Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

V porubských školních jídelnách budou vařit zdravěji. Inspirací byl pro ně workshop vaření

Ostrava-Poruba |

V porubských školních jídelnách se učí vařit zdravě a chutně. V jedné z nich proběhl workshop vaření, na kterém šéfkuchaři ukázali, že i jídla bohatá na zeleninu mohou dětem chutnat.

I jídla se zeleninou mohou dětem chutnat. Ukázal to workshop předních kuchařů, který byl určen pro vedoucí jídelen a vedení porubských základních a mateřských škol.

Martin Tomášek (Piráti), místostarosta MOb Ostrava-Poruba: “Tou ideou je seznamovat lidi, kteří se starají o dobré prospívání našich dětí s moderními technologiemi tak, aby jídlo, které se ve školních jídelnách vaří a podává, bylo kvalitní, dobré a aby dětem chutnalo.My se snažíme o to, aby porubské školní jídelny byly co nejlépe vybavené a to jak po stránce materiální, tak po stránce znalostí moderních technologií vaření, stravování, které by mělo být zdravé a zároveň chutné.”
Lukáš Uher, kuchař: “Máme dva druhy zeleninových pomazánek. Pak jsme udělali několik zeleninových pokrmů. My vycházíme z toho, že vždycky na talíři by měla být minimálně třetina zeleniny, tak se snažíme opravdu, aby zelenina byla součástí toho jídla. Takže opravdu ji zakomponujeme do knedlíků, do kaše, do omáček. Není to jenom tak, že bysme vysypali hrášek na talíř a řekli jsme dětem pojďte to jíst. Je to skvělé, protože je to zdravé. Naše takové krédo je, používat zeleninu do dezertů, do sladkých pokrmů. Naše třeba fazolové brownies děti milují a vlastně jedí luštěninu ani o tom nevědí.”
Pavel Smejkal, kuchař: “Dneska tu máme kuřecí roládu, ta je přírodní, nebo špenátová, dále máme krůtí prsa, která chceme ukázat jako náhradu místo uzeniny. Dále tady pro vás máme kachní stehno. Kachní stehno máme natrhané, protože chceme ukázat, že to kachní stehno se nemusí dávat jako celé s kostí těm dětem, ale může se dávat natrhané a můžete si přímo určovat velikost té porce , která je potřeba pro tu školní jídelnu, pro tu kategorii těch dětí. Dále tady máme falešnou svíčkovou a dále tady máme hovězí líčka.”

Připravená jídla všem moc chutnala a workshop vaření byl velmi inspirativní.

Gabriela Smudová, ředitelka MŠ Dvorní: “My jako MŠ jsme zapojeni do projektu Skutečně zdravá škola, takže teď se věnujeme hodně oblasti stravování, takže jsme přijali nabídku na tady tu akci, kde jsme vlastně společně s vedoucí školní jídelny sledovali jak vaří kuchaři. Vlastně zjistíme potom podle receptu, co nám dali, jestli kolegyně jsou schopné přenést to do praxe.”

Školní jídelny to nemají vůbec jednoduché. Třeba celé obědové menu, které se skládá z polévky, hlavního chodu a dezertu musí připravit za pouhých zhruba 30 korun.

Miroslava Segar, odbor školství a sportu Magistrátu města Ostravy: “Školní stravování má svou legislativu. Je to vyhláška o školním stravování, kdy v příloze jsou určeny věkové kategorie a jsou tam určeny i finanční limity na nákup potravin. To znamená, že zvlášť jsou limity pro MŠ, zvlášť pro ZŚ, pro 1. stupeň, pro 2. stupeň, kdy pro jednotlivé věkové kategorie je nějaký minimální finanční limit a maximální.”

Každopádně kuchařky jsou kouzelnice a vařit chutně a zdravě za tak malou částku se jim daří na jedničku.

Nahlásit chybu


K tématu

Příměstský tábor MasterChef učí děti ve Frýdku-Místku vařit

25. července 2024 14:10 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček | Frýdeckomístecký expres

Pizza, croassaint nebo třeba moravské koláče. Nejen to si samy připravily děti v cvičné kuchyni střediska Volného času Klíč Frýdek-Místek. Oblíbený příměstský tábor, který učí děti vařit, byl opět kompletně zaplněn. Některé děti ho absolvují i opakovaně.


Na D1 u Studénky řidič dodávky nezvládl řízení, srazila se čtyři auta, pět lidí zraněno

Včera 20:53 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Na dálnici D1 ve směru na Polsko se na 336. kilometru za sjezdem na Studénku srazila čtyři vozidla, zranilo se pět lidí. Úsek je uzavřen, objízdná trasa vede přes Bílovec. K nehodě došlo v místě před zúžením vozovky.

