Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Kurz španělské kuchyně na středních školách. To jsou dobroty i kultura

Ostrava-Jih |

Střední škola společného stravování měla jedinečnou možnost seznámit se se španělskou gastronomií. Do tajů španělské kuchyně zavedl studenty prvního a druhého ročníku šéfkuchař přímo ze Španělska.

Valencijskou paellu, krevety na česneku a na závěr sladkou tečku-pomerančový sorbet. Tato typická španělská jídla a pokrmy naučil krok za krokem připravit mladé studenty střední školy společného stravování v Hrabůvce skvělý španělský šéfkuchař Garcia. 

“Tento kurz španělské gastronomie máme první krát,////  je to jedinečná příležitost, protože jednak žáci a učitelé odborného výcviku a teorie se seznamují na dovolených nebo prostřednictvím programu Erasmus plus, nebo přes televizi, takže teď máme to  naostro, jak se říká, přímo v našem gastrocentru, kde můžeme pod vedením, jak už jsem zmiňovala, skvělého gastronomického šéfkuchaře Garcia, toto provést v praxi,” uvádí Hana Schwarzová, učitelka

.

Kurzu se zúčastnilo 30 mladých gastronomů, učitelé odborného výcviku a hosté. Veškeré pochutiny se připravovaly z čerstvých potravin nakoupených v Česku. Jen šafrán si šéfkuchař přivezl až ze Španělska. 

“Tady děláme kurzy váření ze Španělska a gastronomie pro děti a máme klasika, tradiční menu. Ony jsou výborná, mají velký motivace a nakonec dnes nedělám nic, jen mluvím a oni dělají všechno a doufám, že to bude krásný a chutný,” říká Enrique García Tejada, španělský šéfkuchař 

“Já jsem nikdy nezkusila španělskou kuchyni, takže nevím, jak chutná ,Pokyny, které nám dává, tak je strašně, tak je pochopíme srozumitelně. Něc nevíme, tak nám to zase vysvětlí a je to fakt milý chlap a naučí dobře.”

Na prezentaci španělské kuchyně ochutnával i sám španělský velvyslanec.

“Je zajímavé dělat věci v jiných krajích a zrovna v krajích, které jsou daleko od hlavního města a nejde jenom o to sledovat recepty. To může dělat skoro každý, ale jde taky o tu filosofii, třeba společně strávit čas při stolu. Třeba ta naše filosofie nedat si jídlo za 20 min a potom pokračovat do práce, ale prostě užívat si to jídlo a udělat si čas na to jídlo. To se mi líbí.Miguel Valentin, španělské velvyslanectví,” říká Miguel Valentin, španělské velvyslanectví

Kurz španělské kuchyně letos probíhal na 7 vybraných středních školách v Česku Kromě Střední školy společného stravování v Hrabůvce dostaly tu možnost školy na Vysočině a v Karlovarském, Jihomoravském a Olomouckém kraji.

Nahlásit chybu


Osmnáctiletý mladík nezvládl řízení a sjel do říčky u Hukvald, zdravotníci museli vrtulníkem transportovat zraněnou spolujezdkyni

Včera 20:25 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Krátce před 15. hodinou došlo v obci Hukvaldy k vážné dopravní nehodě. Mladý řidič nezvládl řízení a jeho vozidlo sjelo ze srázu do říčky Ondřejnice, kde se převrátilo na bok. Řidič se z auta dostal sám, jeho spolujezdkyni museli z vozu pomoci vyprostit projíždějící svědci. Dívka byla následně letecky transportována do nemocnice.

Kraj posoudí dokumentaci EIA k plánovanému obchvatu Havířova

Krajský úřad dostal na stůl dokumentaci EIA k plánovanému obchvatu Havířova. S výsledky posuzování vlivu na životní prostředí chce nyní Ředitelství silnic a dálnic seznámit i zástupce dotčených obcí.

Reuse centrum je po povodni znovu otevřeno. Hala musela být vysušena a zrekonstruována

Reuse centrum Ostrava je po povodních znovu otevřeno. Voda, která se prohnala Přívozem, v něm napáchala velké škody a tak musela být hala vysušena a zrekonstruována. Většina věcí skončila na skládce, ale nyní už je centrum zase plné věcí připravených na druhý život.

