Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

No Name, Jelen nebo i zlínská filharmonie. Slavnosti Jihu v Ostravě nabídly hvězdný program

Ostrava-Jih |  | Expres Ostrava-Jih

Stadion Svazácká zaplnily o víkendu tisícovky lidí. Konaly se zde totiž již tradiční Slavnosti Jihu, a tedy největší letní festival v obvodu Ostrava-Jih. Hvězdná hudební vystoupení Vojty Dyka, Anety Langerové, kapel No Name, Jelen nebo třeba i zlínské filharmonie s Petrem Bendem doplnila řada zábavních atrakcí a aktivit pro celou rodinu.

Víkend plný hudby a zábavy. Letošní Slavnosti Jihu nabídly skutečně bohatý program pro malé i velké návštěvníky. O nedělní vyvrcholení dvoudenního festivalu se postarala kapela Jelen.

Jindra Polák, frontman kapely Jelen: „Dneska zahrajeme náš letní set, který je úplně nový, je postavený úplně jinak než kdykoli předtím. Jsou tam písničky z nového alba. Jsou tam některá překvapení, takže si myslím, že si Ostrava užije dneska. V Ostravě hrajeme moc rádi, protože publikum je tady vždycky skvělé, atmosféra je fantastická a musím říct, že i to město samo o sobě je krásné. Vždycky ve volných chvilkách se jdu projít a dneska jsem vyrazil na procházku a viděl jsem Bělský les, což je pro mě úplné překvapení, že jsem si užil tak krásné dopoledne. Takže Ostravu jsem si užil.“

Zážitky si z Ostravy poveze také zpěvák kapely No Name. Ten se měl na slavnostech objevit už v minulosti, ale zabránily mu v tom zdravotní obtíže.

Igor Timko, frontman kapely No Name: „Bylo to výborné, jako vždy, když hrajeme v Ostravě a tento koncert má takovou speciální příchuť, protože za 20 let mé kariéry, což bude teď v srpnu, tak jeden jediný víkend jsme odřekli kvůli nemoci a to přesně tři roky zpátky právě tady. Takže to se mi nikdy nestalo, jen tehdy. A dneska mi dali i znova dort narozeninový, tak se na něj těším a beru si ho domů, nikomu ho nedám a doma si ho nakrájíme a uvidíme, jak pečou v Ostravě.“

Hudební program na třech pódiích a v divadelním stanu doplnily i zábavní atrakce, jako například lezecká stěna, trampolíny nebo zipline lanovka.

anketa, návštěvníci festivalu: „Co se ti tady dneska nejvíce líbí?“ – „Trampoška.“
anketa, návštěvníci festivalu: „No nám se to tady určitě líbí. Je to tady skvělé, parádní kapely, takže si to určitě užíváme.“
anketa, návštěvníci festivalu: „Každý rok chodíme a všechno možné se nám tu líbí.“ – „A děti si to tady taky užívají?“ – „Jó, co říkáš, líbí se ti tady?“ – „Jó.“
anketa, návštěvníci festivalu: „Včera Mike Spirit tady byl nejlepší.“ – „A zkoušeli jste i některé z těch atrakcí?“ – „Vzadu tu lezeckou stěnu.“
anketa, návštěvníci festivalu: „My jsme tady s kamarádkou a hrály jsme si.“ - „Mě se tu líbilo strašně hodně. Mám moc ráda ty koncerty a tak.“
Martin Bednář (ANO), starosta MOb Ostrava-Jih: „Když vyjde počasí, jsou skvělí interpreti, výborná zábava a ještě lepší Jižané, tak jak to můžu hodnotit? Jedině kladně a pozitivně.“

Během dvou dní festivalu byla pro návštěvníky dostupná i tato schránka, kde mohli házet své názory a komentáře. V sobotu si slavnosti zažily jednu z premiér, a to vystoupení téměř šedesáti hudebníků na open air pódiu. Petr Bende se Zlínskou filharmonií zde zahráli největší hity Petra Nováka.

