Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Vodík od H2 Global Group pomáhá závodním koním k lepším výsledkům

Dvě výhry a další výborné umístění, k tomu výrazné zlepšení zdraví. To vše zaznamenali u svých koňských svěřenců manželé Proškovi poté, co začali s aplikací Molekulárního vodíku® z přístrojů ostravské společnosti H2 Global Group. „Koním dáváme do krmení vodíkem sycenou vodu a před závody je necháváme vodík inhalovat. Kromě vyššího výkonu u nich pozorujeme také zlepšení psychické pohody a spolupráce v tréninku. Vnímáme to jako takový malý velký zázrak,“ říká Tomáš Prošek.

Manželé Natalie a Tomáš Proškovi dělí svůj čas mezi dostihové a parkurové koně. Společně se už 5 let v severočeském Libově-Chuděrově nedaleko Ústí nad Labem starají o sedm plnokrevníků převážně od německých majitelů. Pro své čtyřnohé svěřence stále hledají způsoby, jak zkvalitnit jejich život, zkrátit dobu případných nemocí a zvýšit maximálně jejich výkonnost. A tak zkusili Molekulární vodík® a přišel naprosto nečekaný zvrat.

„V sobotu 6. května 2023 jsme absolvovali dostih v Německých Drážďanech s koněm Kaisertalerem,“ vypráví Tomáš Prošek. „Tento kůň byl v poli jako absolutní outsider. Je to kůň, který je v našem majetku a minulý rok pro něj nebyl zrovna úspěšný. Zhruba po druhém startu nám bylo jasné, že není úplně v pořádku na to, aby mohl absolvovat další závody. Po různých vyšetřeních, při kterých bylo zjištěno astma a měsíční slepota v levém oku, jsme museli koně vyřadit z tréninku a zahájit léčbu a operaci oka. Kaisertaler do konce roku už nevyběhl.“ Tento kůň jevil podle Natalie Proškové značnou nervozitu před i po fyzickém výkonu. „Po zhruba 14 dnech podávání molekulárního vodíku, jsme na něm začali pozorovat v tomto směru výraznou změnu k lepšímu. A nemohl se nám odvděčit lépe než prvním místem v jeho letošním prvním dostihu v Drážďanech.“

Mohlo by se zdát, že jde o náhodu, ale na nejvyšší příčku dosáhl jen o měsíc později další kůň ze stáje Proškových Direct Power na hypodromu v Mostě. Také tento kůň byl v loňském roce na léčení – lékařská prohlídka u něj zjistila bakterie na plicích. Toto onemocnění koně značně omezuje ve výkonu, jelikož je pro něj těžké se plně nadechnout.

Po vodíkové terapii se u koně dostavilo rychlé zlepšení fyzického i psychického zdraví. „Kromě podávání vodíku došlo u tohoto koně také ke změně závodní strategie – místo muže usedla do sedla žokejka, která výrazně omezovala používaní biče,“ vysvětluje Natalie Prošková. „Tento způsob vedení bez donucovacích prostředků v kombinaci s vodíkem očividně na Direct Power zafungoval a kůň ve velmi napínavém souboji doběhl pro své první letošní zlato!“

A pro čtvrté místo si ve Francii 13. 6. doběhla klisna Svenya, na dostizích koní od nejlepších trenérů ve Francii. „Počítalo se s tím, že bude poslední, ale ona neskutečně překvapila svého majitele i nás,“ směje se Tomáš Prošek. „V porovnání s podmínkami, jaké mají koně v luxusních francouzských stájích, je to opravdu nečekané umístění a velmi nás to potěšilo.“

Vodík z Ostravy

O vodíkové terapii se Tomáš Prošek dozvěděl z internetu. „Popravdě jsem hledal něco jiného a vyskočil na mě molekulární vodík a jeho účinky. Zaujalo mě to natolik, že jsem zbytek dne strávil hledáním článků a médií, co vlastně molekulární vodík je a jak působí na organismus. Když jsem nabyl dostatek informací, tak jsem přemýšlel, zda by bylo možné aplikovat molekulární vodík na koně. Vzhledem k tomu, že jsem shlédl několik videí s docentem Michalem Botkem z olomoucké Univerzity Palackého z Fakulty tělesné kultury, tak jsem zkusil kontaktovat přímo jeho. Rozhovor byl velmi přátelský a pousmál se nad tím, že budeme první v Evropě a možná i na světě, kdo to bude chtít vyzkoušet na koních, a že tím nemáme rozhodně co zkazit, ba naopak.“

