Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

I pro zdraví kloubů platí, že je nutné si hlídat svou hmotnost, nekouřit, nepít a hýbat se!

Za svůj život nachodíme tisíce kilometrů a pohyb nám dává obrovskou svobodu. Někdy však stačí okamžik a náš život se zcela změní – s poraněním končetin nebo páteře jdou ruku v ruce pohybová omezení. Ta přicházejí i s některými nemocemi jako jsou osteoporóza, artróza nebo revmatické choroby. Všechny mají jedno společné – postihují klouby a omezují náš pohyb. Často přicházejí nenápadně a projevují se velmi pozvolna. Dlouho si vůbec nemusíme uvědomovat, že máme problém.

Jaká je prevence a léčba onemocnění pohybového ústrojí? O tom jsme si povídali s primářem Ortopedicko-traumatologického oddělní v nemocnici ve Frýdku-Místku MUDr. Petrem Kozákem.

S jakými potížemi k vám pacienti nejčastěji přicházejí?

Naše oddělení má dvě jednotky, ortopedickou a traumatologickou. Ortopedická traumatologie řeší veškeré úrazy pohybového aparátu, to znamená zlomeniny kostí, kloubů a poranění šlach, svalů a vazová poranění. Na ortopedii pak zajišťujeme konzervativní i operativní léčbu vrozených vad pohybového ústrojí a jejich následků. Velkou část ortopedické operativy zaujímá také endoprotetika končetinových kloubů, to jsou operace, při nichž pacientům měníme poškozené klouby a dáváme jim endoprotézy. V posledních letech operujeme také čím dál více reimplantací. Jde o opravdu náročné operace, při nichž musíme provést důkladnou revizi a následně vyměnit část původního náhradního kloubu nebo dokonce celý za nový náhradní kloub. První endoprotézy jsme u nás operovali v roce 1990, což je více než třicet let. Už tenkrát jsme pracovali s velmi kvalitními materiály, ale i ty se časem opotřebují a výměna je nutná.

Ročně u nás provedeme až 1000 ortopedických operací a 1100 operací úrazů na traumatologii, což je vysoké číslo. Je to dáno i tím, že naše nemocnice má velkou spádovou oblast. Přibývá traumat a věk obyvatel stoupá. Přibývá starších lidí, kteří trpí pohybovou diskoordinací a také těch, kteří mají osteoporózu. Problematika osteoporózy bude zaměstnávat medicínu čím dál více, a to nejen na poli ortopedie, ale i chirurgie a interních oborů.

Proč je osteoporóza takový problém?

Na jednu stranu se nám daří s osteoporózou bojovat. Lidé více sportují, více se hýbou a tím posouvají hranici vzniku osteoporózy do vyššího věku. Ženy v menopauze, které jsou v tomto směru ohroženou skupinou, mohou pod dozorem gynekologa nebo endokrinologa užívat hormonální substituční terapii. Navíc čím dál více lidí používá vhodné potravinové doplňky a saturuje se vitamínem D. Zlepšila se výrazně také péče o diabetiky a další nemocné. Na druhou stranu, i když se nám daří posunout hranice onemocnění osteoporózy do vyššího věku, přibývá starší populace a u lidí nad 70 let je osteoporóza více než běžným onemocněním, které způsobuje další problémy.

Hovoříme zřejmě o pádech starších lidí a následných zlomeninách v důsledku osteoporózy?

Ano, starší lidé při pádech často utrpí zlomeninu horní části kosti stehenní, obratlového těla nebo zápěstí. Osteoporotické zlomeniny zaujímají velkou část naší operativy. Konzervativně léčíme jen zlomeniny zápěstí a obratlů, a to jen v případě, že jsou v příznivém postavení. Zlomeniny kosti stehenní se operují prakticky vždy. Jde obvykle o dva nejčastější typy zlomenin – zlomeninu krčku, těsně pod hlavicí. Tu obvykle řešíme totální endoprotézou nebo cervikokapitální endoprotézou, kdy nahrazujeme hlavici i krček. A časté jsou i zlomeniny mezi dvěma chocholíky – ty se obvykle řeší proximálním femorálním hřebem nebo speciální dlahou DHS.