Petr Juříček, organizátor festivalu: „Opravdu to byl velký projekt. Bylo to prostě nejen náročné pro zvukaře, ale i organizačně, protože tam bylo vlastně 60 lidí na stagi. A už jsme i přemýšleli kam to ještě posunout, co by mohl být ten další cíl. Na příští rok samozřejmě nějaký ten výber kapel máme, ale ještě se musíme podívat, jak dopadlo hlasování lidí, protože dáváme prostor i lidem, aby si řekli, koho by chtěli a pokud se to podaří, tak se snažíme vyjít vstříc. Jak říkám, nějaké plány už jsou, ale ještě se to pokusíme nějak dotáhnout časem.“
Martin Bednář (ANO), starosta MOb Ostrava-Jih: „Je skvělé, že lidé si sami vybírají právě na těchto slavnostech kapely pro příští rok a spoustu těch, co hrály letos byli na jejich přání. Takže dáváme na hlas lidu, tak jako to děláme i v participativním rozpočtu, jak to děláme v Sousedství a v dalších projektech, takže řekli nám koho chtějí a my uděláme maximum proto, aby tady příští rok byli, aby to byla stejná zábava, jako letos.“

Festival navštívil i starosta městské části Košic-Západ, a to v rámci dlouholetého partnerství s obvodem.

Marcel Vrchota, starosta Městské části Košice-Západ: „My si vyměňujeme s Ostravou-Jih zkušenosti, ať už je to participativní rozpočet nebo různé věci, týkající se samosprávy. Porovnáváme to a hledáme inspiraci, vidíme jaké je to u nás, jaké je to u vás a je to opravdu přínosné.“

Na závěr festivalu byly vyhlášeny i osobnosti Jihu pro rok 2024. Těma se stali farář Vítěslav Řehulka a in memoriam operní pěvkyně Patrícia Burda Janečková.

Nahlásit chybu


K tématu

Přípravy na hudebně-zábavní festival Slavnosti Jihu v Ostravě vrcholí

11. června 2024 12:31 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

O víkendu se mohou zájemci zúčastnit největší letní akce obvodu, Slavnosti Jihu. Přípravy na ně vrcholí. Lidé se mohou těšit na Vojtu Dyka, Anetu Langerovou nebo třeba skupiny No Name a Jelen, ale také zlínskou filharmonii doprovázející Petra Bendeho.

Slavnosti Jihu v Ostravě opět nabídly hvězdný program

21. června 2024 11:31 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Regionální zprávy POLAR

Stadion Svazácká zaplnily o víkendu tisícovky lidí. Konaly se zde totiž již tradiční Slavnosti-Jihu, a tedy největší letní festival v obvodu. Hvězdná hudební vystoupení Vojty Dyka, Anety Langerové, kapel No Name, Jelen nebo třeba i zlínské filharmonie s Petrem Bende doplnila řada zábavních atrakcí a aktivit pro celou rodinu.

Havířov má za sebou akci roku, městské slavnosti navštívilo na 30 tisíc lidí

11. září 2023 10:41 | Havířov | Bára Kelnerová

Havířov má za sebou největší akci roku. Dvoudenní městské slavnosti v areálu sportovní haly Slavie navštívilo na 30 tisíc lidí. Vyvrcholením bylo noční vystoupení finské kapely Lordi.


Ostrava má novou ferratu, jedinou v okruhu 100 kilometrů

Ve Slezské Ostravě byla otevřena nová ferrata a jedná se o první takový projekt v rámci celé Ostravy a okolí. Kramle, stupy, úchyty a žebříky si může na cvičné lezecké stěně nově vyzkoušet opravdu každý od dětí až po seniory, a to zcela zdarma.

