Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

V porubských školních jídelnách budou vařit zdravěji. Inspirací byl pro ně workshop vaření

Ostrava-Poruba |

V porubských školních jídelnách se učí vařit zdravě a chutně. V jedné z nich proběhl workshop vaření, na kterém šéfkuchaři ukázali, že i jídla bohatá na zeleninu mohou dětem chutnat.

I jídla se zeleninou mohou dětem chutnat. Ukázal to workshop předních kuchařů, který byl určen pro vedoucí jídelen a vedení porubských základních a mateřských škol.

Martin Tomášek (Piráti), místostarosta MOb Ostrava-Poruba: “Tou ideou je seznamovat lidi, kteří se starají o dobré prospívání našich dětí s moderními technologiemi tak, aby jídlo, které se ve školních jídelnách vaří a podává, bylo kvalitní, dobré a aby dětem chutnalo.My se snažíme o to, aby porubské školní jídelny byly co nejlépe vybavené a to jak po stránce materiální, tak po stránce znalostí moderních technologií vaření, stravování, které by mělo být zdravé a zároveň chutné.”
Lukáš Uher, kuchař: “Máme dva druhy zeleninových pomazánek. Pak jsme udělali několik zeleninových pokrmů. My vycházíme z toho, že vždycky na talíři by měla být minimálně třetina zeleniny, tak se snažíme opravdu, aby zelenina byla součástí toho jídla. Takže opravdu ji zakomponujeme do knedlíků, do kaše, do omáček. Není to jenom tak, že bysme vysypali hrášek na talíř a řekli jsme dětem pojďte to jíst. Je to skvělé, protože je to zdravé. Naše takové krédo je, používat zeleninu do dezertů, do sladkých pokrmů. Naše třeba fazolové brownies děti milují a vlastně jedí luštěninu ani o tom nevědí.”
Pavel Smejkal, kuchař: “Dneska tu máme kuřecí roládu, ta je přírodní, nebo špenátová, dále máme krůtí prsa, která chceme ukázat jako náhradu místo uzeniny. Dále tady pro vás máme kachní stehno. Kachní stehno máme natrhané, protože chceme ukázat, že to kachní stehno se nemusí dávat jako celé s kostí těm dětem, ale může se dávat natrhané a můžete si přímo určovat velikost té porce , která je potřeba pro tu školní jídelnu, pro tu kategorii těch dětí. Dále tady máme falešnou svíčkovou a dále tady máme hovězí líčka.”

Připravená jídla všem moc chutnala a workshop vaření byl velmi inspirativní.

Gabriela Smudová, ředitelka MŠ Dvorní: “My jako MŠ jsme zapojeni do projektu Skutečně zdravá škola, takže teď se věnujeme hodně oblasti stravování, takže jsme přijali nabídku na tady tu akci, kde jsme vlastně společně s vedoucí školní jídelny sledovali jak vaří kuchaři. Vlastně zjistíme potom podle receptu, co nám dali, jestli kolegyně jsou schopné přenést to do praxe.”

Školní jídelny to nemají vůbec jednoduché. Třeba celé obědové menu, které se skládá z polévky, hlavního chodu a dezertu musí připravit za pouhých zhruba 30 korun.

Miroslava Segar, odbor školství a sportu Magistrátu města Ostravy: “Školní stravování má svou legislativu. Je to vyhláška o školním stravování, kdy v příloze jsou určeny věkové kategorie a jsou tam určeny i finanční limity na nákup potravin. To znamená, že zvlášť jsou limity pro MŠ, zvlášť pro ZŚ, pro 1. stupeň, pro 2. stupeň, kdy pro jednotlivé věkové kategorie je nějaký minimální finanční limit a maximální.”

Každopádně kuchařky jsou kouzelnice a vařit chutně a zdravě za tak malou částku se jim daří na jedničku.

Nahlásit chybu


K tématu

Příměstský tábor MasterChef učí děti ve Frýdku-Místku vařit

25. července 2024 14:10 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček | Frýdeckomístecký expres

Pizza, croassaint nebo třeba moravské koláče. Nejen to si samy připravily děti v cvičné kuchyni střediska Volného času Klíč Frýdek-Místek. Oblíbený příměstský tábor, který učí děti vařit, byl opět kompletně zaplněn. Některé děti ho absolvují i opakovaně.


