Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Kurz španělské kuchyně na středních školách. To jsou dobroty i kultura

Ostrava-Jih |

Střední škola společného stravování měla jedinečnou možnost seznámit se se španělskou gastronomií. Do tajů španělské kuchyně zavedl studenty prvního a druhého ročníku šéfkuchař přímo ze Španělska.

Valencijskou paellu, krevety na česneku a na závěr sladkou tečku-pomerančový sorbet. Tato typická španělská jídla a pokrmy naučil krok za krokem připravit mladé studenty střední školy společného stravování v Hrabůvce skvělý španělský šéfkuchař Garcia. 

“Tento kurz španělské gastronomie máme první krát,////  je to jedinečná příležitost, protože jednak žáci a učitelé odborného výcviku a teorie se seznamují na dovolených nebo prostřednictvím programu Erasmus plus, nebo přes televizi, takže teď máme to  naostro, jak se říká, přímo v našem gastrocentru, kde můžeme pod vedením, jak už jsem zmiňovala, skvělého gastronomického šéfkuchaře Garcia, toto provést v praxi,” uvádí Hana Schwarzová, učitelka

.

Kurzu se zúčastnilo 30 mladých gastronomů, učitelé odborného výcviku a hosté. Veškeré pochutiny se připravovaly z čerstvých potravin nakoupených v Česku. Jen šafrán si šéfkuchař přivezl až ze Španělska. 

“Tady děláme kurzy váření ze Španělska a gastronomie pro děti a máme klasika, tradiční menu. Ony jsou výborná, mají velký motivace a nakonec dnes nedělám nic, jen mluvím a oni dělají všechno a doufám, že to bude krásný a chutný,” říká Enrique García Tejada, španělský šéfkuchař 

“Já jsem nikdy nezkusila španělskou kuchyni, takže nevím, jak chutná ,Pokyny, které nám dává, tak je strašně, tak je pochopíme srozumitelně. Něc nevíme, tak nám to zase vysvětlí a je to fakt milý chlap a naučí dobře.”

Na prezentaci španělské kuchyně ochutnával i sám španělský velvyslanec.

“Je zajímavé dělat věci v jiných krajích a zrovna v krajích, které jsou daleko od hlavního města a nejde jenom o to sledovat recepty. To může dělat skoro každý, ale jde taky o tu filosofii, třeba společně strávit čas při stolu. Třeba ta naše filosofie nedat si jídlo za 20 min a potom pokračovat do práce, ale prostě užívat si to jídlo a udělat si čas na to jídlo. To se mi líbí.Miguel Valentin, španělské velvyslanectví,” říká Miguel Valentin, španělské velvyslanectví

Kurz španělské kuchyně letos probíhal na 7 vybraných středních školách v Česku Kromě Střední školy společného stravování v Hrabůvce dostaly tu možnost školy na Vysočině a v Karlovarském, Jihomoravském a Olomouckém kraji.

Nahlásit chybu


Žena, kterou srazilo auto v Ostravě na Mariánskohorské, zemřela

Dnes 16:55 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Šla v odstavném pruhu v protisměru a srazilo ji auto. Do nemocnice ji odvezli v kritickém stavu. Později ale přišla zpráva, že 61letá žena bohužel zemřela. Případ si převzali kriminalisté.

Ve Frýdku-Místku je vystaveno 350 betlémů z celého světa

Dnes 15:10 | Frýdek-Místek | Libor Běčák

Zhruba 350 betlémů z celého světa je vystaveno v Základní škole v ulici Československé armády ve Frýdku-Místku. Betlémy jsou vyrobené z nejrůznějších materiálů a některé jsou tak malé, že je k jejich prohlédnutí nutné použít lupu.

Ostravské letiště překonalo hranici půl milionu odbavených cestujících

Dnes 12:38 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Letiště Leoše Janáčka Ostrava letos poprvé ve své historii odbavilo více než půl milionu cestujících. Významný milník potvrzuje rostoucí zájem o regionální letiště a širší nabídku pravidelných i charterových letů.

