Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Ostravská univerzita chce postavit nové studentské koleje za miliardu korun

Ostrava-město |

Ostravská univerzita přišla s plánem výstavby nových vysokoškolských kolejí. Nová výstavba v prostorách současných kolejí Jana Opletala má aktuální kapacitu více než zdvojnásobit. Stát bude miliardu korun a s financováním pomůže univerzitě město i kraj. Stavba má začít příští rok a hotová by měla být v roce 2027.

Studijní programy Ostravské univerzity se rozšiřují a rozvíjejí, zároveň narůstá i počet studentů, kteří do Ostravy dojíždějí ze vzdálenějších míst Česka i ze zahraničí. Ostravská univerzita však nedisponuje dostatečnými prostory k ubytování těchto studentů. Proto připravila projekt na výstavbu vysokoškolských kolejí. Moravskoslezský kraj i město Ostrava podepsalo s univerzitou memorandum o finanční pomoci. 

Josef Bělica (ANO), hejtman MSK: "Podpora vysokých škol je jednou z priorit Moravskoslezského kraje, jejich rozvoj je pro nás důležitý."

Moravskoslezský kraj přislíbil přispět 90 milionů korun na výstavbu nových vysokoškolských kolejí.

Jaroslav Kania (ANO), náměstek hejtmana MSK pro finance, majetek a investice: "Dlouhodobě financujeme a podporujeme nejen rozvoj středních škol, které zřizujeme, ale i vysokého školství. Snažíme se studentům vytvořit co nejlepší podmínky k tomu, aby se mohli v klidu učit a získávat další dovednosti. Mimochodem od roku 2017 jsme do oblasti školství investovali přes 5 miliard korun."

Stejnou částku jako Moravskoslezský kraj, tedy 90 milionů korun, se podpisem memoranda zavázalo poskytnout také město Ostrava.

Jan Dohnal (ODS/SPOLU), primátor Ostravy: "Rozvoj vysokoškolského vzdělávání je pro nás klíčový, podporujeme celou řadu různých projektů, abychom jej zatraktivnili. Naší ambicí je, aby se Ostrava stala centrem vzdělávání. Nabídka zajímavých i unikátních studijních oborů může přilákat talenty, je však zapotřebí zabezpečit také odpovídající infrastrukturu. I podpora výstavby nových kolejí může být jedním ze střípků, jak město pomůže zajistit dostupné zázemí pro studenty mající bydliště mimo Moravskoslezský kraj či v zahraničí."
Andrea Hoffmannová (Piráti), náměstkyně primátora Ostravy: "Dlouhodobě podporujeme rozvoj studijních programů, vědy, výzkumu a s tím jde ruku v ruce samozřejmě nárůst počtu studentů ve městě, o který stojíme a je naším cílem. Aktuálně na Ostravské univerzitě studuje zhruba 10 tisíc studentů, ubytování na koleji je reálné pro asi pět procent z nich, přičemž přibližně polovinu tvoří studenti zahraniční. Výstavba nových kolejí je projektem s prvky sociálního bydlení, nabídne tak řešení bydlení i studentům, kteří si komerční ubytování dovolit nemohou. Současná kapacita kolejí se tak navýší o víc než jednou tolik, nabídne 663 lůžek v nových objektech."
Petr Kopecký, rektor Ostravské univerzity: "Jako univerzita se stále rozrůstáme, a je proto přirozené, že přibývá studentů, kteří potřebují využívat ubytovací kapacity v Ostravě. Vnímáme, že v tomto směru nás začíná tlačit bota a musíme vyhovující koleje s dostatečnou ubytovací kapacitou neprodleně řešit. Jsem rád, že nás kraj i město vyslyšely a zavázaly se nám s nákladnou výstavbou finančně pomoci. Od města i kraje cítíme za Ostravskou univerzitu dlouhodobě podporu v našem snažení, společně se aktivně snažíme o úspěšnou transformaci kraje."

