Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

V Opavě pokračují s odklízením následků povodně, těžká technika brzy zamíří i do zahrádkářských osad

Opava |  | Opavský expres

Práce na odklízení následků ničivé povodně stále nekončí. Lidé stále uklízí své domovy, veškeré zničené věci mohou nechávat před domy. Hromady poté odváží těžká technika.

Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy: “Je tady veškerá technika, kterou máme. Zhruba 180 nákladních aut, které jsou v provozu, máme odvezeno asi 30 procent objemu veškerých které jsou. Samozřejmě jak lidé dočišťují, tak vznikají nové a nové skládky, nicméně my to stále tolerujeme, vracíme se zpátky, děláme ty blokové čištění. To znamená, že uzavřeme celou ulici a pak se to postupně tou těžkou technikou nakládá a odváží ten odpad pryč.”

Město dělá vše i proto, aby se co nejdříve zbaviliy odpadu i zahrádkářské osady.

Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy: “My jsme už najeli i na ty zahrádkářské kolonie, tam je to velice důležité, protože toho odpadu je tam hodně, ony byly hodně zasaženy, takže tam teď řešíme tu těžkou techniku, aby jsme tam přijeli. Pomáhá nám armáda, pomáhají nám hasič a také vězni. Ty budeme mít ještě celý příští týden a také nám pomáhají studenti Policie ČR.”

V Opavě se postupně snižují skladové zásoby s humanitární pomocí, kterou už lidé tolik nepotřebují.

Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy: “Od pondělka už sklad na Hiilove nebude, poslední sklad, který máme, je na krnovské ulici v tělocvičně. Z tama se vydávají veškeré věci, které lidé žádají, takže my to rozvážíme na konkrétní místa, nebo si mohou přijít stále do tohoto skladu. Stále držíme evakuační centrum, je tam dneska asi 30 lidí. Připravili jsme i nějaké ubytování v našich městských bytech, které máme pro ty, kteří se nemají kam vrátit.”

Přednost mají senioři a maminky s dětmi. Lidem, kteří byli zatopeni, opavský magistrát vyplácí okamžitou finanční pomoc ve výši 20 tisíc korun na domácnost.

Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy: “My jsme v tuto chvíli na to radou města uvolnili 34 milionů korun a postupujeme rychle. Vlastně už máme hotové celé Držkovice, Vávrovice, Palhanec. Máme hotové na druhé straně Malé Hoštice, teď budeme dělat Komárov a už jdeme do Kateřinek. Postupujeme potom samozřejmě Mostní, Vojanova a podobně, takže jde to velice rychle. Koho nezastihneme doma, tak dostane od nás informaci, kdy se může dostavit. Zatím skoro všichni si berou hotovost, jsou rádi, protože potřebují rychle něco řešit, takže zatím nikdo nechtěl posílat na účet.”

Okamžitá finanční pomoc se týká více než 1600 domácností. Přesný počet bude znám po fyzických kontrolách na místě.

Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy: “Stále funguje i krizová linka, to znamená, že máme seznam priorit a když potřebuje nějaký senior nebo kdokoliv v domácnosti , tak my tam cíleně posíláme ať už to jsou dobrovolníci, vojáci nebo hasiči a cíleně děláme průtahové cesty, aby Opava byla co nejvíc průjezdná v těch hlavních tazích.”

Na obnovu následků extrémní povodně Opavě přispívají lidé z celé republiky. Na účet města už přišlo více než 5 milionů korun.

Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy: “Jsou to jak individuální pomoci, to znamená, že fyzické osoby nám posílají jako občané, jsou to i města, jsou to hejtmanství nebo jsou to firmy některých měst. Třeba z Brna jsme dostali milion korun. Jsou to dvě městské společnosti, takže za to velké díky, moc si toho vážíme, jsme rádi za takovou štědrost, no a peníze pořád přibývají. My všechny ty peníze použijeme na obnovu toho zničeného co v Opavě bylo.”
Nahlásit chybu


K tématu

Učitelé i další zaměstnanci odklízejí následky povodní na škole v Ostravě-Přívozu

Povodně zasáhly i několik ostravských škol. V Základní a mateřské škole Waldorfská se do úklidu zapojili úplně všichni zaměstnanci. Díky tomu by měla být škola mimo provoz maximálně jeden týden.

Řeka Opava v Opavě dál stoupá. Probíhá evakuace obyvatel a zavírají se cesty

15. září 2024 17:17 | Opava | Yvona Fajtová

Řeka Opava v Opavě už se na několika místech vylila z břehů. Proud je tak velký, že hrozí, že se protrhne hráz u městských částí Palhanec a Karlovec. Lidé proto museli být evakuováni. Voda také zatopila řadu silnic a třeba z Ostravy se do města dostanete už pouze přes Raduň a Kylešovice.

