Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Sarkofág za tři miliardy má překrýt prohořívající haldu v Ostravě

Ostrava-město |

Odborníci přišli s řešením, jak dokončit sanaci haldy Heřmanice. Hodlají tam postavit speciální sarkofág, který má zajistit spolehlivou ochranu životního prostředí i zdraví obyvatel. Práce mají trvat deset let a náklady se odhadují až na 3 miliardy korun.

schematické řešení sanace; zdroj státní podnik DIAMO

Pracovní skupina posuzovala pět technických variant možného řešení sanace haldy. Každá z nich byla hodnocena z hlediska časové a finanční náročnosti, ekologických dopadů a spolehlivosti na základě postupů dříve zvolených v Česku i v zahraničí. Skupina nakonec podpořila metodu zatěsnění termickyaktivní části haldy a její oddělení od studené části pomocí oddělovacích stěn.

Jozef Síkela (nestr. za STAN), ministr průmyslu a obchodu: "Tato metoda je nejvhodnější z hlediska zajištění ochrany životního prostředí v okolí a zdraví obyvatel i z hlediska omezení negativních dopadů během prací. Úsilí vlády tedy po mnoha letech přinese řešení tohoto pozůstatku po dřívější těžební činnosti."
Zbyněk Stanjura (SPOLU/ODS), ministr financí: "Definitivní vyřešení problému hořící části heřmanické haldy je něco, na co Ostrava a celý Moravskoslezský kraj čekají už řadu let. Jsem rád, že se v krátké době podařilo navrhnout bezpečný a osvědčený postup."

Podle předběžných propočtů by se náklady na sanaci mohly v průběhu deseti let pohybovat mezi částkou 2,3 až 3 miliardy korun. 

Zbyněk Stanjura (SPOLU/ODS), ministr financí: "Jsem připraven zajistit finance pro státní podnik DIAMO ve státním rozpočtu."

Zvolený způsob sanace zahrnuje vytvoření ochranného sarkofágu a stavbu dvou nových oddělovacích stěn B a C, které naváží na již budovanou stěnu A. Cílem je oddělit termicky aktivní části haldy od nezasažené hlušiny, skládky chemických odpadů a kalových nádrží. Hlavním cílem je co největší utěsnění hořícího odvalu a zamezení přístupu vzduchu. Efektivní izolaci pak zajistí použité materiály, jako jílovitá zemina nebo stabilizát z elektrárenského popílku.

Ludvík Kašpar, ředitel státního podniku DIAMO: "Tato metoda byla úspěšně použita při sanaci hořícího odvalu dolu Schoeller v Libušíně na Kladensku. Státní podnik DIAMO má s touto metodou vlastní zkušenosti, přičemž i po 12 letech od ukončení prací se tato metoda osvědčila. Po realizaci došlo k významnému poklesu teplot v odvalu. Zvolená metoda nejen chrání životní prostředí a zdraví obyvatel, ale také nabízí možnosti pro využití odváděného tepla z haldy k vytápění okolních objektů. Pilotní projekt na toto téma již řeší Vysoká škola báňská ve spolupráci se společností Veolia a státním podnikem DIAMO."

Sanaci bude provádět Diamo podle podrobného projektu schváleného všemi dotčenými úřady a mezirezortní pracovní skupinou ustanovenou ministrem průmyslu a obchodu. Komplexní postup sanace heřmanické haldy a jeho financování musí být potvrzeny vládou, jejíž jednání k tomuto tématu se předpokládá na podzim poté, co bude dokončena projektová studie. Zahájení samotné sanace se v závislosti na legislativním procesu očekává v horizontu jednoho roku. Předpokládaná délka prací je zhruba 10 let, aby byl postup pečlivý a ohleduplný vůči okolí. Projekt by měl být financován prostřednictvím státního rozpočtu přes kapitolu Ministerstva průmyslu a obchodu.

Tomáš Indrei, mluvčí státního podniku DIAMO: "Sanace heřmanické haldy zahrnuje i komplexní opatření zaměřená na stabilizaci a bezpečnost území. Materiály na haldě, včetně kalů v nádrži K1, hlušinových hrází a přepracované hlušiny, jsou aktuálně posuzovány kompetentními orgány."

Závěry posouzení jsou nezbytné pro upřesnění dalšího postupu řešení této staré ekologické zátěže včetně způsobu financování. Diamo také pracovní skupině představilo první výsledky posíleného monitoringu ovzduší v okolí heřmanické haldy, které probíhá od začátku června na dvou lokalitách, a to ve Vrbici a v Muglinově. 

