Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Školáci soutěžili o nejlepší pokrm a la kuře. Kreativitě se meze nekladly

Ostrava-Jih |

Na střední škole společného stravování v Ostravě-Hrabůvce si zasoutěžili mladí kuchaři. Uskutečnil se tady už 22. ročník oblíbené soutěže O čokoládovou vařečku, která je určena žákům 7. až 9.tříd základních škol, kteří mají zájem o gastronomii.

Střední školu společného stravování provonělo dobré jídlo. Právě o něm je soutěž O čokoládovou vařečku, ve které se o nejlepší pokrm utkali žáci z 16 základních škol nejen z Ostravy-Jihu. Tématem 22. ročníku bylo Teď vaří šéf aneb Kuře stokrát jinak. 

“O tuto soutěž mezi mladými žáky ZŠ je velký zájem. Máme problém vybrat ty správné recepty. Vybrali jsme letos do soutěže 34 účastníků, kteří si připravili super nápady, krásné recepty v podobě české kuchyně, ale prolíná se tam i zahraniční kuchyně Jejich soutěžním úkolem je připravit 4 porce teplého pokrmu. Základní surovinou je vykoštěná kuřecí prsa a dostali k ruce spotřební koš, což znamená, že si mohli vybrat ze spotřebního koše svoji přílohu, koření, bylinky, mouku atd.,” říká k soutěži Hana Schwarzová, učitelka

Soutěž se skládala ze čtyř 25 minutových částí. Tou poslední byla pódiové vystoupení před zraky veřejnosti a odborné poroty, která hodnotila nejen chuť jídla, ale i zručnost kuchařů a dodržování základních hygienických podmínek. A nebyl to pro ni jednoduchý úkol.

“Děti si připravili zajímavé pokrmy, některé jsou chutnější, některé méně chutné, ale když vidíte tu snahu, tak je těžké potom zhodnotit a ocenit koho nechat vyhrát a koho nepostoupit, Mým favoritem jsou prozatím dva recepty. Jedno bylo kuřecí prso na italský způsob s mozzarellou a sušenými rajčaty a druhý byl dietnější pokrm s bulgurem, ochuceným jogurtem a k tomu byla nějaká plněná kuřecí prsa. Bylo to moc dobré,” uvádí Michaela Remešová, Krajská hygienická stanice

Recepty školáci čerpali nejen na internetu, ale nechali se inspirovat i rodinou nebo kamarády. 

“Jsou tady zajímavé jídla. Nejen známý plněný Ondráš řízek, ale i překvapení slečny Kateřiny, tak uvidíme, co se pod tím skrývá. nebo můžeme vidět plněnou cibuli kuřecí směsí, takže jsou tady i sebevědomí kuchaři, kteří přišli na soutěž s tím teď jsem tady šéf já a vyhrávám,” dodává Hana Schwarzová, učitelka

“My to vaříme doma ten recept, hodně ho vaříme doma. Tento recept vařím s dědou hodně. našli jsme ho na internetu. Je to kuřecí maso s ...omáčkou a přílohu mám hranolky. “

“Kuřecí galantinu s cibulovou zeleninou. Kámoš to vymyslel a my jsme si mysleli, že budeme vařit všichni tři, tak on to vyhledal jako kdyby od jeho taťky. Jeho taťka má v Porubě restauraci.”

“Mělo by to být kuřecí prsíčko plněné sušenými rajčaty a bazalkou podávané s bramborovou kaší a hráškovým pyré.  Recept jsme vymysleli se strejdou, on je šéfkuchař, tak by to mělo být dobré.”

A právě tento recept zvítězil na plné čáře. Štěpán Líbenek, který s ním do soutěže přišel, je navíc budoucím studentem střední školy společného stravování. 

Nahlásit chybu


K tématu

V DDM Rychvald získávají místní školáci první praktické zkušenosti s robotikou

4. října 2023 9:57 | Rychvald | Libor Běčák

Dům dětí a mládeže v Rychvaldě se zapojil do projektu, ve kterém žáci místní základní školy získávají praktické zkušenosti s robotikou. Dům dětí a mládeže má pro své volnočasové kroužky k dispozici moderní vybavení, včetně počítačů, robotických stavebnic nebo 3D tiskáren.

Pohádkové bytosti strašily děti na lampionovém průvodu. Na své si přišly děti i jejich rodiče

2. listopadu 2023 11:57 | Ostrava-Slezská Ostrava | Tomáš Kořistka

Velkou oblibu si za léta své existence vysloužil lampionový průvod, který se koná v Heřmanicích. Na děti a jejich rodiče tentokrát čekaly pohádkové bytosti a spousta her. Rodiče se v podzimním večeru zahřívali nejrůznějšími nápoji.