Muzeum trojmezí v Jablunkově zve na výstavu o zvířatech ve vojenské službě

Muzeum trojmezí v centru Jablunkova připravilo pro své návštěvníky zajímavou výstavu se zvířecí tématikou. Vedle stálé interaktivní expozice nyní muzeum zve na výstavu o zvířatech, která se uplatnila ve vojenské službě.

Novojičínská kultura chce lépe komunikovat, ukázala novou identitu

Novojičínské městské kulturní středisko vstoupilo do nové éry své vizuální identity. Představilo jednotný grafický styl moderní komunikace. Změna zahrnuje knihovnu, kino, výstavní síň i Klub Galerka.

Centrum pro rodinu a sociální péči připravilo benefici na podporu handicapovaných

Centrum pro rodinu a sociální péči v Ostravě připravilo další ročník benefiční akce Světlo mladým s handicapem. Lidé mohou zakoupením minisvítilen podpořit sociálně aktivizační službu Brána, která pomáhá právě handicapovaným.

Dvě školy z ČR zažily projektový den s Armádou ČR, jednou z nich byla SŠTaS Karviná

Žáci Střední školy techniky a služeb zažili velký projektový den s vojáky Armády České republiky. Ti je seznámili nejen se svou technikou, ale i s koncepcí POKOS, čili s přípravou občanů k obraně státu.

Povodněmi poškozená pyrotechnika byla spálena. O její odvoz se postaral záchranný útvar hasičů

28. listopadu 2024 10:38 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka | Magazín 112

Další nebezpečný následek povodní byl odstraněn. Z areálu ostravské firmy na výrobu pyrotechniky byly odvezeny veškeré poškozené produkty. O bezpečnou přepravu se postaral záchranný útvar hasičů z Hlučína a samotná likvidace pyrotechniky byla provedena v Ralsku.

Na zimu je Studénka vlastní technikou i lidmi připravená

28. listopadu 2024 9:30 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Nastává druhá zimní sezona, kterou bude město, co se týče údržby komunikací, řešit vlastními silami. Na rozdíl od loňského roku je na ni se vším všudy připraveno. Vzniklo oddělení technických služeb, k dispozici jsou nové stroje i dostatek pracovníků.

Čtveřice mladíků na útěku z ústavu oloupila muže a pak nabourala ukradené auto

28. listopadu 2024 11:44 | Nový Jičín | Lukáš Zavadil

Loupežné přepadení, krádež vozidla, nehoda a útěk z místa. Čtveřice mladistvých ve věku 16 až 17 let se na Novojičínsku během jediného dne dopustila několika trestných činů. Policisté je zadrželi během několika hodin díky rychlé operativní práci.

Slezskoostravská galerie láká na propracované kompozice Ivana Titora, výstava přiblíží i jeho život

Autoportréty i abstraktní kompozice lákají milovníky umění na novou výstavu Ivana Titora. V Ostravě vystavuje autor ve velkém po více než patnácti letech a jeho obrazy zaujmou nevšedními náměty i precizním zpracováním. K vidění budou do poloviny ledna.

ZŠ Na Nábřeží uspořádala slavnostní vánoční jarmark

V rámci oslav k 70. výročí Základní škola Na Nábřeží uspořádala vánoční jarmark, na jehož přípravě se podíleli žáci, učitelé i rodiče.

Potrubáři

Ostrava Nástup: od 1. ledna 2025 od 25 560 Kč/měsíc

Waldorfská základní a střední škola v Porubě slavnostně otevřela dvě nové odborné učebny

Waldorfská základní škola a střední škola Ostrava-Poruba postupně modernizuje své prostory. V těchto dnech slavnostně otevřela dvě nové odborné učebny. A to přírodovědnou a počítačovou.

Vánoční městečko plné světelných instalací v Bělském lese je otevřeno

Již druhým rokem se návštěvníci Bělského lesa mohou těšit z desítek světelných instalací, kreativních dílen a dobročinných aktivit. Vánoční městečko zde opět otevřelo své brány. Letos si organizátoři přichystali i spoustu novinek.

Waldorfská základní škola a střední škola Ostrava-Poruba má dvě nové odborné učebny

28. listopadu 2024 19:43 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Waldorfská základní škola a střední škola Ostrava-Poruba postupně modernizuje své prostory. V těchto dnech slavnostně otevřela dvě nové odborné učebny. A to přírodovědnou a počítačovou.

V Ostravě se už po 17. uskutečnila prestižní soutěž Studentský železný hasič

28. listopadu 2024 19:28 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V Ostravě se už po 17. uskutečnila prestižní soutěž Studentský železný hasič. Každoročně probíhá v prostorách VŠB - Technické univerzity Ostrava a sjíždějí se na ni studenti středních a vysokých škol z celé ČR.