Sportovec MSK: hlavní cena pro Ogrodníkovou, legendou Sakala

Bronzová medailistka z olympiády v Paříži, oštěpařka Nikola Ogrodníková se stala nejlepší sportovkyní MS kraje za rok 2024. Novým členem Síně slávy byl vyhlášen skokan na lyžích Jaroslav Sakala.

MP Ostrava má 15 nových strážníků. Slavnostní slib složili před primátorem Janem Dohnalem

V Ostravě začalo sloužit 15 nových strážníků. Rekvalifikační kurz už mají úspěšně za sebou a tak zbýval pouze slavností slib před primátorem města Janem Dohnalem. Nováčci už byli rozděleni napříč městskými obvody.

Moravská Ostrava a Přívoz spouští další participaci. Přijímá návrhy na proměny míst

Moravská Ostrava a Přívoz spustila další ročník participativního rozpočtu Náš obvod. Lidé mohou navrhovat úpravy veřejných prostranství a sami rozhodnout o tom, kam má obvod investovat.

Reakcí na vážné nehody v Opavě byla dopravně bezpečnostní akce zaměřená na chodce

13. března 2025 10:15 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

V Opavě proběhla dopravně bezpečnostní akce zaměřená na chodce. Vůbec poprvé se do ní společně zapojili Policie ČR, strážníci a krajský koordinátor BESIPu.

Sdílená kola ve Frýdku-Místku mají letos řadu vylepšení

Od března je opět v ulicích Frýdku-Místku služba sdílených kol. Město uzavřelo novou smlouvu se společností nextbike, která přináší uživatelům několik novinek. K dispozici je větší počet stanovišť a také modernizovaná kola s lepším řazením.

Další ročník motýlkářského trojboje se již klasicky uskutečnil v Karviné

V Karviné se uskutečnil další ročník velkého Motýlkářského trojboje, který je jediným závodem svého druhu v Česku. Účast byla skutečně veliká - plavci se sjeli z celé České republiky. V těžkém plaveckém stylu se soutěžilo v několika disciplínách.

Nový Jičín začal s jarním úklidem, odtahy ještě letos nebudou

V Novém Jičíně bylo zahájeno rajónové čištění města. Práce budou postupovat od centra směrem k místním částem. Řidiči by měli pozorně sledovat, kdy bude úklid vyžadovat zákaz parkování v dané lokalitě.

Kováři

Ostrava Nástup: od 15. března 2025 od 33 500 do 35 500 Kč/měsíc

DK Poklad v Porubě ovládl již 4. ročník seniorského bálu. Poprvé vystoupil zahraniční host

13. března 2025 15:47 | Ostrava-Poruba | Jana Lipowská | Expres Ostrava-Poruba

Dům kultury Poklad zaplnili senioři. Nenechali si totiž ujít Seniorský bál, který opět lákal na pestrý program. Hvězdou letošního ročníku byl poprvé zahraniční zpěvák.

Den otevřených dveří na ZŠ I. Sekaniny. Rodiče s dětmi mohli navštívit i ukázkové hodiny

13. března 2025 15:03 | Ostrava-Poruba | Jana Lipowská | Expres Ostrava-Poruba

Předškoláky čekají v dubnu zápisy do prvních tříd. Základní školy si před nimi pro děti i jejich rodiče připravily Dny otevřených dveří. My jsme se byli s kamerou podívat na porubské ZŠ Ivana Sekaniny.

Den otevřených dveří na ZŠ I. Sekaniny. Rodiče s dětmi mohli navštívit i ukázkové hodiny

12. března 2025 14:58 | Ostrava-Poruba | Jana Lipowská | Regionální zprávy POLAR

Předškoláky čekají v dubnu zápisy do prvních tříd. Základní školy si před nimi pro děti i jejich rodiče připravily Dny otevřených dveří. My jsme se byli s kamerou podívat na porubské ZŠ Ivana Sekaniny.