OKD uctilo památku třinácti obětí neštěstí na dole ČSM z roku 2018

Dnes 14:16 | Stonava | Jiří Cileček

Ve Stonavě se uskutečnil pietní akt na památku třinácti horníků, kteří zahynuli při výbuchu metanu na Dole ČSM v prosinci roku 2018. Zástupci společnosti OKD spolu s hosty uctili památku jedné z nejtragičtějších událostí v historii tuzemského hornictví.

Těšínské divadlo je otevřeno po rozsáhlé rekonstrukci, vyšla na téměř 140 milionů korun

Rekonstrukce Těšínského divadla přinesla moderní technické zázemí, nové prostory pro diváky i umělce a zároveň vzniklo úplně nové Divadelní a kulturní centrum. To má rozšířit nabídku kulturního vyžití v Českém Těšíně.

V sídle CKV v centru Ostravy vyrostla Betlémská Jurta bratří Formanů

Včera 11:30 | Ostrava-Centrum | Andrea Holeszová

Prostory Vily Hanse Ulricha na Sokolské třídě v Ostravě se proměnily ve výjimečné místo plné vánoční atmosféry, poezie a klidu. Divadlo bratří Formanů a jejich přátel představilo v Centru kultury a vzdělávání interaktivní expozici Betlémská jurta.

Domov Korýtko bude nejmodernějším zařízením pro seniory v Ostravě

Včera 17:26 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Rozsáhlá rekonstrukce a přístavba Domova Korýtko v Ostravě se blíží k závěru. Stavba se kvůli technickým komplikacím protáhla o dva roky a výrazně prodražila. Hotová by ale měla být v únoru. Konečná kapacita bude 254 klientů.

Radnice potěšila osamělé seniory vánočním obědem

Včera 11:26 | Havířov | Bára Kelnerová

Ve městě žije řada osamělých seniorů, kteří ale mají rádi společnost. Právě pro ně radnice každoročně pořádá společný vánoční oběd. Příjemné setkání potěšilo všechny zúčastněné.

Rodinné centrum shromáždilo přes stovku dárků, předalo je i dětskému domovu

Včera 15:07 | Studénka | Petra Dorazilová

Akce Krabice od bot, kterou pořádalo rodinné centrum ve Studénce, přinese radost více než stovce dětí. Díky štědrosti dárců se podařilo předat vánoční balíčky i v dětském domově v Novém Jičíně.

Radary ve Starém Městě hlídají rychlost řidičů

18. prosince 2025 17:28 | Frýdek-Místek | Tomáš Tikal

Ve Starém Městě u Frýdku-Místku bylo zavedeno automatizované úsekové měření rychlosti na ulici Na Baštici. Zařízení měří obousměrně a je zaměřeno na zvýšení bezpečnosti v obci.

Ranní nehoda na Mariánskohorské: policie hledá svědky vážného střetu s chodkyní

Včera 13:48 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

V pátek 19. prosince ráno zasahovaly složky IZS v Moravské Ostravě u vážné dopravní nehody. Řidič osobního auta se na Mariánskohorské ulici střetl s chodkyní, která utrpěla těžká zranění a skončila v nemocnici. Policisté nyní hledají svědky události.

Zanedbaný hřbitov ožívá: Mariánské Hory investují miliony

Hřbitov v Ostravě-Mariánských Horách prochází v těchto měsících rozsáhlou rekonstrukcí, která má zlepšit jeho celkový stav i komfort pro návštěvníky. Práce probíhají za plného provozu a jsou rozděleny do dvou etap.

Sbírka Srdce pro Porubu pomohla Vojtovi. Nyní se vybírá na rehabilitace pro Karin

18. prosince 2025 17:54 | Ostrava-Poruba | Jana Lipowská

Vánoce nejsou pouze o výzdobě a dobrém jídle a pití, jsou především o solidaritě. Součástí vánočního jarmarku na Alšově náměstí byla opět charitativní sbírka Srdce pro Porubu. Návštěvníci si vychutnali punč se starostkou, projížďky vláčkem i vystoupení.