Tomáš Indrei, mluvčí státního podniku DIAMO: "Kontinuální monitoring za první měsíc potvrdil, že halda negativně neovlivňovala ovzduší ve svém okolí. Z kontinuálního monitoringu za první měsíc vyplývá, že naměřené koncentrace všech škodlivin, které Zdravotní ústav měří nebo stanovuje na obou místech, nevykazují žádné výkyvy oproti jiným měřicím stanicím v Ostravě."
Nahlásit chybu


K tématu

Diamo rozšířilo imisní monitoring u heřmanické haldy

29. května 2024 12:10 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Státní podnik Diamo rozšířil monitorování imisí kolem haldy Heřmanice v Ostravě. Nově se měří nepřetržitě na dvou místech. Mobilní stanice jsou umístěny v nejbližších obydlených místech od odvalu. Diamo chce 20. června představit, jak by mohla sanace haldy pokračovat.

Ostrava požaduje urychlenou sanaci heřmanického odvalu. Apel jde přímo na ministry vlády

2. února 2024 14:24 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Vedení Ostravy nechce jen přihlížet sporům kolem sanace heřmanického odvalu a pozvalo proto do města ministry vlády, aby situaci urgentně vyřešili. Cílem je, aby státní podnik DIAMO provedl kompletní sanaci a rekultivaci celé lokality.

Lidé podepisují v Ostravě petici za odstranění haldy. Organizátoři chtějí 10 tisíc podpisů

27. února 2024 8:59 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Jak už z našeho zpravodajství jistě víte, vedení města Ostravy i kraje se vložilo do řešení problémů s likvidací Heřmanické haldy. Nyní se do boje připadli i občané, kteří mohou svým podpisem podpořit petici za odstranění této ekologické zátěže.


Ostrava má novou ferratu, jedinou v okruhu 100 kilometrů

Ve Slezské Ostravě byla otevřena nová ferrata a jedná se o první takový projekt v rámci celé Ostravy a okolí. Kramle, stupy, úchyty a žebříky si může na cvičné lezecké stěně nově vyzkoušet opravdu každý od dětí až po seniory, a to zcela zdarma.

Bezúročné půjčky zaměstnancům Liberty, kraj jim vyplatil už skoro 14 milionů korun

Včera 12:07 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Celkem 606 zaměstnanců Liberty si zažádalo o bezúročnou půjčku kvůli překlenutí období po krachu společnosti. Krajský úřad žádosti postupně zpracovává a dosud odeslal 13,85 milionu korun pro 554 žadatelů. Lidé mohou o půjčku stále žádat, ale nyní jen na podatelně krajského úřadu.

Ostrava koupila dobrovolným hasičům nové přilby. Použila peníze z pokut

Ostrava si velmi váží práce dobrovolných hasičů o čemž svědčí i to, že se jim stará o obměnu techniky a vybavení. Nedávno jsme vás informovali o novém výjezdovém vozidle v Radvanicích a nyní dostali dobrovolné sbory napříč celým městem nové helmy.

Se svými patrony ve škole kardinála Tomáška se přišli rozloučit i prvňáčci

Dvě třídy deváťáků se rozloučily se školou Františka kardinála Tomáška. Poslední vysvědčení ze základní školy převzali ve venkovní učebně. Rozloučit se s nimi přišli i prvňáčci.

Havířovská nemocnice pořádá koloběžnou výzvu pro nemocnou Gretku - zapoj se i ty

Rádi běháte, jezdíte na kole, nebo jen chodíte? Právě tímto pohybem můžete pomoci nemocné dívce. Stačí se jen připojit do Nemocniční koloběžné výzvy.

Bouřky opět zaměstnaly hasiče, vyjeli k desítkám událostí

30. června 2024 19:12 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Hasiči v Moravskoslezském kraji během neděle, od sedmé do osmnácté hodiny, museli vyjet celkem k 60 událostem spojených se silným větrem. Prozatím nejsou evidovány větší hmotné škody. Na projíždějící vozidlo ve Vrbně pod Pradědem ale dopoledne spadl vzrostlý strom, který vážně zranil cestující v projíždějícím osobním vozidle. Jeho řidička už nestihla zastavit. Jednoho člověka museli ve spolupráci se záchrannou službou na místě oživovat.

