Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Biskup Martin se v příštích dnech ujme vedení diecéze

Co všechno se bude dít v souvislosti se slavností? Ve čtvrtek 31. srpna se naplní rozhodnutí papeže Františka, který zkraje července jmenoval biskupa Martina Davida diecézním biskupem ostravsko-opavské diecéze. Biskup Martin se ujme vedení diecéze při slavnostní bohoslužbě v katedrále Božského Spasitele v Moravské Ostravě. Nabízíme průvodce slavnostními dny krok za krokem.

Slavnost uvedení biskupa do úřadu přichází na řadu necelé dva měsíce od okamžiku jmenování, které 4. července v Ostravě vedl papežský nuncius v ČR Mons. Jude Thaddeus Okolo. Ten teď přijede do Ostravy znova a při slavnostní bohoslužbě 31. srpna oficiálně předá vedení diecéze biskupu Martinu Davidovi. Ten dosud diecézi řídil jako dočasný administrátor. Ve stejný den před 27 lety (31. srpna 1996) zažila ostravská katedrála Božského Spasitele totožnou slavnost. Do čela diecéze se tehdy postavil Mons. František Václav Lobkowicz, předchůdce biskupa Davida.

Mše svatá s uvedením biskupa Martina do úřadu diecézního biskupa

Středobodem celého slavnostního týdne bude mše svatá v ostravské katedrále Božského Spasitele ve čtvrtek 31. srpna. Začíná v 16 hodin a biskup Martin při ní přijme biskupskou berlu jako symbol pastýřského vedení diecéze. Předá mu ji apoštolský nuncius Mons. Jude Thaddeus Okolo. Poté biskup Martin usedne na tzv. katedru, která je vyhrazena diecéznímu biskupovi a od smrti biskupa Lobkowicze (únor 2022) byla neobsazená. Biskup Martin David bude následně celebrantem mše svaté, při které pronese také kázání.

Účast na bohoslužbě ohlásilo na 20 biskupů, a to jak čeští a moravští, tak i ze sousedních zemí. Ze zahraničí by měli přijet biskupové z Žiliny, Nitry, Bielska-Biale, Katowic, Gliwic, Swidnice či Opole. Očekává se účast více než stovky kněží, jáhnů a řeholních osob. O hudební doprovod se postará Chrámový sbor a orchestr Chorus Collegium Odry pod vedením Martina Jakubíka a ve spolupráci s katedrálním varhaníkem Bc. Lukášem Kubenkou. Stejné uskupení hudebně doprovázelo také biskupské svěcení Mons. Martina Davida v roce 2017.

„Je to pro nás veliká čest a radost. Hlavním dílem slavnosti bude Missa Brevis rakouského skladatele Ernsta Schandla, který byl ředitelem hudebního kúru v klášteře augustiniánů v Herzogenburgu,“ uvádí oderský regenschori Jakubík. „Na slavnost se připravujeme hned od chvíle, kdy nás biskup Martin oslovil. Nebylo na co čekat. Čas prázdnin a dovolených není pro zkoušení takového ansámblu ideální. Oderský sbor má 35 zpěváků a spolu s orchestrem nás bude zhruba padesát,“ prozrazuje Martin Jakubík.

Věřící doprovodí biskupa také modlitebním večerem

Již o den dříve – ve středu 30. srpna – se mohou věřící sejít na modlitebním večeru za biskupskou službu Mons. Martina Davida. Setkání v kostele sv. Václava v Moravské Ostravě hudebně doprovodí uskupení pod vedením Miroslava Přikryla. „Potěšil mě návrh biskupa Martina, že by byl před uvedením do úřadu diecézního biskupa rád, kdyby se uskutečnil modlitební večer s přímluvami za tuto jeho službu. Biskupovo vnímání důležitosti modliteb a žehnání ze strany laiků vidím jako spojující moment s důrazy současného papeže Františka,“ zamýšlí se Přikryl, který slovo „žehnání“ vysvětluje takto: „Tvoříme jeden Boží lid, který si má vzájemně žehnat – tedy dobře o sobě navzájem smýšlet a mluvit. S radostí se tedy ve středu 30. srpna sejdeme v 19 hodin v kostele sv. Václava v Ostravě s biskupem Martinem ke chvále Boha, modlitbám a žehnání. Modlitba bude otevřena pro všechny,“ zve Přikryl.

První dny v úřadu ve znamení cest po diecézi

Věřící se mohou s biskupem Martinem setkat také v prvních dnech, které na jeho uvedení do úřadu navazují. V sobotu 2. září udělí při bohoslužbě v 10.30 svátost biřmování ve farnosti Morávka. Večer pak zve biskup Martin na mši do baziliky Navštívení Panny Marie ve Frýdku. Na významném mariánském poutním místě bude biskup spolu s věřícími prosit Boha o pomoc při vedení diecéze. Mše svatá tam začíná v 18 hodin a po ní bude příležitost k neformálnímu setkání s biskupem na prostranství před bazilikou.

