Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

V porubských školních jídelnách budou vařit zdravěji. Inspirací byl pro ně workshop vaření

Ostrava-Poruba |

V porubských školních jídelnách se učí vařit zdravě a chutně. V jedné z nich proběhl workshop vaření, na kterém šéfkuchaři ukázali, že i jídla bohatá na zeleninu mohou dětem chutnat.

I jídla se zeleninou mohou dětem chutnat. Ukázal to workshop předních kuchařů, který byl určen pro vedoucí jídelen a vedení porubských základních a mateřských škol.

Martin Tomášek (Piráti), místostarosta MOb Ostrava-Poruba: “Tou ideou je seznamovat lidi, kteří se starají o dobré prospívání našich dětí s moderními technologiemi tak, aby jídlo, které se ve školních jídelnách vaří a podává, bylo kvalitní, dobré a aby dětem chutnalo.My se snažíme o to, aby porubské školní jídelny byly co nejlépe vybavené a to jak po stránce materiální, tak po stránce znalostí moderních technologií vaření, stravování, které by mělo být zdravé a zároveň chutné.”
Lukáš Uher, kuchař: “Máme dva druhy zeleninových pomazánek. Pak jsme udělali několik zeleninových pokrmů. My vycházíme z toho, že vždycky na talíři by měla být minimálně třetina zeleniny, tak se snažíme opravdu, aby zelenina byla součástí toho jídla. Takže opravdu ji zakomponujeme do knedlíků, do kaše, do omáček. Není to jenom tak, že bysme vysypali hrášek na talíř a řekli jsme dětem pojďte to jíst. Je to skvělé, protože je to zdravé. Naše takové krédo je, používat zeleninu do dezertů, do sladkých pokrmů. Naše třeba fazolové brownies děti milují a vlastně jedí luštěninu ani o tom nevědí.”
Pavel Smejkal, kuchař: “Dneska tu máme kuřecí roládu, ta je přírodní, nebo špenátová, dále máme krůtí prsa, která chceme ukázat jako náhradu místo uzeniny. Dále tady pro vás máme kachní stehno. Kachní stehno máme natrhané, protože chceme ukázat, že to kachní stehno se nemusí dávat jako celé s kostí těm dětem, ale může se dávat natrhané a můžete si přímo určovat velikost té porce , která je potřeba pro tu školní jídelnu, pro tu kategorii těch dětí. Dále tady máme falešnou svíčkovou a dále tady máme hovězí líčka.”

Připravená jídla všem moc chutnala a workshop vaření byl velmi inspirativní.

Gabriela Smudová, ředitelka MŠ Dvorní: “My jako MŠ jsme zapojeni do projektu Skutečně zdravá škola, takže teď se věnujeme hodně oblasti stravování, takže jsme přijali nabídku na tady tu akci, kde jsme vlastně společně s vedoucí školní jídelny sledovali jak vaří kuchaři. Vlastně zjistíme potom podle receptu, co nám dali, jestli kolegyně jsou schopné přenést to do praxe.”

Školní jídelny to nemají vůbec jednoduché. Třeba celé obědové menu, které se skládá z polévky, hlavního chodu a dezertu musí připravit za pouhých zhruba 30 korun.

Miroslava Segar, odbor školství a sportu Magistrátu města Ostravy: “Školní stravování má svou legislativu. Je to vyhláška o školním stravování, kdy v příloze jsou určeny věkové kategorie a jsou tam určeny i finanční limity na nákup potravin. To znamená, že zvlášť jsou limity pro MŠ, zvlášť pro ZŚ, pro 1. stupeň, pro 2. stupeň, kdy pro jednotlivé věkové kategorie je nějaký minimální finanční limit a maximální.”

Každopádně kuchařky jsou kouzelnice a vařit chutně a zdravě za tak malou částku se jim daří na jedničku.

Nahlásit chybu


Poruba pečuje o stromy a zeleň také v zimním období. Zaměřuje se na ořezy

Dnes 14:00 | Ostrava-Poruba | Jana Lipowská

Ostrava-Poruba nepřestává pečovat o stromy a zeleň také v podzimním a zimním období. Takzvaný vegetační klid využívá především k bezpečnostním a zdravotním ořezům stromů a k odstraňování parazitujícího jmelí.

Nový Jičín ocenil hrdiny všedního dne, bylo jich více než čtyřicet

Nový Jičín ocenil bezpříspěvkové dárce krve. Do auly radnice pozvalo přes 40 mužů a žen, kteří vzácnou tekutinu dávají pravidelně, a poděkovalo jim za projevenou solidaritu.

