Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Balet Národního divadla moravskoslezského vrací na scénu DAD balet Louskáček

Balet Národního divadla moravskoslezského vrací po 12 letech od poslední premiéry a pět let od derniéry na scénu Divadla Antonína Dvořáka balet Petra Iljiče Čajkovského Louskáček. Balet je spjat s časem vánočním – premiéra bude před začátkem letošního adventu (10. listopadu) a reprízy v této sezóně pak poběží jen do 8. ledna. Divákům nabídne NDM choreografii Youriho Vámose – ten propojil klasickou pohádku E. T. A. Hoffmanna Louskáček a myší král s Vánoční koledou Charlese Dickense.

V Ostravě ponese inscenace název LOUSKÁČEK – VÁNOČNÍ KOLEDA.

Balet Youriho Vámose měl světovou premiéru v Bonnu v roce 1988 a hrál či hraje se s úspěchem ve více než deseti zemích Evropy včetně Národního divadla v Praze.

Vámos zachoval původní ideu choreografa Maria Petipy (Louskáček měl světovou premiéru v Petrohradě v roce 1892): přání všeho dobrého v čase Vánoc, kdy je zlo potrestáno, dobro vítězí a pohádkové postavy ožívají v našem světě. Přidal ale příběh „z toho světa“, samozřejmě s dobrým a poučným koncem. To vše doprovází geniální Čajkovského hudba. „Louskáček se od světové premiéry dočkal řady úprav, ale žádný z choreografů se neodvážil vynechat proměnu dřevěného panáčka Louskáčka v prince, jeho pas de deux s Klárkou, tanec vloček nebo fenomenální valčíky – to je dědictví, bez něhož by Louskáček nebyl tím, čím stále je. Choreograf Youri Vámos se toho také držel, a přitom propojením dvou příběhů vytvořil dílo podle našeho názoru mnohem živější, svěžejší, srozumitelné divákům všech generací. Ústřední postavou je tu nově lichvář Scrooge a děj se vine kolem jeho proměny z krutého a zlého člověka v přejícího dobráka; příběh se odehrává v Londýně 19. století,“ přibližuje šéfka baletního souboru NDM Lenka Dřímalová.

Vždy se snažím se svými spolupracovníky vytvářet díla, která mohou žít mnohem déle než jednu sezónu. V případě Louskáčka je to také zásluha nesmrtelné hudby. Obecně své choreografie obecně rád upravuji a měním, v Louskáčkovi jsem ale změnil snad jen maličkosti. (…) Takže kdo na balet přijde, uvidí to, co od Louskáčka přesně čeká – vánoční strom, sníh, hrající si děti a další. (…) V klasickém Louskáčkovi ale podle mne chybí podstatná hodnota, a tou je příběh. Chtěl jsem do naivní snové pohádky vnést hlubší význam, lidskost a uvěřitelnost,“ říká Youri Vámos. Inspiraci našel před více než 30 lety při štědrovečerním sledování televizní verze Dickensovy Vánoční koledy. „Okamžitě jsem věděl, že to je to pravé. Hlavní dějovou linku jsme nakonec propojili s některými motivy původního Louskáčka. Diváky chceme vtáhnout do děje skrze choreografii, které oni sami snadno porozumí, a mohou tak příběh prožívat spolu s tanečníky na jevišti. Mým záměrem nebylo vytvořit balet pro nejmenší děti, ty starší už jej ale mohou ocenit, protože hovoří o reálných a důležitých věcech,“ přibližuje Youri Vámos.

Děj se tedy točí okolo proměny bohatého lichváře Scrooge (Skrblíka), který ničí a terorizuje své sousedy – dlužníky. Nejen chudou rodinu malé Klárky, jejíž otec nemá ani na vánoční dárky (Klárka si přeje figurku louskáčka), ani na vánoční tabuli. Do děje zasáhne Víla Vánoc, která přiměje Scrooge se polepšit (v jeho snu a pak i ve skutečnosti). Rodiny tak také díky proměněnému Skrblíkovi oslaví hezké Vánoce, děti se dočkají dárků a Klárka své vytoužené hračky. „Náš balet se tak může stát krásnou (snad i trochu poučnou) rodinnou podívanou v čase zklidnění, rozjímání a obdarovávání,“ uzavřela Lenka Dřímalová.