Výstavba v místě současných vysokoškolských kolejí Jana Opletala je dalším z velkých plánovaných projektů Ostravské univerzity. Nové ubytovací kapacity pro studenty mají stát přibližně miliardu korun. Z toho zhruba 575 milionů pokrývá dotace z programu MŠMT. Po 90 milionech přispěje Moravskoslezský kraj a město Ostrava. Zbytek peněz Ostravská univerzita dofinancuje úvěrem z Národní rozvojové banky, který je podpořen i dotací z Evropské komise. Samotná výstavba nových vysokoškolských kolejí by měla začít v roce 2025 a hotová by měla být za dva roky.

Nahlásit chybu


K tématu

Souhrn největších investičních akcí roku 2023 ve Frýdku-Místku

28. prosince 2023 15:24 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Výstavba kanalizace, nová hasičárna i budova pro městskou policii. Ale také všeobecná finanční kondice města v roce 2023. Nejen to zhodnotil v rozhovoru náměstek primátora Frýdku-Místku Jiří Kajzar.

Ostrava podpoří vznik nových bytů v opuštěných nemovitostech

5. ledna 2024 14:38 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostrava znovu nabídne možnost financování vzniku bytů v obnovených, dlouhodobě opuštěných nebytových prostorách ve městě a pomůže tak rozšířit nabídku nájemního a dostupného bydlení. Program podporuje obnovu a znovuoživení dlouhodobě prokazatelně opuštěných budov či jednotek ve městě a rozšíří portfolio bytů s dostupnou cenou nájmu. Na rok 2024 vyčlenilo město pro tento dotační program 10 milionů korun.

Kam po základce? Deváťákům poradí Veletrh středních škol v Ostravě

6. listopadu 2023 14:40 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Téměř pět desítek škol se představí na Veletrhu středních škol, který se bude konat v Ostravě ve středu 8. listopadu. V obchodním centru Futurum budou zástupci i žáci u svých stánků návštěvníkům k dispozici od 9 do 17 hodin. Akce bude volně přístupná pro žáky základních škol a jejich rodiče i ostatní zájemce.


Nová radnice v Ostravě byla zapsána mezi národní kulturní památky

Dominanta Ostravy Nová radnice byla zapsána mezi národní kulturní památky. Město díky tomu oficiálně získává další velmi významný turistický cíl, kterému zápis dodává na prestiži. Dodnes jde o největší a nejvyšší radnici v celé zemi.

Bývalý důl Barbora už podruhé ožívá společenskými akcemi pro veřejnost

Letní sezóna je v plném proudu a na různých místech v našem kraji se odehrává spoustu volnočasových akcí. Pestrým programem přes léto ožívá i bývalý Důl Barbora na Karvinsku.

MŠ v Malých Hošticích už uspokojí všechny děti. Díky přístavbě se její kapacita zvýšila o 28 míst

Včera 16:23 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Mateřská škola v Malých Hošticích má nově o jednu třídu více. Vznikla přístavbou za 17 milion korun, která se stavěla necelý rok. Do nového oddělení v září nastoupí 28 dětí, což je plná kapacita.

Hejtman se v Novém Jičíně setkal se starosty z okolí a diskutoval i s občany

Hejtman Moravskoslezského kraje, Josef Bělica, navštívil Nový Jičín. Dopoledne se na radnici setkal také s občany, kterým více než hodinu odpovídal na jejich dotazy.

Stonavští premianti oceněni vedením obce

Včera 13:48 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Ke konci školního roku se stalo tradicí, že vedení obce Stonava organizuje setkání s nejlepšími žáky. Na této slavnostní akci jsou pravidelně oceňováni premianti jak z tříd s českým, tak i polským jazykem vyučovacím.

Bubenický workshop ve Studénce vedla studentka z Berklee

Základní umělecká škola Jana Amose Komenského pořádala bubenický workshop. Jeho lektorkou byla mladá talentovaná muzikantka z Ostravska, které se na bicí učí na nejslavnější hudební škole na světě - americké Berklee college.

Baník je zase o krok blíž k návratu domů na Bazaly, stavba nového stadionu je tady možná

Diskuze o stavbě nového ostravského fotbalového stadionu a možný návrat Baníku na Slezskou hýbal celým městem. Studie nyní potvrdila, že se na Bazalech skutečně stavět dá a slavný fotbalový klub je tak o krok blíže k tomu, aby se vrátil domů.

