Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

V ostravské zoo se zabydluje nový samec lva indického z Krakova

Ostrava-město |

Do ostravské zoologické zahrady dorazil nový samec lva indického. Zoo Ostrava totiž vyměnila svého samce se Zoo Krakov. Důvodem je pomoc odchovat mláďata v polské zoo, kde se to doposud nedařilo. Chovatelé doufají, že samec z Ostravy to změní a pomůže rozšířit tamní populaci této ohrožení majestátní kočkovité šelmy.

Výměna samců lvů indických mezi Krakovem a Ostravou už proběhla. Dnes před polednem dovezli chovatelé z Polska svého samce do ostravské zoo a zpátky do Krakova odvezli toho ostravského. Nakládání a vykládání obou lvů proběhlo bez komplikací.

Matěj Vrúbel, inspektor chovu: "Aby si lev zvykl na nové prostředí, zůstane dočasně uzavřen Pavilon indických šelem a případně i okolí jeho venkovního výběhu. Veřejnost prosíme o trpělivost. Postupně budeme pavilon zpřístupňovat, ale klid pro zabydlování nového obyvatele je pro nás prioritou."

Chov lva indického v zoologických zahradách není jednoduchý. V posledních letech se v rámci chovného programu rodilo jen málo mláďat, navíc jich řada nepřežila. Proto byla přijata opatření, aby se reprodukce zvýšila co nejvíce. 

Šárka Nováková, mluvčí Zoo Ostrava: "V přírodě se tato majestátní kočkovitá šelma vyskytuje pouze na jediné lokalitě v počtu okolo 670 jedinců, takže udržení životaschopné záložní populace v lidské péči je nadmíru důležité. To je i důvod výměny samců mezi Zoo Ostrava a Zoo Krakov, kde se odchovy mláďat také zatím nezdařily."

Lev indický v evropských zoologických zahradách

Lev indický (Panthera leo persica) je v Evropě chován v 38 institucích v počtu 116 jedinců. Chov takto ohroženého zvířete je koordinován na evropské úrovni pomocí chovného programu (EAZA ex situ Program, EEP).

Šárka Nováková, mluvčí Zoo Ostrava: "Koordinátorka, která vede program, vydává doporučení pro přesuny zvířat, spojování apod. Všechna rozhodnutí podléhají schválení komise pro daný druh. Všechna zvířata mají původ jen v několika zakladatelích, kteří do Evropy dorazili na přelomu 80. a 90. let minulého století."

V posledních letech čelí chovný program malé četnosti porodů a velké úmrtnosti mláďat. Populace indických lvů v zoologických zahradách rychle stárne a je třeba podniknout opatření, aby nedošlo k jejímu kolapsu.

Šárka Nováková, mluvčí Zoo Ostrava: "Proto byl v nedávné době aktualizován tzv. Long term management plan (LTMP), který shrnuje cíle programu do dalších let. Jeho hlavním cílem je především navýšení reprodukce lvů na co největší možnou míru. Na základě toho pak proběhlo několik přesunů zvířat. Výsledky opatření již lze vidět, neboť za poslední rok se v Evropě narodilo 26(!) mláďat. Průměr v minulých letech byl 3–4."

Lev indický v Zoo Ostrava

Matěj Vrúbel, inspektor chovu kočkovitých šelem v Zoo Ostrava: "Proto koordinátorka EEP doporučila přesun našeho pětiletého lvího samce k sedmileté lvici do polského Krakova, aby dostal možnost předat své geny dále. Samec byl do Ostravy přivezen jako dvouletý v květnu 2021. Spojen měl být se starší, tehdy třináctiletou lvicí. Lvice však byla vůči mladému samci velmi dominantní, navíc nebylo pravděpodobné, zda by s ohledem na svůj věk ještě vůbec zabřezla. Jakékoliv spojení s mladým samcem je tedy prakticky nemožné."

Stará samice však nezůstane v Ostravě sama, z Krakova k ní přicestuje tamní jedenáctiletý samec. Ten by měl být dostatečně dominantní a zkušený.

Matěj Vrúbel, inspektor chovu kočkovitých šelem v Zoo Ostrava: "Doufáme, že vyjde jeho spojení s naší samicí a stane se jí sociálním partnerem. Zároveň pomůžeme chovnému programu."

Transport lvů je plánován v průběhu února. Přesný termín ještě neznáme.

Lev indický v přírodě

Lev indický je ohroženým poddruhem lva a zároveň jediným, který se vyskytuje na asijském kontinentě. Na rozdíl od afrických lvů žijí indičtí lvi v odlišném sociálním uspořádání – samci jsou často samotáři nebo vytvářejí volná společenství se 2–3 samicemi, smečky tvoří lvice. Lví samci tak většinou i pravidelně loví.

