Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Ostravští školáci se utkali v soutěži O čokoládovou vařečku. Vařili bezmasé pokrmy

Ostrava-Jih |

Na Střední škole společného stravování v Ostravě-Hrabůvce proběhla už tradiční kuchařská soutěž O čokoládovou vařečku. Jde o jedinou soutěž podobného typu v Moravskoslezském kraji pro žáky základních škol, kteří mají zájem o gastronomii a chtějí se ji dále věnovat.

Žáci 7. – 9. tříd z 10 ostravských základních škol se utkali O čokoládovou vařečku. Za úkol měli v časovém limitu připravit 4 porce teplého pokrmu s přílohou na téma Rostlina místo masa, zdraví, síla, krása.

Hana Schwarzová, učitelka SŠSS: “Je tady velké nadšení a jak můžete vidět hotová soutěžní jídla, děti se vrací k tradičním surovinám, regionálním surovinám a vlastně ty staré pokrmy oživují do moderní podoby. Jsou tady dobré tipy, které si děti vzaly třeba od kuchařek ze základní školy, nebo babiček, ale i samozřejmě dneska ta technika je, takže si vyhledali recept z internetu. Přijeli povzbuzovat i spolužáci, učitelé a my jsme připravili jako bonus té soutěže, že pečeme krakovské bramboráčky.”
Anketa: soutěžící žáci ZŠ: “Zeleninovou pánev Takže si budeme smažit tofu a zeleninu. Nějak to snad dozdobíme pěkně. Co teda všechno tady máte? Tofu, červenou a žlutou papriku, mletou papriku, cibulku, česnek, sójovou omáčku, vývar a trošku medu. Děláme ho doma, takže tam to nějak vzniklo. Nevím od koho, ale vzniklo to doma. Mi chutná a je takový lehký na přípravu.”
“Já jsem si vybral těstoviny s rajčaty a olivami. Našel jsem na internetu a líbilo se mi to. Příprava byla rychlá, doufám, že se mi to podaří a nic se nepokazí.”

Žáci to neměli vůbec jednoduché. Poté, co dostali spotřební koš se všemi surovinami, měli 25 minut na přípravu Poté dalších 25 minut vařili před publikem a porotou.

Michaela Remešová, KHS: “Musím říct, že děti jsou úžasné, daří se jim, příprava probíhá celkem hladce. Zatím se nám nestalo, aby někdo extrémně nedodržel časový limit a připravit bezmasé jídlo tak, aby zaujalo, aby bylo nápadité, aby bylo dobře ochucené není vůbec jednoduché. Všichni jsou dobří. Nemůžu říct, že by někdo připravil jídlo, které by bylo nedochucené nebo nedobré. Takže za nás jsme spokojeni.”

Porota hodnotila nejen chuť a vzhled pokrmu, ale také hygienu při práci.

Michaela Remešová, KHS: “Třeba jsme zohlednili, když padaly vlasy přesto, že je pokrývka hlavy, do pokrmu. Takže hodnotíme opravdu i to, jak jsou zruční, jestli si vybrali třeba nápaditý recept, ale takový, který v těchto podmínkách není snadné připravit. Jsou tu tradiční české recepty. Pak tady jsou i recepty, které nejsou z české kuchyně. Objevila se indická kuchyně, objevila se i čínská kuchyně.”

Sladkou čokoládovou vařečku si nakonec odnesl Vilém Vymazal z porubské ZŠ I. Sekaniny který připravil rizoto s lesními houbami. Druhá skončila Eliška Žabenská ze ZŠ F. Formana s rajčatovo-cizrnovým kari a ze třetího místa se radovala Tereza Kuželová ze ZŠ Provaznická, která uvařila vločkové karbanátky s vídeňským salátem na smetanovém dipu.

Nahlásit chybu


K tématu

Spolek Tulipán z Horní Suché uspořádal opět kulinářskou soutěž, výzvu přijala i radnice

Kdo vaří lépe? Muži, nebo ženy. To chtějí zjistit ve spolku Tulipán v Horní Suché, kde nyní probíhá soutěž ve vaření. Zahanbit se nechtěla nechat ani radnice.

Soutěž Podbeskydský ještěr ve Frýdku-Místku opět hledala nejlepší cukráře

Slavnostní dort do čtyř kilogramů na libovolné téma. To bylo úkolem tradiční soutěže Podbeskydský ještěr, kde mezi sebou pravidelně měří síly studenti oboru cukrář. Jejím cílem je motivovat studenty, aby u oboru zůstali i po škole a dál se mu věnovali naplno.

Nejlepší dezert upekla na krajské soutěži žákyně střední školy v Českém Těšíně

19. dubna 2024 17:18 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Už posedmé se konala soutěž pro budoucí cukráře MARLENKA CUP. Zúčastnili se jí žáci ze všech 7 krajem zřizovaných škol, které nabízejí obor Cukrář. Letos byla hlavní surovinou čokoláda a kakao, které nejvíce proslavil dort à la Sacher. Své dovednosti a kreativitu předvedlo celkem 14 budoucích cukrářů.