Bezúročné půjčky zaměstnancům Liberty, kraj jim vyplatil už skoro 14 milionů korun

Včera 12:07 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Celkem 606 zaměstnanců Liberty si zažádalo o bezúročnou půjčku kvůli překlenutí období po krachu společnosti. Krajský úřad žádosti postupně zpracovává a dosud odeslal 13,85 milionu korun pro 554 žadatelů. Lidé mohou o půjčku stále žádat, ale nyní jen na podatelně krajského úřadu.

Ostrava koupila dobrovolným hasičům nové přilby. Použila peníze z pokut

Ostrava si velmi váží práce dobrovolných hasičů o čemž svědčí i to, že se jim stará o obměnu techniky a vybavení. Nedávno jsme vás informovali o novém výjezdovém vozidle v Radvanicích a nyní dostali dobrovolné sbory napříč celým městem nové helmy.

Se svými patrony ve škole kardinála Tomáška se přišli rozloučit i prvňáčci

Dvě třídy deváťáků se rozloučily se školou Františka kardinála Tomáška. Poslední vysvědčení ze základní školy převzali ve venkovní učebně. Rozloučit se s nimi přišli i prvňáčci.

Havířovská nemocnice pořádá koloběžnou výzvu pro nemocnou Gretku - zapoj se i ty

Rádi běháte, jezdíte na kole, nebo jen chodíte? Právě tímto pohybem můžete pomoci nemocné dívce. Stačí se jen připojit do Nemocniční koloběžné výzvy.

Bouřky opět zaměstnaly hasiče, vyjeli k desítkám událostí

30. června 2024 19:12 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Hasiči v Moravskoslezském kraji během neděle, od sedmé do osmnácté hodiny, museli vyjet celkem k 60 událostem spojených se silným větrem. Prozatím nejsou evidovány větší hmotné škody. Na projíždějící vozidlo ve Vrbně pod Pradědem ale dopoledne spadl vzrostlý strom, který vážně zranil cestující v projíždějícím osobním vozidle. Jeho řidička už nestihla zastavit. Jednoho člověka museli ve spolupráci se záchrannou službou na místě oživovat.

Muže uvěznilo vlastní auto a v horku zkolaboval, naštěstí si ho všiml soused

Včera 9:43 | Frýdek-Místek | Lukáš Zavadil

Málem smrtící pastí se stalo vlastní vozidlo muži ve Frýdku-Místku, který zůstal uvězněn uvnitř kvůli technické závadě. Vůz, který nešel otevřít, zůstal stát na přímém slunci. Muž se snažil přivolat pomoc boucháním na okno, následně zkolaboval.

Spolek krojovaných horníků Dolu ČSA slaví 100 let, tradice chtějí udržet co nejdéle

Krojovaní horníci patří neodmyslitelně k našemu regionu a jsou zárukou udržování hornických tradic. Letos si spolek krojovaných horníků Dolu ČSA připomněl 100. výročí založení.

Arrows chtějí po hubených letech opět bojovat o titul

Včera 10:55 | Ostrava-město | Tomáš Tikal

Dvě nepovedené sezony mají za sebou baseballisté Arrows Ostrava. V té aktuální by si chtěli svou reputaci napravit. K tomu je ale potřeba postoupit do bojů o medaile.

Oslavy 100 let velké Ostravy a Ostravská muzejní noc zcela zaplnily centrum města

30. června 2024 16:04 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Kulturní okénko

Ostrava zažila jeden z nejnabitějších víkendů v centru města i mimo něj. Na oslavu stého výročí velké Ostravy navazovala totiž Ostravská muzejní noc. Té se aktivně účastnilo více než 30 partnerů z řad muzeí, galerií a kulturních center. V centru Ostravy se mohly aktivně bavit děti i dospělí.

Ostrava má novou ferratu, jedinou v okruhu 100 kilometrů

Ve Slezské Ostravě byla otevřena nová ferrata a jedná se o první takový projekt v rámci celé Ostravy a okolí. Kramle, stupy, úchyty a žebříky si může na cvičné lezecké stěně nově vyzkoušet opravdu každý od dětí až po seniory, a to zcela zdarma.

