Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Žákům 9. tříd porubských ZŠ se představily střední školy z obvodu. Měli z čeho vybírat

Ostrava-Poruba |

Aulu VŠB-Technické univerzity zaplnili zástupci porubských středních škol. Žákům 9. tříd tamních základních škol představili nejen studijní obory, ale i svou filosofii, aby měli přehled a snadnější rozhodování, kam se vydat dál.

Tvoje škola je hned za rohem. To je název už tradiční přehlídky středních škol, kterou pořádá radnice pro žáky 9. tříd v aule Vysoké školy báňské-Technické univerzity. Jejím cílem je ukázat jim, že za svou vysněnou školou mnohdy nemusí za hranice obvodu.

Martin Tomášek (Piráti), místostarosta MOb Ostrava-Poruba: “Byli bychom rádi, kdyby děti bydlící v Porubě uvažovaly o těchto školách, protože si myslíme, že se tím posiluje vztah k našemu městu a pokud je tady neudržíme po celý jejich mladý život, tak doufáme, že se k nám později po těch studiích vysokoškolských zase vrátí.”

V Porubě je celkem 12 středních škol. Od gymnázií až po jazykové, nebo odborné, které nabízejí pestrou škálu studijních oborů.

Martin Tomášek (Piráti), místostarosta MOb Ostrava-Poruba: “V oblasti gymnázií je přepestrá, v oblasti dalších středních škol odborné povahy je přiměřená. Některé školy tady v Porubě nenajdete, ale některé školy nenajdete ani v Ostravě.”
Anketa: zástupci a studenti středních škol: “Na naší škole máme jak humanitní, tak technické zaměření, které si vybíráme ve 3. ročníku. V humanitním zaměření máme třeba sociální práce, psychologie a pedagogika a v technickém zaměření máme třeba deskriptivní geometrii, aplikovanou matematiku a další předměty.”
“Takovou specifickou věcí pro Waldorf je epochové vyučování, které máme ve dvou blocích. Každý den po dobu 14 dnů se učíme jeden předmět vždycky. Více toho probereme a lépe se to pamatuje.”
“Waldort se mimo jiné účastní různých akcí, například Erasmu/// minulý rok jsme se zúčastnili Erasmu v Belgii a Finsku.”
“My přijímáme žáky z 5. a 9. tříd. Z 9. třídy bereme dvě třídy ryze všeobecné a z 5. třídy máme jednu primu zaměřenou na matematiku, přírodní vědy, informatiku a druhá má posílenou výuku angličtiny. Jinak pro žáky děláme velké množství akcí, protože jsme zapojeni i do evropských projektů, máme spolupráci se Slovenskem, teď rozjíždíme Erasmus.”
“My se tady snažíme nalákat na nový obor, který máme. Kromě jazykové třídy, která už je u nás tradicí. A všeobecného gymplu, tak nový obor MMIT, moderní média a IT, který budeme otevírat od září a je to obor, který není jenom pro kluky. Je i holčičí, je hodně praktický, takže na ten se velmi těšíme.”
“Naše škola nabízí dva obory, které jsou čtyřleté. Oba dva jsou s maturitou, jeden je zaměřený na IT technologie. Druhý obor je informační a komunikační technologie, který je zaměřený na práci spíš s nějakým zařízením. V podstatě z obou těch oborů se dá jít na vysokou školu.”

Anketa: žáci 9. tříd
“Já vůbec nevím. Tady nemám žádnou vybranou školu. Já jsem chtěla jít na nějakou, co je mimo Ostravu, takže nic asi.”
“Já jsem uvažovala nad školou Tigrid, ale ještě si nejsem úplně jistá.”
“Uvažuju o zdravotní škole ve Vítkovicích.”
“Asi na uměleckou v centru.”

Právě studenti odborných škol mají na Vysoké škole báňské-Technické univerzitě výhodu. Ovšem jen dočasnou.

