Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

BR Group je čerstvým majitelem společnosti Linaset

Holding BR Group ostravského podnikatele Rudolfa Bochenka završil ve středu 30. srpna akvizici plastikářské společnosti Linaset s nástrojárnou a výrobnou termosetů v Budišově nad Budišovkou na Opavsku a s lisovnou termoplastů v Bruntále. Několikaměsíční jednání úspěšně zakončil souhlas Úřadu pro hospodářskou soutěž, který zkoumal podíl BR Group na trhu s výrobky z termoplastů pro automobilový průmysl, a následně úhrada kupní ceny. Za posledních šest let jde již o šestou akvizici skupiny, Linaset je pátá plastikářská fabrika v holdingu.

„Cílem akvizice je další posílení naší Divize automotive, ve které je nyní šest výrobních firem. V době, kdy jsme měli jednu, dvě lisovny plastů, zdaleka jsme nemohli být jako dodavatelé tak sebevědomí. Díky akvizici bude nyní skupina schopna poskytnout zákazníkům komplexnější portfolio produktů a především jistotu kvality a zejména stability dodávek, což je aktuálně klíčovým tématem na trhu,“ uvedl výhradní majitel holdingu BR Group Rudolf Bochenek s tím, že firmám ve skupině se také daří lépe zvládat složitější období, než kdyby stály na trhu samostatně.

„Není to tak, že by firmy v potížích fungovaly na úkor těch, kterým se zrovna daří, to by nebylo spravedlivé. Musí si pomoci samy. Ale se silným partnerem po boku to jde lépe, v klidu zůstávají obchodní partneři, banky, více jistoty cítí i zaměstnanci,“ vysvětlil Rudolf Bochenek.

Dalším významným argumentem bylo, že koupí Linasetu BR Group omezí případnou konkurenci v oboru a v regionu.

„Díky Linasetu Divize automotive BR Group opět rozšíří výrobní program. Koupili jsme nejen technologicky vyspělou továrnu, ale také obrovské zkušenosti jejích zaměstnanců mimo jiné s výrobou termosetů, tedy tepelně odolných termoplastů, které jsme dosud neuměli dělat. Těchto znalostí chceme samozřejmě využít,“ doplnil Libor Černý.

Základ dnešní Divize automotive BR Group tvořila plastikářská společnost PF Plasty z Chuchelné, kterou Rudolf Bochenek koupil před více jak dvaceti lety. Když k ní skupina v 2020 přidala IPG Plasty z Milotic nad Bečvou, v nabídce divize vedle běžných termoplastů přibyly ty čiré, skvělé pro čočky světlometů. Díky Montixu z Mohelnice, který holding BR Group koupil v roce 2021, umí divize dělat pokovené plasty. S lisovnou plastů a kovů Forez z Lanškrounska, která přišla do rodiny BR Group loni, zvládá Divize automotive v jednom výrobku spojit lisovaný plast a lisovaný kov; navíc s lisovnou kovů Komas z Komárova, kterou holding v roce 1018 zachránil před definitivním uzavřením, už v divizi fungují dvě lisovny kovů.

„V současnosti máme několik špičkových nástrojáren, které umí vyrábět nebo opravovat lisovací formy různých velikostí a mohou si vzájemně vypomoci. Při koupi Linasetu byla důležitým argumentem také skutečnost, že naše lisovny jsou celkem blízko sebe, a je tedy možnost operativně organizovat výrobu podle jejich možností a podle potřeb klientů tak, aby byla vždy maximálně efektivní. Našim zákazníkům nyní budeme moci poskytnout komplexní nabídku od vývoje a výroby lisovacích forem, přes lisování a povrchové úpravy, až po montáže, a to v dostatečné výrobní kapacitě a s možností operativně řešit nové výzvy, které plastikářský průmysl přinese,“ řekl ředitel Divize automotive BR Group Libor Černý, který aktuálně Linaset povede.

Obdobně jako další plastikářské firmy BR Group, také Linaset se zabývá plastovými výlisky zejména pro automobilový průmysl. V minulosti firma mimo jiné dodala lisovací nástroje pro výrobu světlometů, které se využívají například u modelu Ford Mondeo. Přestože jde o továrnu s moderními technologiemi a zkušenými zaměstnanci, v uplynulých letech se opakovaně ocitala ve finančních potížích.

„Našim cílem bude nastavit kombinaci ozdravných opatření tak, aby se firma brzy dostala zpět do černých čísel. Budeme využívat synergie, a s tím spojené zefektivnění firmy, úspor dosáhneme například také sdružením nákupů do větších objemů,“ doplnil Libor Černý.

