Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Tvoje škola je hned za rohem. Střední školy z Ostravy-Poruby se představily deváťákům

Ostrava-Poruba |

V Ostravě Porubě uspořádali vůbec první ročník akce s názvem Tvoje škola je hned za rohem. Probíhala v aule Vysoké školy báňské-Technické univerzity, kde se žákům 9. tříd základních škol představily střední školy se sídlem v obvodu.

Žáci 9. tříd základních škol v Ostravě-Porubě měli možnost se na jednom místě seznámit se všemi středními školami v obvodu. A to díky pilotnímu projektu Tvoje škola je hned za rohem. Šlo o přehlídku středoškolského vzdělávání, která se uskutečnila na vysoké škole báňské.

Václav Snášel, rektor VŠB-TU: “Dnešní den jsme chtěli zahájit takovou spolupráci mezi univerzitou, středními školami a základními školami, protože tento řetězec je vlastně to podhoubí, ze kterého vznikají naši potencionální studenti Spíš než direktivně nebo prvoplánově jít po tom, že bysme ty studenty tady chtěli nějakým způsobem držet, představit tu univerzitu, představit, že je možné spolupracovat na všech úrovních a tímto motivovat ty studenty, aby tady v regionu zůstávali.”
Kateřina Švejdová, koordinátorka jazykového vzdělávání: “Jsme velice rádi, že střední porubské školy jak státní tak soukromé naši výzvu i v této složité době přijaly a jsou ochotny představit žákům 9. ročníků ZŠ své vize pojetí výuky a nabídku oborů. Dopolední část je věnovaná našim porubským ZŠ a odpolední je otevřená pro celou širokou veřejnost.”

Nabídka oborů byla velmi pestrá

Jan Netolička, ředitel Wichterlova gymnázia: “Jde o to, ukázat těm žákům nějakou filosofii čím se třeba to dané gymnázium liší , možná nechat je nasát trochu atmosféru, která může být na každém gymnáziu jiná , přiblížit jim konkrétní lidi, konkrétní učitele, konkrétní zástupce. Je to takové sbližování se řekněme s těmi, kteří i tom gymnáziu uvažují.”
Nela Lošťáková, studentka Waldorfské střední školy: “Paní učitelky se můžete zeptat, jak funguje výuka, Máme tady ukázku ze sešitů a modelů, letáčky a vlastně prezentaci, co všechno se v průběhu let dělá.”
Karla Pufová, výchovný poradce, Střední škola prof. Zdeňka Matějčka: “Prezentujeme tady zejména učební obory, no a potom máme ještě maturitní obory a zejména informujeme o novém maturitním oboru Předškolní a školní, mimoškolní pedagogika. Takže už docela moc je studentů kteří chtějí tento maturitní obor. Docela zájemci byli o hotelnictví.”

Akce se zúčastnilo zhruba 300 deváťáků z 11 porubských základních škol a většina z nich tuto přehlídku uvítala. Stoprocentně rozhodnuti o tom, co budou studovat dál, ale žáci zatím nejsou.

Anketa: žáci 9. tříd ZŠ: “Já vůbec nevím, jako já o ničem zatím jsme neuvažovala, jenom, že mě baví sport, tak možná ten sportovní gympl, ale jinak jako asi nic.”
“Jako že ta gymnázia mě zaujala jazykové a potom obchodní akademie, co je tam vzadu. Já bych chtěla na tu obchodní akademii, ale nejsem si ještě tak jistá.”
“Mě zaujala hlavně střední průmyslová škola stavební a druhou zatím nevím.”
“Mě zaujal asi ten gympl Wichterlovo, ale ještě vůbec nejsem rozhodnutá, kam půjdu.”
“Já bych chtěla na tu policejní školu, ale ještě úplně nevím. Asi jo no.”

Na konečné rozhodnutí mají školáci ještě dost času. Přihlášky si mohou podávat do března příštího roku, Pokud ale chtějí jít na konzervatoř, nebo na obory s talentovou zkouškou, přihlášku musí poslat ještě letos do konce listopadu,

Nahlásit chybu


K tématu

S výběrem dalšího studia pomáhá tradiční přehlídka středních škol, navštívily ji stovky žáků

23. října 2023 16:33 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Konal se další ročník přehlídky Gemma. Jedná se o prezentaci středních škol a odborných učilišť z Novojičínska, a také z dalších přilehlých regionů. Navštívily ji stovky žáků devátých a osmých tříd

Rozhodnout se o další životní cestě pomáhá deváťákům novojičínská Gemma

23. října 2023 10:30 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Konal se další ročník přehlídky Gemma. Jedná se o prezentaci středních škol a odborných učilišť z Novojičínska, a z přilehlých regionů. S výběrem budoucí profese pomáhá deváťákům téměř třicet let.