Děti porubských škol a školek budou díky Metodě instrumentálního uvědomování lépe připraveny na život

28. listopadu 2024 19:20 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Děti porubských základních a mateřských škol se učí lépe poznávat samy sebe. Školská zařízení totiž zařadila do výuky Metodu instrumentálního uvědomování, která žáky nijak nehodnotí, ale učí je přemýšlet, pracovat s chybou a motivovat.

Slezskoostravské knihovny myslí i na nejmenší, mají pro ně interaktivní knihy i roboty

Roboti, tematické kufříky nebo interaktivní „tiché knihy“. Knihovny už zdaleka nejsou jen o klasické četbě a svou pozornost věnují dokonce i čerstvě narozeným dětem. Pobočky knihoven ve Slezské Ostravě nabízejí pro nejmenší čtenáře široké a různorodé vyžití.

V porubských školních jídelnách budou vařit zdravěji. Inspirací byl pro ně workshop vaření
Vydáno 25. listopadu 2021 15:05, Ostrava-Poruba, Yvona Fajtová
V porubských školních jídelnách se učí vařit zdravě a chutně. V jedné z nich proběhl workshop vaření, na kterém šéfkuchaři ukázali, že i jídla bohatá na zeleninu mohou dětem chutnat.

I jídla se zeleninou mohou dětem chutnat. Ukázal to workshop předních kuchařů, který byl určen pro vedoucí jídelen a vedení porubských základních a mateřských škol.

Martin Tomášek (Piráti), místostarosta MOb Ostrava-Poruba: “Tou ideou je seznamovat lidi, kteří se starají o dobré prospívání našich dětí s moderními technologiemi tak, aby jídlo, které se ve školních jídelnách vaří a podává, bylo kvalitní, dobré a aby dětem chutnalo.My se snažíme o to, aby porubské školní jídelny byly co nejlépe vybavené a to jak po stránce materiální, tak po stránce znalostí moderních technologií vaření, stravování, které by mělo být zdravé a zároveň chutné.”
Lukáš Uher, kuchař: “Máme dva druhy zeleninových pomazánek. Pak jsme udělali několik zeleninových pokrmů. My vycházíme z toho, že vždycky na talíři by měla být minimálně třetina zeleniny, tak se snažíme opravdu, aby zelenina byla součástí toho jídla. Takže opravdu ji zakomponujeme do knedlíků, do kaše, do omáček. Není to jenom tak, že bysme vysypali hrášek na talíř a řekli jsme dětem pojďte to jíst. Je to skvělé, protože je to zdravé. Naše takové krédo je, používat zeleninu do dezertů, do sladkých pokrmů. Naše třeba fazolové brownies děti milují a vlastně jedí luštěninu ani o tom nevědí.”
Pavel Smejkal, kuchař: “Dneska tu máme kuřecí roládu, ta je přírodní, nebo špenátová, dále máme krůtí prsa, která chceme ukázat jako náhradu místo uzeniny. Dále tady pro vás máme kachní stehno. Kachní stehno máme natrhané, protože chceme ukázat, že to kachní stehno se nemusí dávat jako celé s kostí těm dětem, ale může se dávat natrhané a můžete si přímo určovat velikost té porce , která je potřeba pro tu školní jídelnu, pro tu kategorii těch dětí. Dále tady máme falešnou svíčkovou a dále tady máme hovězí líčka.”

Připravená jídla všem moc chutnala a workshop vaření byl velmi inspirativní.

Gabriela Smudová, ředitelka MŠ Dvorní: “My jako MŠ jsme zapojeni do projektu Skutečně zdravá škola, takže teď se věnujeme hodně oblasti stravování, takže jsme přijali nabídku na tady tu akci, kde jsme vlastně společně s vedoucí školní jídelny sledovali jak vaří kuchaři. Vlastně zjistíme potom podle receptu, co nám dali, jestli kolegyně jsou schopné přenést to do praxe.”

Školní jídelny to nemají vůbec jednoduché. Třeba celé obědové menu, které se skládá z polévky, hlavního chodu a dezertu musí připravit za pouhých zhruba 30 korun.

Miroslava Segar, odbor školství a sportu Magistrátu města Ostravy: “Školní stravování má svou legislativu. Je to vyhláška o školním stravování, kdy v příloze jsou určeny věkové kategorie a jsou tam určeny i finanční limity na nákup potravin. To znamená, že zvlášť jsou limity pro MŠ, zvlášť pro ZŚ, pro 1. stupeň, pro 2. stupeň, kdy pro jednotlivé věkové kategorie je nějaký minimální finanční limit a maximální.”

Každopádně kuchařky jsou kouzelnice a vařit chutně a zdravě za tak malou částku se jim daří na jedničku.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/ostrava/ostrava-poruba/11000028638/v-porubskych-skolnich-jidelnach-budou-varit-zdraveji-inspiraci-byl-pro-ne-workshop-vareni