Cizinec uškrtil krajanku a její tělo hodil do potoku, našli ji za 12 dnů

Dnes 13:01 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezská mordparta vyřešila další brutální vraždu. 33letý cizinec připravil o život o 10 let mladší krajanku. Kriminalisté ji nejprve pohřešovali. Později našli její tělo v říčce Olešná u Staříče.

Zastupitelstvo města Karviné na svém 23. zasedání schválilo rekordní rozpočet na rok 2026

Dnes 13:55 | Karviná | Gabriela Stašová

Uskutečnilo se 23. zasedání Zastupitelstva města Karviné, na kterém zastupitelé schválili rozpočet na rok 2026. Celkový rozpočet se blíží 1,9 miliardy korun. I přes plánovaný schodek bude město dál pokračovat v rozvojových projektech a nadále podporovat své obyvatele.

Třinecká CirkArena bude přínosem pro celý MS kraj

Včera 14:33 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Na místě bývalé hokejové haly Werk Arena v Třinci byla slavnostně zahájena stavba ambiciózního projektu CirkArena. Nové výzkumné a vzdělávací centrum zaměřené na cirkulární ekonomiku, materiálové procesy a technologie budoucnosti, by mělo vyrůst do dvou let.

Žáci SOŠ Frýdek-Místek vyrobili pokladničku pro Vánoční sbírku

Dnes 7:29 | Frýdek-Místek | Tomáš Tikal

Obyvatelé Frýdku-Místku se mohou na Vánoce těšit nejen na vánoční strom na Zámeckém náměstí ve Frýdku, ale také na zbrusu novou pokladničku pro charitativní sbírku. Zajímavé na ni je, že ji vyrobili žáci místní Střední odborné školy.

V Karviné se měnily během podzimu zpomalovací pruhy napříč částmi města

Dnes 14:31 | Karviná | Gabriela Stašová

V Karviné podnikli další krok k bezpečnosti dopravy i chodců - nově zrekonstruované zpomalovací pruhy napříč městem upozorní na místa, která jsou kritická.

Předvánoční polévka Armády spásy pomáhá lidem v nouzi

Včera 12:49 | Havířov | Bára Kelnerová

Myslet na druhé a pomoci tam, kde je potřeba. To je hlavním posláním Armády spásy. Právě proto k předvánočnímu období už neodmyslitelně řadí i tradiční rozlévání polévky potřebným na náměstí Republiky v Havířově.

Populární sbírka se rozjela, pokladničky jsou na obou náměstích

Včera 19:00 | Frýdek-Místek | Tomáš Tikal

Advent ve Frýdku-Místku každým rokem provází sbírka Vánoční strom. Tentokrát jsou pokladničky pro dobrou věc umístěné na obou hlavních náměstích. A výtěžek využije domácí zdravotní péče Salvie.

Seniorce se zatočila hlava a spadla na zem. Další záchrana díky Senior lince

Seniorka šla po tmě na záchod, zatočila se jí hlava a spadla. Zavolala si pomoc přes tlačítko Senior linky. Přivolaní strážníci ženu uložili do postele a zavolali záchranku. Žena byla nakonec převezena do nemocnice.

Svářeči

Ostrava Nástup: od 1. ledna 2026 od 25 560 Kč/měsíc

Konference řešila témata náhradní rodinné péče

Na Obchodní akademii v Moravské Ostravě se již po třinácté konala konference Dejme dětem rodinu. Jejím záměrem je otevírat aktuální témata v oblasti náhradní rodinné péče. Moravskoslezský kraj se řadí v řešení této problematiky mezi nejlepší v republice.

Mírové náměstí v Ostravě-Vítkovicích zdobí dvacetimetrová jedle

Mikuláš s anděly a čerty navštívili rozsvícení vánočního stromu v Ostravě-Vítkovicích.

Svinovský jarmark přilákal stovky návštěvníků

Dnes 12:17 | Ostrava-Svinov | Pavel Straka

Svinovský jarmark už neodmyslitelně patří k životu městského obvodu. Každý rok láká stovky návštěvníků na dobroty, rukodělné výrobky i bohatý kulturní program. Letošní ročník přinesl nejen tradiční nabídku, ale také několik zajímavých novinek.

Držitelé Thálií navštívili Novou radnici. Za Ostravu uspěli tři umělci

Držitelé Thálií, které uděluje Herecká asociace nejlepším divadelním hercům a herečkám se sešlí na Nové radnici s vedením města. V letošním ročníku uspěli tři zástupci Ostravy.

