Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Kurz španělské kuchyně na středních školách. To jsou dobroty i kultura

Ostrava-Jih |

Střední škola společného stravování měla jedinečnou možnost seznámit se se španělskou gastronomií. Do tajů španělské kuchyně zavedl studenty prvního a druhého ročníku šéfkuchař přímo ze Španělska.

Valencijskou paellu, krevety na česneku a na závěr sladkou tečku-pomerančový sorbet. Tato typická španělská jídla a pokrmy naučil krok za krokem připravit mladé studenty střední školy společného stravování v Hrabůvce skvělý španělský šéfkuchař Garcia. 

“Tento kurz španělské gastronomie máme první krát,////  je to jedinečná příležitost, protože jednak žáci a učitelé odborného výcviku a teorie se seznamují na dovolených nebo prostřednictvím programu Erasmus plus, nebo přes televizi, takže teď máme to  naostro, jak se říká, přímo v našem gastrocentru, kde můžeme pod vedením, jak už jsem zmiňovala, skvělého gastronomického šéfkuchaře Garcia, toto provést v praxi,” uvádí Hana Schwarzová, učitelka

.

Kurzu se zúčastnilo 30 mladých gastronomů, učitelé odborného výcviku a hosté. Veškeré pochutiny se připravovaly z čerstvých potravin nakoupených v Česku. Jen šafrán si šéfkuchař přivezl až ze Španělska. 

“Tady děláme kurzy váření ze Španělska a gastronomie pro děti a máme klasika, tradiční menu. Ony jsou výborná, mají velký motivace a nakonec dnes nedělám nic, jen mluvím a oni dělají všechno a doufám, že to bude krásný a chutný,” říká Enrique García Tejada, španělský šéfkuchař 

“Já jsem nikdy nezkusila španělskou kuchyni, takže nevím, jak chutná ,Pokyny, které nám dává, tak je strašně, tak je pochopíme srozumitelně. Něc nevíme, tak nám to zase vysvětlí a je to fakt milý chlap a naučí dobře.”

Na prezentaci španělské kuchyně ochutnával i sám španělský velvyslanec.

“Je zajímavé dělat věci v jiných krajích a zrovna v krajích, které jsou daleko od hlavního města a nejde jenom o to sledovat recepty. To může dělat skoro každý, ale jde taky o tu filosofii, třeba společně strávit čas při stolu. Třeba ta naše filosofie nedat si jídlo za 20 min a potom pokračovat do práce, ale prostě užívat si to jídlo a udělat si čas na to jídlo. To se mi líbí.Miguel Valentin, španělské velvyslanectví,” říká Miguel Valentin, španělské velvyslanectví

Kurz španělské kuchyně letos probíhal na 7 vybraných středních školách v Česku Kromě Střední školy společného stravování v Hrabůvce dostaly tu možnost školy na Vysočině a v Karlovarském, Jihomoravském a Olomouckém kraji.

Nahlásit chybu


Poruba pečuje o stromy a zeleň také v zimním období. Zaměřuje se na ořezy

Včera 14:00 | Ostrava-Poruba | Jana Lipowská

Ostrava-Poruba nepřestává pečovat o stromy a zeleň také v podzimním a zimním období. Takzvaný vegetační klid využívá především k bezpečnostním a zdravotním ořezům stromů a k odstraňování parazitujícího jmelí.

Nový Jičín ocenil hrdiny všedního dne, bylo jich více než čtyřicet

Včera 9:10 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Nový Jičín ocenil bezpříspěvkové dárce krve. Do auly radnice pozvalo přes 40 mužů a žen, kteří vzácnou tekutinu dávají pravidelně, a poděkovalo jim za projevenou solidaritu.

Cizinec uškrtil krajanku a její tělo hodil do potoku, našli ji za 12 dnů

Včera 13:01 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezská mordparta vyřešila další brutální vraždu. 33letý cizinec připravil o život o 10 let mladší krajanku. Kriminalisté ji nejprve pohřešovali. Později našli její tělo v říčce Olešná u Staříče.

