Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Slezskoostravští dobrovolní hasiči svolali valné hromady, tématem byly i oslavy 130 let

Ostrava-Slezská Ostrava |

Sbory dobrovolných hasičů ze Slezské Ostravy se po roce opět sešly na valných hromadách, kde hasiči zhodnotili uplynulý rok a projednali plány na ten letošní. Dva sbory na výročních valných hromadách oslavily 130 let od svého založení.

Antošovice, Heřmanice, Koblov, Kunčičky a Muglinov. Všechny tyto části Slezské Ostravy mají svůj sbor dobrovolných hasičů, který se stará o bezpečí jejich obyvatel, případně obyvatel obvodu, celého města, nebo kraje.

Richard Vereš (ANO), starosta Slezské Ostravy: "Městský obvod Slezská Ostrava je zřizovatelem pěti jednotek sboru dobrovolných hasičů. U každé z těchto jednotek funguje i sbor dobrovolných hasičů. Pro nás samozřejmě jsou jednotky důležité, když nastane nějaký požár, kdy je potřeba technická pomoc, a využívá je hodně i hasičský záchranný sbor jako pomocníky při svých zásazích."

Sbory dobrovolných hasičů zároveň fungují také jako komunitní organizace. Jejich náplní je tak i pořádání kulturních, sportovních a společenských akcí, nebo práce s mládeží.

Zdeněk Gvuzď, starosta SDH Muglinov: "Máme tam naplánovanou soutěž pro děti, máme tam naplánovanou soutěž pro dospělé, dále tam máme naplánované stavění a kácení májky a teď 9. února nás čeká největší akce sboru, kterou je hasičský ples."
Radovan Šugar, starosta SDH Ostrava-Heřmanice: "Co se týká loňského roku, tak byl velice úspěšný hlavně co se týká dětí. Máme jednoho mistra ČR v běhu na 60 metrů a dvě vicemistryně. Pak máme i spoustu dalších úspěchů. Co se týká jednotky, tak stále fungujeme skvěle, máme teď i hodně nových členů."
Richard Vereš (ANO), starosta Slezské Ostravy: "Dobrovolné hasiče přitom podporujeme nejen dotacemi z rozpočtu městského obvodu, které čerpají právě na nejrůznější akce nebo na hasičský sport, ale také podporujeme finančně fungování hasičských zbrojnic, kde platíme nejen energie, ale i nejrůznější opravy. V letošním roce například běží výstavba nové hasičské zbrojnice právě tady v Heřmanicích a do budoucích let plánujeme také vybudování nového hasičského areálu, kde by mohli právě naši dobrovolní hasiči trénovat hasičské sporty."

Loňský rok se u Heřmanického a Muglinovského sboru nesl v duchu oslav 130 let od jejich založení. Výročí si připomněli na výročních valných hromadách.

Zdeněk Gvuzď, starosta SDH Muglinov: "My jsme to měli dalo by se říci v měsíci říjnu, kdy jsme dělali od naší nové hasičské zbrojnice průvod do restaurace Prostor, kde na to taky navazovala výroční valná hromada sboru, kdy jsme zhodnotili uplynulých 10 let."
Radovan Šugar, starosta SDH Heřmanice: "Co se týká 130 let, já jsem tady krátce, teprve sotva 15 let, takže tam se o té historii moc povídat nedá. To by musel být někdo ze starších členů, ale my jsme slíbili tomu nejstaršímu členovi, kterému teď budeme dávat ocenění, protože je tady už 60 let, že to aspoň těch dalších 60 let vydržíme a že mu neuděláme ostudu."
Nahlásit chybu


K tématu

Dobrovolní hasiči z Kunčiček oslavili výročí 125 let od založení sboru

Dobrovolní hasiči z Kunčiček oslavili v neděli 5. května letošní výročí 125 let od založení sboru. Velká sláva začala mší k příležitosti svátku svatého Floriána, který je právě patronem hasičů. V hasičárně pak členové sboru převzali ocenění za dlouholetou obětavou práci.

Nejvíc peněz z Tříkrálové sbírky letos v Ostravě poputuje do charitního domu v Heřmanicích

9. ledna 2024 15:30 | Ostrava-Slezská Ostrava | Michal Slonina

Tři králové opět vyrazili do ostravských ulic s radostí, koledami a Božím požehnáním, aby vybrali peníze na pomoc potřebným. Příležitost přihodit do jejich kasičky a začít nový rok dobrým skutkem si nenechali ujít ani na Slezskoostravské radnici.

Heřmanický odval obtěžuje okolí, pokračování sanace je zatím v nedohlednu

31. ledna 2024 12:15 | Ostrava-město | Michal Slonina

Obyvatelé Heřmanic nedočkavě vyhlíží dokončení sanace na Heřmanickém odvalu. DIAMO ale sanaci v loňském roce pozastavilo a její pokračování je zatím v nedohlednu. Slezskoostravská radnice se snaží vývoj situace urychlit.