Václav Snášel, rektor VŠB-Technické univerzity: “Náběh těch, kteří mají technické vzdělání je daleko rychlejší než těch, kteří mají to klasické vzdělání třeba z toho gymplu, ale tyto dvě věci se většinou srovnají, protože v těch gymplech je zase větší šance mít větší základy z těch teoretických věcí. Největší výhoda a jak víme, tak ti technici potom po skončení univerzity mají velmi dobré uplatnění, to znamená i velmi dobré platy a pracují hlavně v oboru, který vystudovali.”

Volba dalšího vzdělávání ale nezačíná až v 9. třídě. Na porubských ZŠ jsou dětem k dispozici například kariérní poradci.

Martin Tomášek (Piráti), místostarosta MOb Ostrava-Poruba: “Další učitelé, kteří postupně děti směřují tam, kde budou moci rozvinout jejich zájmy, jejich talent. Tato přehlídka je jenom jedním dílkem do mozaiky aktivit, které porubské školy a porubská radnice dělají, aby si děti vybraly tu nejlepší možnou školu.”

Mezi školáky kolují i videa neboli medailonky středních škol, které nechala natočit právě radnice.

,

Nahlásit chybu


K tématu

Ostravskou sportovní halu zaplnili mladí atleti. Konal se 33. ročník Atletických přeborů ZŠ

Další ročník atletických přeborů žáků základních škol z Ostravy-Jihu se konal v atletické hale Ostrava. Zúčastnilo se celkem 14 škol obvodu v 6 disciplínách pro dívky a 6 pro chlapce.

Víceúčelová hala v Opavě patřila Veletrhu povolání. Představilo se na něm více než 100 firem a středních škol

21. října 2023 13:15 | Opava | Yvona Fajtová

Víceúčelová hala v Opavě se proměnila ve Veletrh povolání. Žáci 9. tříd základních škol tak měli jedinečnou možnost se na jednom místě seznámit nejen se středními školami, ale i zaměstnavateli na Opavsku.

Kam po základce? Deváťákům poradí Veletrh středních škol v Ostravě

6. listopadu 2023 14:40 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Téměř pět desítek škol se představí na Veletrhu středních škol, který se bude konat v Ostravě ve středu 8. listopadu. V obchodním centru Futurum budou zástupci i žáci u svých stánků návštěvníkům k dispozici od 9 do 17 hodin. Akce bude volně přístupná pro žáky základních škol a jejich rodiče i ostatní zájemce.


V Ostravě-Porubě pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Bývalý slavný fotbalista Tomáš Ujfaluši pomohl klubu 1. FC Poruba s náborem dětí

Fotbalový klub 1. FC Poruba hledá nové kluky a holky. Uspořádal proto nábory nových fotbalových hvězdiček. Přijít mohl každý, kdo má chuť sportovat.

Havířov bojuje s potkany, ti si ve velkém pochutnávali i v hypermarketu

Potkani představují pro města noční můru. Neustále s nimi bojují i v Havířově, kde musí opět přistoupit k plošné deratizaci. Hlodavci velké škody napáchali i v jednom hypermarketu.

Senior v nazouvácích se ztratil na procházce, policie ho našla několik kilometrů od domova

Včera 10:01 | Studénka | Lukáš Zavadil

Úterní pátrání po téměř 80letém seniorovi na Novojičínsku mělo šťastný konec. Muž, který se vydal na procházku bez mobilního telefonu a v nazouvácích, byl nalezen několik kilometrů od domova díky rychlému zásahu policie a spolupráci s veřejností. Senior byl převezen do nemocnice, kde se potvrdilo, že je v dobrém zdravotním stavu.