Kam po základce? S výběrem deváťákům pomohla akce ÚP ČR nazvaná Volba povolání

4. listopadu 2023 12:05 | Karviná | Monika Danková

Žáci devátých tříd měli jedinečnou příležitost dozvědět se na jednom místě podrobnosti o studijních oborech středních škol z našeho regionu i mimo něj. V karvinském Obecním domě Družba se totiž konala tradiční akce Úřadu práce “Volba povolání”.


Havířov bojuje s potkany, ti si ve velkém pochutnávali i v hypermarketu

Potkani představují pro města noční můru. Neustále s nimi bojují i v Havířově, kde musí opět přistoupit k plošné deratizaci. Hlodavci velké škody napáchali i v jednom hypermarketu.

Začala podzimní výzva 10 000 kroků, zapojit se může úplně každý

Od října začala další pravidelná výzva 10 tisíc kroků. Kdo se do ní zapojí, zlepší si kondici a přispěje k lepšímu zdraví a životnímu stylu. Ti nejlepší budou navíc odměněni. Zapojit se mohou jednotlivci i týmy všech věkových kategorií. A soutěží se také v rámci jednotlivých měst.

Senior v nazouvácích se ztratil na procházce, policie ho našla několik kilometrů od domova

Dnes 10:01 | Studénka | Lukáš Zavadil

Úterní pátrání po téměř 80letém seniorovi na Novojičínsku mělo šťastný konec. Muž, který se vydal na procházku bez mobilního telefonu a v nazouvácích, byl nalezen několik kilometrů od domova díky rychlému zásahu policie a spolupráci s veřejností. Senior byl převezen do nemocnice, kde se potvrdilo, že je v dobrém zdravotním stavu.

TrikFilm představil animovaná díla mladých autorů, mezinárodní festival se konal už popáté

Poslední zářiový týden přivítala Ostrava už pátý ročník Mezinárodního festivalu dětské a studentské mediální tvorby TrikFilm. Ten letos představil více než dvě stě animovaných děl z více než třiceti zemí světa. Návštěvníkům zároveň festival nabídnul i množství doprovodných aktivit.

Je to tu! Síť stezek pro bikery v karvinském Černém lese je konečně legální

Datum 28. září se zapíše do historie oddílu karvinských bikerů jako jeden z nejvýznamnějších dnů. Oficiálně se jim podařilo zprovoznit síť stezek plnou trailů , kterou právě v tento den slavnostně otevřeli.

V Ostravě-Třebovicích vznikl nový park. Vysadili ho studenti v rámci soutěže Lipová ratolest

Studenti desítky zahradnických škol z celého Česka vysadili v Třebovicích nový park v rámci soutěže Lipová ratolest. Své zastoupení měla i Ostrava v podobě družstva ze zdejší Střední zahradnické školy.

Tradiční cyklistické závody pro děti se v Horní Suché těší velké oblibě, spolupracují na nich obě základní školy

V Horní Suché se uskutečnily tradiční cyklistické závody pro děti od mateřských škol až po mladé cyklisty pátých ročníků základních škol. Předstartovní nadšení účastníků bylo velké.

Technické služby fungují pod odborem údržby majetku, na zimu jsou připraveny

Studénka připravuje založení vlastních technických služeb. Zatím fungují jako oddělení v rámci odboru údržby majetku. Rozhodli o tom zastupitelé na poslední schůzi. Město pokračuje i v nákupu nové techniky.

Povodně zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny

Povodně zcela zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny. Magistrát musí nyní najít řešení, jaký zvolit povrch při následné rekonstrukci. Opravy začnou zřejmě až v příštím roce.

Do Hlučína přijeli mladí malíři - natěrači z celé republiky

Včera 12:05 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Už podvanácté se sešli mladí malíři a natěrači z celé České republiky na Mírovém náměstí na akci Hlučín, město s řemeslnou tradicí. Cílem je propagace řemeslných oborů na místním Odborném učilišti a Praktické škole.

Starostka Ostravy-Poruby poděkovala všem lidem, kteří pomáhali s následky povodně

Zářijová ničivá povodeň opět ukázala, že lidé mají velká srdce. Vytopeným Porubanům pomáhaly stovky lidí, hasiči, řada firem i zaměstnanci radnice. Patří jim za to velký dík.

Bývalý slavný fotbalista Tomáš Ujfaluši pomohl klubu 1. FC Poruba s náborem dětí

Fotbalový klub 1. FC Poruba hledá nové kluky a holky. Uspořádal proto nábory nových fotbalových hvězdiček. Přijít mohl každý, kdo má chuť sportovat.