Nová radnice v Ostravě byla zapsána mezi národní kulturní památky

Dominanta Ostravy Nová radnice byla zapsána mezi národní kulturní památky. Město díky tomu oficiálně získává další velmi významný turistický cíl, kterému zápis dodává na prestiži. Dodnes jde o největší a nejvyšší radnici v celé zemi.

Bývalý důl Barbora už podruhé ožívá společenskými akcemi pro veřejnost

Letní sezóna je v plném proudu a na různých místech v našem kraji se odehrává spoustu volnočasových akcí. Pestrým programem přes léto ožívá i bývalý Důl Barbora na Karvinsku.

MŠ v Malých Hošticích už uspokojí všechny děti. Díky přístavbě se její kapacita zvýšila o 28 míst

Včera 16:23 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Mateřská škola v Malých Hošticích má nově o jednu třídu více. Vznikla přístavbou za 17 milion korun, která se stavěla necelý rok. Do nového oddělení v září nastoupí 28 dětí, což je plná kapacita.

Hejtman se v Novém Jičíně setkal se starosty z okolí a diskutoval i s občany

Hejtman Moravskoslezského kraje, Josef Bělica, navštívil Nový Jičín. Dopoledne se na radnici setkal také s občany, kterým více než hodinu odpovídal na jejich dotazy.

Stonavští premianti oceněni vedením obce

Včera 13:48 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Ke konci školního roku se stalo tradicí, že vedení obce Stonava organizuje setkání s nejlepšími žáky. Na této slavnostní akci jsou pravidelně oceňováni premianti jak z tříd s českým, tak i polským jazykem vyučovacím.

Bubenický workshop ve Studénce vedla studentka z Berklee

Základní umělecká škola Jana Amose Komenského pořádala bubenický workshop. Jeho lektorkou byla mladá talentovaná muzikantka z Ostravska, které se na bicí učí na nejslavnější hudební škole na světě - americké Berklee college.

Baník je zase o krok blíž k návratu domů na Bazaly, stavba nového stadionu je tady možná

Diskuze o stavbě nového ostravského fotbalového stadionu a možný návrat Baníku na Slezskou hýbal celým městem. Studie nyní potvrdila, že se na Bazalech skutečně stavět dá a slavný fotbalový klub je tak o krok blíže k tomu, aby se vrátil domů.

Jediná ferrata na Ostravsku vznikla ve Slezské Ostravě, druhá nejbližší je odtud 100 kilometrů

Ve Slezské Ostravě byla otevřena nová ferrata a jedná se o první takový projekt v rámci celé Ostravy a širokého okolí. Kramle, stupy, úchyty a žebříky si může na cvičné lezecké stěně nově vyzkoušet opravdu každý od dětí až po seniory, a to zcela zdarma.

Dobrovolní hasiči v Oticích mají novou hasičskou zbrojnici. Z původní budovy zůstaly jen obvodové zdi

Včera 13:54 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Dobrovolní hasiči v Oticích se dočkali nové hasičské zbrojnice. Po dlouhých letech tak mají moderní budovu s veškerým zázemím včetně sociálního, které v původní budově chybělo.

Ve Stonavě se zřítil větroň, kluzák při pádu narazil do drátů vysokého napětí

2. července 2024 18:10 | Stonava | Lukáš Zavadil

Ve Stonavě se v úterý v podvečerních hodinách zřítil větroň. Podle informací policie měl na své trase narazit do drátů vysokého napětí a poté spadnout do pole.

Obecní pošta Partner v Ostravě-Hrabůvce slaví rok

Pošta Partner v Ostravě-Hrabůvce slaví jeden rok. Její existenci si tehdy vydobylo vedení sto-tisícového obvodu Ostrava-Jih, jelikož měla být zrušena po boku dalších 5ti poboček v obvodu. Celkově nyní na Jihu díky zásahu radnice fungují 4 pošty.

Stovky dětí sportovaly ve finále School Games v Ostravě-Zábřehu

Na zábřežském stadionu Svazácká proběhlo finále prvního ročníku projektu School Games, který pořádal městský obvod Ostrava-Jih. Finále soutěže, kterému předcházely tři kvalifikační dny, se zúčastnilo 17 základních škol a přes 800 finálových sportovců. Cílem akce bylo mimo jiné a vyhotovení studií týkající se školáků z Jihu.

Porubská Galerie na schodech patří výstavě Nudlařů Na výlet

V Galerii na schodech porubské radnice můžete shlédnout výstavu Nudlařů s názvem Na výlet. Panoramatické fotografie vás tentokrát zavedou do přírody.