V Ostravě-Porubě pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Bývalý slavný fotbalista Tomáš Ujfaluši pomohl klubu 1. FC Poruba s náborem dětí

Fotbalový klub 1. FC Poruba hledá nové kluky a holky. Uspořádal proto nábory nových fotbalových hvězdiček. Přijít mohl každý, kdo má chuť sportovat.

Havířov bojuje s potkany, ti si ve velkém pochutnávali i v hypermarketu

Potkani představují pro města noční můru. Neustále s nimi bojují i v Havířově, kde musí opět přistoupit k plošné deratizaci. Hlodavci velké škody napáchali i v jednom hypermarketu.

Senior v nazouvácích se ztratil na procházce, policie ho našla několik kilometrů od domova

Včera 10:01 | Studénka | Lukáš Zavadil

Úterní pátrání po téměř 80letém seniorovi na Novojičínsku mělo šťastný konec. Muž, který se vydal na procházku bez mobilního telefonu a v nazouvácích, byl nalezen několik kilometrů od domova díky rychlému zásahu policie a spolupráci s veřejností. Senior byl převezen do nemocnice, kde se potvrdilo, že je v dobrém zdravotním stavu.

Začala podzimní výzva 10 000 kroků, zapojit se může úplně každý

Od října začala další pravidelná výzva 10 tisíc kroků. Kdo se do ní zapojí, zlepší si kondici a přispěje k lepšímu zdraví a životnímu stylu. Ti nejlepší budou navíc odměněni. Zapojit se mohou jednotlivci i týmy všech věkových kategorií. A soutěží se také v rámci jednotlivých měst.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Technické služby fungují pod odborem údržby majetku, na zimu jsou připraveny

Studénka připravuje založení vlastních technických služeb. Zatím fungují jako oddělení v rámci odboru údržby majetku. Rozhodli o tom zastupitelé na poslední schůzi. Město pokračuje i v nákupu nové techniky.

Povodně zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny

Povodně zcela zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny. Magistrát musí nyní najít řešení, jaký zvolit povrch při následné rekonstrukci. Opravy začnou zřejmě až v příštím roce.

Starostka Ostravy-Poruby poděkovala všem lidem, kteří pomáhali s následky povodně

Zářijová ničivá povodeň opět ukázala, že lidé mají velká srdce. Vytopeným Porubanům pomáhaly stovky lidí, hasiči, řada firem i zaměstnanci radnice. Patří jim za to velký dík.

Je to tu! Síť stezek pro bikery v karvinském Černém lese je konečně legální

Datum 28. září se zapíše do historie oddílu karvinských bikerů jako jeden z nejvýznamnějších dnů. Oficiálně se jim podařilo zprovoznit síť stezek plnou trailů , kterou právě v tento den slavnostně otevřeli.

Starostka Ostravy-Poruby poděkovala všem lidem, kteří pomáhali s následky povodně

Zářijová ničivá povodeň opět ukázala, že lidé mají velká srdce. Vytopeným Porubanům pomáhaly stovky lidí, hasiči, řada firem i zaměstnanci radnice. Patří jim za to velký dík.

Bývalý slavný fotbalista Tomáš Ujfaluši pomohl klubu 1. FC Poruba s náborem dětí

Fotbalový klub 1. FC Poruba hledá nové kluky a holky. Uspořádal proto nábory nových fotbalových hvězdiček. Přijít mohl každý, kdo má chuť sportovat.

V Ostravě-Porubě pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Ve Studiu G si zahrají profesionálové i studenti

Studio G je jednou z nejmladších divadelních scén v Ostravě. Vzniklo teprve v roce 2019 na místě bývalého papírnictví, jehož prostory členové přebudovali na kavárnu a divadelní sál. Od té doby slouží kultuře.

Klub 1. FC Poruba uspořádal nábor fotbalových hvězdiček s Tomášem Ujfalušim. Přišly desítky dětí

Klub 1. FC Poruba hledá nové kluky a holky. Uspořádal proto nábory nových fotbalových hvězdiček. Přijít mohl každý, kdo má chuť sportovat.