Poté už se Proškovi spojili s lídrem v oblasti Molekulárního vodíku v oblasti zdraví a krásy, lázeňství, zemědělství a chovatelství - s firmou H2 Global Group z Ostravy. „O pozitivním účinku vodíku na výkonnost, rekonvalescenci a celkové fyzické a psychické zdraví, máme k dispozici mnoho studií na lidech a krysách, na koních ho ještě nikdo nezkoušel,“ říká s úsměvem prezident společnosti H2 Global Group David Maršálek a dodává, že vůbec nepochybovali o tom, že vodík na koně zafunguje stejně dobře. „Vodík je nejsilnější selektivní antioxidant a pomáhá buňkám, aby byly zdravé a správně fungovaly. Mnohé studie potvrzují, že aplikace vodíku - ať už v podobě pití vodíkem sycené vody nebo jeho inhalace - významným způsobem urychluje regeneraci a snižuje pozátěžovou svalovou bolest. Ale to jen zlomek toho, s čím vodík pomáhá. Nejlepší ale na tom je, že ničím neškodí – podle současných poznatků vědy se tímto plynem nedá předávkovat a nemá vedlejší účinky.“

Manželé Proškovi si pořídili silný H2 generátor i1000 a zahájili okamžitou vodíkovou terapii. „Molekulární vodík jsme začali aplikovat zhruba od dubna, což je relativně krátká doba, ale i přesto si už můžu prozradit, že jsou u koní zásadní změny. Ať už v oblasti zánětů, dýchacích problémů, ale i pohybových změn. Jednomu z koní zmizel ekzém, jinému bakterie na plicích, podle naší zvířecí fyzioterapeutky mají koně svaly v perfektním stavu a nepociťují ani po závodech bolest,“ vysvětluje Natalie Prošková.

„Koním dáváme do krmení vodíkem sycenou vodu a před závody je necháváme vodík inhalovat. Kromě vyššího výkonu u nich pozorujeme také zlepšení psychické pohody a spolupráce v tréninku. Vnímáme to jako takový malý velký zázrak,“ říká Tomáš Prošek.

Podle Proškových u koní po vodíkové terapii došlo k obrovskému zlepšení psychické pohody, jako by koně vůbec nepociťovali únavu, a to ani po závodech, které jsou pro ně velmi stresující. „Koně jsou i po příjezdu domů ze zahraničí zrelaxovaní, mají radost a stále spoustu energie,“ shodují se manželé a dodávají, že i oni si vodík oblíbili. „S manželkou užíváme molekulární vodík pravidelně, vzhledem k tomu, že každý den máme fyzicky náročnou práci spojenou s obstaráním stáje a trénováním koní, tak jsme často byli v odpoledních hodinách značně unavení. Účinky molekulárního vodíku jsme na sobě cítili téměř okamžitě – ráno vstáváme s pocitem, jako by jsme se právě vrátili z dovolené,“ dodává Tomáš Prošek.

Informace o blahodárných účincích Molekulárního vodíku na koně se mezi trenéry a majiteli velkých stájích rychle rozkřikl. „Opravu velký zájem o naše generátory, které mají patentované technologie a nabízejí čistý vodík v koncentraci 99,9 % v objemu 10 až 60 litrů za hodinu, mají zejména velké zahraniční stáje, a to nejen tady z Evropy, ale také z arabských zemí, kde má chov koní dlouhou tradici. Jsme opravdu hrdí, že můžeme Česko a české výrobky prezentovat po celém světě skrze bezpečnou péči o zdraví lidí a zvířat,“ uzavírá David Maršálek z H2 Global Group.



Do Opavy po povodních stále nejezdí vlaky. Trať z Ostravy do Opavy by měla být obnovena v půlce října

4. října 2024 12:12 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Do Opavy stále nejezdí vlaky. Povodeň poničila železniční trať z Opavy ve směru na Ostravu i na Krnov a také z Opavy do Malých Hoštic a dále do Kravař. Místo vlaků tak cestující přepravují autobusy.