Ostrava-Poruba plánuje v r. 2026 proinvestovat 180 mil. Kč. Vrátí se také Corrency

18. prosince 2025 17:44 | Ostrava-Poruba | Jana Lipowská

Poruba v investicích nezpomalí ani příští rok. Městský obvod bude v roce 2026 hospodařit téměř s jednou miliardou korun a i přes rostoucí mandatorní výdaje chce pokračovat v rozsáhlých projektech.

Děti ve školkách v Porubě rozvíjí program Začít spolu. K dispozici mají centra aktivit

18. prosince 2025 17:31 | Ostrava-Poruba | Jana Lipowská

Poruba se v rámci vzdělávání zaměřuje na ucelené koncepty už od mateřských škol. Také díky příspěvku radnice se některé zapojily do mezinárodního programu Začít spolu.

Porubský ples v DK Poklad 13. 2. 2026

18. prosince 2025 17:02 | Ostrava-Poruba | Jana Lipowská

Máme pro Vás pozvánku na oblíbený Porubský ples, který se uskuteční opět v Domě kultury Poklad - 13. února 2026.

Kurz španělské kuchyně na středních školách. To jsou dobroty i kultura
Vydáno 22. listopadu 2019 13:09, Ostrava-Jih, Yvona Fajtová
Střední škola společného stravování měla jedinečnou možnost seznámit se se španělskou gastronomií. Do tajů španělské kuchyně zavedl studenty prvního a druhého ročníku šéfkuchař přímo ze Španělska.

Valencijskou paellu, krevety na česneku a na závěr sladkou tečku-pomerančový sorbet. Tato typická španělská jídla a pokrmy naučil krok za krokem připravit mladé studenty střední školy společného stravování v Hrabůvce skvělý španělský šéfkuchař Garcia. 

“Tento kurz španělské gastronomie máme první krát,////  je to jedinečná příležitost, protože jednak žáci a učitelé odborného výcviku a teorie se seznamují na dovolených nebo prostřednictvím programu Erasmus plus, nebo přes televizi, takže teď máme to  naostro, jak se říká, přímo v našem gastrocentru, kde můžeme pod vedením, jak už jsem zmiňovala, skvělého gastronomického šéfkuchaře Garcia, toto provést v praxi,” uvádí Hana Schwarzová, učitelka

.

Kurzu se zúčastnilo 30 mladých gastronomů, učitelé odborného výcviku a hosté. Veškeré pochutiny se připravovaly z čerstvých potravin nakoupených v Česku. Jen šafrán si šéfkuchař přivezl až ze Španělska. 

“Tady děláme kurzy váření ze Španělska a gastronomie pro děti a máme klasika, tradiční menu. Ony jsou výborná, mají velký motivace a nakonec dnes nedělám nic, jen mluvím a oni dělají všechno a doufám, že to bude krásný a chutný,” říká Enrique García Tejada, španělský šéfkuchař 

“Já jsem nikdy nezkusila španělskou kuchyni, takže nevím, jak chutná ,Pokyny, které nám dává, tak je strašně, tak je pochopíme srozumitelně. Něc nevíme, tak nám to zase vysvětlí a je to fakt milý chlap a naučí dobře.”

Na prezentaci španělské kuchyně ochutnával i sám španělský velvyslanec.

“Je zajímavé dělat věci v jiných krajích a zrovna v krajích, které jsou daleko od hlavního města a nejde jenom o to sledovat recepty. To může dělat skoro každý, ale jde taky o tu filosofii, třeba společně strávit čas při stolu. Třeba ta naše filosofie nedat si jídlo za 20 min a potom pokračovat do práce, ale prostě užívat si to jídlo a udělat si čas na to jídlo. To se mi líbí.Miguel Valentin, španělské velvyslanectví,” říká Miguel Valentin, španělské velvyslanectví

Kurz španělské kuchyně letos probíhal na 7 vybraných středních školách v Česku Kromě Střední školy společného stravování v Hrabůvce dostaly tu možnost školy na Vysočině a v Karlovarském, Jihomoravském a Olomouckém kraji.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/ostrava/ostrava-jih/11000018324/kurz-spanelske-kuchyne-na-strednich-skolach-to-jsou-dobroty-i-kultura