Zastupitelstvo města Karviné na svém 23. zasedání schválilo rekordní rozpočet na rok 2026

Včera 13:55 | Karviná | Gabriela Stašová

Uskutečnilo se 23. zasedání Zastupitelstva města Karviné, na kterém zastupitelé schválili rozpočet na rok 2026. Celkový rozpočet se blíží 1,9 miliardy korun. I přes plánovaný schodek bude město dál pokračovat v rozvojových projektech a nadále podporovat své obyvatele.

Třinecká CirkArena bude přínosem pro celý MS kraj

8. prosince 2025 14:33 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Na místě bývalé hokejové haly Werk Arena v Třinci byla slavnostně zahájena stavba ambiciózního projektu CirkArena. Nové výzkumné a vzdělávací centrum zaměřené na cirkulární ekonomiku, materiálové procesy a technologie budoucnosti, by mělo vyrůst do dvou let.

Žáci SOŠ Frýdek-Místek vyrobili pokladničku pro Vánoční sbírku

Včera 7:29 | Frýdek-Místek | Tomáš Tikal

Obyvatelé Frýdku-Místku se mohou na Vánoce těšit nejen na vánoční strom na Zámeckém náměstí ve Frýdku, ale také na zbrusu novou pokladničku pro charitativní sbírku. Zajímavé na ni je, že ji vyrobili žáci místní Střední odborné školy.

V Karviné se měnily během podzimu zpomalovací pruhy napříč částmi města

Včera 14:31 | Karviná | Gabriela Stašová

V Karviné podnikli další krok k bezpečnosti dopravy i chodců - nově zrekonstruované zpomalovací pruhy napříč městem upozorní na místa, která jsou kritická.

Předvánoční polévka Armády spásy pomáhá lidem v nouzi

8. prosince 2025 12:49 | Havířov | Bára Kelnerová

Myslet na druhé a pomoci tam, kde je potřeba. To je hlavním posláním Armády spásy. Právě proto k předvánočnímu období už neodmyslitelně řadí i tradiční rozlévání polévky potřebným na náměstí Republiky v Havířově.

Populární sbírka se rozjela, pokladničky jsou na obou náměstích

8. prosince 2025 19:00 | Frýdek-Místek | Tomáš Tikal

Advent ve Frýdku-Místku každým rokem provází sbírka Vánoční strom. Tentokrát jsou pokladničky pro dobrou věc umístěné na obou hlavních náměstích. A výtěžek využije domácí zdravotní péče Salvie.

Seniorce se zatočila hlava a spadla na zem. Další záchrana díky Senior lince

8. prosince 2025 11:29 | Ostrava-Mariánské hory | Anna Břenková

Seniorka šla po tmě na záchod, zatočila se jí hlava a spadla. Zavolala si pomoc přes tlačítko Senior linky. Přivolaní strážníci ženu uložili do postele a zavolali záchranku. Žena byla nakonec převezena do nemocnice.

Psychologové

Ostrava Nástup: od 1. února 2026 od 29 050 do 42 140 Kč/měsíc

Konference řešila témata náhradní rodinné péče

Včera 17:09 | Ostrava-město | Andrea Holeszová

Na Obchodní akademii v Moravské Ostravě se již po třinácté konala konference Dejme dětem rodinu. Jejím záměrem je otevírat aktuální témata v oblasti náhradní rodinné péče. Moravskoslezský kraj se řadí v řešení této problematiky mezi nejlepší v republice.

Hosté ve studiu: Romana Bélová, náměstkyně ředitelky, Slezská diakonie

Včera 17:00 | Ostrava-město | Jana Lipowská

Slezská diakonie slaví 35 let také kampaní Povolání

Mírové náměstí v Ostravě-Vítkovicích zdobí dvacetimetrová jedle

Mikuláš s anděly a čerty navštívili rozsvícení vánočního stromu v Ostravě-Vítkovicích.

Svinovský jarmark přilákal stovky návštěvníků

Včera 12:17 | Ostrava-Svinov | Pavel Straka

Svinovský jarmark už neodmyslitelně patří k životu městského obvodu. Každý rok láká stovky návštěvníků na dobroty, rukodělné výrobky i bohatý kulturní program. Letošní ročník přinesl nejen tradiční nabídku, ale také několik zajímavých novinek.