Akvizicí Linasetu s obratem kolem 700 až 800 miliony korun a se 400 zaměstnanci, vzrostl počet zaměstnanců v BR Group na 3 400 lidí, čímž se skupina zařadila mezi největší, výhradně české, soukromé zaměstnavatele v České republice. Obrat holdingu v roce 2023 dosáhne 6,3 miliardy korun. BR Group s výhradně českým kapitálem vedle plastikářství a dodávek pro automobilový průmysl podniká také ve strojírenství a průmyslovém textilu. Součástí holdingu jsou dále v Divizi strojírenství firmy Spojmont Ostrava, Lucco z Velkých Albrechtic, Strojírny Prostějov a E-Technik z Milotic nad Bečvou, v Divizi průmyslového textilu jsou to Lanex a Conrop z Bolatic a Singing Rock z Poniklé. Holding má výrobní provozy v Moravskoslezském, Olomouckém, Pardubickém a Libereckém kraji, a též v zahraničí. Prostřednictvím svých firem exportuje do více jak 90 zemí světa.



Tragický únik oxidu uhelnatého v Krnově, podařilo se zachránit jednu osobu, druhá bohužel zemřela

Včera 10:44 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V pátek 4. října 2024 složky IZS u úniku oxidu uhelnatého v jednom z bytů. Na místě byly nalezeny dvě osoby v bezvědomí. Zatímco jednu osobu se podařilo zachránit, druhá bohužel zemřela. Oxid uhelnatý je smrtelně nebezpečný plyn, který vzniká při nedokonalém hoření a hasiči apelují na používání detektorů.

Hnutí ANO bude v Moravskoslezském kraji vládnout s koalicí SPD, Trikolory a strany PRO

Dlouho očekávaný povolební okamžik je tady. Kdo bude vládnout MS regionu oznámilo vítězné ANO v pátek odpoledne.

Dobrá zpráva pro bikery. Síť stezek v karvinském Černém lese je konečně legální

Datum 28. září se zapíše do historie oddílu karvinských bikerů jako jeden z nejvýznamnějších dnů. Oficiálně se jim podařilo zprovoznit síť stezek plnou trailů , kterou právě v tento den slavnostně otevřeli.

Ostravský magistrát je opět nejpřívětivější v MS kraji. V anketě zvítězil už pošesté

4. října 2024 10:26 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostravský magistrát se stal opět vítězem ankety o nejpřívětivější úřad v Moravskoslezském kraji. Soutěž každoročně vyhlašuje Ministerstvo vnitra České republiky. Podle primátora města Jana Dohnala mají na ocenění velkou zásluhu zaměstnanci, kteří svou práci odvádějí nadstandardně.

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji jde do opozice, s vítězným hnutím ANO se neshodla

4. října 2024 14:57 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji po jednáních s hnutím ANO míří do opozice. Podle lídra Radka Kani jsou podmínky, které si ANO stanovilo, v rozporu s hodnotami a programem koalice. SPOLU se stane kritickou, ale konstruktivní opozicí nové krajské vlády.

Do Opavy po povodních stále nejezdí vlaky. Trať z Ostravy do Opavy by měla být obnovena v půlce října

4. října 2024 12:12 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Do Opavy stále nejezdí vlaky. Povodeň poničila železniční trať z Opavy ve směru na Ostravu i na Krnov a také z Opavy do Malých Hoštic a dále do Kravař. Místo vlaků tak cestující přepravují autobusy.

Poruba pracuje na novém strategickém plánu. Podílet se na něm budou odborníci i široká veřejnost

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Škody na majetku Ostravy-Přívozu za 130 milionů. Jedna škola je stále bez tepla

Nefunkční topení na základní škole i omezení v domě s pečovatelskou službou. Centrální ostravský obvod řeší postupně škody, které napáchala povodeň v části Přívoz. Bojuje se hlavně s časem, aby bylo všechno uklizeno, vysušeno a opraveno, než začne zima.

Slezská bude mít velkokapacitní kulturní dům, stavět by se mohlo začít na jaře

Slezská Ostrava bude mít vlastní velkokapacitní kulturní dům a ani větší akce už se tak nebudou muset konat mimo obvod. Stavba Multifunkčního domu v Muglinově sice momentálně stojí kvůli neshodám se zhotovitelem, už na jaře by se ale mělo znovu pokračovat v práci.

Studénka pokračuje v opravách starého zámku, střechu znovu pokrývá břidlice

Starý zámek ve Studénce město obnovuje postupnými kroky už několik let. Prioritou je oprava střechy. Na rekonstrukci památkově chráněného objektu se daří získávat dotace z Ministerstva kultury.

Moravskoslezský kraj bude mít nové vedení: ANO bude vládnout v koalici s SPD + Trikilora + PRO

4. října 2024 16:41 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Po jednáních o nové koalici v Moravskoslezském kraji představil budoucí hejtman Josef Bělica (ANO) finální složení krajské rady. SPD získalo dvě pozice radních, zatímco SPOLU míří do opozice. Počet radních zůstane stejný. Ustavující zastupitelstvo proběhne pravděpodobně 21. října 2024.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Největší akcí roku v Rýmařově byly Dřevařské, lesnické a myslivecké dny

2. října 2024 17:45 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Vždy každé dva roky se v Rýmařově koná největší akce ve městě, jakou jsou Dřevařské, lesnické a myslivecké dny. Park ve Flemmichově zahradě vždy zaplní tisíce návštěvníků, aby si užili umění dřevařů, lesnickou techniku, myslivecké expozice i kulturní programy. Nejinak tomu bylo i letos.