Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Bolavé kosti a klouby trápí každého čtvrtého pojištěnce. ČPZP vynakládá přes 2 miliardy ročně

Artritida, onemocnění páteře, úrazy kostí a kloubů či osteoporóza. To jsou nejčastější problémy, které trápí náš pohybový aparát. Jen u České průmyslové zdravotní pojišťovny (ČPZP) se s nimi potýká 335 tisíc z celkového počtu 1,3 milionu pojištěnců. Bolavé kosti a klouby zároveň odčerpávají významné částky z prostředků na veřejné zdravotnictví. Například ČPZP na ně vynakládá ročně přes dvě miliardy korun.

„Na léčbu artritidy, osteoporózy, onemocnění páteře a úrazy kostí a kloubů jsme jen v uplynulém roce vynaložili celkem 2,115 miliardy korun. Z toho zhruba polovina, tedy 1,1 miliardy korun, směřovala na léčbu onemocnění páteře a 775 milionů korun na úrazy kostí a kloubů. Onemocnění páteře evidujeme u bezmála 202 tisíc našich klientů. Dalších 96 tisíc pojištěnců se léčí s diagnózou ze skupiny Úrazy kostí a kloubů,“ uvádí mluvčí zdravotní pojišťovny Elenka Mazurová a dodává, že osteoporózu má téměř 22 tisíc klientů ČPZP a artritidu jen zhruba o sedm tisíc klientů méně.

Náklady ČPZP na skupinu diagnóz a počty klientů za roky 2020 a 2021

Artritida je zánětlivé onemocnění kloubů a příčinu onemocnění zjistí lékař. Nejčastěji se vyskytuje u lidí nad 65 let, může se však rozvinout i u mladších pacientů a dětí. Větší riziko onemocnění mají ženy a lidé, kteří jsou obézní.

Osteoporózu, což je chronické onemocnění, které se projevuje postupným řídnutím kostní tkáně a poruchami její struktury, pacienti zpozorují obvykle až v pokročilém stádiu. Kosti jsou křehčí a náchylné ke zlomeninám, dostaví se silné bolesti zad, které mohou vést až k vytvoření hrbu.

Bolest kloubů je většinou způsobena infekcí nebo přetížením. V případě přetížení zmizí tyto bolesti po fyzickém odpočinku nebo za několik dní.

Na problémy pohybového aparátu se snaží upozornit Světová zdravotnická organizace v rámci Světového týdne kostí a kloubů, který začíná 12. října. Prevencí proti těmto problémům je zdravý životní styl, přiměřený pohyb a snížení hmotnosti. Při nadměrné zátěži, což se týká zejména sportovců, je vhodné užívat vitamín C a další vitamínové preparáty s kolagenem nebo kyselinou hyaluronovou. Pokud bolest, která nemá původ v nepřiměřené fyzické zátěži, přetrvává, je třeba vyhledat lékařskou pomoc. Jestliže se u pacienta potvrdí osteoporóza, je vždy nutné zaměřit se na úpravu jídelníčku a doplnit potřebné množství vápníku a vitamínu D a vitamínu K.

ČPZP má ve svém širokém portfoliu preventivních programů i takové, které vedou klienty ke zdravému pohybu. Například jde o program Pravidelný pohyb, kde lze získat příspěvek 700 korun i na plavání. Seniorům Česká průmyslová zdravotní pojišťovna přispívá na vitaminové doplňky.

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna registruje téměř 1,3 milionu klientů. Třetí největší zdravotní pojišťovna v zemi má více než sto poboček po celé republice. Klientům spolu s dostupnou a kvalitní zdravotní péčí nabízí atraktivní příspěvky a programy plné výhod, slev a bonusů.



V sobotu se sousedé z Dubiny sejdou u jednoho 100 metrů dlouhého stolu

Dnes 18:35 | Ostrava-Jih | Libor Běčák

Neobvyklý sociální experiment podstoupí lidé, kteří se přijdou v sobotu odpoledne posadit k prostřenému 100 metrů dlouhému stolu na ostravském sídlišti Dubina. Otázkou je, zda a jak rychle se místa u stolu zaplní a zda si sousedé z okolních paneláků přinesou k povídání dostatek jídla a pití. Očekává se dobrá nálada a vyloučen není ani společný zpěv.

V kauze zakázek jsou mezi obviněnými exnáměstek hejtmana a jedna krajská firma

Dnes 14:23 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) zadrželi v pondělí v Moravskoslezském kraji osm osob v souvislosti s manipulacemi veřejných zakázek malého rozsahu zadávaných Moravskoslezským energetickým centrem. Pět fyzických a jedna právnická osoba byly následně obviněny z korupčních trestných činů, přičemž bývalému náměstkovi hejtmana hrozí až 10 let odnětí svobody.

Karviná má svého mistra České republiky ve skoku o tyči. Je žákem ZŠ Borovského

Teď vás seznámíme s talentovaným sportovcem Lukášem Uchytilem. Žije v Karviné a je čerstvým mistrem České republiky ve skoku o tyči. A nejen to. Před pár dny zvítězil i na závodech v Chorvatsku.