Nezákonně ozbrojený pytlák lovil na Karvinsku chráněné dravé ptáky

Dnes 13:56 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Ostravští celníci ze sekce pátrání Generálního ředitelství cel odhalili osoby, které neoprávněně nakládaly s chráněnými živočichy. Realizace trestního spisu proběhla v březnu na Karvinsku. Celníci při domovních prohlídkách ve spolupráci s inspektory České inspekce životního prostředí zajistili celkem 18 živých neoprávněně držených exemplářů.

Armáda zaujala studenty interaktivním workshopem

Dnes 19:11 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Přiblížit žákům hlavní témata "Přípravy občanů k obraně státu" (POKOS), představit současnou armádní techniku a také možnost si většinu činností vojáků prakticky vyzkoušet, tak vypadaly projektové dny s Armádou České republiky na Střední škole techniky a služeb v Karviné a na Mendlově gymnáziu v Opavě.

Žáci ZŠ Žákovská v Havířově se zapsali do České knihy rekordů za nepřetržitou resuscitaci

Žáci a studenti se na ZŠ Žákovská v Havířově zasadili o zápis do České knihy rekordů, a to za nepřetržitou resuscitaci. Akci, která měla celkově edukační podtext, pro ně připravila nezisková organizace Sportovní-klub.cz.

Policisté zadrželi recidivistu, který se vloupával do různých objektů v Ostravě

Dnes 9:54 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Spolupráce mezi kriminalisty z Ostravy-Poruby, Vítkovic a Hrabůvky vedla k úspěšnému zadržení podezřelého muže, který se dopustil série vloupání. V průběhu tří měsíců policie obdržela několik oznámení o vloupání do různých objektů, od sklepních prostor až po velkosklady a kanceláře.

Hasiči v Havířově nacvičovali hašení střešních konstrukcí

Dnes 18:59 | Havířov | Libor Běčák

Neobydlené bytové domy určené k demolici poskytly hasičům v Havířově ideální podmínky pro výcvik v terénu. Hasiči zde cvičili možnosti postupů při zdolávání požáru ve střešních konstrukcích.

Bubnovačka upozornila na ochranu dětí, které čelí násilí

Lekce muzikoterapie pořádá Mateřská škola Čeladenská Beruška šestkrát až osmkrát ročně, a to ve spolupráci se speciální pedagožkou Lenkou Břenkovou. Ta se Veselému muzicírování věnuje více než deset let.

Nový Jičín vybral architekta pro vizi kulturního domu, jeho majitelem se stane v prosinci

Rada města vybrala architekty, kteří zpracují studii využití budoucího kulturního domu Nové Slunce. V prosinci se také město stane majitelem tohoto objektu.

Listopadové Vánoce prožily děti v Dětském domově ve Vrbně pod Pradědem díky originálnímu projektu

Včera 21:48 | Celý MS kraj | Karel Soukop

V dětském domově ve Vrbně pod Pradědem dostaly děti předčasnou vánoční nadílku. Listopadových Vánoc si užily díky originálnímu nápadu a projektu skupiny fotbalových a hokejových karet. Autor projektu získal potřebné finance z aukcí sportovních karet, které poslali lidé.

Hasiči bijí na poplach. Špatné parkování může být i za zmařeným životem

Neukáznění řidiči na sídlištích v Ostravě způsobují závažné problémy hasičům, kteří často bojují s nemožností projet úzkými ulicemi blokovanými vozidly. Zpoždění, která tak mohou vznikat, ohrožují lidské životy a mohou znamenat i větší materiální škody.

Obce získají od hejtmanství podporu na infrastrukturu a veřejné projekty

Včera 17:08 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Moravskoslezský kraj připravil v rozpočtu téměř 30 milionů korun na projekty menších obcí. Podpora se zaměří na rekonstrukce a výstavbu venkovské infrastruktury a na neinvestiční projekty, s cílem zlepšit život místních obyvatel. Výzva bude otevřena od 2. ledna 2025, rozhodovat o dotacích bude březnové zastupitelstvo.

V základní škole v Radvanicích mají unikátní venkovní učebnu. Je určena k enviromentální výuce

Základní škola v Radvanicích otevřela první venkovní učebnu Archimedes v Moravskoslezské kraji. Tento projekt podporuje interaktivní výuku s důrazem na udržitelnost a enviromentální témata. Při hodinách mohou být žáci v kontaktu s dětmi v podobných učebnách v zahraničí.

Starosta Ostravy-Jihu ocenil úspěchy mladých gymnastek na Mistrovství Evropy

Skupinu úspěšných mladých sportovkyň ocenil na radnici starosta Martin Bednář. Dívky z gymnastického klubu Vítkovice nedávno reprezentovaly Českou republiku na Mistrovství Evropy v ázerbájdžánském Baku, kde dosáhly vynikajícího úspěchu.

Ostrava rekordně investuje do vodohospodářské infrastruktury. Ztráty vody jsou nejnižší v zemi

Ostrava pokračuje ve velkých investicích do obnovy a modernizace své vodohospodářské infrastruktury. Jen letos vynaložilo město na tyto projekty přes 800 milionů korun. I díky tomu má v potrubí nejnižší ztráty vody z celé země.