Lichvář je role spíše více herecká, nikoli pouze taneční. „Scrooge by měl být především uvěřitelný, je to skutečná osoba, zatímco zbytek postav má blíže k pohádce,“ přibližuje rozdíl Youri Vámos. U nás postavu ztvární Petr Sýkora (diváci ho znají jako Dona Quijota v Minkusově baletu), bývalý profesionální tanečník Tomáš Kopecký a tanečník a choreograf Lukas Zuschlag. V roli Klárky alternují Eleonora Ancona, Andrea Díaz a Shino Sakurado, Prince tančí Rei Masatomi, Solieh Samudio a Takafumi Tamagawa, Vílu Vánoc Arianna Marchiori, Laura Moreno Gasulla a Adrienn Tiszai.

Nastudování baletu: Youri Vámos, Joyce Cuoco a Alexey Afanasiev. Joyce Cuoco tančila v Bonnu v roce 1988 vůbec první Klárku v choreografii Youriho Vámose (dnes je choreograf jejím životním partnerem) a Alexey Afanasiev je bývalý tanečník a má na kontě roli Prince. Představení bude vždy živě doprovázet operní orchestr NDM – hudební nastudování Adam Sedlický. Realizace scény Daniel Dvořák, kostýmy Roman Šolc.

Balet je podívanou pro celou rodinu – tomu jsme přizpůsobili nabídku cen vstupného a také program k inscenaci. Nechybí pochopitelně ten tradiční, ale navíc máme ve spolupráci s pražským Národním divadlem také program pro děti. S krásnými obrázky a jednoduše převyprávěným příběhem.

HISTORII inscenací baletu Louskáček v našem divadle najdete na www.divadelniarchiv.cz, další informace máme v posledních třech číslech časopisu NDM nebo na webu www.ndm.cz v aktualitách.

Stručně: První inscenaci přivedl do Ostravy zakladatel baletu NDM Achille Viscusi už v roce 1921, hrála se původní verze choreografa Maria Petipy. Poté naše divadlo hrálo ještě další čtyři inscenace s Petipovou choreografií. V roce 2010 přišel William Fomin poprvé s novými prvky – jeho inscenace měla derniéru teprve před pěti lety. Ve čtvrtek 10. listopadu bude tedy mít premiéru už sedmé ostravské nastudování.



V kauze zakázek jsou mezi obviněnými exnáměstek hejtmana a jedna krajská firma

Dnes 14:23 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) zadrželi v pondělí v Moravskoslezském kraji osm osob v souvislosti s manipulacemi veřejných zakázek malého rozsahu zadávaných Moravskoslezským energetickým centrem. Pět fyzických a jedna právnická osoba byly následně obviněny z korupčních trestných činů, přičemž bývalému náměstkovi hejtmana hrozí až 10 let odnětí svobody.

Karviná má svého mistra České republiky ve skoku o tyči. Je žákem ZŠ Borovského

Teď vás seznámíme s talentovaným sportovcem Lukášem Uchytilem. Žije v Karviné a je čerstvým mistrem České republiky ve skoku o tyči. A nejen to. Před pár dny zvítězil i na závodech v Chorvatsku.

Mládež si užila v knihovně knižní festival Book!Con

K-Klub havířovské pobočky knihovny v Šrámkově ulici se zaměřuje na mládež. Velmi oblíbenou se stala dvoudenní akce Book!Con. A program byl opět hodně pestrý.

Manželé zprvu hledali houby, pak se hledali navzájem, než je v lese našel policejní pes

Dnes 10:37 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Starší muž volal v pátek po poledni na linku 158 o pomoc při pátrání po své manželce, která se mu ztratila při sběru hub v lese nedaleko Jakubčovic u Hradce nad Moravicí.

Alzheimer centrum, Domovinka, LDN i bydlení. Ve Frýdku-Místku se připravuje nová zástavba

Frýdek-Místek pokračuje v přípravách na vznik nové zástavby v lokalitě Berlín 2. K plánovanému Alzheimer centru a Domovince zde přibyl ještě další investor, který chce postavit i léčebnu dlouhodobě nemocných. V budoucnu mají být v lokalitě také nové byty.