V minulosti zlomeniny krčku u starších lidí budily velké obavy s ohledem na několikaměsíční rekonvalescenci. Jak rychle se daří tyto pacienty postavit na nohy dnes?

Záleží na tom, kdy se nám podaří dostat pacienta na operační sál. Pokud to umožní jeho zdravotní stav, je ideální operovat během 8 až 12 hodin od úrazu. V těchto případech je nejmenší mortalita. Konzervativně tyto zlomeniny už neléčíme. Není to náročná operace a když jde vše podle plánu, může být za hodinu vše hotovo. Druhý den může pacient začít s rehabilitací, pokud to jeho stav dovolí. Osteosyntéza, léčba otevřených a komplikovaných zlomenin při níž se ke spojení kostí používají dlahy, šrouby, dráty, hřeby nebo zevní fixatéry, je pro pacienty velikým požehnáním. Díky této metodě znehybníme kosti ve správném postavení, přičemž zachováme volný pohyb kloubů, takže pacienti mohou rychle rehabilitovat.

Osteosyntézou řešíme i velkou část takzvaných periprotetických zlomenin. To jsou zlomeniny u lidí, kteří mají endoprotézu a zlomí si kost v okolí implantátu . Buď se implantát při zlomenině uvolní a musí se nahradit celý nebo to řešíme jen osteosyntézou kosti. Důvodem těchto zlomenin bývá převážně osteoporóza.

Zmínil jste, že velkou část operativy zabírají v současnosti reimplantace endoprotéz? Jak náročné jsou tyto výkon?

Jde o velmi náročné několikahodinové operace. Osobně jsem jich za svůj profesní život udělal už okolo tisíce a každá je svým způsobem unikátní. Hlavním důvodem je opotřebení implantátů s úbytkem okolní kosti a také infekce. Faktem je, že je provádíme především u starších lidí, kteří mají spoustu přidružených nemocí. Umělý kloub při infekci je nutno explantovat. Po jeho odstranění jej nahrazujeme vložkou z kostního antibiotického cementu ve tvaru endoprotézy, takzvaným spacerem. Když je infekce vyléčena, antibiotický spacer odstraníme a implantujeme zpět revizní endoprotézu, která nahrazuje i část kosti, jež byla spotřebována zánětem nebo polyetylenovou nemocí. Tato nemoc vzniká relativně často u starších typů endoprotéz s nekvalitním polyetylénem a je velkou komplikací pro pacienty.

Jaké typy endoprotéz se dnes používají a jaká je jejich životnost?

Dnešní materiály jsou na velmi vysoké úrovni a máme opravdu z čeho vybírat. Pracuji v tomto oboru už 37 let a stále se čas od času radím s kolegy ortopedy nejen u nás, ale i v zahraničí. Vzájemně si předáváme zkušenosti s používáním jednotlivých materiálů a jejich implantací. Co se týká životnosti, je důležité opotřebení. Dva lidé, kteří budou mít stejnou endoprotézu operovanou ve stejný den, budou mít různé opotřebení. Jeden bude hodně polehávat u televize a druhý běhat po horách. Je logické, že sportovci se endoprotéza opotřebuje dříve. A záleží i na materiálu. Velmi dobré zkušenosti máme s párováním keramika a keramika. U těchto endoprotéz není takřka žádný otěr a vydrží opravdu dlouho. Keramika se však nemůže používat u cementovaných endoprotéz, proto ji neimplantujeme u starší generace, kde je použití cementu vzhledem ke kvalitě kosti prakticky nutné. Menší otěr je u párování polyetylen a keramika. Párování kov a kov nepoužíváme a u párování kov a polyetylen velmi záleží na kvalitě polyetylenu.