Šárka Nováková, mluvčí Zoo Ostrava: "Proto také v zoologických zahradách nejlépe fungují páry, a ne početnější skupiny, jako u jejich afrických příbuzných. Dříve zasahoval areál rozšíření lva indického až do jihovýchodní Evropy (Řecko). Dnes se vyskytuje pouze v Národním parku Gir a několika dalších rezervacích v západoindickém státě Gudžarát. Ten je na „své“ lvy patřičně hrdý, jsou symbolem státu. Z toho důvodu je problematické potenciální přemístění lvů na jiné lokality, což činí divokou populaci, která dnes čítá zhruba 670 jedinců, velmi zranitelnou (riziko požáru, epidemie ad.)."

Evropské zoologické zahrady včetně ostravské proto usilují prostřednictvím záchovného programu o jeho záchranu před úplným vymizením z planety.

Nahlásit chybu


K tématu

Lev indický z ostravské zoo má pomoci s chovem v Zoo Krakov

26. ledna 2024 16:03 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Zoo Ostrava vymění samce lva indického se Zoo Krakov. Zoologické zahrady totiž pracují na tom, aby se chov těchto ohrožených druhů rozšířil. Krakovské zoo se ale odchov mláďat nedaří. Pomoci má právě samec z Ostravy.

Zoo Ostrava ukázala první fotky i video nedávno narozeného šimpanze

12. února 2024 19:51 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Zoo Ostrava hlásí nový přírůstek v rodině kriticky ohrožených šimpanzů hornoguinejských. 6. února se tady narodilo v pořadí třetí mládě v zoologické zahradě.

Zoo Ostrava začala s chovem kriticky ohroženého lemura širokonosého

30. října 2023 18:28 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostravská zoologická zahrada začala chovat kriticky ohrožený druh lemura. Lemur širokonosý je vzácný ve své původní domovině Madagaskaru a jeho chov je ojedinělý i v lidské péči. Návštěvníci zoo ho zatím nemají možnost vidět, protože chová ve svém zázemí.


Elektrárna Třebovice obnovila svůj provoz v rekordním čase

Zaměstnancům společnosti Veolia Energie se po 11 dnech po povodni podařilo zprovoznit Elektrárnu Třebovice v Ostravě, která byla odstavena od 15. září. A už také obnovuje dodávky i pro průmysl.

Další oběť podvodu na sítích, žena z Bruntálska poslala falešnému vojenskému lékaři téměř milion korun

Dnes 9:56 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Kriminalisté z Bruntálska vyšetřují další případ podvodu přes sociální sítě, kdy byla poškozená žena středního věku připravena o téměř 900 tisíc korun. Podvodník se vydával za vojenského lékaře působícího v Iránu a pod záminkou zaslání balíčku vylákal z oběti několik plateb.

Do Hlučína přijeli mladí malíři - natěrači z celé republiky

Už podvanácté se sešli mladí malíři a natěrači z celé České republiky na Mírovém náměstí na akci Hlučín, město s řemeslnou tradicí. Cílem je propagace řemeslných oborů na místním Odborném učilišti a Praktické škole.

Krnov bojuje s následky povodně, odpady i chodem života ve školách a firmách

V Krnově už funguje pitná voda a elektřina. Město se aktuálně potýká s množstvím odpadu a snaží se normalizovat život ve školách a školkách. Všude probíhají úklidy a některé boční ulice by mohly dělat kulisu v poválečných filmech. Situace se ale mění k lepšímu přímo před očima.

ŘSD plně obnovuje provoz na dálnici mezi Ostravou a Polskem

Včera 14:14 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Dálnice D1 mezi Ostravou a Polskem bude dnes odpoledne opět průjezdná standardně dvěma pruhy pro každý směr. Ředitelství silnic a dálnic dokončilo v úterý 1. října úklid a opravy po povodních.

Ranní nehoda dvou nákladních aut v Ostravě zastavila dopravu, řidiče museli vyprostit hasiči

Dnes 10:25 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

Ve středu ráno se v Ostravě na ulici Plzeňská srazila dvě nákladní vozidla. Nehoda zcela zastavila provoz. Hasiči museli vyprošťovat jednoho z řidičů pomocí hydraulického zařízení. Po vyproštění byl zraněný řidič předán do péče záchranářů.

