/opava/11000031643/ohk-opava-ocenila-nejlepsi-podnikatele-v-regionu