Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Začínající onkolog FN Ostrava vydal knihu o pobytu v Súdánu

20. října 2022, 8:38

Nedávno otevřený Univerzitní obchod a knihkupectví Ostravské univerzity zažil první křest. Knihu začínajícího lékaře MUDr. Martina Paličky z Kliniky onkologické FN Ostrava, kterou nazval Africký zápisník mladého medika, tam pokřtil přednosta této kliniky doc. Jakub Cvek spolu s děkanem Lékařské fakulty Ostravské univerzity doc. Rastislavem Maďarem.

Rekonstrukce vodního díla Baška v současnosti začíná vypuštěním vody z nádrže

19. října 2022, 11:49

Po 60 letech provozu vodního díla Baška na potoce Baštice vodohospodáři provedou rekonstrukci bezpečnostního přelivu, který následně umožní bezpečné a spolehlivé převedení extrémních povodní. V současnosti bylo zahájeno prázdnění nádrže včetně odlovu ryb a mlžů. Stavební práce začnou na jaře 2023 s předpokládaným ukončením na konci roku 2024 a celkovými náklady ve výši 120 mil. Kč, které budou z velké části hrazeny z dotačních prostředků ministerstva zemědělství. S plněním nádrže se počítá v roce 2025, bude však záležet na hydrologických podmínkách.

Poslechněte si novou epizodu podcastu FN Ostrava s názvem Nahradí robot operatéra?

19. října 2022, 11:43

Tam, kde končí možnosti laparoskopické chirurgie, nastupuje robot. Bez operatéra by ale sám nedokázal nic. Přesto nemusí být operační konzola ve stejné místnosti, jako pacient. Přednosta Chirurgické kliniky FN Ostrava doc. MUDr. Lubomír Martínek, Ph.D., který má s robotickými operacemi bohaté zkušenosti, vysvětluje, jak je to možné.

OSTROJ letos zaplatí za energie o téměř 140 mil. více. Zavedl „tvrdý“ úsporný balíček

18. října 2022, 9:01

Česká společnost OSTROJ letos zaplatí za elektřinu a plyn několikanásobně více než v roce 2021. Kvůli tomu zahájil strojírenský výrobce z Opavy komplexní a tvrdá úsporná opatření. Pracuje na zprovoznění první vlastní fotovoltaické elektrárny, snaží se o převedení části zvýšených nákladů na své zákazníky, optimalizuje pracovní činnosti s důrazem na šetření energií, hledá alternativní zdroje vytápění výrobních hal a také plánuje několikatýdenní odstávku v energeticky nejnáročnějších provozech.

Osm kilometrů vodovodním přivaděčem masivem Oderských vrchů

18. října 2022, 8:37

Více než osm kilometrů vodovodního přivaděče s průměrem 2 450 milimetrů, který je ražený ve skále, aby překonal masiv Oderských vrchů, z portálu v blízkosti Úpravny vody Podhradí do Dolejších Kunčic prošli zaměstnanci Hlavní báňské záchranné stanice z Ostrava – Radvanic.

Fulnek po letech umožní výstavbu rodinných domů na pozemcích města

18. října 2022, 8:30

Fulnek se chystá k prodeji čtrnácti pozemků určených k výstavbě rodinných domů. Stavět tu bude možné už v příštím roce. Stachovice, kde se parcely nalézají, jsou navíc první ze čtyř lokalit, kde Fulnek výstavbu umožní.

XVI. pediatrický kongres hostila po delší přestávce Ostrava

18. října 2022, 6:43

Tradiční setkání pediatrů napříč obory z České i Slovenské republiky hostila po více než 18 letech moravskoslezská metropole Ostrava. Pozvání prezidenta kongresu doc. MUDr. Jana Pavlíčka, Ph.D., přednosty Kliniky dětského lékařství FN Ostrava přijalo více než 460 lékařů a sester. Aktuální informace a novinky z oblasti dětského lékařství zazněly v Clarion Congress Hotelu Ostrava ve dnech 13. – 15. října 2022.