Pořádková jednotka MS kraje je nejlepší. V "Testu odolnosti 2024" nenašla přemožitele

Policisté speciální pořádkové jednotky Moravskoslezského kraje jsou nejlepší. Potvrdili to vítězstvím na extrémním závodě s názvem "Test odolnosti 2024." Poradit si museli se zdravovědou, silovými disciplínami a například i orientací v terénu.

Žáci ZŠ Gen. Janka poprvé tvořili rozpočet. Mariánskohorská radnice se chce od dětí inspirovat

Mariánskohorskou radnici zajímá, jak vidí obvod děti. Žáci ZŠ Gen. Janka tak dostali za úkol vytvořit rozpočet a vyplnit pocitové mapy. Do akce se zapojili všichni žáci druhého stupně.

Porubu už potřetí roztančil Festival v ulicích. Vystoupilo na něm přes 200 umělců

28. června 2024 16:03 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V Ostravě-Porubě už potřetí proběhl Festival v ulicích. Letos byl zase o něco větší. Vystoupilo na něm více než 200 umělců z 20 zemí světa a zamířily na něj davy lidí.

Ostrava má vyřešeno financování koncertního sálu. Úvěr začne čerpat příští rok

28. června 2024 13:50 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostrava má detailně zajištěno financování nové koncertního sálu. Největší částku z celkových nákladů 3,8 mld. korun bude hradit z úvěru Evropské investiční banky. V příštích dnech začne hloubení stavební jámy.

Soutěž Zlatá Beruška motivuje školky v centru Ostravy k nadstandardní práci s dětmi

V centru Ostravy mají spousty aktivních a kreativních mateřských škol. Dokazuje to i soutěž Zlatá Beruška, která právě takové školky oceňuje za obohacování vzdělávání dětí formou zajímavých aktivit.

No Name, Jelen nebo i zlínská filharmonie. Slavnosti Jihu v Ostravě nabídly hvězdný program
Vydáno 19. června 2024 9:36, Ostrava-Jih, Andrea Holeszová
Stadion Svazácká zaplnily o víkendu tisícovky lidí. Konaly se zde totiž již tradiční Slavnosti Jihu, a tedy největší letní festival v obvodu Ostrava-Jih. Hvězdná hudební vystoupení Vojty Dyka, Anety Langerové, kapel No Name, Jelen nebo třeba i zlínské filharmonie s Petrem Bendem doplnila řada zábavních atrakcí a aktivit pro celou rodinu.

Víkend plný hudby a zábavy. Letošní Slavnosti Jihu nabídly skutečně bohatý program pro malé i velké návštěvníky. O nedělní vyvrcholení dvoudenního festivalu se postarala kapela Jelen.

Jindra Polák, frontman kapely Jelen: „Dneska zahrajeme náš letní set, který je úplně nový, je postavený úplně jinak než kdykoli předtím. Jsou tam písničky z nového alba. Jsou tam některá překvapení, takže si myslím, že si Ostrava užije dneska. V Ostravě hrajeme moc rádi, protože publikum je tady vždycky skvělé, atmosféra je fantastická a musím říct, že i to město samo o sobě je krásné. Vždycky ve volných chvilkách se jdu projít a dneska jsem vyrazil na procházku a viděl jsem Bělský les, což je pro mě úplné překvapení, že jsem si užil tak krásné dopoledne. Takže Ostravu jsem si užil.“

Zážitky si z Ostravy poveze také zpěvák kapely No Name. Ten se měl na slavnostech objevit už v minulosti, ale zabránily mu v tom zdravotní obtíže.