Náhrady kloubů jsou nutné i při dalších onemocněních končetin, nejen při osteoporóze…

Jde například o artrózu, degenerativní onemocnění kloubů, při kterém sledujeme úbytek a poškození chrupavky. Postihuje i mladší generaci. Nejčastěji operujeme artrózu kyčelního kloubu. Ta může vzniknout špatným vývojem kyčle v dětském věku, po úrazu nebo na základě velmi těžkého fyzického přetížení. Nemalou roli zde hraje i dědičnost. Díky preventivním prohlídkám novorozenců už prakticky vymizela artróza způsobená špatným vývojem kyčelního kloubu. Často se setkáváme s dědičnou artrózou, kdy lidé vůbec netuší, že by mohli mít postižené klouby. Přicházejí k nám s bolestí v zádech a stehnech a teprve po důkladném vyšetření zjistíme, že záda bolí proto, že je poškozený kyčelní kloub. Organismus se s tím vypořádává tak, že omezí pohyb v kyčli pro bolest, a pohyb se odehrává ve vyšších segmentech. V tomto případě v bederní páteři. Pacienti tak přicházejí často pozdě, v některých případech je zde už nehybnost v kloubu tak velká, že ani po náhradě není výsledek zcela ideální. I tady platí pravidlo, že výměnu kloubů je nutné udělat včas. Na druhou stranu dva roky s covidem, kdy se tyto operace odkládaly, způsobily opravdu dlouhé čekací lhůty na náhradu. I když máme operační dny zcela naplněné, ty dva roky budeme dohánět velmi těžko. Dalšími nemocemi, které mohou vést k potřebě operace endoprotézy a to i u mladších ročníků, jsou revmatické nemoci jako jsou revmatoidní artritida, psoriáza nebo Běchtěrevova nemoc.

Jak tedy udržet své klouby co nejdéle zdravé?

Určitě je nutné si držet správnou váhu, při obezitě jsou klouby hodně zatěžovány. Nekouřit a vyvarovat se alkoholismu. Důležitý je i přiměřený pohyb, žádné extrémní sporty. Vliv má také zdravá, a hlavně plnohodnotná životospráva. Padesátníci a starší by pak už měli své tělo sledovat trochu pečlivěji a pokud se doposud málo pohybovali, měli by začít alespoň s pravidelnou chůzí. Vhodná je i rekreační cyklistika a plavání. Důležitý je v tomto věku i vitamín D a přísun vápníku ve stravě. Jak již bylo zmíněno u žen užívání hormonální substituční terapie zpomalí nástup osteoporózy.

MUDr. Petr Kozák, primář Ortopedicko-traumatologického oddělní v nemocnici ve Frýdku-Místku tíhl k lékařské profesi od dětství. Vzorem pro něj byl nejen tatínek, který se léta věnoval anestezii a v roce 1976 založil oddělení ARO ve frýdecko-místecké nemocnici, ale i spousta dalších lékařů. Po ukončení studia lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci měl Petr Kozák ještě před nástupem na vojenskou presenční službu nastoupit na gynekologické oddělení. V té době tam však nebylo místo, a tak nastoupil na šest týdnů na ortopedické oddělení, kde se mu zalíbilo. U ortopedie už zůstal. Stala se z toho celoživotní vášeň, které se věnuje již 37 let.



Ministr v Ostravě představil výzvu pro povodní poničené vodovody a kanalizaci.

Do Ostravy přijel ministr životního prostředí Petr Hladík, aby představil novou výzvu Státního fondu životního prostředí na obnovu vodovodů a kanalizací po povodních. Největší problém má přímo krajské město, kde je velmi poškozena ústřední čistička odpadních vod. Ministerstvo prozatím vyčlenilo 2 miliardy korun.

Na Krajský úřad MSK si přišli pro dokumentaci kriminalisté, případ dozoruje evropský žalobce

Včera 14:23 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Bez bližších informací probíhá vyšetřování, během něhož si pro příslušnou dokumentaci přišli na Krajský úřad MSK kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu.

Starý zámek postupně zakrývá nová střecha z břidlice

Starý zámek ve Studénce město obnovuje postupnými kroky už několik let. Prioritou je oprava střechy. Na rekonstrukci památkově chráněného objektu se daří získávat dotace z Ministerstva kultury.

Na pomoc postiženým obcím přispívají také pořadatelé kulturních akcí v Bruntále

6. října 2024 20:02 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Do pomoci povodní postiženým obcím se zapojili také pořadatelé nejrůznějších kulturních akcí. Vybrané finance pak poskytli adresně vytipovaným institucím, většinou školám či školkám. Město Bruntál využilo k dobrovolné sbírce pomoci také Svatováclavský sváteční koncert.