Muže uvěznilo vlastní auto a v horku zkolaboval, naštěstí si ho všiml soused

Včera 9:43 | Frýdek-Místek | Lukáš Zavadil

Málem smrtící pastí se stalo vlastní vozidlo muži ve Frýdku-Místku, který zůstal uvězněn uvnitř kvůli technické závadě. Vůz, který nešel otevřít, zůstal stát na přímém slunci. Muž se snažil přivolat pomoc boucháním na okno, následně zkolaboval.

Spolek krojovaných horníků Dolu ČSA slaví 100 let, tradice chtějí udržet co nejdéle

Krojovaní horníci patří neodmyslitelně k našemu regionu a jsou zárukou udržování hornických tradic. Letos si spolek krojovaných horníků Dolu ČSA připomněl 100. výročí založení.

Arrows chtějí po hubených letech opět bojovat o titul

Včera 10:55 | Ostrava-město | Tomáš Tikal

Dvě nepovedené sezony mají za sebou baseballisté Arrows Ostrava. V té aktuální by si chtěli svou reputaci napravit. K tomu je ale potřeba postoupit do bojů o medaile.

Oslavy 100 let velké Ostravy a Ostravská muzejní noc zcela zaplnily centrum města

30. června 2024 16:04 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Kulturní okénko

Ostrava zažila jeden z nejnabitějších víkendů v centru města i mimo něj. Na oslavu stého výročí velké Ostravy navazovala totiž Ostravská muzejní noc. Té se aktivně účastnilo více než 30 partnerů z řad muzeí, galerií a kulturních center. V centru Ostravy se mohly aktivně bavit děti i dospělí.

Ostrava má novou ferratu, jedinou v okruhu 100 kilometrů

Ve Slezské Ostravě byla otevřena nová ferrata a jedná se o první takový projekt v rámci celé Ostravy a okolí. Kramle, stupy, úchyty a žebříky si může na cvičné lezecké stěně nově vyzkoušet opravdu každý od dětí až po seniory, a to zcela zdarma.

Pořádková jednotka MS kraje je nejlepší. V "Testu odolnosti 2024" nenašla přemožitele

Policisté speciální pořádkové jednotky Moravskoslezského kraje jsou nejlepší. Potvrdili to vítězstvím na extrémním závodě s názvem "Test odolnosti 2024." Poradit si museli se zdravovědou, silovými disciplínami a například i orientací v terénu.

Žáci ZŠ Gen. Janka poprvé tvořili rozpočet. Mariánskohorská radnice se chce od dětí inspirovat

Mariánskohorskou radnici zajímá, jak vidí obvod děti. Žáci ZŠ Gen. Janka tak dostali za úkol vytvořit rozpočet a vyplnit pocitové mapy. Do akce se zapojili všichni žáci druhého stupně.

Porubu už potřetí roztančil Festival v ulicích. Vystoupilo na něm přes 200 umělců

28. června 2024 16:03 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V Ostravě-Porubě už potřetí proběhl Festival v ulicích. Letos byl zase o něco větší. Vystoupilo na něm více než 200 umělců z 20 zemí světa a zamířily na něj davy lidí.

Ostrava má vyřešeno financování koncertního sálu. Úvěr začne čerpat příští rok

28. června 2024 13:50 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostrava má detailně zajištěno financování nové koncertního sálu. Největší částku z celkových nákladů 3,8 mld. korun bude hradit z úvěru Evropské investiční banky. V příštích dnech začne hloubení stavební jámy.

Soutěž Zlatá Beruška motivuje školky v centru Ostravy k nadstandardní práci s dětmi

V centru Ostravy mají spousty aktivních a kreativních mateřských škol. Dokazuje to i soutěž Zlatá Beruška, která právě takové školky oceňuje za obohacování vzdělávání dětí formou zajímavých aktivit.

Sarkofág za tři miliardy má překrýt prohořívající haldu v Ostravě
Vydáno 20. června 2024 16:29, Ostrava-město, Jiří Cileček
Odborníci přišli s řešením, jak dokončit sanaci haldy Heřmanice. Hodlají tam postavit speciální sarkofág, který má zajistit spolehlivou ochranu životního prostředí i zdraví obyvatel. Práce mají trvat deset let a náklady se odhadují až na 3 miliardy korun.

schematické řešení sanace; zdroj státní podnik DIAMO

Pracovní skupina posuzovala pět technických variant možného řešení sanace haldy. Každá z nich byla hodnocena z hlediska časové a finanční náročnosti, ekologických dopadů a spolehlivosti na základě postupů dříve zvolených v Česku i v zahraničí. Skupina nakonec podpořila metodu zatěsnění termickyaktivní části haldy a její oddělení od studené části pomocí oddělovacích stěn.