Začala podzimní výzva 10 000 kroků, zapojit se může úplně každý

Od října začala další pravidelná výzva 10 tisíc kroků. Kdo se do ní zapojí, zlepší si kondici a přispěje k lepšímu zdraví a životnímu stylu. Ti nejlepší budou navíc odměněni. Zapojit se mohou jednotlivci i týmy všech věkových kategorií. A soutěží se také v rámci jednotlivých měst.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Technické služby fungují pod odborem údržby majetku, na zimu jsou připraveny

Studénka připravuje založení vlastních technických služeb. Zatím fungují jako oddělení v rámci odboru údržby majetku. Rozhodli o tom zastupitelé na poslední schůzi. Město pokračuje i v nákupu nové techniky.

Povodně zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny

Povodně zcela zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny. Magistrát musí nyní najít řešení, jaký zvolit povrch při následné rekonstrukci. Opravy začnou zřejmě až v příštím roce.

Starostka Ostravy-Poruby poděkovala všem lidem, kteří pomáhali s následky povodně

Zářijová ničivá povodeň opět ukázala, že lidé mají velká srdce. Vytopeným Porubanům pomáhaly stovky lidí, hasiči, řada firem i zaměstnanci radnice. Patří jim za to velký dík.

Je to tu! Síť stezek pro bikery v karvinském Černém lese je konečně legální

Datum 28. září se zapíše do historie oddílu karvinských bikerů jako jeden z nejvýznamnějších dnů. Oficiálně se jim podařilo zprovoznit síť stezek plnou trailů , kterou právě v tento den slavnostně otevřeli.

Starostka Ostravy-Poruby poděkovala všem lidem, kteří pomáhali s následky povodně

Zářijová ničivá povodeň opět ukázala, že lidé mají velká srdce. Vytopeným Porubanům pomáhaly stovky lidí, hasiči, řada firem i zaměstnanci radnice. Patří jim za to velký dík.

Bývalý slavný fotbalista Tomáš Ujfaluši pomohl klubu 1. FC Poruba s náborem dětí

Fotbalový klub 1. FC Poruba hledá nové kluky a holky. Uspořádal proto nábory nových fotbalových hvězdiček. Přijít mohl každý, kdo má chuť sportovat.

V Ostravě-Porubě pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Ve Studiu G si zahrají profesionálové i studenti

Studio G je jednou z nejmladších divadelních scén v Ostravě. Vzniklo teprve v roce 2019 na místě bývalého papírnictví, jehož prostory členové přebudovali na kavárnu a divadelní sál. Od té doby slouží kultuře.

Klub 1. FC Poruba uspořádal nábor fotbalových hvězdiček s Tomášem Ujfalušim. Přišly desítky dětí

Klub 1. FC Poruba hledá nové kluky a holky. Uspořádal proto nábory nových fotbalových hvězdiček. Přijít mohl každý, kdo má chuť sportovat.

Žákům 9. tříd porubských ZŠ se představily střední školy z obvodu. Měli z čeho vybírat
Vydáno 30. září 2021 19:11, Ostrava-Poruba, Yvona Fajtová
Aulu VŠB-Technické univerzity zaplnili zástupci porubských středních škol. Žákům 9. tříd tamních základních škol představili nejen studijní obory, ale i svou filosofii, aby měli přehled a snadnější rozhodování, kam se vydat dál.

Tvoje škola je hned za rohem. To je název už tradiční přehlídky středních škol, kterou pořádá radnice pro žáky 9. tříd v aule Vysoké školy báňské-Technické univerzity. Jejím cílem je ukázat jim, že za svou vysněnou školou mnohdy nemusí za hranice obvodu.

Martin Tomášek (Piráti), místostarosta MOb Ostrava-Poruba: “Byli bychom rádi, kdyby děti bydlící v Porubě uvažovaly o těchto školách, protože si myslíme, že se tím posiluje vztah k našemu městu a pokud je tady neudržíme po celý jejich mladý život, tak doufáme, že se k nám později po těch studiích vysokoškolských zase vrátí.”

V Porubě je celkem 12 středních škol. Od gymnázií až po jazykové, nebo odborné, které nabízejí pestrou škálu studijních oborů.