Na Bruntálsku řádí žhář, který zakládá požáry v přírodě. Hasiči museli nasadit 38 jednotek

12. března 2025 11:21 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Žhář, který řádí na Bruntálsku, opět udeřil. Po sérii přírodních požárů na začátku března přišla v úterý 11. března další a ještě větší série požárů. Hasiči museli postupně zasahovat na 8 místech v našem kraji a další požáry likvidovali také hasiči z Olomouckého kraje.

Do roku 2040 má v Ostravě-Jihu ubýt až 11 tisíc obyvatel

12. března 2025 11:10 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

V roce 2040 bude mít Ostrava-Jih podle demografické prognózy už jen 88 tisíc obyvatel. To je o 11 a půl tisíce méně než dnes. Pokles se dotkne především ekonomicky aktivních lidí a dětí, což výrazně ovlivní trh práce, školství a městské služby.

O osvětovou akci Den sluchu ve Vítkovické knihovně byl velký zájem

Péče o sluchové ústrojí se často podceňuje a neměli bychom ho zanedbávat. Vítkovická knihovna si proto pro veřejnost připravila osvětovou akci. Zájemci si mohli od odborníků vyšetřit sluch a nechat si poradit jak o tento důležitý orgán pečovat.

Kurz španělské kuchyně na středních školách. To jsou dobroty i kultura
Vydáno 22. listopadu 2019 13:09, Ostrava-Jih, Yvona Fajtová
Střední škola společného stravování měla jedinečnou možnost seznámit se se španělskou gastronomií. Do tajů španělské kuchyně zavedl studenty prvního a druhého ročníku šéfkuchař přímo ze Španělska.

Valencijskou paellu, krevety na česneku a na závěr sladkou tečku-pomerančový sorbet. Tato typická španělská jídla a pokrmy naučil krok za krokem připravit mladé studenty střední školy společného stravování v Hrabůvce skvělý španělský šéfkuchař Garcia. 

“Tento kurz španělské gastronomie máme první krát,////  je to jedinečná příležitost, protože jednak žáci a učitelé odborného výcviku a teorie se seznamují na dovolených nebo prostřednictvím programu Erasmus plus, nebo přes televizi, takže teď máme to  naostro, jak se říká, přímo v našem gastrocentru, kde můžeme pod vedením, jak už jsem zmiňovala, skvělého gastronomického šéfkuchaře Garcia, toto provést v praxi,” uvádí Hana Schwarzová, učitelka

.

Kurzu se zúčastnilo 30 mladých gastronomů, učitelé odborného výcviku a hosté. Veškeré pochutiny se připravovaly z čerstvých potravin nakoupených v Česku. Jen šafrán si šéfkuchař přivezl až ze Španělska. 

“Tady děláme kurzy váření ze Španělska a gastronomie pro děti a máme klasika, tradiční menu. Ony jsou výborná, mají velký motivace a nakonec dnes nedělám nic, jen mluvím a oni dělají všechno a doufám, že to bude krásný a chutný,” říká Enrique García Tejada, španělský šéfkuchař 

“Já jsem nikdy nezkusila španělskou kuchyni, takže nevím, jak chutná ,Pokyny, které nám dává, tak je strašně, tak je pochopíme srozumitelně. Něc nevíme, tak nám to zase vysvětlí a je to fakt milý chlap a naučí dobře.”

Na prezentaci španělské kuchyně ochutnával i sám španělský velvyslanec.

“Je zajímavé dělat věci v jiných krajích a zrovna v krajích, které jsou daleko od hlavního města a nejde jenom o to sledovat recepty. To může dělat skoro každý, ale jde taky o tu filosofii, třeba společně strávit čas při stolu. Třeba ta naše filosofie nedat si jídlo za 20 min a potom pokračovat do práce, ale prostě užívat si to jídlo a udělat si čas na to jídlo. To se mi líbí.Miguel Valentin, španělské velvyslanectví,” říká Miguel Valentin, španělské velvyslanectví

Kurz španělské kuchyně letos probíhal na 7 vybraných středních školách v Česku Kromě Střední školy společného stravování v Hrabůvce dostaly tu možnost školy na Vysočině a v Karlovarském, Jihomoravském a Olomouckém kraji.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/ostrava/ostrava-jih/11000018324/kurz-spanelske-kuchyne-na-strednich-skolach-to-jsou-dobroty-i-kultura