Při střetu s autem utrpěl starší muž smrtelná zranění

Dnes 9:47 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Tragické následky měla nehoda, která se stala v úterý dopoledne na silnici u Paskova na Frýdecko-Místecku. Přes poskytnutou první pomoc starší muž způsobeným zraněním podlehl.

Zdravotničtí záchranáři trénovali zásahy v horách s pomocí vrtulníku

Dnes 7:51 | Celý MS kraj | Libor Běčák

V Beskydech a Olomouci se konal výcvik ostravských leteckých záchranářů, který byl zaměřený na trénink speciálních činností, tedy například na použití palubního jeřábu a vysazení posádky v šikmém terénu, kde vrtulník nemůže přistát.

Šesti řidičům při kontrole koloval v těle alkohol, dalším dvěma drogy

Dnes 7:21 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Policisté Moravskoslezského kraje mají za sebou několik hodin trvající kontrolní akci, při které se zaměřili primárně na kontrolu dodržování zákazu požívání alkoholických nápojů a jiných návykových látek řidiči.

Ministr v Ostravě představil výzvu pro povodní poničené vodovody a kanalizaci

Do Ostravy přijel ministr životního prostředí Petr Hladík, aby představil novou výzvu Státního fondu životního prostředí na obnovu vodovodů a kanalizací po povodních. Největší problém má přímo krajské město, kde je velmi poškozena ústřední čistička odpadních vod. Ministerstvo prozatím vyčlenilo 2 miliardy korun.

Prodejem levných cigaret měla parta připravit státní kasu o 20 milionů

Dnes 7:31 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Moravskoslezská kriminálka odhalila pětici mužů z Frýdecko-Místecka, která se živila obstaráváním a následným prodejem cigaret, ze kterých neměla česká státní kasa ani korunu. Daňový únik je odhadován na 20 milionů korun.

Velkou vodou poškozené oblasti v kraji si prohlédl ministr zemědělství Marek Výborný

Dnes 13:33 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Ministr zemědělství Marek Výborný navštívil v úterý Moravskoslezský kraj, kde si prošel místa postižená nedávnou povodní. Jednal například o harmonogramu realizace protipovodňových opatření na řece Opavě nebo přípravě stavby Vodního díla Nové Heřminovy.

Ekologická havárie v Ostravě nehrozí. Splašky z kanalizace prý nejsou toxické

Ekologická havárie kvůli nefunkční čistírně odpadních vod v Ostravě prý nehrozí. Splašky z kanalizace nejsou podle ředitele Ostravských vodáren a kanalizací toxické a navíc jsou díky silnému průtoku řeky Odry velmi významně ředěny.

Slavné osobnosti lákají lidi k investování. Je to podvod

Ostravští policisté vyšetřují další případ kyberkriminality. Jde o podvod, ke kterému pachatelé zneužívají fotky slavných osobností, které je lákají k snadnému zbohatnutí. Investované peníze ale zmizeli neznámých účtech a oběti přišly o statisíce.

Na Krajský úřad MSK si přišli pro dokumentaci kriminalisté, případ dozoruje evropský žalobce

Včera 14:23 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Bez bližších informací probíhá vyšetřování, během něhož si pro příslušnou dokumentaci přišli na Krajský úřad MSK kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu.

Záchranáři projížděli náhodou kolem vážné nehody, uhasili hořícího řidiče

Včera 22:15, vydáno včera 7:11 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Velké dopravní komplikace způsobila nehoda na obchvatu Třince v lokalitě u obce Hrádek, kde se časně ráno srazilo několik vozidel. Po dobu hašení, likvidace havarovaných vozů a vyšetřování bylo nutné dopravu z vytíženého tahu odklonit na objízdnou trasu.

Katarzyna Kozyra představuje v ostravském Domě umění výstavu plnou metafor a multimédií

6. října 2024 20:20 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Kulturní okénko

Unikátní výstavou, na které je možno trávit dlouhý čas poslechem, prohlídkou i pozorováním je výstava polské umělkyně Katarzyny Kozyra. Je průřezem její tvorby za poslední 3 roky a ve třech částech představuje všechny oblasti výtvarného spektra umělkyně.