Je Broker XTB podvod? – všechny doložené nekalé praktiky a pokuty

14. října 2022, 13:17

Dnes již zavedený a jeden z nejoblíbenějších on-line brokerů XTB si během své dvacetileté existence prošel několika specifickými řízeními s regulátory. Ve správních řízeních byla polskému brokerovi udělena několikrát pokuta.

OVAK informuje: Aktuálně probíhá podzimní deratizace

14. října 2022, 13:11

Aktuálně probíhá podzimní deratizace. Lokality vytipovává dle profesních šetření a hlášení občanů provozovatel kanalizační sítě. Plány se tak ročně upravují a reagují na případná nová ohniska.

První uhlíkově neutrální výroba hadic na světě

14. října 2022, 13:06

Tradiční značka Semperit vznikla v rakouském městě Wimpassing už v roce 1824. Oderská společnost Semperflex Optimit s.r.o. patří mezi největší výrobce průmyslových a hydraulických hadic na světě. Ve světě totiž zaujímá pozici třetího největšího výrobce hadicoviny. Aktuálně má společnost instalovanou kapacitu 100 milionů metrů hadic ročně, což dle jednatele a generálního ředitele společnosti Ing. Daniela Pazdírka „je taková délka, která by dvaapůlkrát obtočila naši planetu“.

Komerční sdělení více

Lékaři FN Ostrava používají unikátní metodu na odstraňování plicní embolie

Lékaři Interní a kardiologické kliniky FN Ostrava jako jediní v Moravskoslezském kraji používají unikátní metodu u rizikových pacientů s plicní embolií. Jde o lokální katetrovou trombolýzu, díky níž cíleně rozpustí krevní sraženiny v plicích. FN Ostrava je jedno z osmi pracovišť v Česku, které pacienty tímto způsobem léčí.

Prověřte po povodních kvalitu vody ve studni! Mimořádně s 20% slevou

Po odeznění povodňové situace odborníci z vodárenských laboratoří společnosti Vodotech důrazně doporučují pečlivou, a především odbornou kontrolu studní. Během záplav dochází k průniku znečištěné vody do studní a rovněž samotný zdroj podzemní vody je většinou silně kontaminován. S ohledem na mimořádnou situaci připravila společnost pro zákazníky speciální nabídku, kdy nabízí laboratorní rozbory vody ze studní s 20% slevou.

Karlovice před katastrofou zachránila suchá nádrž Jelení

Ničivá povodeň v Jeseníkách byla na některých místech odhadnuta na tisíciletou vodu. Proti takové síle není žádná ochrana a obrana. Zcela devastujícím způsobem zasáhla oblast řeky Bělé, Staříče a Vidnávky, kde byl prakticky zničen veškerý vodohospodářský majetek, který je odhadován v řádech stovek miliónů korun. Dobrou zprávou je, že všechny nově vybudované suché nádrže státního podniku Povodí Odry fungovaly bez problémů a pomohly transformovat extrémní povodňovou vlnu a zmírnit povodňové škody.


NDM se raduje ze tří cen Thálie. Dvě za muzikál Chicago a jedna pro činoherečku do 33 let

Celkem tři Ceny Thálie si dnes z pražského Národního divadla odnesli umělci působící v Národním divadle moravskoslezském. Skvělý úspěch muzikálu NDM a činohry! Dvojitou Thálii si připsal muzikál Chicago: Lukáš Vlček má cenu za roli právníka Billyho Flynna a Markéta Schimmerová Procházková převzala Thálii za postavu vražedkyně Velmy Kelly. Muzikál Johna Kandera, Freda Ebba a Boba Fosse režírovala Gabriela Petráková, hudebně nastudoval Jakub Žídek, premiéra byla letos v únoru a inscenace se těší velkému zájmu diváků – máme stále vyprodáno!

Na zámku v Bravanticích se uskuteční křest dětské knihy Myšák Kryštof

V sobotu 12. října se na zámku v Bravanticích na Novojičínsku uskuteční od 14 do 16 hodin akce pro děti Z pohádky do pohádky. Její součástí bude i křest dětské knihy Myšák Kryštof a Hořící klenot, která tak bude pokřtěna přímo v místě, kde autorka Iva Hoňková ukotvila děj svého pohádkového příběhu.

NDM uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Havelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.

Více