V Ostravě-Porubě pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Ve Studiu G si zahrají profesionálové i studenti

Studio G je jednou z nejmladších divadelních scén v Ostravě. Vzniklo teprve v roce 2019 na místě bývalého papírnictví, jehož prostory členové přebudovali na kavárnu a divadelní sál. Od té doby slouží kultuře.

Klub 1. FC Poruba uspořádal nábor fotbalových hvězdiček s Tomášem Ujfalušim. Přišly desítky dětí

Klub 1. FC Poruba hledá nové kluky a holky. Uspořádal proto nábory nových fotbalových hvězdiček. Přijít mohl každý, kdo má chuť sportovat.

Školáci soutěžili o nejlepší pokrm a la kuře. Kreativitě se meze nekladly
Vydáno 4. března 2020 19:48, Ostrava-Jih, Yvona Fajtová
Na střední škole společného stravování v Ostravě-Hrabůvce si zasoutěžili mladí kuchaři. Uskutečnil se tady už 22. ročník oblíbené soutěže O čokoládovou vařečku, která je určena žákům 7. až 9.tříd základních škol, kteří mají zájem o gastronomii.

Střední školu společného stravování provonělo dobré jídlo. Právě o něm je soutěž O čokoládovou vařečku, ve které se o nejlepší pokrm utkali žáci z 16 základních škol nejen z Ostravy-Jihu. Tématem 22. ročníku bylo Teď vaří šéf aneb Kuře stokrát jinak. 

“O tuto soutěž mezi mladými žáky ZŠ je velký zájem. Máme problém vybrat ty správné recepty. Vybrali jsme letos do soutěže 34 účastníků, kteří si připravili super nápady, krásné recepty v podobě české kuchyně, ale prolíná se tam i zahraniční kuchyně Jejich soutěžním úkolem je připravit 4 porce teplého pokrmu. Základní surovinou je vykoštěná kuřecí prsa a dostali k ruce spotřební koš, což znamená, že si mohli vybrat ze spotřebního koše svoji přílohu, koření, bylinky, mouku atd.,” říká k soutěži Hana Schwarzová, učitelka

Soutěž se skládala ze čtyř 25 minutových částí. Tou poslední byla pódiové vystoupení před zraky veřejnosti a odborné poroty, která hodnotila nejen chuť jídla, ale i zručnost kuchařů a dodržování základních hygienických podmínek. A nebyl to pro ni jednoduchý úkol.

“Děti si připravili zajímavé pokrmy, některé jsou chutnější, některé méně chutné, ale když vidíte tu snahu, tak je těžké potom zhodnotit a ocenit koho nechat vyhrát a koho nepostoupit, Mým favoritem jsou prozatím dva recepty. Jedno bylo kuřecí prso na italský způsob s mozzarellou a sušenými rajčaty a druhý byl dietnější pokrm s bulgurem, ochuceným jogurtem a k tomu byla nějaká plněná kuřecí prsa. Bylo to moc dobré,” uvádí Michaela Remešová, Krajská hygienická stanice

Recepty školáci čerpali nejen na internetu, ale nechali se inspirovat i rodinou nebo kamarády. 

“Jsou tady zajímavé jídla. Nejen známý plněný Ondráš řízek, ale i překvapení slečny Kateřiny, tak uvidíme, co se pod tím skrývá. nebo můžeme vidět plněnou cibuli kuřecí směsí, takže jsou tady i sebevědomí kuchaři, kteří přišli na soutěž s tím teď jsem tady šéf já a vyhrávám,” dodává Hana Schwarzová, učitelka

“My to vaříme doma ten recept, hodně ho vaříme doma. Tento recept vařím s dědou hodně. našli jsme ho na internetu. Je to kuřecí maso s ...omáčkou a přílohu mám hranolky. “

“Kuřecí galantinu s cibulovou zeleninou. Kámoš to vymyslel a my jsme si mysleli, že budeme vařit všichni tři, tak on to vyhledal jako kdyby od jeho taťky. Jeho taťka má v Porubě restauraci.”

“Mělo by to být kuřecí prsíčko plněné sušenými rajčaty a bazalkou podávané s bramborovou kaší a hráškovým pyré.  Recept jsme vymysleli se strejdou, on je šéfkuchař, tak by to mělo být dobré.”

A právě tento recept zvítězil na plné čáře. Štěpán Líbenek, který s ním do soutěže přišel, je navíc budoucím studentem střední školy společného stravování. 

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/ostrava/ostrava-jih/11000019368/skolaci-soutezili-o-nejlepsi-pokrm-a-la-kure-kreativite-se-meze-nekladly