Slezskoostravská galerie vystavuje díla třicítky umělců, autory jsou významní členové Sdružení Q

Obrazy, sochy i fotografie bezmála třiceti umělců si mohou prohlédnout návštěvníci Slezskoostravské galerie. Svou výstavu s názvem „Equilibrium – hledání rovnováhy“ si tu pro ně připravilo umělecké Sdružení Q.

Akce "Hrajeme si bez rozdílů" ve Vítkovicích slibuje dětem zábavu po celý červenec

Děti, které se v Ostravě Vítkovicích na prázdniny nikam nechystají, nemusejí smutnit. Nudit se určitě nebudou. Je pro ně připraven bohatý program na celý červenec.

Představujeme vám oddíl národní házené TJ Sokol Svinov. Medaile sbírá ve všech věkových kategoriích

Více než stoletá tradice a velká členská základna. Není divu, že národní házená je ve Svinově sportem číslo jedna a sbírá úspěchy napříč věkovými kategoriemi.

Slezskoostravští dobrovolní hasiči svolali valné hromady, tématem byly i oslavy 130 let
Vydáno 24. ledna 2024 15:45, Ostrava-Slezská Ostrava, Michal Slonina
Sbory dobrovolných hasičů ze Slezské Ostravy se po roce opět sešly na valných hromadách, kde hasiči zhodnotili uplynulý rok a projednali plány na ten letošní. Dva sbory na výročních valných hromadách oslavily 130 let od svého založení.

Antošovice, Heřmanice, Koblov, Kunčičky a Muglinov. Všechny tyto části Slezské Ostravy mají svůj sbor dobrovolných hasičů, který se stará o bezpečí jejich obyvatel, případně obyvatel obvodu, celého města, nebo kraje.

Richard Vereš (ANO), starosta Slezské Ostravy: "Městský obvod Slezská Ostrava je zřizovatelem pěti jednotek sboru dobrovolných hasičů. U každé z těchto jednotek funguje i sbor dobrovolných hasičů. Pro nás samozřejmě jsou jednotky důležité, když nastane nějaký požár, kdy je potřeba technická pomoc, a využívá je hodně i hasičský záchranný sbor jako pomocníky při svých zásazích."

Sbory dobrovolných hasičů zároveň fungují také jako komunitní organizace. Jejich náplní je tak i pořádání kulturních, sportovních a společenských akcí, nebo práce s mládeží.

Zdeněk Gvuzď, starosta SDH Muglinov: "Máme tam naplánovanou soutěž pro děti, máme tam naplánovanou soutěž pro dospělé, dále tam máme naplánované stavění a kácení májky a teď 9. února nás čeká největší akce sboru, kterou je hasičský ples."
Radovan Šugar, starosta SDH Ostrava-Heřmanice: "Co se týká loňského roku, tak byl velice úspěšný hlavně co se týká dětí. Máme jednoho mistra ČR v běhu na 60 metrů a dvě vicemistryně. Pak máme i spoustu dalších úspěchů. Co se týká jednotky, tak stále fungujeme skvěle, máme teď i hodně nových členů."
Richard Vereš (ANO), starosta Slezské Ostravy: "Dobrovolné hasiče přitom podporujeme nejen dotacemi z rozpočtu městského obvodu, které čerpají právě na nejrůznější akce nebo na hasičský sport, ale také podporujeme finančně fungování hasičských zbrojnic, kde platíme nejen energie, ale i nejrůznější opravy. V letošním roce například běží výstavba nové hasičské zbrojnice právě tady v Heřmanicích a do budoucích let plánujeme také vybudování nového hasičského areálu, kde by mohli právě naši dobrovolní hasiči trénovat hasičské sporty."

Loňský rok se u Heřmanického a Muglinovského sboru nesl v duchu oslav 130 let od jejich založení. Výročí si připomněli na výročních valných hromadách.

Zdeněk Gvuzď, starosta SDH Muglinov: "My jsme to měli dalo by se říci v měsíci říjnu, kdy jsme dělali od naší nové hasičské zbrojnice průvod do restaurace Prostor, kde na to taky navazovala výroční valná hromada sboru, kdy jsme zhodnotili uplynulých 10 let."
Radovan Šugar, starosta SDH Heřmanice: "Co se týká 130 let, já jsem tady krátce, teprve sotva 15 let, takže tam se o té historii moc povídat nedá. To by musel být někdo ze starších členů, ale my jsme slíbili tomu nejstaršímu členovi, kterému teď budeme dávat ocenění, protože je tady už 60 let, že to aspoň těch dalších 60 let vydržíme a že mu neuděláme ostudu."
Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/ostrava/slezska-ostrava/11000041182/slezskoostravsti-dobrovolni-hasici-svolali-valne-hromady-tematem-byly-i-oslavy-130-let