V porubských školních jídelnách budou vařit zdravěji. Inspirací byl pro ně workshop vaření
Vydáno 25. listopadu 2021 15:05, Ostrava-Poruba, Yvona Fajtová
V porubských školních jídelnách se učí vařit zdravě a chutně. V jedné z nich proběhl workshop vaření, na kterém šéfkuchaři ukázali, že i jídla bohatá na zeleninu mohou dětem chutnat.

I jídla se zeleninou mohou dětem chutnat. Ukázal to workshop předních kuchařů, který byl určen pro vedoucí jídelen a vedení porubských základních a mateřských škol.

Martin Tomášek (Piráti), místostarosta MOb Ostrava-Poruba: “Tou ideou je seznamovat lidi, kteří se starají o dobré prospívání našich dětí s moderními technologiemi tak, aby jídlo, které se ve školních jídelnách vaří a podává, bylo kvalitní, dobré a aby dětem chutnalo.My se snažíme o to, aby porubské školní jídelny byly co nejlépe vybavené a to jak po stránce materiální, tak po stránce znalostí moderních technologií vaření, stravování, které by mělo být zdravé a zároveň chutné.”
Lukáš Uher, kuchař: “Máme dva druhy zeleninových pomazánek. Pak jsme udělali několik zeleninových pokrmů. My vycházíme z toho, že vždycky na talíři by měla být minimálně třetina zeleniny, tak se snažíme opravdu, aby zelenina byla součástí toho jídla. Takže opravdu ji zakomponujeme do knedlíků, do kaše, do omáček. Není to jenom tak, že bysme vysypali hrášek na talíř a řekli jsme dětem pojďte to jíst. Je to skvělé, protože je to zdravé. Naše takové krédo je, používat zeleninu do dezertů, do sladkých pokrmů. Naše třeba fazolové brownies děti milují a vlastně jedí luštěninu ani o tom nevědí.”
Pavel Smejkal, kuchař: “Dneska tu máme kuřecí roládu, ta je přírodní, nebo špenátová, dále máme krůtí prsa, která chceme ukázat jako náhradu místo uzeniny. Dále tady pro vás máme kachní stehno. Kachní stehno máme natrhané, protože chceme ukázat, že to kachní stehno se nemusí dávat jako celé s kostí těm dětem, ale může se dávat natrhané a můžete si přímo určovat velikost té porce , která je potřeba pro tu školní jídelnu, pro tu kategorii těch dětí. Dále tady máme falešnou svíčkovou a dále tady máme hovězí líčka.”

Připravená jídla všem moc chutnala a workshop vaření byl velmi inspirativní.

Gabriela Smudová, ředitelka MŠ Dvorní: “My jako MŠ jsme zapojeni do projektu Skutečně zdravá škola, takže teď se věnujeme hodně oblasti stravování, takže jsme přijali nabídku na tady tu akci, kde jsme vlastně společně s vedoucí školní jídelny sledovali jak vaří kuchaři. Vlastně zjistíme potom podle receptu, co nám dali, jestli kolegyně jsou schopné přenést to do praxe.”

Školní jídelny to nemají vůbec jednoduché. Třeba celé obědové menu, které se skládá z polévky, hlavního chodu a dezertu musí připravit za pouhých zhruba 30 korun.

Miroslava Segar, odbor školství a sportu Magistrátu města Ostravy: “Školní stravování má svou legislativu. Je to vyhláška o školním stravování, kdy v příloze jsou určeny věkové kategorie a jsou tam určeny i finanční limity na nákup potravin. To znamená, že zvlášť jsou limity pro MŠ, zvlášť pro ZŚ, pro 1. stupeň, pro 2. stupeň, kdy pro jednotlivé věkové kategorie je nějaký minimální finanční limit a maximální.”

Každopádně kuchařky jsou kouzelnice a vařit chutně a zdravě za tak malou částku se jim daří na jedničku.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/ostrava/ostrava-poruba/11000028638/v-porubskych-skolnich-jidelnach-budou-varit-zdraveji-inspiraci-byl-pro-ne-workshop-vareni