V Opavě evakuují tisíce lidí. Řeka Opava je na 3. stupni a hrozí více než stoletá voda

14. září 2024 22:32 | Opava | Yvona Fajtová

V Opavě hrozí více než stoletá voda. Řeka Opava už se místy vylila z břehů a je na 3. stupni povodňové aktivity. Kulminovat by měla kolem 4. hodiny ráno. Město proto vyzvalo obyvatele Kateřinek k evakuaci, zejména těch, kteří bydlí v nižších patrech.


V Ostravě-Porubě pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Bývalý slavný fotbalista Tomáš Ujfaluši pomohl klubu 1. FC Poruba s náborem dětí

Fotbalový klub 1. FC Poruba hledá nové kluky a holky. Uspořádal proto nábory nových fotbalových hvězdiček. Přijít mohl každý, kdo má chuť sportovat.

Havířov bojuje s potkany, ti si ve velkém pochutnávali i v hypermarketu

Potkani představují pro města noční můru. Neustále s nimi bojují i v Havířově, kde musí opět přistoupit k plošné deratizaci. Hlodavci velké škody napáchali i v jednom hypermarketu.

Senior v nazouvácích se ztratil na procházce, policie ho našla několik kilometrů od domova

Včera 10:01 | Studénka | Lukáš Zavadil

Úterní pátrání po téměř 80letém seniorovi na Novojičínsku mělo šťastný konec. Muž, který se vydal na procházku bez mobilního telefonu a v nazouvácích, byl nalezen několik kilometrů od domova díky rychlému zásahu policie a spolupráci s veřejností. Senior byl převezen do nemocnice, kde se potvrdilo, že je v dobrém zdravotním stavu.

Začala podzimní výzva 10 000 kroků, zapojit se může úplně každý

Od října začala další pravidelná výzva 10 tisíc kroků. Kdo se do ní zapojí, zlepší si kondici a přispěje k lepšímu zdraví a životnímu stylu. Ti nejlepší budou navíc odměněni. Zapojit se mohou jednotlivci i týmy všech věkových kategorií. A soutěží se také v rámci jednotlivých měst.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Technické služby fungují pod odborem údržby majetku, na zimu jsou připraveny

Studénka připravuje založení vlastních technických služeb. Zatím fungují jako oddělení v rámci odboru údržby majetku. Rozhodli o tom zastupitelé na poslední schůzi. Město pokračuje i v nákupu nové techniky.

Povodně zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny

Povodně zcela zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny. Magistrát musí nyní najít řešení, jaký zvolit povrch při následné rekonstrukci. Opravy začnou zřejmě až v příštím roce.

Starostka Ostravy-Poruby poděkovala všem lidem, kteří pomáhali s následky povodně

Zářijová ničivá povodeň opět ukázala, že lidé mají velká srdce. Vytopeným Porubanům pomáhaly stovky lidí, hasiči, řada firem i zaměstnanci radnice. Patří jim za to velký dík.

Je to tu! Síť stezek pro bikery v karvinském Černém lese je konečně legální

Datum 28. září se zapíše do historie oddílu karvinských bikerů jako jeden z nejvýznamnějších dnů. Oficiálně se jim podařilo zprovoznit síť stezek plnou trailů , kterou právě v tento den slavnostně otevřeli.

Spousta dětí z Opavy se učí v náhradních prostorách. V provizoriu budou muset zůstat i několik měsíců

Včera 18:22 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Povodeň v Opavě zasáhla celkem 5 základních a 6 mateřských škol. Do většiny z nich už se vrátily děti. Další musely do náhradních prostor. V provizoriu budou muset zůstat i několik měsíců.

Novým senátorem na Opavsku je primátor Tomáš Navrátil

2. října 2024 14:51 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Primátor Opavy Tomáš Navrátil si připsal další úspěch, Díky vašim hlasům se stal senátorem. Propojením obou funkcí se bude snažit udělat vše proto, aby se Opava i celé Opavsko ještě více rozvíjelo.

Spousta dětí z Opavy se učí v náhradních prostorách. Povodeň nejvíce zasáhla ZŠ Edvarda Beneše

1. října 2024 10:02 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Povodeň v Opavě zatopila celkem 5 základních a 6 mateřských škol. Do většiny z nich už se vrátily děti. Další musely do náhradních prostor. V provizoriu budou muset zůstat i několik měsíců

Opava finančně pomůže lidem postiženým povodní. Každé domácnosti poskytne 20 tisíc korun

29. září 2024 19:14 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Radní Opavy schválili okamžitou finanční pomoc ve výši 20 tisíc korun pro každou domácnost, kterou ve městě postihla ničivá povodeň.