Krabice od bot pomůže dětem v těžkých situacích. Do největší sbírky se zapojila i Ostrava

Včera 15:50 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Vánoční sbírka Krabice od bot opět dorazila do Ostravy. Lidé z celého regionu nosili dárky pro děti, které by jinak pod stromečkem často nic nenašly. Do sbírky se zapojilo i vedení města a další organizace. Dárky putují přímo ke konkrétním dětem v těžké životní situaci.

V porubských školních jídelnách budou vařit zdravěji. Inspirací byl pro ně workshop vaření
Vydáno 25. listopadu 2021 15:05, Ostrava-Poruba, Yvona Fajtová
V porubských školních jídelnách se učí vařit zdravě a chutně. V jedné z nich proběhl workshop vaření, na kterém šéfkuchaři ukázali, že i jídla bohatá na zeleninu mohou dětem chutnat.

I jídla se zeleninou mohou dětem chutnat. Ukázal to workshop předních kuchařů, který byl určen pro vedoucí jídelen a vedení porubských základních a mateřských škol.

Martin Tomášek (Piráti), místostarosta MOb Ostrava-Poruba: “Tou ideou je seznamovat lidi, kteří se starají o dobré prospívání našich dětí s moderními technologiemi tak, aby jídlo, které se ve školních jídelnách vaří a podává, bylo kvalitní, dobré a aby dětem chutnalo.My se snažíme o to, aby porubské školní jídelny byly co nejlépe vybavené a to jak po stránce materiální, tak po stránce znalostí moderních technologií vaření, stravování, které by mělo být zdravé a zároveň chutné.”
Lukáš Uher, kuchař: “Máme dva druhy zeleninových pomazánek. Pak jsme udělali několik zeleninových pokrmů. My vycházíme z toho, že vždycky na talíři by měla být minimálně třetina zeleniny, tak se snažíme opravdu, aby zelenina byla součástí toho jídla. Takže opravdu ji zakomponujeme do knedlíků, do kaše, do omáček. Není to jenom tak, že bysme vysypali hrášek na talíř a řekli jsme dětem pojďte to jíst. Je to skvělé, protože je to zdravé. Naše takové krédo je, používat zeleninu do dezertů, do sladkých pokrmů. Naše třeba fazolové brownies děti milují a vlastně jedí luštěninu ani o tom nevědí.”
Pavel Smejkal, kuchař: “Dneska tu máme kuřecí roládu, ta je přírodní, nebo špenátová, dále máme krůtí prsa, která chceme ukázat jako náhradu místo uzeniny. Dále tady pro vás máme kachní stehno. Kachní stehno máme natrhané, protože chceme ukázat, že to kachní stehno se nemusí dávat jako celé s kostí těm dětem, ale může se dávat natrhané a můžete si přímo určovat velikost té porce , která je potřeba pro tu školní jídelnu, pro tu kategorii těch dětí. Dále tady máme falešnou svíčkovou a dále tady máme hovězí líčka.”

Připravená jídla všem moc chutnala a workshop vaření byl velmi inspirativní.

Gabriela Smudová, ředitelka MŠ Dvorní: “My jako MŠ jsme zapojeni do projektu Skutečně zdravá škola, takže teď se věnujeme hodně oblasti stravování, takže jsme přijali nabídku na tady tu akci, kde jsme vlastně společně s vedoucí školní jídelny sledovali jak vaří kuchaři. Vlastně zjistíme potom podle receptu, co nám dali, jestli kolegyně jsou schopné přenést to do praxe.”

Školní jídelny to nemají vůbec jednoduché. Třeba celé obědové menu, které se skládá z polévky, hlavního chodu a dezertu musí připravit za pouhých zhruba 30 korun.

Miroslava Segar, odbor školství a sportu Magistrátu města Ostravy: “Školní stravování má svou legislativu. Je to vyhláška o školním stravování, kdy v příloze jsou určeny věkové kategorie a jsou tam určeny i finanční limity na nákup potravin. To znamená, že zvlášť jsou limity pro MŠ, zvlášť pro ZŚ, pro 1. stupeň, pro 2. stupeň, kdy pro jednotlivé věkové kategorie je nějaký minimální finanční limit a maximální.”

Každopádně kuchařky jsou kouzelnice a vařit chutně a zdravě za tak malou částku se jim daří na jedničku.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/ostrava/ostrava-poruba/11000028638/v-porubskych-skolnich-jidelnach-budou-varit-zdraveji-inspiraci-byl-pro-ne-workshop-vareni