Jozef Síkela (nestr. za STAN), ministr průmyslu a obchodu: "Tato metoda je nejvhodnější z hlediska zajištění ochrany životního prostředí v okolí a zdraví obyvatel i z hlediska omezení negativních dopadů během prací. Úsilí vlády tedy po mnoha letech přinese řešení tohoto pozůstatku po dřívější těžební činnosti."
Zbyněk Stanjura (SPOLU/ODS), ministr financí: "Definitivní vyřešení problému hořící části heřmanické haldy je něco, na co Ostrava a celý Moravskoslezský kraj čekají už řadu let. Jsem rád, že se v krátké době podařilo navrhnout bezpečný a osvědčený postup."

Podle předběžných propočtů by se náklady na sanaci mohly v průběhu deseti let pohybovat mezi částkou 2,3 až 3 miliardy korun. 

Zbyněk Stanjura (SPOLU/ODS), ministr financí: "Jsem připraven zajistit finance pro státní podnik DIAMO ve státním rozpočtu."

Zvolený způsob sanace zahrnuje vytvoření ochranného sarkofágu a stavbu dvou nových oddělovacích stěn B a C, které naváží na již budovanou stěnu A. Cílem je oddělit termicky aktivní části haldy od nezasažené hlušiny, skládky chemických odpadů a kalových nádrží. Hlavním cílem je co největší utěsnění hořícího odvalu a zamezení přístupu vzduchu. Efektivní izolaci pak zajistí použité materiály, jako jílovitá zemina nebo stabilizát z elektrárenského popílku.

Ludvík Kašpar, ředitel státního podniku DIAMO: "Tato metoda byla úspěšně použita při sanaci hořícího odvalu dolu Schoeller v Libušíně na Kladensku. Státní podnik DIAMO má s touto metodou vlastní zkušenosti, přičemž i po 12 letech od ukončení prací se tato metoda osvědčila. Po realizaci došlo k významnému poklesu teplot v odvalu. Zvolená metoda nejen chrání životní prostředí a zdraví obyvatel, ale také nabízí možnosti pro využití odváděného tepla z haldy k vytápění okolních objektů. Pilotní projekt na toto téma již řeší Vysoká škola báňská ve spolupráci se společností Veolia a státním podnikem DIAMO."

Sanaci bude provádět Diamo podle podrobného projektu schváleného všemi dotčenými úřady a mezirezortní pracovní skupinou ustanovenou ministrem průmyslu a obchodu. Komplexní postup sanace heřmanické haldy a jeho financování musí být potvrzeny vládou, jejíž jednání k tomuto tématu se předpokládá na podzim poté, co bude dokončena projektová studie. Zahájení samotné sanace se v závislosti na legislativním procesu očekává v horizontu jednoho roku. Předpokládaná délka prací je zhruba 10 let, aby byl postup pečlivý a ohleduplný vůči okolí. Projekt by měl být financován prostřednictvím státního rozpočtu přes kapitolu Ministerstva průmyslu a obchodu.

Tomáš Indrei, mluvčí státního podniku DIAMO: "Sanace heřmanické haldy zahrnuje i komplexní opatření zaměřená na stabilizaci a bezpečnost území. Materiály na haldě, včetně kalů v nádrži K1, hlušinových hrází a přepracované hlušiny, jsou aktuálně posuzovány kompetentními orgány."

Závěry posouzení jsou nezbytné pro upřesnění dalšího postupu řešení této staré ekologické zátěže včetně způsobu financování. Diamo také pracovní skupině představilo první výsledky posíleného monitoringu ovzduší v okolí heřmanické haldy, které probíhá od začátku června na dvou lokalitách, a to ve Vrbici a v Muglinově. 

Tomáš Indrei, mluvčí státního podniku DIAMO: "Kontinuální monitoring za první měsíc potvrdil, že halda negativně neovlivňovala ovzduší ve svém okolí. Z kontinuálního monitoringu za první měsíc vyplývá, že naměřené koncentrace všech škodlivin, které Zdravotní ústav měří nebo stanovuje na obou místech, nevykazují žádné výkyvy oproti jiným měřicím stanicím v Ostravě."
Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/ostrava/ostrava-mesto/11000043652/sarkofag-za-tri-miliardy-ma-prekryt-prohorivajici-haldu-v-ostrave