Tanec Fokus ve větším formátu obsadil zimní stadion

21. května 2024 10:57 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Skvělá atmosféra provázela letošní 9. ročník akce Tanec Fokus, která se poprvé konala v prostorách zimního stadionu. Na ploše se předvedla více než tisícovka tanečníků v celkem 85 choreografiích nejrůznějších tanečních stylů. To vše probíhalo pod dohledem téměř 1 500 diváků.


Havířov bojuje s potkany, ti si ve velkém pochutnávali i v hypermarketu

Potkani představují pro města noční můru. Neustále s nimi bojují i v Havířově, kde musí opět přistoupit k plošné deratizaci. Hlodavci velké škody napáchali i v jednom hypermarketu.

Začala podzimní výzva 10 000 kroků, zapojit se může úplně každý

Od října začala další pravidelná výzva 10 tisíc kroků. Kdo se do ní zapojí, zlepší si kondici a přispěje k lepšímu zdraví a životnímu stylu. Ti nejlepší budou navíc odměněni. Zapojit se mohou jednotlivci i týmy všech věkových kategorií. A soutěží se také v rámci jednotlivých měst.

Senior v nazouvácích se ztratil na procházce, policie ho našla několik kilometrů od domova

Dnes 10:01 | Studénka | Lukáš Zavadil

Úterní pátrání po téměř 80letém seniorovi na Novojičínsku mělo šťastný konec. Muž, který se vydal na procházku bez mobilního telefonu a v nazouvácích, byl nalezen několik kilometrů od domova díky rychlému zásahu policie a spolupráci s veřejností. Senior byl převezen do nemocnice, kde se potvrdilo, že je v dobrém zdravotním stavu.

TrikFilm představil animovaná díla mladých autorů, mezinárodní festival se konal už popáté

Poslední zářiový týden přivítala Ostrava už pátý ročník Mezinárodního festivalu dětské a studentské mediální tvorby TrikFilm. Ten letos představil více než dvě stě animovaných děl z více než třiceti zemí světa. Návštěvníkům zároveň festival nabídnul i množství doprovodných aktivit.

Je to tu! Síť stezek pro bikery v karvinském Černém lese je konečně legální

Datum 28. září se zapíše do historie oddílu karvinských bikerů jako jeden z nejvýznamnějších dnů. Oficiálně se jim podařilo zprovoznit síť stezek plnou trailů , kterou právě v tento den slavnostně otevřeli.

V Ostravě-Třebovicích vznikl nový park. Vysadili ho studenti v rámci soutěže Lipová ratolest

Studenti desítky zahradnických škol z celého Česka vysadili v Třebovicích nový park v rámci soutěže Lipová ratolest. Své zastoupení měla i Ostrava v podobě družstva ze zdejší Střední zahradnické školy.

Tradiční cyklistické závody pro děti se v Horní Suché těší velké oblibě, spolupracují na nich obě základní školy

V Horní Suché se uskutečnily tradiční cyklistické závody pro děti od mateřských škol až po mladé cyklisty pátých ročníků základních škol. Předstartovní nadšení účastníků bylo velké.

Technické služby fungují pod odborem údržby majetku, na zimu jsou připraveny

Studénka připravuje založení vlastních technických služeb. Zatím fungují jako oddělení v rámci odboru údržby majetku. Rozhodli o tom zastupitelé na poslední schůzi. Město pokračuje i v nákupu nové techniky.

Povodně zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny

Povodně zcela zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny. Magistrát musí nyní najít řešení, jaký zvolit povrch při následné rekonstrukci. Opravy začnou zřejmě až v příštím roce.

Do Hlučína přijeli mladí malíři - natěrači z celé republiky

Včera 12:05 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Už podvanácté se sešli mladí malíři a natěrači z celé České republiky na Mírovém náměstí na akci Hlučín, město s řemeslnou tradicí. Cílem je propagace řemeslných oborů na místním Odborném učilišti a Praktické škole.

Ve Studiu G si zahrají profesionálové i studenti

Studio G je jednou z nejmladších divadelních scén v Ostravě. Vzniklo teprve v roce 2019 na místě bývalého papírnictví, jehož prostory členové přebudovali na kavárnu a divadelní sál. Od té doby slouží kultuře.

Klub 1. FC Poruba uspořádal nábor fotbalových hvězdiček s Tomášem Ujfalušim. Přišly desítky dětí

Klub 1. FC Poruba hledá nové kluky a holky. Uspořádal proto nábory nových fotbalových hvězdiček. Přijít mohl každý, kdo má chuť sportovat.

Ranní nehoda dvou nákladních aut v Ostravě zastavila dopravu, řidiče museli vyprostit hasiči

Včera 10:25 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

Ve středu ráno se v Ostravě na ulici Plzeňská srazila dvě nákladní vozidla. Nehoda zcela zastavila provoz. Hasiči museli vyprošťovat jednoho z řidičů pomocí hydraulického zařízení. Po vyproštění byl zraněný řidič předán do péče záchranářů.