V Opavě vznikla nová odpočinková místa. Vytvořili je studenti studentům

29. září 2024 19:02 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opava má dvě nové odpočinkové zóny. Vytvořili je studenti architektury ČVUT v Praze na Bezručově náměstí a u Arkád. Jde o místa, která si zasloužila oživení.

V Opavě pokračují s odklízením následků povodně, těžká technika brzy zamíří i do zahrádkářských osad
Vydáno 3. října 2024 17:59, Opava, Yvona Fajtová
Práce na odklízení následků ničivé povodně stále nekončí. Lidé stále uklízí své domovy, veškeré zničené věci mohou nechávat před domy. Hromady poté odváží těžká technika.

Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy: “Je tady veškerá technika, kterou máme. Zhruba 180 nákladních aut, které jsou v provozu, máme odvezeno asi 30 procent objemu veškerých které jsou. Samozřejmě jak lidé dočišťují, tak vznikají nové a nové skládky, nicméně my to stále tolerujeme, vracíme se zpátky, děláme ty blokové čištění. To znamená, že uzavřeme celou ulici a pak se to postupně tou těžkou technikou nakládá a odváží ten odpad pryč.”

Město dělá vše i proto, aby se co nejdříve zbaviliy odpadu i zahrádkářské osady.

Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy: “My jsme už najeli i na ty zahrádkářské kolonie, tam je to velice důležité, protože toho odpadu je tam hodně, ony byly hodně zasaženy, takže tam teď řešíme tu těžkou techniku, aby jsme tam přijeli. Pomáhá nám armáda, pomáhají nám hasič a také vězni. Ty budeme mít ještě celý příští týden a také nám pomáhají studenti Policie ČR.”

V Opavě se postupně snižují skladové zásoby s humanitární pomocí, kterou už lidé tolik nepotřebují.

Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy: “Od pondělka už sklad na Hiilove nebude, poslední sklad, který máme, je na krnovské ulici v tělocvičně. Z tama se vydávají veškeré věci, které lidé žádají, takže my to rozvážíme na konkrétní místa, nebo si mohou přijít stále do tohoto skladu. Stále držíme evakuační centrum, je tam dneska asi 30 lidí. Připravili jsme i nějaké ubytování v našich městských bytech, které máme pro ty, kteří se nemají kam vrátit.”

Přednost mají senioři a maminky s dětmi. Lidem, kteří byli zatopeni, opavský magistrát vyplácí okamžitou finanční pomoc ve výši 20 tisíc korun na domácnost.

Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy: “My jsme v tuto chvíli na to radou města uvolnili 34 milionů korun a postupujeme rychle. Vlastně už máme hotové celé Držkovice, Vávrovice, Palhanec. Máme hotové na druhé straně Malé Hoštice, teď budeme dělat Komárov a už jdeme do Kateřinek. Postupujeme potom samozřejmě Mostní, Vojanova a podobně, takže jde to velice rychle. Koho nezastihneme doma, tak dostane od nás informaci, kdy se může dostavit. Zatím skoro všichni si berou hotovost, jsou rádi, protože potřebují rychle něco řešit, takže zatím nikdo nechtěl posílat na účet.”

Okamžitá finanční pomoc se týká více než 1600 domácností. Přesný počet bude znám po fyzických kontrolách na místě.

Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy: “Stále funguje i krizová linka, to znamená, že máme seznam priorit a když potřebuje nějaký senior nebo kdokoliv v domácnosti , tak my tam cíleně posíláme ať už to jsou dobrovolníci, vojáci nebo hasiči a cíleně děláme průtahové cesty, aby Opava byla co nejvíc průjezdná v těch hlavních tazích.”

Na obnovu následků extrémní povodně Opavě přispívají lidé z celé republiky. Na účet města už přišlo více než 5 milionů korun.

Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy: “Jsou to jak individuální pomoci, to znamená, že fyzické osoby nám posílají jako občané, jsou to i města, jsou to hejtmanství nebo jsou to firmy některých měst. Třeba z Brna jsme dostali milion korun. Jsou to dvě městské společnosti, takže za to velké díky, moc si toho vážíme, jsme rádi za takovou štědrost, no a peníze pořád přibývají. My všechny ty peníze použijeme na obnovu toho zničeného co v Opavě bylo.”
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/opavsko/opava/11000045272/v-opave-pokracuji-s-odklizenim-nasledku-povodne-tezka-tchnika-brzy-zamiri-i-do-zahradkarskych-osad