Park u Zámku v Zábřeh láká k relaxaci i sportu. Revitalizace mu velmi prospěla

Ostrava patří k nejzelenějším městům v zemi a rozhodně nespí na vavřínech. Novou podobu nyní získal Park u Zámku Zábřeh. Nabízí spoustu místa pro relaxaci, ale i sport nebo pořádání menších akcí. Park ozdobil také nový mobiliář a umělecké plastiky.

Studenti vysazovali nový park v Ostravě-Třebovicích v rámci soutěže Lipová ratolest

Studenti desítky zahradnických škol z celého Česka vysadili v Třebovicích nový park v rámci soutěže Lipová ratolest. Své zastoupení měla i Ostrava v podobě družstva ze zdejší Střední zahradnické školy.

Palkovice vybojovaly v soutěži Vesnice roku 2. místo

V letošním národním finále soutěže Vesnice roku měl Moravskoslezský kraj jako svého finalistu obec Palkovice. Ta nakonec v silné konkurenci obsadila 2. místo.

Ostrava se snaží vyřešit čištění odpadních vod. Ústřední čističku voda značně poničila

Jedním z největších problémů Ostravy po povodních je vodohospodářská infrastruktura a hlavně zničená čistírna odpadních vod, která byla zcela pod vodou. Byla proto svolána mimořádná rada města, kde byly schváleny první finance na opravy.

V Ostravě-Třebovicích vznikl nový park. Vysadili ho studenti v rámci soutěže Lipová ratolest

Studenti desítky zahradnických škol z celého Česka vysadili v Třebovicích nový park v rámci soutěže Lipová ratolest. Své zastoupení měla i Ostrava v podobě družstva ze zdejší Střední zahradnické školy.

Dobrovolníci hromadně pomáhali uklízet Novou Ves

Desítky dobrovolníků se v pátek nahrnuli do ostravského obvodu Nová Ves, aby pomohli s úklidem po povodních v rámci tradiční podzimní celorepublikové akce Ukliďme Česko. Nová Ves patří k nejzasazenějším oblastem Ostravy a stále se zde ještě odčerpávala voda

Miroslava Obrová dostala poděkování za reprezentaci ČR na paralympiádě

Oštěpařka Miroslava Obrová si na letošní paralympiádě v Paříži vybojovala krásné 11. místo. Za reprezentaci České republiky na prestižní soutěži ji přijel na vítkovický stadion, kam jezdí trénovat, poděkovat i místostarosta Radim Ivan.

Ostrava hledá seniora roku 2024. Oceněni budou jednotlivci i klub seniorů

Při příležitosti Mezinárodního dne seniorů, který připadá na 1. října, vyhlašuje Ostrava již tradičně anketu Senior roku. Město ocení aktivní obyvatele starší 65 let. Kromě ocenění jednotlivců město hledá také Klub seniorů roku.

Návštěvníci Dolu Michal zde naleznou novou uměleckou výstavu Boudníkoviny

Boudníkoviny. To je název výstavy ostravské umělecké školy AVE ART, která bude k vidění do konce října v Dole Michal. Inspirací žákům byl Vladimír Boudník, který tvořil z odpadových materiálů.

Muže o berlích srazilo v Ostravě auto. Policie hledá svědky

Včera 10:22 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Policie zveřejnila výzvu k víkendové nehodě v Ostravě-Výškovicích. Hledají svědky události, kdy před jedoucí auto vstoupil 47letý muž o berlích. Řidič už nedokázal reagovat a muže srazil. Ten skončil v kritickém stavu v nemocnici.

V ostravské zoo se zabydluje nový samec lva indického z Krakova
Vydáno 20. února 2024 16:49, Ostrava-město, Jiří Cileček
Do ostravské zoologické zahrady dorazil nový samec lva indického. Zoo Ostrava totiž vyměnila svého samce se Zoo Krakov. Důvodem je pomoc odchovat mláďata v polské zoo, kde se to doposud nedařilo. Chovatelé doufají, že samec z Ostravy to změní a pomůže rozšířit tamní populaci této ohrožení majestátní kočkovité šelmy.

Nový samec lva indického; zdroj foto: Zoo Ostrava/Veronika Máchová

Výměna samců lvů indických mezi Krakovem a Ostravou už proběhla. Dnes před polednem dovezli chovatelé z Polska svého samce do ostravské zoo a zpátky do Krakova odvezli toho ostravského. Nakládání a vykládání obou lvů proběhlo bez komplikací.

Matěj Vrúbel, inspektor chovu: "Aby si lev zvykl na nové prostředí, zůstane dočasně uzavřen Pavilon indických šelem a případně i okolí jeho venkovního výběhu. Veřejnost prosíme o trpělivost. Postupně budeme pavilon zpřístupňovat, ale klid pro zabydlování nového obyvatele je pro nás prioritou."