Držitelé Thálií navštívili Novou radnici. Za Ostravu uspěli tři umělci

Včera 12:15 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Držitelé Thálií, které uděluje Herecká asociace nejlepším divadelním hercům a herečkám se sešlí na Nové radnici s vedením města. V letošním ročníku uspěli tři zástupci Ostravy.

Krabice od bot pomůže dětem v těžkých situacích. Do největší sbírky se zapojila i Ostrava

8. prosince 2025 15:50 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Vánoční sbírka Krabice od bot opět dorazila do Ostravy. Lidé z celého regionu nosili dárky pro děti, které by jinak pod stromečkem často nic nenašly. Do sbírky se zapojilo i vedení města a další organizace. Dárky putují přímo ke konkrétním dětem v těžké životní situaci.

Kurz španělské kuchyně na středních školách. To jsou dobroty i kultura
Vydáno 22. listopadu 2019 13:09, Ostrava-Jih, Yvona Fajtová
Střední škola společného stravování měla jedinečnou možnost seznámit se se španělskou gastronomií. Do tajů španělské kuchyně zavedl studenty prvního a druhého ročníku šéfkuchař přímo ze Španělska.

Valencijskou paellu, krevety na česneku a na závěr sladkou tečku-pomerančový sorbet. Tato typická španělská jídla a pokrmy naučil krok za krokem připravit mladé studenty střední školy společného stravování v Hrabůvce skvělý španělský šéfkuchař Garcia. 

“Tento kurz španělské gastronomie máme první krát,////  je to jedinečná příležitost, protože jednak žáci a učitelé odborného výcviku a teorie se seznamují na dovolených nebo prostřednictvím programu Erasmus plus, nebo přes televizi, takže teď máme to  naostro, jak se říká, přímo v našem gastrocentru, kde můžeme pod vedením, jak už jsem zmiňovala, skvělého gastronomického šéfkuchaře Garcia, toto provést v praxi,” uvádí Hana Schwarzová, učitelka

.

Kurzu se zúčastnilo 30 mladých gastronomů, učitelé odborného výcviku a hosté. Veškeré pochutiny se připravovaly z čerstvých potravin nakoupených v Česku. Jen šafrán si šéfkuchař přivezl až ze Španělska. 

“Tady děláme kurzy váření ze Španělska a gastronomie pro děti a máme klasika, tradiční menu. Ony jsou výborná, mají velký motivace a nakonec dnes nedělám nic, jen mluvím a oni dělají všechno a doufám, že to bude krásný a chutný,” říká Enrique García Tejada, španělský šéfkuchař 

“Já jsem nikdy nezkusila španělskou kuchyni, takže nevím, jak chutná ,Pokyny, které nám dává, tak je strašně, tak je pochopíme srozumitelně. Něc nevíme, tak nám to zase vysvětlí a je to fakt milý chlap a naučí dobře.”

Na prezentaci španělské kuchyně ochutnával i sám španělský velvyslanec.

“Je zajímavé dělat věci v jiných krajích a zrovna v krajích, které jsou daleko od hlavního města a nejde jenom o to sledovat recepty. To může dělat skoro každý, ale jde taky o tu filosofii, třeba společně strávit čas při stolu. Třeba ta naše filosofie nedat si jídlo za 20 min a potom pokračovat do práce, ale prostě užívat si to jídlo a udělat si čas na to jídlo. To se mi líbí.Miguel Valentin, španělské velvyslanectví,” říká Miguel Valentin, španělské velvyslanectví

Kurz španělské kuchyně letos probíhal na 7 vybraných středních školách v Česku Kromě Střední školy společného stravování v Hrabůvce dostaly tu možnost školy na Vysočině a v Karlovarském, Jihomoravském a Olomouckém kraji.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/ostrava/ostrava-jih/11000018324/kurz-spanelske-kuchyne-na-strednich-skolach-to-jsou-dobroty-i-kultura