Jediná ferrata na Ostravsku vznikla ve Slezské Ostravě, druhá nejbližší je odtud 100 kilometrů

Ve Slezské Ostravě byla otevřena nová ferrata a jedná se o první takový projekt v rámci celé Ostravy a širokého okolí. Kramle, stupy, úchyty a žebříky si může na cvičné lezecké stěně nově vyzkoušet opravdu každý od dětí až po seniory, a to zcela zdarma.

Dobrovolní hasiči v Oticích mají novou hasičskou zbrojnici. Z původní budovy zůstaly jen obvodové zdi

Včera 13:54 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Dobrovolní hasiči v Oticích se dočkali nové hasičské zbrojnice. Po dlouhých letech tak mají moderní budovu s veškerým zázemím včetně sociálního, které v původní budově chybělo.

Ve Stonavě se zřítil větroň, kluzák při pádu narazil do drátů vysokého napětí

2. července 2024 18:10 | Stonava | Lukáš Zavadil

Ve Stonavě se v úterý v podvečerních hodinách zřítil větroň. Podle informací policie měl na své trase narazit do drátů vysokého napětí a poté spadnout do pole.

Obecní pošta Partner v Ostravě-Hrabůvce slaví rok

Pošta Partner v Ostravě-Hrabůvce slaví jeden rok. Její existenci si tehdy vydobylo vedení sto-tisícového obvodu Ostrava-Jih, jelikož měla být zrušena po boku dalších 5ti poboček v obvodu. Celkově nyní na Jihu díky zásahu radnice fungují 4 pošty.

Stovky dětí sportovaly ve finále School Games v Ostravě-Zábřehu

Na zábřežském stadionu Svazácká proběhlo finále prvního ročníku projektu School Games, který pořádal městský obvod Ostrava-Jih. Finále soutěže, kterému předcházely tři kvalifikační dny, se zúčastnilo 17 základních škol a přes 800 finálových sportovců. Cílem akce bylo mimo jiné a vyhotovení studií týkající se školáků z Jihu.

Porubská Galerie na schodech patří výstavě Nudlařů Na výlet

V Galerii na schodech porubské radnice můžete shlédnout výstavu Nudlařů s názvem Na výlet. Panoramatické fotografie vás tentokrát zavedou do přírody.

Slezskoostravská galerie vystavuje díla třicítky umělců, autory jsou významní členové Sdružení Q

Obrazy, sochy i fotografie bezmála třiceti umělců si mohou prohlédnout návštěvníci Slezskoostravské galerie. Svou výstavu s názvem „Equilibrium – hledání rovnováhy“ si tu pro ně připravilo umělecké Sdružení Q.

Akce "Hrajeme si bez rozdílů" ve Vítkovicích slibuje dětem zábavu po celý červenec

Děti, které se v Ostravě Vítkovicích na prázdniny nikam nechystají, nemusejí smutnit. Nudit se určitě nebudou. Je pro ně připraven bohatý program na celý červenec.

Představujeme vám oddíl národní házené TJ Sokol Svinov. Medaile sbírá ve všech věkových kategoriích

Více než stoletá tradice a velká členská základna. Není divu, že národní házená je ve Svinově sportem číslo jedna a sbírá úspěchy napříč věkovými kategoriemi.

Ostravská univerzita chce postavit nové studentské koleje za miliardu korun
Vydáno 27. května 2024 19:38, Ostrava-město, Jiří Cileček
Ostravská univerzita přišla s plánem výstavby nových vysokoškolských kolejí. Nová výstavba v prostorách současných kolejí Jana Opletala má aktuální kapacitu více než zdvojnásobit. Stát bude miliardu korun a s financováním pomůže univerzitě město i kraj. Stavba má začít příští rok a hotová by měla být v roce 2027.

vizualizace budoucích kolejí; zdroj: Ostravská univerzita

Studijní programy Ostravské univerzity se rozšiřují a rozvíjejí, zároveň narůstá i počet studentů, kteří do Ostravy dojíždějí ze vzdálenějších míst Česka i ze zahraničí. Ostravská univerzita však nedisponuje dostatečnými prostory k ubytování těchto studentů. Proto připravila projekt na výstavbu vysokoškolských kolejí. Moravskoslezský kraj i město Ostrava podepsalo s univerzitou memorandum o finanční pomoci. 