V neděli 3. září se biskup Martin zúčastní slavnosti sv. Melichara Grodeckého v Českém Těšíně, resp. Cieszyně. Událost připomínající tamního rodáka umučeného v roce 1619 každoročně spojuje oba dva břehy řeky Olše. Kromě biskupa Martina Davida přijede také biskup bielsko-żywiecké diecéze Mons. Roman Pindel. Pouť začíná v 15 hodin ve farním kostele Nejsvětějšího srdce Ježíšova v české části města. Odtamtud vycházejí biskupové i ostatní věřící průvodem přes hraniční most do polského kostela sv. Máří Magdalény, kde proběhne společná mše svatá.



Tragický únik oxidu uhelnatého v Krnově, podařilo se zachránit jednu osobu, druhá bohužel zemřela

Včera 10:44 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V pátek 4. října 2024 složky IZS u úniku oxidu uhelnatého v jednom z bytů. Na místě byly nalezeny dvě osoby v bezvědomí. Zatímco jednu osobu se podařilo zachránit, druhá bohužel zemřela. Oxid uhelnatý je smrtelně nebezpečný plyn, který vzniká při nedokonalém hoření a hasiči apelují na používání detektorů.

Hnutí ANO bude v Moravskoslezském kraji vládnout s koalicí SPD, Trikolory a strany PRO

Dlouho očekávaný povolební okamžik je tady. Kdo bude vládnout MS regionu oznámilo vítězné ANO v pátek odpoledne.

Dobrá zpráva pro bikery. Síť stezek v karvinském Černém lese je konečně legální

Datum 28. září se zapíše do historie oddílu karvinských bikerů jako jeden z nejvýznamnějších dnů. Oficiálně se jim podařilo zprovoznit síť stezek plnou trailů , kterou právě v tento den slavnostně otevřeli.

Ostravský magistrát je opět nejpřívětivější v MS kraji. V anketě zvítězil už pošesté

4. října 2024 10:26 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostravský magistrát se stal opět vítězem ankety o nejpřívětivější úřad v Moravskoslezském kraji. Soutěž každoročně vyhlašuje Ministerstvo vnitra České republiky. Podle primátora města Jana Dohnala mají na ocenění velkou zásluhu zaměstnanci, kteří svou práci odvádějí nadstandardně.

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji jde do opozice, s vítězným hnutím ANO se neshodla

4. října 2024 14:57 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji po jednáních s hnutím ANO míří do opozice. Podle lídra Radka Kani jsou podmínky, které si ANO stanovilo, v rozporu s hodnotami a programem koalice. SPOLU se stane kritickou, ale konstruktivní opozicí nové krajské vlády.

Do Opavy po povodních stále nejezdí vlaky. Trať z Ostravy do Opavy by měla být obnovena v půlce října

4. října 2024 12:12 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Do Opavy stále nejezdí vlaky. Povodeň poničila železniční trať z Opavy ve směru na Ostravu i na Krnov a také z Opavy do Malých Hoštic a dále do Kravař. Místo vlaků tak cestující přepravují autobusy.

Poruba pracuje na novém strategickém plánu. Podílet se na něm budou odborníci i široká veřejnost

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Škody na majetku Ostravy-Přívozu za 130 milionů. Jedna škola je stále bez tepla

Nefunkční topení na základní škole i omezení v domě s pečovatelskou službou. Centrální ostravský obvod řeší postupně škody, které napáchala povodeň v části Přívoz. Bojuje se hlavně s časem, aby bylo všechno uklizeno, vysušeno a opraveno, než začne zima.

Slezská bude mít velkokapacitní kulturní dům, stavět by se mohlo začít na jaře

Slezská Ostrava bude mít vlastní velkokapacitní kulturní dům a ani větší akce už se tak nebudou muset konat mimo obvod. Stavba Multifunkčního domu v Muglinově sice momentálně stojí kvůli neshodám se zhotovitelem, už na jaře by se ale mělo znovu pokračovat v práci.

Studénka pokračuje v opravách starého zámku, střechu znovu pokrývá břidlice

Starý zámek ve Studénce město obnovuje postupnými kroky už několik let. Prioritou je oprava střechy. Na rekonstrukci památkově chráněného objektu se daří získávat dotace z Ministerstva kultury.

Moravskoslezský kraj bude mít nové vedení: ANO bude vládnout v koalici s SPD + Trikilora + PRO

4. října 2024 16:41 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Po jednáních o nové koalici v Moravskoslezském kraji představil budoucí hejtman Josef Bělica (ANO) finální složení krajské rady. SPD získalo dvě pozice radních, zatímco SPOLU míří do opozice. Počet radních zůstane stejný. Ustavující zastupitelstvo proběhne pravděpodobně 21. října 2024.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Největší akcí roku v Rýmařově byly Dřevařské, lesnické a myslivecké dny

2. října 2024 17:45 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Vždy každé dva roky se v Rýmařově koná největší akce ve městě, jakou jsou Dřevařské, lesnické a myslivecké dny. Park ve Flemmichově zahradě vždy zaplní tisíce návštěvníků, aby si užili umění dřevařů, lesnickou techniku, myslivecké expozice i kulturní programy. Nejinak tomu bylo i letos.