Chov lva indického v zoologických zahradách není jednoduchý. V posledních letech se v rámci chovného programu rodilo jen málo mláďat, navíc jich řada nepřežila. Proto byla přijata opatření, aby se reprodukce zvýšila co nejvíce. 

Šárka Nováková, mluvčí Zoo Ostrava: "V přírodě se tato majestátní kočkovitá šelma vyskytuje pouze na jediné lokalitě v počtu okolo 670 jedinců, takže udržení životaschopné záložní populace v lidské péči je nadmíru důležité. To je i důvod výměny samců mezi Zoo Ostrava a Zoo Krakov, kde se odchovy mláďat také zatím nezdařily."

Lev indický v evropských zoologických zahradách

Lev indický (Panthera leo persica) je v Evropě chován v 38 institucích v počtu 116 jedinců. Chov takto ohroženého zvířete je koordinován na evropské úrovni pomocí chovného programu (EAZA ex situ Program, EEP).

Šárka Nováková, mluvčí Zoo Ostrava: "Koordinátorka, která vede program, vydává doporučení pro přesuny zvířat, spojování apod. Všechna rozhodnutí podléhají schválení komise pro daný druh. Všechna zvířata mají původ jen v několika zakladatelích, kteří do Evropy dorazili na přelomu 80. a 90. let minulého století."

V posledních letech čelí chovný program malé četnosti porodů a velké úmrtnosti mláďat. Populace indických lvů v zoologických zahradách rychle stárne a je třeba podniknout opatření, aby nedošlo k jejímu kolapsu.

Šárka Nováková, mluvčí Zoo Ostrava: "Proto byl v nedávné době aktualizován tzv. Long term management plan (LTMP), který shrnuje cíle programu do dalších let. Jeho hlavním cílem je především navýšení reprodukce lvů na co největší možnou míru. Na základě toho pak proběhlo několik přesunů zvířat. Výsledky opatření již lze vidět, neboť za poslední rok se v Evropě narodilo 26(!) mláďat. Průměr v minulých letech byl 3–4."

Lev indický v Zoo Ostrava

Matěj Vrúbel, inspektor chovu kočkovitých šelem v Zoo Ostrava: "Proto koordinátorka EEP doporučila přesun našeho pětiletého lvího samce k sedmileté lvici do polského Krakova, aby dostal možnost předat své geny dále. Samec byl do Ostravy přivezen jako dvouletý v květnu 2021. Spojen měl být se starší, tehdy třináctiletou lvicí. Lvice však byla vůči mladému samci velmi dominantní, navíc nebylo pravděpodobné, zda by s ohledem na svůj věk ještě vůbec zabřezla. Jakékoliv spojení s mladým samcem je tedy prakticky nemožné."

Stará samice však nezůstane v Ostravě sama, z Krakova k ní přicestuje tamní jedenáctiletý samec. Ten by měl být dostatečně dominantní a zkušený.

Matěj Vrúbel, inspektor chovu kočkovitých šelem v Zoo Ostrava: "Doufáme, že vyjde jeho spojení s naší samicí a stane se jí sociálním partnerem. Zároveň pomůžeme chovnému programu."

Transport lvů je plánován v průběhu února. Přesný termín ještě neznáme.

Lev indický v přírodě

Lev indický je ohroženým poddruhem lva a zároveň jediným, který se vyskytuje na asijském kontinentě. Na rozdíl od afrických lvů žijí indičtí lvi v odlišném sociálním uspořádání – samci jsou často samotáři nebo vytvářejí volná společenství se 2–3 samicemi, smečky tvoří lvice. Lví samci tak většinou i pravidelně loví.

Šárka Nováková, mluvčí Zoo Ostrava: "Proto také v zoologických zahradách nejlépe fungují páry, a ne početnější skupiny, jako u jejich afrických příbuzných. Dříve zasahoval areál rozšíření lva indického až do jihovýchodní Evropy (Řecko). Dnes se vyskytuje pouze v Národním parku Gir a několika dalších rezervacích v západoindickém státě Gudžarát. Ten je na „své“ lvy patřičně hrdý, jsou symbolem státu. Z toho důvodu je problematické potenciální přemístění lvů na jiné lokality, což činí divokou populaci, která dnes čítá zhruba 670 jedinců, velmi zranitelnou (riziko požáru, epidemie ad.)."

Evropské zoologické zahrady včetně ostravské proto usilují prostřednictvím záchovného programu o jeho záchranu před úplným vymizením z planety.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/ostrava/ostrava-mesto/11000041635/v-ostravske-zoo-se-zabydluje-novy-samec-lva-indickeho-z-krakova