Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

ČPZP navyšuje příspěvky. Nově přispěje ženám po léčbě rakoviny prsu

Program Jedeme dál s příspěvkem až 2000 korun na rekondiční pobyty pro ženy po léčbě rakoviny prsu je jednou z novinek, které zařadila do své nabídky Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP). Na preventivní programy pro letošní rok ČPZP vyčlenila 340 milionů korun, což je o 50 milionů více než loni. Pojišťovna kromě novinek připravila pro své klienty vyšší příspěvky.

„Nabídku preventivních programů jsme opět rozšířili o několik novinek. Jde například o příspěvky celiakům nebo na prevenci obezity, na které nyní dosáhnou také dospělí pojištěnci. Tyto programy se dosud vztahovaly jen na děti,“ upřesňuje mluvčí pojišťovny Elenka Mazurová. Pojišťovna rovněž navýšila limity čerpání u části zavedených programů, kde klientům vyplatí vyšší příspěvek. O příspěvky mohou klienti ČPZP žádat také z pohodlí domova prostřednictvím mobilní aplikace Zdraví v mobilu.

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna s více než 1,3 milionu klientů se dlouhodobě zaměřuje na programy podporující zdravý způsob života a na programy prevence vzniku závažných onemocnění. Své pojištěnce tak chce motivovat ke zlepšení jejich zdravotního stavu a zároveň se snaží zlepšit kvalitu jejich života prostřednictvím sportovních a relaxačních aktivit. Skladba příspěvků je rozmanitá a nabídka je každoročně doplňována. V letošním rozpočtu fondu prevence má ČPZP připraveno 340 milionů korun. Loni to bylo 290 milionů korun.

Novinky v programech pro děti

Od letošního roku ČPZP zdvojnásobila limit pro děti u programu Celiakie a dědičné metabolické poruchy. Na zvláštní potravinové diety tak přispěje celiakům, ale i další pacientům s vážnými metabolickými onemocněními do 17 let včetně, částkou 2000 namísto dosavadních 1000 korun. Pro děti s diagnózou diabetes byl dosud příspěvek 500 korun. Nyní mohou jejich rodiče dostat 2000 korun. Navýšení limitu o 200 na 500 korun se dotklo také prevence dětské obezity. U jednoho z nejčerpanějších programů Školy a školky v přírodě pak lze příspěvek 500 korun využít nově i na lyžařské výcviky.

Nové programy a snížení věku pro čerpání u dospělých

Dospělí pojištěnci třetí největší zdravotní pojišťovny v ČR mohou na prevenci obezity získat 500 korun a dalších 1000 korun na celiakii a dědičné metabolické poruchy. Dospělým diabetikům nyní ČPZP přispívá částkou 1000 korun, což je dvakrát více, než dosud. K novinkám patří i snížení věku u programu Doplňky stravy. Nově mohou 500 korun na vitaminy čerpat lidé již od 60 let. Dosud byla věková hranice pro čerpání tohoto příspěvku 65 let.

Mezi stálicemi jsou programy pro dárce krve, dále programy pro těhotné ženy, matky a děti, kde lze celkově vyčerpat až 4500 korun, nebo oblíbený příspěvek 700 korun na pohybové aktivity dospělých. Organizované plavecké kurzy dětí do 10 let podporuje ČPZP příspěvkem 1000 korun a 1500 korunami letní tábory pro děti od tří let.

ČPZP nadále hradí svým pojištěncům příspěvky na prevenci rakoviny, vysoký krevní tlak, sportovní prohlídku i rázovou vlnu. Stejně tak příspěvek na paruku, odvykání kouření a program onkologické prevence, u nichž lze čerpat 2000 korun. Pokračuje také program Krok pro zdraví s příspěvkem 1000 korun a program Duševní zdraví, kde ČPZP přispívá dětem i dospělým na psychoterapii částkou 2500 korun. Ve stálé nabídce ČPZP jsou příspěvky na různé typy očkování s částkou 1500 korun pro děti a 1000 korun pro dospělé klienty, nebo program Bonus Plus, kde po splnění předem stanovených kritérií lze čerpat 500 korun ročně. Kompletní nabídka preventivních programů pro letošní rok je na www. cpzp.cz.

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna registruje téměř 1,3 milionu klientů. Třetí největší zdravotní pojišťovna v zemi má více než sto poboček po celé republice. Klientům spolu s dostupnou a kvalitní zdravotní péčí nabízí atraktivní příspěvky a programy plné výhod, slev a bonusů.



Ministr v Ostravě představil výzvu pro povodní poničené vodovody a kanalizaci.

Do Ostravy přijel ministr životního prostředí Petr Hladík, aby představil novou výzvu Státního fondu životního prostředí na obnovu vodovodů a kanalizací po povodních. Největší problém má přímo krajské město, kde je velmi poškozena ústřední čistička odpadních vod. Ministerstvo prozatím vyčlenilo 2 miliardy korun.

Na Krajský úřad MSK si přišli pro dokumentaci kriminalisté, případ dozoruje evropský žalobce

Včera 14:23 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Bez bližších informací probíhá vyšetřování, během něhož si pro příslušnou dokumentaci přišli na Krajský úřad MSK kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu.