Slezskoostravský domov Kamenec se stal už počtvrté nejlepším domovem pro seniory v Česku

Domov pro seniory Kamenec se znovu stal nejlepším zařízením svého druhu v České republice. V rámci Značky kvality v sociálních službách opět získal pět hvězd a nejvyšší hodnocení si odnáší už počtvrté.

V Ostravě se uskutečnil festival designu. Lidé nakupovali, poslouchali přednášky a mohli i tvořit

25. listopadu 2024 10:29 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Unikátní prostředí zrekonstruované Ostravice hostilo oblíbený a už i tradiční prodejní festival designu Meat Design 2024. Kromě prezentace designérů si návštěvníci mohli užít bohatý doprovodný program a třeba si i sami něco vyrobit.

První vánoční strom v Ostravě svítí na náměstí SNP

25. listopadu 2024 8:45 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Regionální zprávy POLAR

V Ostravě se rozzářil první vánoční strom, a to na zábřežském náměstí SNP před kulturním domem Akord. Nechyběl zde ani primátor Jan Dohnal či zástupci vedení obvodu Ostrava-Jih. Akce se ale neobešla bez drobných technických potíží.

Ostravští školáci se utkali v soutěži O čokoládovou vařečku. Vařili bezmasé pokrmy
Vydáno 24. ledna 2023 20:43, Ostrava-Jih, Yvona Fajtová
Na Střední škole společného stravování v Ostravě-Hrabůvce proběhla už tradiční kuchařská soutěž O čokoládovou vařečku. Jde o jedinou soutěž podobného typu v Moravskoslezském kraji pro žáky základních škol, kteří mají zájem o gastronomii a chtějí se ji dále věnovat.

Žáci 7. – 9. tříd z 10 ostravských základních škol se utkali O čokoládovou vařečku. Za úkol měli v časovém limitu připravit 4 porce teplého pokrmu s přílohou na téma Rostlina místo masa, zdraví, síla, krása.

Hana Schwarzová, učitelka SŠSS: “Je tady velké nadšení a jak můžete vidět hotová soutěžní jídla, děti se vrací k tradičním surovinám, regionálním surovinám a vlastně ty staré pokrmy oživují do moderní podoby. Jsou tady dobré tipy, které si děti vzaly třeba od kuchařek ze základní školy, nebo babiček, ale i samozřejmě dneska ta technika je, takže si vyhledali recept z internetu. Přijeli povzbuzovat i spolužáci, učitelé a my jsme připravili jako bonus té soutěže, že pečeme krakovské bramboráčky.”
Anketa: soutěžící žáci ZŠ: “Zeleninovou pánev Takže si budeme smažit tofu a zeleninu. Nějak to snad dozdobíme pěkně. Co teda všechno tady máte? Tofu, červenou a žlutou papriku, mletou papriku, cibulku, česnek, sójovou omáčku, vývar a trošku medu. Děláme ho doma, takže tam to nějak vzniklo. Nevím od koho, ale vzniklo to doma. Mi chutná a je takový lehký na přípravu.”
“Já jsem si vybral těstoviny s rajčaty a olivami. Našel jsem na internetu a líbilo se mi to. Příprava byla rychlá, doufám, že se mi to podaří a nic se nepokazí.”

Žáci to neměli vůbec jednoduché. Poté, co dostali spotřební koš se všemi surovinami, měli 25 minut na přípravu Poté dalších 25 minut vařili před publikem a porotou.

Michaela Remešová, KHS: “Musím říct, že děti jsou úžasné, daří se jim, příprava probíhá celkem hladce. Zatím se nám nestalo, aby někdo extrémně nedodržel časový limit a připravit bezmasé jídlo tak, aby zaujalo, aby bylo nápadité, aby bylo dobře ochucené není vůbec jednoduché. Všichni jsou dobří. Nemůžu říct, že by někdo připravil jídlo, které by bylo nedochucené nebo nedobré. Takže za nás jsme spokojeni.”

Porota hodnotila nejen chuť a vzhled pokrmu, ale také hygienu při práci.

Michaela Remešová, KHS: “Třeba jsme zohlednili, když padaly vlasy přesto, že je pokrývka hlavy, do pokrmu. Takže hodnotíme opravdu i to, jak jsou zruční, jestli si vybrali třeba nápaditý recept, ale takový, který v těchto podmínkách není snadné připravit. Jsou tu tradiční české recepty. Pak tady jsou i recepty, které nejsou z české kuchyně. Objevila se indická kuchyně, objevila se i čínská kuchyně.”

Sladkou čokoládovou vařečku si nakonec odnesl Vilém Vymazal z porubské ZŠ I. Sekaniny který připravil rizoto s lesními houbami. Druhá skončila Eliška Žabenská ze ZŠ F. Formana s rajčatovo-cizrnovým kari a ze třetího místa se radovala Tereza Kuželová ze ZŠ Provaznická, která uvařila vločkové karbanátky s vídeňským salátem na smetanovém dipu.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/ostrava/ostrava-jih/11000035389/ostravsti-skolaci-se-utkali-v-soutezi-o-cokoladovou-varecku-varili-bezmase-pokrmy