Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Divadlo loutek se vydává na průzkum podvodního světa v pohádce Ani ryba ani krab

První premiérou v sezóně 2022/2023 je pohádka, která vezme všechny malé i velké diváky Divadla loutek Ostrava do barevného podmořského světa. Mezi tajuplné živočichy na dně moře se poprvé vydáme v pátek 21. října 2022 v 17 hodin.

Pohádka Ani ryba, ani krab, je určena pro všechny nadšence a milovníky podvodního světa. Potkávají se v ní dva příběhy, které mají jedno společné poselství: že každý někoho potřebuje, ať už je to malý krab, sasanka nebo kluk Filip, který se s tátou potápí. Svět mořských živočichů a lidí se v novém autorském titulu pro malé diváky od 4 let proplétá. Filip si ze svého prvního výletu s tátou přinese ulitu. Krásnou ulitu, kterou na dně moře postrádá hlavní hrdina pohádky, krab Bernard. A ten se musí vydat na strastiplnou cestu za novou ulitou, a čelit nejednomu nebezpečí.

V pohádkovém příběhu z mořského dna uvidí diváci v roli tatínka potápěče herce Ivo Martáka, známého z působení v pořadu České televize Šikulové, a jako jeho syna Filipa Jakuba Georgieva, novou posilu hereckého souboru Divadla loutek. V dalších rolích je doplní Ondřej Beseda, Vladimíra Krakovková, Lenka Macharáčková a Ondřej Vyhlídal, který je další novou posilou souboru Divadla loutek a zároveň se představí v titulní roli kraba Bernarda. Režie inscenace se ujal Pavel Gejguš, dramaturgii má na starosti Tereza Agelová a autorkou výpravy je Vendula Tomšů. Žánrově pestrou hudební složku vytvořil Michal Sedláček.

Tvůrci inscenace Ani ryba, ani krab se nechali inspirovat knihami Svět ticha a Dech moře slavného oceánografa Jacquese Yvese Cousteaua a vytvořili na alternativní scéně divadla kouzelný podmořský svět. Poetické vyprávění o světě pod mořskou hladinou vedlo režiséra Pavla Gejguše k vytvoření námětu na příběh o krabu poustevníčkovi. Dramaturgyni Terezu Agelovou to pak inspirovalo k sepsání konkrétního příběhu o krabu Bernardovi, který si hledá novou ulitu, a zároveň chlapci, který se potápí pod mořskou hladinu se svým tatínkem zrovna tak, jako to kdysi dělal slavný Cousteau se svým synem.

Přidejte se k Divadlu loutek a pojďte se vydat na společnou cestu. To vše s pořádnou dávkou humoru a neopominutelným odkazem k současnému pop-kulturnímu světu, na který by se nemělo v současných pohádkách zapomínat.



V sobotu se sousedé z Dubiny sejdou u jednoho 100 metrů dlouhého stolu

Dnes 18:35 | Ostrava-Jih | Libor Běčák

Neobvyklý sociální experiment podstoupí lidé, kteří se přijdou v sobotu odpoledne posadit k prostřenému 100 metrů dlouhému stolu na ostravském sídlišti Dubina. Otázkou je, zda a jak rychle se místa u stolu zaplní a zda si sousedé z okolních paneláků přinesou k povídání dostatek jídla a pití. Očekává se dobrá nálada a vyloučen není ani společný zpěv.

V kauze zakázek jsou mezi obviněnými exnáměstek hejtmana a jedna krajská firma

Dnes 14:23 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) zadrželi v pondělí v Moravskoslezském kraji osm osob v souvislosti s manipulacemi veřejných zakázek malého rozsahu zadávaných Moravskoslezským energetickým centrem. Pět fyzických a jedna právnická osoba byly následně obviněny z korupčních trestných činů, přičemž bývalému náměstkovi hejtmana hrozí až 10 let odnětí svobody.

Karviná má svého mistra České republiky ve skoku o tyči. Je žákem ZŠ Borovského

Teď vás seznámíme s talentovaným sportovcem Lukášem Uchytilem. Žije v Karviné a je čerstvým mistrem České republiky ve skoku o tyči. A nejen to. Před pár dny zvítězil i na závodech v Chorvatsku.

Mládež si užila v knihovně knižní festival Book!Con

K-Klub havířovské pobočky knihovny v Šrámkově ulici se zaměřuje na mládež. Velmi oblíbenou se stala dvoudenní akce Book!Con. A program byl opět hodně pestrý.