Josef Bělica (ANO), hejtman MSK: "Podpora vysokých škol je jednou z priorit Moravskoslezského kraje, jejich rozvoj je pro nás důležitý."

Moravskoslezský kraj přislíbil přispět 90 milionů korun na výstavbu nových vysokoškolských kolejí.

Jaroslav Kania (ANO), náměstek hejtmana MSK pro finance, majetek a investice: "Dlouhodobě financujeme a podporujeme nejen rozvoj středních škol, které zřizujeme, ale i vysokého školství. Snažíme se studentům vytvořit co nejlepší podmínky k tomu, aby se mohli v klidu učit a získávat další dovednosti. Mimochodem od roku 2017 jsme do oblasti školství investovali přes 5 miliard korun."

Stejnou částku jako Moravskoslezský kraj, tedy 90 milionů korun, se podpisem memoranda zavázalo poskytnout také město Ostrava.

Jan Dohnal (ODS/SPOLU), primátor Ostravy: "Rozvoj vysokoškolského vzdělávání je pro nás klíčový, podporujeme celou řadu různých projektů, abychom jej zatraktivnili. Naší ambicí je, aby se Ostrava stala centrem vzdělávání. Nabídka zajímavých i unikátních studijních oborů může přilákat talenty, je však zapotřebí zabezpečit také odpovídající infrastrukturu. I podpora výstavby nových kolejí může být jedním ze střípků, jak město pomůže zajistit dostupné zázemí pro studenty mající bydliště mimo Moravskoslezský kraj či v zahraničí."
Andrea Hoffmannová (Piráti), náměstkyně primátora Ostravy: "Dlouhodobě podporujeme rozvoj studijních programů, vědy, výzkumu a s tím jde ruku v ruce samozřejmě nárůst počtu studentů ve městě, o který stojíme a je naším cílem. Aktuálně na Ostravské univerzitě studuje zhruba 10 tisíc studentů, ubytování na koleji je reálné pro asi pět procent z nich, přičemž přibližně polovinu tvoří studenti zahraniční. Výstavba nových kolejí je projektem s prvky sociálního bydlení, nabídne tak řešení bydlení i studentům, kteří si komerční ubytování dovolit nemohou. Současná kapacita kolejí se tak navýší o víc než jednou tolik, nabídne 663 lůžek v nových objektech."
Petr Kopecký, rektor Ostravské univerzity: "Jako univerzita se stále rozrůstáme, a je proto přirozené, že přibývá studentů, kteří potřebují využívat ubytovací kapacity v Ostravě. Vnímáme, že v tomto směru nás začíná tlačit bota a musíme vyhovující koleje s dostatečnou ubytovací kapacitou neprodleně řešit. Jsem rád, že nás kraj i město vyslyšely a zavázaly se nám s nákladnou výstavbou finančně pomoci. Od města i kraje cítíme za Ostravskou univerzitu dlouhodobě podporu v našem snažení, společně se aktivně snažíme o úspěšnou transformaci kraje."

Výstavba v místě současných vysokoškolských kolejí Jana Opletala je dalším z velkých plánovaných projektů Ostravské univerzity. Nové ubytovací kapacity pro studenty mají stát přibližně miliardu korun. Z toho zhruba 575 milionů pokrývá dotace z programu MŠMT. Po 90 milionech přispěje Moravskoslezský kraj a město Ostrava. Zbytek peněz Ostravská univerzita dofinancuje úvěrem z Národní rozvojové banky, který je podpořen i dotací z Evropské komise. Samotná výstavba nových vysokoškolských kolejí by měla začít v roce 2025 a hotová by měla být za dva roky.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/ostrava/ostrava-mesto/11000043252/ostravska-univerzita-chce-postavit-nove-studentske-koleje-za-miliardu-korun