Park u Zámku Zábřeh láká k relaxaci i sportu. Revitalizace mu velmi prospěla

Ostrava patří k nejzelenějším městům v zemi a rozhodně nespí na vavřínech. Novou podobu nyní získal Park u Zámku Zábřeh. Nabízí spoustu místa pro relaxaci, ale i sport nebo pořádání menších akcí. Park ozdobil také nový mobiliář a umělecké plastiky.

Dobrovolníci hromadně pomáhali uklízet Novou Ves

1. října 2024 16:25 | Ostrava-město | Andrea Holeszová | Eko magazín

Desítky dobrovolníků se v pátek nahrnuli do ostravského obvodu Nová Ves, aby pomohli s úklidem po povodních v rámci tradiční podzimní celorepublikové akce Ukliďme Česko. Nová Ves patří k nejzasazenějším oblastem Ostravy a stále se zde ještě odčerpávala voda

Tvoje škola je hned za rohem. Střední školy z Ostravy-Poruby se představily deváťákům
Vydáno 1. října 2020 16:56, Ostrava-Poruba, Yvona Fajtová
V Ostravě Porubě uspořádali vůbec první ročník akce s názvem Tvoje škola je hned za rohem. Probíhala v aule Vysoké školy báňské-Technické univerzity, kde se žákům 9. tříd základních škol představily střední školy se sídlem v obvodu.

Žáci 9. tříd základních škol v Ostravě-Porubě měli možnost se na jednom místě seznámit se všemi středními školami v obvodu. A to díky pilotnímu projektu Tvoje škola je hned za rohem. Šlo o přehlídku středoškolského vzdělávání, která se uskutečnila na vysoké škole báňské.

Václav Snášel, rektor VŠB-TU: “Dnešní den jsme chtěli zahájit takovou spolupráci mezi univerzitou, středními školami a základními školami, protože tento řetězec je vlastně to podhoubí, ze kterého vznikají naši potencionální studenti Spíš než direktivně nebo prvoplánově jít po tom, že bysme ty studenty tady chtěli nějakým způsobem držet, představit tu univerzitu, představit, že je možné spolupracovat na všech úrovních a tímto motivovat ty studenty, aby tady v regionu zůstávali.”
Kateřina Švejdová, koordinátorka jazykového vzdělávání: “Jsme velice rádi, že střední porubské školy jak státní tak soukromé naši výzvu i v této složité době přijaly a jsou ochotny představit žákům 9. ročníků ZŠ své vize pojetí výuky a nabídku oborů. Dopolední část je věnovaná našim porubským ZŠ a odpolední je otevřená pro celou širokou veřejnost.”

Nabídka oborů byla velmi pestrá

Jan Netolička, ředitel Wichterlova gymnázia: “Jde o to, ukázat těm žákům nějakou filosofii čím se třeba to dané gymnázium liší , možná nechat je nasát trochu atmosféru, která může být na každém gymnáziu jiná , přiblížit jim konkrétní lidi, konkrétní učitele, konkrétní zástupce. Je to takové sbližování se řekněme s těmi, kteří i tom gymnáziu uvažují.”
Nela Lošťáková, studentka Waldorfské střední školy: “Paní učitelky se můžete zeptat, jak funguje výuka, Máme tady ukázku ze sešitů a modelů, letáčky a vlastně prezentaci, co všechno se v průběhu let dělá.”
Karla Pufová, výchovný poradce, Střední škola prof. Zdeňka Matějčka: “Prezentujeme tady zejména učební obory, no a potom máme ještě maturitní obory a zejména informujeme o novém maturitním oboru Předškolní a školní, mimoškolní pedagogika. Takže už docela moc je studentů kteří chtějí tento maturitní obor. Docela zájemci byli o hotelnictví.”

Akce se zúčastnilo zhruba 300 deváťáků z 11 porubských základních škol a většina z nich tuto přehlídku uvítala. Stoprocentně rozhodnuti o tom, co budou studovat dál, ale žáci zatím nejsou.

Anketa: žáci 9. tříd ZŠ: “Já vůbec nevím, jako já o ničem zatím jsme neuvažovala, jenom, že mě baví sport, tak možná ten sportovní gympl, ale jinak jako asi nic.”
“Jako že ta gymnázia mě zaujala jazykové a potom obchodní akademie, co je tam vzadu. Já bych chtěla na tu obchodní akademii, ale nejsem si ještě tak jistá.”
“Mě zaujala hlavně střední průmyslová škola stavební a druhou zatím nevím.”
“Mě zaujal asi ten gympl Wichterlovo, ale ještě vůbec nejsem rozhodnutá, kam půjdu.”
“Já bych chtěla na tu policejní školu, ale ještě úplně nevím. Asi jo no.”

Na konečné rozhodnutí mají školáci ještě dost času. Přihlášky si mohou podávat do března příštího roku, Pokud ale chtějí jít na konzervatoř, nebo na obory s talentovou zkouškou, přihlášku musí poslat ještě letos do konce listopadu,

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/ostrava/ostrava-poruba/11000022157/tvoje-skola-je-hned-za-rohem-stredni-skoly-z-ostravyporuby-se-predstavily-devatakum