Město po záplavách obnoví písečnou pláž na Karvinském moři

Hladina Karvinského moře se v době záplav zvedla natolik, že zaplavila i část písečné pláže, mobiliář i nová mola.

Malotřídní základní škola v Nové Vsi oslavila 150 let

Malotřídka v Nové Vsi si v tomto roce připomíná 150 let od svého založení. Škola na sobotu připravila kulturní program a lidé si mohli prohlédnou učebny, kroniky i plány připravované modernizace.

Hnutí ANO bude v Moravskoslezském kraji vládnout s koalicí SPD, Trikolory a strany PRO

Dlouho očekávaný povolební okamžik je tady. Kdo bude vládnout MS regionu oznámilo vítězné ANO v pátek odpoledne.

Dobrá zpráva pro bikery. Síť stezek v karvinském Černém lese je konečně legální

Datum 28. září se zapíše do historie oddílu karvinských bikerů jako jeden z nejvýznamnějších dnů. Oficiálně se jim podařilo zprovoznit síť stezek plnou trailů , kterou právě v tento den slavnostně otevřeli.

Ostravský magistrát je opět nejpřívětivější v MS kraji. V anketě zvítězil už pošesté

4. října 2024 10:26 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostravský magistrát se stal opět vítězem ankety o nejpřívětivější úřad v Moravskoslezském kraji. Soutěž každoročně vyhlašuje Ministerstvo vnitra České republiky. Podle primátora města Jana Dohnala mají na ocenění velkou zásluhu zaměstnanci, kteří svou práci odvádějí nadstandardně.

Tragický únik oxidu uhelnatého v Krnově, podařilo se zachránit jednu osobu, druhá bohužel zemřela

Včera 10:44 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V pátek 4. října 2024 složky IZS u úniku oxidu uhelnatého v jednom z bytů. Na místě byly nalezeny dvě osoby v bezvědomí. Zatímco jednu osobu se podařilo zachránit, druhá bohužel zemřela. Oxid uhelnatý je smrtelně nebezpečný plyn, který vzniká při nedokonalém hoření a hasiči apelují na používání detektorů.

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji jde do opozice, s vítězným hnutím ANO se neshodla

4. října 2024 14:57 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji po jednáních s hnutím ANO míří do opozice. Podle lídra Radka Kani jsou podmínky, které si ANO stanovilo, v rozporu s hodnotami a programem koalice. SPOLU se stane kritickou, ale konstruktivní opozicí nové krajské vlády.

V Opavě pokračují s odklízením následků ničivé povodně, do zahrádkářských osad míří těžká technika

Včera 20:27 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Lidé v zatopených oblastech Opavy mají to nejhorší za sebou, práce na úklidu ale zdaleka nekončí.

LiStOVáNí v Karviné - Scénické čtení děti motivuje ke čtení knížek

V rámci projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání realizovaného statutárním městem Karviná připravila regionální knihovna pro 3. třídy LiStOVáNí. Scénické čtení má děti motivovat ke čtení knížek.

Široká Niva akutně potřebuje most nebo alespoň lávku pro pěší přes řeku Opavu

Zcela nové zásadní problémy teď řeší obce na Bruntálsku. Záchrana lidí po povodni byla pouze prvním krokem. Bourají se domy a zachraňují ty, co mohou přežít zimu. K tomu je ale potřeba zajistit další život v obcích především obnovou cest, silnic a mostů přes povodní rozvodněné řeky.

Moravskoslezský kraj bude mít nové vedení: ANO bude vládnout v koalici s SPD + Trikilora + PRO

4. října 2024 16:41 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Po jednáních o nové koalici v Moravskoslezském kraji představil budoucí hejtman Josef Bělica (ANO) finální složení krajské rady. SPD získalo dvě pozice radních, zatímco SPOLU míří do opozice. Počet radních zůstane stejný. Ustavující zastupitelstvo proběhne pravděpodobně 21. října 2024.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Největší akcí roku v Rýmařově byly Dřevařské, lesnické a myslivecké dny

2. října 2024 17:45 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Vždy každé dva roky se v Rýmařově koná největší akce ve městě, jakou jsou Dřevařské, lesnické a myslivecké dny. Park ve Flemmichově zahradě vždy zaplní tisíce návštěvníků, aby si užili umění dřevařů, lesnickou techniku, myslivecké expozice i kulturní programy. Nejinak tomu bylo i letos.