Starý zámek postupně zakrývá nová střecha z břidlice

Starý zámek ve Studénce město obnovuje postupnými kroky už několik let. Prioritou je oprava střechy. Na rekonstrukci památkově chráněného objektu se daří získávat dotace z Ministerstva kultury.

Na pomoc postiženým obcím přispívají také pořadatelé kulturních akcí v Bruntále

6. října 2024 20:02 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Do pomoci povodní postiženým obcím se zapojili také pořadatelé nejrůznějších kulturních akcí. Vybrané finance pak poskytli adresně vytipovaným institucím, většinou školám či školkám. Město Bruntál využilo k dobrovolné sbírce pomoci také Svatováclavský sváteční koncert.

Záchranáři projížděli náhodou kolem vážné nehody, uhasili hořícího řidiče

Včera 22:15, vydáno včera 7:11 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Velké dopravní komplikace způsobila nehoda na obchvatu Třince v lokalitě u obce Hrádek, kde se časně ráno srazilo několik vozidel. Po dobu hašení, likvidace havarovaných vozů a vyšetřování bylo nutné dopravu z vytíženého tahu odklonit na objízdnou trasu.

Katarzyna Kozyra představuje v ostravském Domě umění výstavu plnou metafor a multimédií

6. října 2024 20:20 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Kulturní okénko

Unikátní výstavou, na které je možno trávit dlouhý čas poslechem, prohlídkou i pozorováním je výstava polské umělkyně Katarzyny Kozyra. Je průřezem její tvorby za poslední 3 roky a ve třech částech představuje všechny oblasti výtvarného spektra umělkyně.

Požár v panelovém domě v Opavě, záchranáři bojovali o život popáleného muže

6. října 2024 18:14 | Opava | Lukáš Zavadil

V neděli 6. října dopoledne zasahovaly složky integrovaného záchranného systému u požáru v panelovém bytě v Opavě. Třicetiletý muž se nadýchal horkých zplodin a utrpěl popáleniny, byl převezen do popáleninového centra FN Ostrava. Další osoby utrpěly lehčí zranění.

Růže pro hraběnku byly největší slavností v roce na zámku Kunín

6. října 2024 20:12 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Kulturní okénko

Největší letošní akcí na zámku v Kuníně byly Růže pro hraběnku. Slavnost, která vzdávala hold nejznámější majitelce zámku, hraběnce Marii Walburze, zaplnila prostory zámku květinami a jejich vazbami. Mezi nimi samozřejmě dominovaly hraběnčiny milované růže.

Široká Niva akutně potřebuje most nebo alespoň lávku pro pěší přes řeku Opavu

6. října 2024 14:05 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

Zcela nové zásadní problémy teď řeší obce na Bruntálsku. Záchrana lidí po povodni byla pouze prvním krokem. Bourají se domy a zachraňují ty, co mohou přežít zimu. K tomu je ale potřeba zajistit další život v obcích především obnovou cest, silnic a mostů přes povodní rozvodněné řeky.

Do Opavy po povodních stále nejezdí vlaky. Trať z Ostravy do Opavy by měla být obnovena v půlce října

4. října 2024 12:12 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Do Opavy stále nejezdí vlaky. Povodeň poničila železniční trať z Opavy ve směru na Ostravu i na Krnov a také z Opavy do Malých Hoštic a dále do Kravař. Místo vlaků tak cestující přepravují autobusy.

Tragický únik oxidu uhelnatého v Krnově, podařilo se zachránit jednu osobu, druhá bohužel zemřela

5. října 2024 10:44 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V pátek 4. října 2024 složky IZS u úniku oxidu uhelnatého v jednom z bytů. Na místě byly nalezeny dvě osoby v bezvědomí. Zatímco jednu osobu se podařilo zachránit, druhá bohužel zemřela. Oxid uhelnatý je smrtelně nebezpečný plyn, který vzniká při nedokonalém hoření a hasiči apelují na používání detektorů.

Hnutí ANO bude v Moravskoslezském kraji vládnout s koalicí SPD, Trikolory a strany PRO

Dlouho očekávaný povolební okamžik je tady. Kdo bude vládnout MS regionu oznámilo vítězné ANO v pátek odpoledne.

Moravskoslezský kraj bude mít nové vedení: ANO bude vládnout v koalici s SPD + Trikilora + PRO

4. října 2024 16:41 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Po jednáních o nové koalici v Moravskoslezském kraji představil budoucí hejtman Josef Bělica (ANO) finální složení krajské rady. SPD získalo dvě pozice radních, zatímco SPOLU míří do opozice. Počet radních zůstane stejný. Ustavující zastupitelstvo proběhne pravděpodobně 21. října 2024.

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji jde do opozice, s vítězným hnutím ANO se neshodla

4. října 2024 14:57 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji po jednáních s hnutím ANO míří do opozice. Podle lídra Radka Kani jsou podmínky, které si ANO stanovilo, v rozporu s hodnotami a programem koalice. SPOLU se stane kritickou, ale konstruktivní opozicí nové krajské vlády.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.