Záchranáři projížděli náhodou kolem vážné nehody, uhasili hořícího řidiče

Včera 22:15, vydáno včera 7:11 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Velké dopravní komplikace způsobila nehoda na obchvatu Třince v lokalitě u obce Hrádek, kde se časně ráno srazilo několik vozidel. Po dobu hašení, likvidace havarovaných vozů a vyšetřování bylo nutné dopravu z vytíženého tahu odklonit na objízdnou trasu.

Katarzyna Kozyra představuje v ostravském Domě umění výstavu plnou metafor a multimédií

6. října 2024 20:20 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Kulturní okénko

Unikátní výstavou, na které je možno trávit dlouhý čas poslechem, prohlídkou i pozorováním je výstava polské umělkyně Katarzyny Kozyra. Je průřezem její tvorby za poslední 3 roky a ve třech částech představuje všechny oblasti výtvarného spektra umělkyně.

Požár v panelovém domě v Opavě, záchranáři bojovali o život popáleného muže

6. října 2024 18:14 | Opava | Lukáš Zavadil

V neděli 6. října dopoledne zasahovaly složky integrovaného záchranného systému u požáru v panelovém bytě v Opavě. Třicetiletý muž se nadýchal horkých zplodin a utrpěl popáleniny, byl převezen do popáleninového centra FN Ostrava. Další osoby utrpěly lehčí zranění.

Růže pro hraběnku byly největší slavností v roce na zámku Kunín

6. října 2024 20:12 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Kulturní okénko

Největší letošní akcí na zámku v Kuníně byly Růže pro hraběnku. Slavnost, která vzdávala hold nejznámější majitelce zámku, hraběnce Marii Walburze, zaplnila prostory zámku květinami a jejich vazbami. Mezi nimi samozřejmě dominovaly hraběnčiny milované růže.

Široká Niva akutně potřebuje most nebo alespoň lávku pro pěší přes řeku Opavu

6. října 2024 14:05 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

Zcela nové zásadní problémy teď řeší obce na Bruntálsku. Záchrana lidí po povodni byla pouze prvním krokem. Bourají se domy a zachraňují ty, co mohou přežít zimu. K tomu je ale potřeba zajistit další život v obcích především obnovou cest, silnic a mostů přes povodní rozvodněné řeky.

Do Opavy po povodních stále nejezdí vlaky. Trať z Ostravy do Opavy by měla být obnovena v půlce října

4. října 2024 12:12 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Do Opavy stále nejezdí vlaky. Povodeň poničila železniční trať z Opavy ve směru na Ostravu i na Krnov a také z Opavy do Malých Hoštic a dále do Kravař. Místo vlaků tak cestující přepravují autobusy.

Tragický únik oxidu uhelnatého v Krnově, podařilo se zachránit jednu osobu, druhá bohužel zemřela

5. října 2024 10:44 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V pátek 4. října 2024 složky IZS u úniku oxidu uhelnatého v jednom z bytů. Na místě byly nalezeny dvě osoby v bezvědomí. Zatímco jednu osobu se podařilo zachránit, druhá bohužel zemřela. Oxid uhelnatý je smrtelně nebezpečný plyn, který vzniká při nedokonalém hoření a hasiči apelují na používání detektorů.

Hnutí ANO bude v Moravskoslezském kraji vládnout s koalicí SPD, Trikolory a strany PRO

Dlouho očekávaný povolební okamžik je tady. Kdo bude vládnout MS regionu oznámilo vítězné ANO v pátek odpoledne.

Moravskoslezský kraj bude mít nové vedení: ANO bude vládnout v koalici s SPD + Trikilora + PRO

4. října 2024 16:41 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Po jednáních o nové koalici v Moravskoslezském kraji představil budoucí hejtman Josef Bělica (ANO) finální složení krajské rady. SPD získalo dvě pozice radních, zatímco SPOLU míří do opozice. Počet radních zůstane stejný. Ustavující zastupitelstvo proběhne pravděpodobně 21. října 2024.

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji jde do opozice, s vítězným hnutím ANO se neshodla

4. října 2024 14:57 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji po jednáních s hnutím ANO míří do opozice. Podle lídra Radka Kani jsou podmínky, které si ANO stanovilo, v rozporu s hodnotami a programem koalice. SPOLU se stane kritickou, ale konstruktivní opozicí nové krajské vlády.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.