Martin Tomášek (Piráti), místostarosta MOb Ostrava-Poruba: “V oblasti gymnázií je přepestrá, v oblasti dalších středních škol odborné povahy je přiměřená. Některé školy tady v Porubě nenajdete, ale některé školy nenajdete ani v Ostravě.”
Anketa: zástupci a studenti středních škol: “Na naší škole máme jak humanitní, tak technické zaměření, které si vybíráme ve 3. ročníku. V humanitním zaměření máme třeba sociální práce, psychologie a pedagogika a v technickém zaměření máme třeba deskriptivní geometrii, aplikovanou matematiku a další předměty.”
“Takovou specifickou věcí pro Waldorf je epochové vyučování, které máme ve dvou blocích. Každý den po dobu 14 dnů se učíme jeden předmět vždycky. Více toho probereme a lépe se to pamatuje.”
“Waldort se mimo jiné účastní různých akcí, například Erasmu/// minulý rok jsme se zúčastnili Erasmu v Belgii a Finsku.”
“My přijímáme žáky z 5. a 9. tříd. Z 9. třídy bereme dvě třídy ryze všeobecné a z 5. třídy máme jednu primu zaměřenou na matematiku, přírodní vědy, informatiku a druhá má posílenou výuku angličtiny. Jinak pro žáky děláme velké množství akcí, protože jsme zapojeni i do evropských projektů, máme spolupráci se Slovenskem, teď rozjíždíme Erasmus.”
“My se tady snažíme nalákat na nový obor, který máme. Kromě jazykové třídy, která už je u nás tradicí. A všeobecného gymplu, tak nový obor MMIT, moderní média a IT, který budeme otevírat od září a je to obor, který není jenom pro kluky. Je i holčičí, je hodně praktický, takže na ten se velmi těšíme.”
“Naše škola nabízí dva obory, které jsou čtyřleté. Oba dva jsou s maturitou, jeden je zaměřený na IT technologie. Druhý obor je informační a komunikační technologie, který je zaměřený na práci spíš s nějakým zařízením. V podstatě z obou těch oborů se dá jít na vysokou školu.”

Anketa: žáci 9. tříd
“Já vůbec nevím. Tady nemám žádnou vybranou školu. Já jsem chtěla jít na nějakou, co je mimo Ostravu, takže nic asi.”
“Já jsem uvažovala nad školou Tigrid, ale ještě si nejsem úplně jistá.”
“Uvažuju o zdravotní škole ve Vítkovicích.”
“Asi na uměleckou v centru.”

Právě studenti odborných škol mají na Vysoké škole báňské-Technické univerzitě výhodu. Ovšem jen dočasnou.

Václav Snášel, rektor VŠB-Technické univerzity: “Náběh těch, kteří mají technické vzdělání je daleko rychlejší než těch, kteří mají to klasické vzdělání třeba z toho gymplu, ale tyto dvě věci se většinou srovnají, protože v těch gymplech je zase větší šance mít větší základy z těch teoretických věcí. Největší výhoda a jak víme, tak ti technici potom po skončení univerzity mají velmi dobré uplatnění, to znamená i velmi dobré platy a pracují hlavně v oboru, který vystudovali.”

Volba dalšího vzdělávání ale nezačíná až v 9. třídě. Na porubských ZŠ jsou dětem k dispozici například kariérní poradci.

Martin Tomášek (Piráti), místostarosta MOb Ostrava-Poruba: “Další učitelé, kteří postupně děti směřují tam, kde budou moci rozvinout jejich zájmy, jejich talent. Tato přehlídka je jenom jedním dílkem do mozaiky aktivit, které porubské školy a porubská radnice dělají, aby si děti vybraly tu nejlepší možnou školu.”

Mezi školáky kolují i videa neboli medailonky středních škol, které nechala natočit právě radnice.

,

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/ostrava/ostrava-poruba/11000027747/zakum-9-trid-porubskych-zs-se-predstavily-stredni-skoly-z-obvodu-meli-z-ceho-vybirat