Manželé zprvu hledali houby, pak se hledali navzájem, než je v lese našel policejní pes

Dnes 10:37 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Starší muž volal v pátek po poledni na linku 158 o pomoc při pátrání po své manželce, která se mu ztratila při sběru hub v lese nedaleko Jakubčovic u Hradce nad Moravicí.

Alzheimer centrum, Domovinka, LDN i bydlení. Ve Frýdku-Místku se připravuje nová zástavba

Frýdek-Místek pokračuje v přípravách na vznik nové zástavby v lokalitě Berlín 2. K plánovanému Alzheimer centru a Domovince zde přibyl ještě další investor, který chce postavit i léčebnu dlouhodobě nemocných. V budoucnu mají být v lokalitě také nové byty.

Při střetu s autem utrpěl starší muž smrtelná zranění

Dnes 9:47 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Tragické následky měla nehoda, která se stala v úterý dopoledne na silnici u Paskova na Frýdecko-Místecku. Přes poskytnutou první pomoc starší muž způsobeným zraněním podlehl.

Zdravotničtí záchranáři trénovali zásahy v horách s pomocí vrtulníku

Dnes 7:51 | Celý MS kraj | Libor Běčák

V Beskydech a Olomouci se konal výcvik ostravských leteckých záchranářů, který byl zaměřený na trénink speciálních činností, tedy například na použití palubního jeřábu a vysazení posádky v šikmém terénu, kde vrtulník nemůže přistát.

Šesti řidičům při kontrole koloval v těle alkohol, dalším dvěma drogy

Dnes 7:21 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Policisté Moravskoslezského kraje mají za sebou několik hodin trvající kontrolní akci, při které se zaměřili primárně na kontrolu dodržování zákazu požívání alkoholických nápojů a jiných návykových látek řidiči.

Ministr v Ostravě představil výzvu pro povodní poničené vodovody a kanalizaci

Do Ostravy přijel ministr životního prostředí Petr Hladík, aby představil novou výzvu Státního fondu životního prostředí na obnovu vodovodů a kanalizací po povodních. Největší problém má přímo krajské město, kde je velmi poškozena ústřední čistička odpadních vod. Ministerstvo prozatím vyčlenilo 2 miliardy korun.

Velkou vodou poškozené oblasti v kraji si prohlédl ministr zemědělství Marek Výborný

Dnes 13:33 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Ministr zemědělství Marek Výborný navštívil v úterý Moravskoslezský kraj, kde si prošel místa postižená nedávnou povodní. Jednal například o harmonogramu realizace protipovodňových opatření na řece Opavě nebo přípravě stavby Vodního díla Nové Heřminovy.

Ekologická havárie v Ostravě nehrozí. Splašky z kanalizace prý nejsou toxické

Ekologická havárie kvůli nefunkční čistírně odpadních vod v Ostravě prý nehrozí. Splašky z kanalizace nejsou podle ředitele Ostravských vodáren a kanalizací toxické a navíc jsou díky silnému průtoku řeky Odry velmi významně ředěny.

Slavné osobnosti lákají lidi k investování. Je to podvod

Ostravští policisté vyšetřují další případ kyberkriminality. Jde o podvod, ke kterému pachatelé zneužívají fotky slavných osobností, které je lákají k snadnému zbohatnutí. Investované peníze ale zmizeli neznámých účtech a oběti přišly o statisíce.

Na Krajský úřad MSK si přišli pro dokumentaci kriminalisté, případ dozoruje evropský žalobce

Včera 14:23 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Bez bližších informací probíhá vyšetřování, během něhož si pro příslušnou dokumentaci přišli na Krajský úřad MSK kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu.

Záchranáři projížděli náhodou kolem vážné nehody, uhasili hořícího řidiče

Včera 22:15, vydáno včera 7:11 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Velké dopravní komplikace způsobila nehoda na obchvatu Třince v lokalitě u obce Hrádek, kde se časně ráno srazilo několik vozidel. Po dobu hašení, likvidace havarovaných vozů a vyšetřování bylo nutné dopravu z vytíženého tahu odklonit na objízdnou trasu.

Katarzyna Kozyra představuje v ostravském Domě umění výstavu plnou metafor a multimédií

6. října 2024 20:20 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Kulturní okénko

Unikátní výstavou, na které je možno trávit dlouhý čas poslechem, prohlídkou i pozorováním je výstava polské umělkyně Katarzyny Kozyra. Je průřezem její tvorby za poslední 3 roky a ve třech částech představuje všechny oblasti výtvarného spektra umělkyně.