Igor Timko, frontman kapely No Name: „Bylo to výborné, jako vždy, když hrajeme v Ostravě a tento koncert má takovou speciální příchuť, protože za 20 let mé kariéry, což bude teď v srpnu, tak jeden jediný víkend jsme odřekli kvůli nemoci a to přesně tři roky zpátky právě tady. Takže to se mi nikdy nestalo, jen tehdy. A dneska mi dali i znova dort narozeninový, tak se na něj těším a beru si ho domů, nikomu ho nedám a doma si ho nakrájíme a uvidíme, jak pečou v Ostravě.“

Hudební program na třech pódiích a v divadelním stanu doplnily i zábavní atrakce, jako například lezecká stěna, trampolíny nebo zipline lanovka.

anketa, návštěvníci festivalu: „Co se ti tady dneska nejvíce líbí?“ – „Trampoška.“
anketa, návštěvníci festivalu: „No nám se to tady určitě líbí. Je to tady skvělé, parádní kapely, takže si to určitě užíváme.“
anketa, návštěvníci festivalu: „Každý rok chodíme a všechno možné se nám tu líbí.“ – „A děti si to tady taky užívají?“ – „Jó, co říkáš, líbí se ti tady?“ – „Jó.“
anketa, návštěvníci festivalu: „Včera Mike Spirit tady byl nejlepší.“ – „A zkoušeli jste i některé z těch atrakcí?“ – „Vzadu tu lezeckou stěnu.“
anketa, návštěvníci festivalu: „My jsme tady s kamarádkou a hrály jsme si.“ - „Mě se tu líbilo strašně hodně. Mám moc ráda ty koncerty a tak.“
Martin Bednář (ANO), starosta MOb Ostrava-Jih: „Když vyjde počasí, jsou skvělí interpreti, výborná zábava a ještě lepší Jižané, tak jak to můžu hodnotit? Jedině kladně a pozitivně.“

Během dvou dní festivalu byla pro návštěvníky dostupná i tato schránka, kde mohli házet své názory a komentáře. V sobotu si slavnosti zažily jednu z premiér, a to vystoupení téměř šedesáti hudebníků na open air pódiu. Petr Bende se Zlínskou filharmonií zde zahráli největší hity Petra Nováka.

Petr Juříček, organizátor festivalu: „Opravdu to byl velký projekt. Bylo to prostě nejen náročné pro zvukaře, ale i organizačně, protože tam bylo vlastně 60 lidí na stagi. A už jsme i přemýšleli kam to ještě posunout, co by mohl být ten další cíl. Na příští rok samozřejmě nějaký ten výber kapel máme, ale ještě se musíme podívat, jak dopadlo hlasování lidí, protože dáváme prostor i lidem, aby si řekli, koho by chtěli a pokud se to podaří, tak se snažíme vyjít vstříc. Jak říkám, nějaké plány už jsou, ale ještě se to pokusíme nějak dotáhnout časem.“
Martin Bednář (ANO), starosta MOb Ostrava-Jih: „Je skvělé, že lidé si sami vybírají právě na těchto slavnostech kapely pro příští rok a spoustu těch, co hrály letos byli na jejich přání. Takže dáváme na hlas lidu, tak jako to děláme i v participativním rozpočtu, jak to děláme v Sousedství a v dalších projektech, takže řekli nám koho chtějí a my uděláme maximum proto, aby tady příští rok byli, aby to byla stejná zábava, jako letos.“

Festival navštívil i starosta městské části Košic-Západ, a to v rámci dlouholetého partnerství s obvodem.

Marcel Vrchota, starosta Městské části Košice-Západ: „My si vyměňujeme s Ostravou-Jih zkušenosti, ať už je to participativní rozpočet nebo různé věci, týkající se samosprávy. Porovnáváme to a hledáme inspiraci, vidíme jaké je to u nás, jaké je to u vás a je to opravdu přínosné.“

Na závěr festivalu byly vyhlášeny i osobnosti Jihu pro rok 2024. Těma se stali farář Vítěslav Řehulka a in memoriam operní pěvkyně Patrícia Burda Janečková.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/ostrava/ostrava-jih/11000043610/no-name-jelen-nebo-i-zlinska-filharmonie-slavnosti-jihu-v-ostrave-nabidly-hvezdny-program