Mládež si užila v knihovně knižní festival Book!Con

K-Klub havířovské pobočky knihovny v Šrámkově ulici se zaměřuje na mládež. Velmi oblíbenou se stala dvoudenní akce Book!Con. A program byl opět hodně pestrý.

Manželé zprvu hledali houby, pak se hledali navzájem, než je v lese našel policejní pes

Dnes 10:37 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Starší muž volal v pátek po poledni na linku 158 o pomoc při pátrání po své manželce, která se mu ztratila při sběru hub v lese nedaleko Jakubčovic u Hradce nad Moravicí.

Alzheimer centrum, Domovinka, LDN i bydlení. Ve Frýdku-Místku se připravuje nová zástavba

Frýdek-Místek pokračuje v přípravách na vznik nové zástavby v lokalitě Berlín 2. K plánovanému Alzheimer centru a Domovince zde přibyl ještě další investor, který chce postavit i léčebnu dlouhodobě nemocných. V budoucnu mají být v lokalitě také nové byty.

Při střetu s autem utrpěl starší muž smrtelná zranění

Dnes 9:47 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Tragické následky měla nehoda, která se stala v úterý dopoledne na silnici u Paskova na Frýdecko-Místecku. Přes poskytnutou první pomoc starší muž způsobeným zraněním podlehl.

Zdravotničtí záchranáři trénovali zásahy v horách s pomocí vrtulníku

Dnes 7:51 | Celý MS kraj | Libor Běčák

V Beskydech a Olomouci se konal výcvik ostravských leteckých záchranářů, který byl zaměřený na trénink speciálních činností, tedy například na použití palubního jeřábu a vysazení posádky v šikmém terénu, kde vrtulník nemůže přistát.

Šesti řidičům při kontrole koloval v těle alkohol, dalším dvěma drogy

Dnes 7:21 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Policisté Moravskoslezského kraje mají za sebou několik hodin trvající kontrolní akci, při které se zaměřili primárně na kontrolu dodržování zákazu požívání alkoholických nápojů a jiných návykových látek řidiči.

Ministr v Ostravě představil výzvu pro povodní poničené vodovody a kanalizaci

Do Ostravy přijel ministr životního prostředí Petr Hladík, aby představil novou výzvu Státního fondu životního prostředí na obnovu vodovodů a kanalizací po povodních. Největší problém má přímo krajské město, kde je velmi poškozena ústřední čistička odpadních vod. Ministerstvo prozatím vyčlenilo 2 miliardy korun.

Velkou vodou poškozené oblasti v kraji si prohlédl ministr zemědělství Marek Výborný

Dnes 13:33 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Ministr zemědělství Marek Výborný navštívil v úterý Moravskoslezský kraj, kde si prošel místa postižená nedávnou povodní. Jednal například o harmonogramu realizace protipovodňových opatření na řece Opavě nebo přípravě stavby Vodního díla Nové Heřminovy.

Ekologická havárie v Ostravě nehrozí. Splašky z kanalizace prý nejsou toxické

Ekologická havárie kvůli nefunkční čistírně odpadních vod v Ostravě prý nehrozí. Splašky z kanalizace nejsou podle ředitele Ostravských vodáren a kanalizací toxické a navíc jsou díky silnému průtoku řeky Odry velmi významně ředěny.

Slavné osobnosti lákají lidi k investování. Je to podvod

Ostravští policisté vyšetřují další případ kyberkriminality. Jde o podvod, ke kterému pachatelé zneužívají fotky slavných osobností, které je lákají k snadnému zbohatnutí. Investované peníze ale zmizeli neznámých účtech a oběti přišly o statisíce.

Na Krajský úřad MSK si přišli pro dokumentaci kriminalisté, případ dozoruje evropský žalobce

Včera 14:23 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Bez bližších informací probíhá vyšetřování, během něhož si pro příslušnou dokumentaci přišli na Krajský úřad MSK kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu.

Záchranáři projížděli náhodou kolem vážné nehody, uhasili hořícího řidiče

Včera 7:11 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Velké dopravní komplikace způsobila nehoda na obchvatu Třince v lokalitě u obce Hrádek, kde se časně ráno srazilo několik vozidel. Po dobu hašení, likvidace havarovaných vozů a vyšetřování bylo nutné dopravu z vytíženého tahu odklonit na objízdnou trasu.

Katarzyna Kozyra představuje v ostravském Domě umění výstavu plnou metafor a multimédií

6. října 2024 20:20 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Kulturní okénko

Unikátní výstavou, na které je možno trávit dlouhý čas poslechem, prohlídkou i pozorováním je výstava polské umělkyně Katarzyny Kozyra. Je průřezem její tvorby za poslední 3 roky a ve třech částech představuje všechny oblasti výtvarného spektra umělkyně.